УКР РУС

Герой дня: Томаш Голеш феєрично залишає Україну у гордій самотності, а колись бив Динамо

28 червня 2021 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" виділяє особливого персонажа п'ятнадцятого ігрового дня Євро-2020.

Томаш Голеш

Вік: 28 років

Позиція: опорний півзахисник, правий захисник

Клуб: Славія Прага

Transfermarkt: 4 мільйони євро

Статистика у збірній Чехії: 12 матчів, 2 голи

Чехи на цьогорічному Євро запрягли одразу (перемога над Шотландією) – і поволі, проте впевнено поїхали у напрямку плей-офф. Більшість експертів не ставили на команду Ярослава Шилгави і ламаного гроша проти, здавалося б, потужних Нідерландів. Але вже не вперше на цьому турнірі необачні прогнозувальники змушені з’їсти свого капелюха.

Нідерланди – Чехія – 0:2 – відео голів і огляд матчу – головна сенсація Євро-2020

Безумовно, величезний вплив на перебіг подій справило вилучення Маттейса Де Лігта на старті другого тайму. Але це жодним чином не скасовує того, що Нідерланди зіграли вчора просто огидно. Як і не применшує досягнення збірної Чехії. Вона перебувала у статусі андердога, а кількісною перевагою ще потрібно було зуміти скористатися. Слов’яни реалізували свої моменти блискуче. Вже третій суперник збірної України по групі С їде додому, а ми залишаємося на цьому святі життя!

Героєм чеської нації став один із двох опорників – Томаш Голеш. На 68-ій хвилині він пробив Стекеленбурга ударом головою. А під завісу матчу виконав прохід та зручний асист на Патріка Шика, який забив свій четвертий м’яч і, зважаючи на вечірнє безсилля Роналду, покращив власні шанси на титул найкращого снайпера турніру.

Герой дня: Патрік Шик переплюнув Ярмолу, забивав Україні і розчарував Фонсеку, а його сестра – окраса еротичного жанру

Ярослав Шилгави працює зі збірною Чехії вже три роки. Голеша він помітив і вирішив надати йому шанс лише минулоріч. Гравець празької Славії дебютував за національну команду у 27-річному віці – доволі пізно. Та це не зашкодило досвідченому виконавцеві вписатися у колектив, ставши незамінною його частиною.

Томаш – універсал. Зараз його використовують в опорній зоні, хоча розпочинав він кар’єру і провів чимало сезонів на позиції правого оборонця. Голеш успішний не тільки у відборі, але й залюбки ходить в атаку, як от вчора. Загалом на клубному рівні (Градец Кралове, Яблонец, Славія) він назабивав понад 20 голів. Із нещодавнього – гол на Емірейтс у ворота Арсенала, який дозволив Славії розписати виїзні 1:1 у чвертьфіналі ЛЄ. Щоправда, згодом на рідному полі пражани безбожно згоріли (0:4).

Тісно перетинався Голеш і з Україною. Восени 2018-го його Яблонец протистояв Динамо у груповому етапі ЛЄ. Томаш провів проти киян усі 180 хвилин, отримав по "гірчичнику" в кожному з поєдинків, а скромний чеський клуб шокував підопічних Хацкевича, двічі відбираючи очки – 2:2 і 1:0. Зараз же одноклубником Голеша по Славії є наш Тарас Качараба, який на початку року переїхав у столицю із Слована Ліберец.

В 1/4 фіналу Євро-2020 Чехія спробує зупинити Данію, яка в останніх двох матчах набрала потужний хід. Команда Голеша знову перебуватиме у ранзі андердога, що дуже зручно у психологічному плані. Чехи взагалі справляють враження однієї з найурівноваженіших збірних цього турніру. Вони просто виконують свою роботу – тихою сапою і без гучних амбіцій. Ставити половину зарплати на їхніх наступних опонентів не поспішайте.

Сторінка автора у Facebook

Герой дня: Франко Фода – мучитель Шевченка і Маркевича зруйнував фантастичну серію фаворита Євро-2020