УКР РУС

Гранада – Барселона: антирекорди "блаугранас", вирок для Вальверде, непомітність Лео та справедливий успіх андалусійців

22 вересня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках останнього суботнього матчу 5-го туру Прімери Барселона зазнала сенсаційної поразки у Гранаді.

Гранада одразу зі стартовим свистком ринулась уперед, вже на 63-й секунді відкривши рахунок. Все почалося з відбирання м'яча у Семеду, після чого Сольдадо прорвався правим флангом на край штрафного й пробив з гострого кута – "круглий" зрикошетив від Піке точно на дальню стійку, а Азіз з метру замкнув. Це був найшвидший пропущений гол Барселони за останні 8 років.

Здавалося, що тепер гості підуть уперед, але насправді футбол каталонців не рухався з мертовї точки. Граючи без Мессі, підопічні Ернесто Вальверде за увесь перший тайм завдали три удари по воротах, кожен з яких був заблокований захисниками суперника. У футболі "блаугранас" в першому таймі взагалі нічого коментувати – Барселона мала лише низку прострілів та подач, а також одну-дві цікаві комбінації без завершення. Періодично вона взагалі вимикалася з гри, дозволяючи господарям ефективно пресингувати на чужій половині поля.

Гранада до перерви цілком могла забити і другий гол. Так, на 14-й хвилині Пуертас отримав передачу на фланзі, змістився в центр і потужно вистрілив з-за меж штрафного – м'яч пролетів зовсім поруч зі стійкою! На 37-й же з дистанції класно приклався Еррера, однак вийшло трішки зависоко. Крім того, "смугасті" мали низку небезпечних підходів та пожежних ситуацій біля воріт Барселони, але головним досягненням став контроль над швидкістю матчу. Де фолами, де затримками, а де і грамотним перекатуванням м'яча господарі гасили й без того невисокий темп гри "блаугранас". Зрештою, на фінальний свисток команди пішли за мінімальної переваги Гранади.

Грізманн отримав шалені комісійні від Барселони – перемовини тривали з березня

На другий тайм Ернесто Вальверде кинув у бій Мессі та Фаті, але нічого, крім двох жовтих карток для футболістів господарів та удару Лео зі штрафного метрів з 30-ти у стінку, каталонці в перші 15 хвилин не зробили. Більше того: Гранада могла вийти уперед на 52-й хвилині після помилки тер Штегена, який при перехопленні високої подачі випустив м'яч із рук – той відскочив прямо у напрямку порожніх воріт, однак німець встиг накрити "круглого" на лінії. Крім того, на лівому фланзі розривав суперників Мачіс, але його кроси нікому не вдавалося замкнути.

Зрештою, пасивність Барселони була жорстоко покарана. На 63-й хвилині Гранада заробила стандарт з правого флангу, який був розіграний через класну подачу в штрафний; в боротьбі за неї біля воріт "блаугранас" почалися паніка, удар п'яткою, рикошет і сейв тер Штегена. Здавалося, що все обійшлося, але арбітр послухав відеоасистента й призначив пенальті за гру рукою у вионанні Артуро Відаля, який з'явився на полі всього хвилину тому. Вадільйо з "точки" впевнено переграв голкіпера – 2:0!

Барселона оголосила про рекордний прибуток за підсумками сезону 2018/19

Звісно, після такого Барселона вже не могла безцільно бігати десь у районі центру поля. Особливо розігрався Фаті, який кілька разів шикарно вривався у штрафний, а на 68-й хвилині зумів пробити по воротах з лівого краю – голкіпер Сілва впорався з цим пострілом. До речі, це був перший удар "блаугранас" у площину. На 72-й з дальньої дистанції над поперечкою стріляв Лангле, а на 75-й Грізманн пробив з правого краю штрафного – удар було заблоковано. Гранада ж у відповідь могла забити втретє, однак дальній постріл Пуертаса впевнено взяв тер Штеген.

В ендшпілі поєдинку Гранада намагалася якомога краще закритися, але низько не сідала. Барселона ж взагалі розклеїлася. За останні 10 хвилин підопічні Ернесто Вальверде мали лише удар Мессі низом, з центру штрафного, який спіймав Сілва – це був перший і єдиний незаблокований постріл аргентинця по воротах. Кілька разів гості вривалися до карного майданчика без подальшого розвитку атаки, а також вони провели низку подач – от і все. Якщо не знати рахунок, то склалося б враження, ніби Барса дограє вже виграний матч. На останніх хвилинах Гранада була навіть ближчою до третього голу, ніж "блаугранас" до першого. Зрештою, фінальний свисток зафіксував абсолютно справедливу перемогу господарів.

Ето'О "пригрозив" Хаві вбивством, якщо іспанець не очолить Барселону

Таким чином, Гранада набрала 10 очок і несподівано очолила турнірну таблицю Ла Ліги, випереджаючи Севілью та Атлетіко за додатковими показниками. Барселона, маючи всього 7 залікових балів, опустилася на сьому позицію.

Барселона б'є антирекорди, Гранада поставила вирок проекту Вальверде

Після відвертого відскоку в Дортмунді виїзд до скромної Гранади здавався легкою прогулянкою. Від Барселони у цьому матчі очікувався рок-н-ролл та болісне побиття – ну, і оновлення кількох рекордів до купи. Команда Ернесто Вальверде блискуче виконала це завдання: "червоно-білі" надавали каталонцям тумаків (як у прямому, так і в переносному сенсі), а ті оновлили досягнення легендарного Кройфа в сезоні 1994/95 – вперше з того часу "блаугранас" мають лише 7 очок після стартових п'яти турів.

Крім того, вперше із того ж сезону Барселона розписала у Ла Лізі три виїзні нічиї поспіль, а з урахуванням Ліги чемпіонів вийде навіть чотири мирові – восттаннє таке траплялося у 1998 році за часів Луї Вангала. Загалом же це сьомий поспіль нічийний поєдинок поза стінами Камп Ноу – найближча перемога "синьо-гранатових" на виїзді датується квітнем. При цьому в останніх чотирьох матчах у чемпіонаті каталонці стабільно пропускають по два і більше голів, чого не траплялося вже 10 років, з часів Гвардіоли – і це у поєдинках проти Бетіса (кризового), Осасуни (новачка), Валенсії (без тренера) та Гранади (новачка). Жах.

Статистика поєдинку не менш катастрофічна. Барселона, тримаючи м'яч 74% ігрового часу й зробивши вдвічі більше дотиків (393 проти 825), провела всього два незаблокованих удари – один у площину (на 81-й хвилині) і один вище воріт метрів з 35-ти (на 72-й). Інші шість накрили захисники, хоча був ще простріл-удар від Фаті та сейв Сілви на 68-й хвилині – статистичні портали порахували його як перехоплену передачу, що, в принципі, справедливо. Показники xG матчу красномовні:

Про привізну оборону Барселони можна й не говорити – вже всі команди Іспанії знають, що кілька моментів їм банально подарують. Достатньо зіграти пожорсткіше та пошвидше, щоб забити гол на 63-й секунді зустрічі. Показово, що Семеду не лише помилився при перехопленні відскоку, але й програв 34-річному Сольдадо ривок на дистанцію. У матчі з Валенсією на Камп Ноу португалець аналогічним чином не встигав за Гамейро. Ну а за панічні ситуації після штрафних пряму відповідальність завжди несе тренерський штаб.

Проблема цієї Барселони не у поразках Гранаді, нічиїх з Осасуною чи розгромах у Ліверпулі. Головним недоліком у грі підопічних Ернесто Вальверде є той факт, що проти "блаугранас" вже ніхто не боїться грати у свій футбол. Манчестер Сіті в Англії, Баварія у Німеччині, Ювентус в Італії, навіть Шахтар в Україні – всі ці команди змушують суперників підбирати особливу тактику й діяти занадто обережно. Про Барселону так сказати не можна – та й не могло бути інакше.

Ернесто Вальверде хоч і виступав за Барселону, ніколи не був вихованцем чи прибічником кройфівської філософії. Це розумний тренер-прагматик, який більшу частину часу працював у слабеньких або посередніх клубах – результат там має набагато більше значення, ніж сама гра. Показово, що у матчах ЛЧ ще за рахунку 2:0 проти Ліверпуля він переходив на оборонну схему. В цьому вбачає величезну проблему Хаві:

"Чому Барселона з року в рік провалюється в Лізі чемпіонів? Тому що вона повинна домінувати на регулярній основі, а не вмикати цей невід'ємний компонент гри лише час від часу".

Дійсно, Барселоні необхідно домінувати, адже для неї навіть одна осічка може коштувати титулу. Нинішня ж команда не може захопити контроль над грою навіть у матчах проти слабеньких колективів. Практично кожен поєдинок "синьо-гранатових" повниться пожежними ситуаціями біля воріт тер Штегена та залишає купу запитань, але поразка у Гранаді має поставити цій історії крапку. Каталонці нічого й не втратили у турнірному плані, але знову дали сигнал середнячкам та карликам – грайте проти нас, не бійтеся нас, нас можна перемогти. Таких сигналів було роздано вже занадто багато – як і шансів для Ернесто Вальверде.

Непомітний Мессі знову не врятував

Вболівальники Барселони звикли звинувачувати у всіх бідах головного тренера. З цим важко сперечатися, адже такий потужний склад не може грати у футбол погано – його просто потрібно спрямувати у потрібне русло. Протягом останнього року Ернесто Вальверде це не дуже вдається, але конкретно в матчі проти Гранади питання потрібно поставити і до лідерів на футбольному полі. В першу чергу, це стосуєтсья капітана.

Мессізалежній команді Вальверде вихід аргентинця по перерві аж ніяк не допоміг. Не можна сказати, що Лео провалився у цій зустрічі: на статистичних порталах його взагалі вважають найкращим у складі "блаугранас", що пов'язано з непоганами цифрами – на рахунку Лео 4 обіграші (з 6-ти спроб), 7 виграних єдиноборств (з 10-ти) й навіть одне відбирання.

Загалом же Мессі залишився непомітним, про що говорить кількість його ударів по воротах – один у площину й один у стінку зі штрафного. Коли аргентинець у формі, то й 12 пострілів для нього не проблема, але у Гранаді він наткнувся на грамотний пресинг з боку суперника. Також про блідість Ліонеля говорить показник xGBuildup – він демонструє внесок у атаку тих футболістів, які не відзначились результативними діями, але прийняли участь у ній. xGBuildup Мессі – 0.01.

Не маючи якісної підтримки, капітан відходив у глибину – цього й добивалися господарі поля. Все б нічого, але такий же неяскравий вихід на заміну стався і у Дортмунді. Схоже, відновлення після травм у 32 роки дається Ліонелю не так легко, як раніше.

Успіх Гранади – справедливий

Для багатьох став шоком не тільки фінальний результат, а й місце у таблиці, яке зайняла Гранада після перемоги над Барселоною. Щоправда, після матчу Севілья – Реал "смугастих" посунуть з першої позиції, але сам факт перебування у зоні лідерів не повинен дивувати. На старті сезону команда Дієго Мартінеса дійсно у числі найкращих, а перемога над Барселоною була повністю по грі.

Почнемо з останнього. Барселона за весь матч так і не змогла розламати пресинг-структуру Гранади, тримаючи м'яч, але не територію. Теплова карта яскраво говорить, де проходила основна частина гри "блаугранас" – лише 31% ігрового часу пройшов у третині поля господарів, а 46% матчу команди боролися в центрі.

Крім того, Барселона програла майже всю контактну боротьбу й слабко відпрацювала по нічийних м'ячах. Так, Гранада веде за відбираннями (14 успішних з 19 спроб проти 8/15), виграними верховими дуелями (12:9), перехопленнями (11:3), виносами (15:6), трішки поступаючись за переможними єдиноборствами на землі (49:57). Звісно, ці цифри також багато говорять про зміст матчу (при 68% володіння м'ячем відбирати його доводиться рідко), але ж і в атакувальних діях Гранада була ефективнішою – наприклад, у "смугастих" 10 із 14 обіграшів стали успішними, в той час як "синьо-гранатові" провалилися в 11 з 22 спроб пройти суперника на дриблінгу.

При цьому Гранада прекрасно тримала комфортний для себе темп зустрічі. Цьому допомагав жорсткий стиль гри – підопічні Дієго Мартінеса провели аж 20 порушень правил, однак суто візуально ще 20 арбітри залишили поза увагою. Навіть перед першим голом були питання щодо фолу проти Лангле, але стилістично цей момент прекрасно розкрив зміст футболу Гранади – жорстко прийняти суперника, відібрати нічийний м'яч і завершити момент ударом. До речі, за ними андалусійці також ведуть – 9:8 загалом, 4:1 у площину.

Якщо говорити про турнірне становище, то все також справедливо. Гранада дещо перебрала за кількістю голів (11 при очікуваних 5,5), але це лише говорить про прекрасну реалізацію – за очікуваними набраними очками "смугасті" йдуть у топовій п'ятірці з показником 8,3. У Барселони ж ця цифра становить лише 7,65. Втім, всі ці статистичні моменти відходять назад при погляді на результати Гранади: 4:4 з Вільяреалом і три перемоги в трьох останніх матчах із загальним рахунком 7:0. Чим не відкриття чемпіонату? Браво!

"Це лайно складно назвати тренером Барселони": Вальверде знищують після Борусії – виліт з ЛЧ в обмін на його голову