УКР РУС

Франція розписала нічию з Португалією у Лізі націй: тріумф захисників, бенефіс Кімпембе та Павара і проблемність Роналду

12 жовтня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Поєдинок на Стад де Франс між збірними Франції та Португалії голами не потішив (0:0).

Франція після розгрому України кардинально змінила стартовий склад – з того катастрофічного для нас вечора в основі залишились тільки Павар та Жиру. Цього разу Дідьє Дешам з перших хвилин кинув у бій Грізманна, Мбаппе, Варана, Погба, Канте, Рабйо, Льоріса, Кімпембе та Люку Ернандеса. Фернанду Сантуш, своєю чергою, повернув в основу Бруну Фернандеша, Карвалью, Феліша, Бернарду Сілву та Нелсона Семеду, але залишив на банці Канселу, Жоту, Андре Сілву та Моутінью.

Довгоочікувана зустріч Роналду та Мбаппе у відеоогляді матчу Франція – Португалія

Від першого тайму очікувалась затяжна розвідка без загострення, але у такому стилі команди зіграли до самої перерви. У стартові 15 хвилин команди навіть не били по воротах, але частенько лупцювали один одного – так, Рубен Діаш розбив голову Жиру вже на перших секундах зустрічі. Дебютний "момент" стався аж на 20-й хвилині, коли Бруну Фернандеш пробив метрів з 25-ти після розіграшу штрафного – м'яч рикошетом від захисника повільно пролетів поруч з лівою стійкою. Льоріс усе контролював.

Після цього епізоду португальці ненадовго захопили ініціативу, кілька разів загостривши гру. Так, на 23-й хвилині з правого краю штрафного стріляв Роналду, однак удар в останню мить встиг накрити Ернандес. Ще за дві хвилини Семеду увірвався в цю зону та пробив з гострого кута у ближню дев'ятку, поціливши у зовнішній бік сітки. На цьому агресія гостей зійшла нанівець, а французи у відповідь провели низку атак.

На 33-й хвилині одна з них завершилась ударом з гострого кута у виконанні Грізманна, однак Патрісіу впевнено спіймав м'яч. Португалія огризнулася штрафним на 35-й – подача з нього ідеально летіла на Роналду, але її невдало перервав Феліш, замкнувши у падінні дуже неточно. В наступні дев'ять хвилин моментів не виникало, однак на 44-й Жиру міг відкрити рахунок внаслідок відскоку від коліна Перрейри – Олів'є пробивав з підйому метрів з 18-ти, але запустив м'яч на трибуни. Зрештою, на перерву команди пішли без забитих голів.

Другий тайм почався з розміну моментами. На 49-й хвилині міг забивати Мбаппе, який увірвався на лівий край штрафного, ефектно хитнув Перрейру та вийшов сам на сам з Патрісіу під гострим кутом, однак спробу перекинути Руя форвард запоров. Португалія на 50-й відповіла закиданням Геррейру в карний майданчик – Кріштіану міг пробивати метрів з десяти, але підковзнувся, не влучивши по м'ячу нормально! Сфера пролетіла паралельно воротам.

Після цього французи провели низку напівмоментів: на 53-й хвилині Жиру трішечки не встиг на замикання класної подачі Погба, на 55-й Поль пробив з-за меж штрафного у захисника, а на 57-й комбінація за участі Грізманна та Мбаппе завершилась занадто сильним пасом Антуана у штрафний. Португалія відповіла серією кутових, під час яких двічі міг забивати Роналду – на щастя для господарів, м'яч з його голови знімали Кімпембе та Погба. Поступово матч скотився до позиційної боротьби у середньому темпі, хоча тренери намагалися прискорити футбол – Фернанду Сантуш випустив на поле Жоту, а Дідьє Дешам кинув у бій Марсьяля.

Середина другого тайму нагадувала гру до перерви. Команди багато били один одного по ногах, а моменти якщо й створювали, то з мізерним шансом на гол. Так, португальці на 70-й та 72-й хвилинах мали дальні удари у виконанні Перрейри (заблокував Кімпембе) та Феліша (точно в руки Льорісу), а французи у цей період могли похизуватися лише пострілом Погба з правого флангу – Патрісіу спокійно спіймав м'яч. Щоправда, був у цьому відрізку і гол Пепе після подачі зі штрафного, але захисник "селесао" навіть відсвяткувати його не встиг. Офсайд. Словом, на полі стало нудно.

В завершальній частині зустрічі футбол став ще більш тягучим. Дідьє Дешам намагався прискорити атаки Франції, випустивши на поле Комана, а Фернанду Сантуш зробив аж чотири заміни – спочатку випустив Санчеша, а потім кинув у бій Трінкау, Моутінью та Канселу. У компенсований час заміни португальців могли спрацювати: Санчеш на 90+1-й потужно пробивав з дистанції (в руки Льорісу), а на 90+3-й Трінкау протягнув м'яч під удар Роналду з лівого краю штрафного – Льоріс, попри рикошет, врятував французів. Марсьяль огризнувся ударом у падінні через себе, але він виявився занадто неточним.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував нульову нічию. У обох команд тепер по сім очок у групі А3, але Португалія перебуває на першому місці завдяки кращій різниці голів.

Оборона перемогла

Матч виявився надзвичайно нудним. Очевидно, що міць атак обох команд дозволяла влаштувати набагато цікавіший поєдинок, але команди вирішили відпрацювати у середньому темпі, не витрачаючи сил – перше місце у групі Ліги націй "не вставляло" зірок. Навіть жовтих карток після 2-ї хвилини ніхто не заробив. В таких матчах дуже багато вирішують помилки оборони, але, на жаль для вболівальників, захисники відпрацювали шикарно.

"Ми не побачили Роналду": Дешам розхвалив гру збірної Франції в обороні

Вже на 2-й хвилині Рубен Діаш показав, як важко буде нападникам на полі, розбивши обличчя Жиру. Втім, грубощів на полі виникало обмаль – здебільшого команди використовували дрібний тактичний фол у центрі поля, зриваючи і без того невисокий темп гри. Коли ж справа доходила до ударних позицій, нападники могли лише підіймати руки догори – захисники вміло вичавлювали їх на фланг та накривали спроби пострілу по воротах.

За весь матч сталося лише три потенційно гольових моменти: удар Жиру з лету після вдалого рикошету, вихід Мбаппе віч-на-віч під гострим кутом та постріл Роналду у компенсований час – при цьому у Олів'є не було часу вигадати щось гостріше, а Крішу для обстрілу залишили тільки ближній кут (та й той майже накрили). Також було невдале замикання Кріштіану на 50-й хвилині. Все.

Карта ударів показує, наскільки жахливі позиції мали форварди обох збірних – і це лише незаблоковані постріли. Всі моменти, де вдавалося пробити з центру штрафного, окрім ударів Жиру та Кріштіану, виявились сумбурними й дуже неточними.

Жодного разу футболісти не прошили захист розрізним пасом, а практично всі передачі під удар виявились наслідком поперечного перекату. За весь матч стався лише один удар після подачі зі стандарту – на 35-й хвилині Феліш неоковирно замикав в бік від воріт, більше нашкодивши Роналду. Навіть дриблінг у команд не пішов – статистика нарахувала 41 спробу обіграшу один-в-один (17:24), однак вдалих епізодів було лише 12 (7:5).

Якби футболісти більше бажали перемогти, обороні стало б важче, але витрачати сили та отримувати травми у Лізі націй топ-збірні не збираються. Це помітно по всіх командах – феєрію не видали ні Англія з Бельгією, ні італійці з поляками, ні іспанці зі швейцарцями. У поєдинку Нідерландів з Боснією перший небезпечний момент стався аж на 68-й хвилині. Навіть німці у матчі проти України відверто грали у півноги. Саме цей факт повинні зрозуміти вболівальники, які вимагають від Андрія Шевченка перемог у Лізі націй з грою в три опорники. Ні, панове – цей турнір створений не для результатів.

Кімпембе та Павар – найкращі у матчі

Це не тільки суб'єктивне враження, а й реальний факт – у Преснеля найвища оцінка на Whoscored, FotMob та FootballCritic, а на Sofascore центрбеку збірної Франції дали другий після Геррейру бал. Павар на цих же порталах перебуває у топовій трійці. Звісно, оцінки не мають великого значення при аналізі, але непогано демонструють активність футболіста у зустрічі.

Кімпембе зробив дуже багато для того, щоб залишити Португалію без голу, хоча статистично це помітно не так вже й сильно – в активі захисника ПСЖ всього одне відбирання (з однієї спроби), два перехоплення та шість виграних єдиноборств (з восьми). Преснель однак, став лідером за кількістю виносів – і це не банальні вибивання вперед. П'ять із семи виносів були виконані головою, причому тричі вони сталися під час єдиноборств (100% успішності).

Саме Кімпембе врятував Францію від пропущеного м'яча під час одного з кутових. Роналду показує під час таких епізодів весь свій геній – він грамотно штовхається, робить дрібні ривки й дуже високо вистрибує, однак Преснель зумів зняти м'яч прямо з його голови.

Люди, які займаються тактичним аналізом, давно відзначають Кімпембе. Зокрема, керівник аналітичного відділу селекційного департаменту Зеніта взагалі називає цього гравця генієм – і це не пафосні заяви для набивання ціни та подальшого розпилу, а приватна думка колишнього тактичного блогера, озвучена головним редактором тамтешнього відділу Eurosport. Матч проти Португалії показав, що ця думка має раціональне зерно.

Павар, однак, відпрацював набагато яскравіше. Чого лише вартують п'ять відбирань у восьми епізодах – і це на більш сильному фланзі португальців, де чинять тиск Роналду з Геррейру. Саме через цей фланг "селесао" провели 47% атак, але особливої гостроти звідси так і не прилетіло – за виключенням закидання Геррейру та удару Кріша у компенсований час. Бенжамен стримував гостей, як міг, хоча програв дев'ять єдиноборств з чотирнадцяти.

Також в активі фулбека Баварії три перехоплення (лідер разом з Канте за цим показником), три виноси та чотири виграних верхових м'ячі у п'яти епізодах. При цьому французькі атаки теж звалювались на його фланг (41%), тож об'єм роботи у Павара виявився просто шаленим.

Можливо, він не завжди був ідеальним, але загалом Бенжамен сподобався. Під таким навантаженням дуже легко зламатись, але правий фулбек "Ле Бле" цього не допустив.

Проблемний Роналду

На більшості статистичних ресурсів Роналду має найнижчу або одну з найнижчих оцінок серед основних футболістів збірної Португалії. Це не дуже справедливо, адже його партнери при загостренні зіграли ще гірше, але великий об'єм чорнової роботи рятує їхні бали – той же мініатюрний Феліш, наприклад, став лідером за кількістю єдиноборств та перемог у них. Кріштіану ж старався грати на чистих м'ячах, не беручи участь у пресингу та відбираннях.

В атаці, однак, до Роналду важко виставляти претензії. Він став лідером за кількістю ударів по воротах (3) – причому всі постріли пройшли із шикарних позицій. Перший на правому краю штрафного встиг накрити Люка Ернандес, другий зрізався в метрах десяти від Льоріса, а третій пройшов з лівого краю й міг призвести до голу. Жоден гравець "селесао" і близько не мав таких шансів.

Втім, за всіма іншими показниками Кріштіану був звичайним пасажиром. Його єдиний пас під удар виявився поперечною передачею в центр поля. Жодна з двох спроб обіграшу не стала вдалою. Найбільше вражає статистика єдиноборств – нуль перемог у шести верхових і всього два виграшних епізоди на землі (із семи). Жах.

Говорити про якийсь спад форми Роналду несправедливо. У матчі проти Швеції він діяв точно так же, але забив два голи та організував ще кілька моментів. У товариському поєдинку проти Іспанії КР7 створив три гольових нагоди, та і на Стад де Франс капітан "селесао" міг забивати. Кріштіану – все такий же геній при роботі у завершальній фазі, однак з ним в основі Португалія стає банальнішою та менш швидкою.

Роналду гарантовано дає своїй збірній лише певну кількість моментів, які можуть реалізувати, а можуть і запороти. На його місці міг би зіграти більш швидкий та різноплановий футболіст – той же Жота, наприклад – але залишати КР7 на банці жоден тренер не має права. Тим паче, що серед конкурентів тільки Жоау Феліш стабільно дає великий об'єм корисної роботи й не провалюється через раз, однак саме у завершальній фазі він поступається Роналду.

Словом, Кріш у збірній Португалії живе за девізом "випустити не можна залишити на банці". Поки що кома стоїть після першого слова, але далеко не факт, що це правильно.

Ліга націй: Мхітарян врятував Вірменію від поразки, трилер Естонії та Північної Македонії, Вербіч допоміг здолати Косово