УКР РУС

Франція впевнено перемогла Фінляндію завдяки дублю Грізманна – Антуан наздогнав Платіні у списку бомбардирів "Ле Бльо"

7 вересня 2021 Читать на русском

В рамках поєдинку відбору до ЧС-2022 збірна Франції перервала серію матчів без перемог, перегравши Фінляндію у рідних стінах

Франція до домашнього поєдинку проти Фінляндії підходила на тлі катастрофічної серії у 5 матчів поспіль без перемог. Щонайгірше, у всіх цих іграх чемпіони світу пропускали голи першими – такого не траплялося понад 10 років. Звісно, на цьому тлі преса та вболівальники посилили тиск на Дідьє Дешама. Країна вимагала бодай якоїсь перемоги.

Повторення досягнення Платіні у відеоогляді матчу Франція – Фінляндія – 2:0

Тренерський штаб "Ле Бльо" зробив висновки після нічиєї з Україною, змінивши стартову схему й вдавшись до змін у складі. Команда перейшла на модель із трьома захисниками, повернувши в основу Бензема та Варана. Крім того, на лівому фланзі замість Діня вийшов Тео Ернандес. Фіни ж після перемоги над Казахстаном всадили у запас Валакарі та Тейлора – в центральній зоні вийшли Камара та добре відомий полтавським фанатам Ніссіля.

Від господарів очікувалась стартова навала й високий темп, але нічого подібного не сталося. В перші 20 хвилин французи не форсували подій й взагалі не пресингували, дозволяючи фінам тримати м'яч і готувати виходи в атаку. Чемпіони світу, звісно ж, огризалися контрвипадами, але за цей період команда мала лишень кілька кутових без замикання та дальній удар Ернандеса повз ворота.

Такий футбол ледь не вилився у серйзоні проблеми. Суомі в якийсь момент набралися сміливості й організували кілька дуже хороших підходів до чужих воріт – двічі це могло завершитись голом. Так, на 19-й хвилині фіни розіграли хорошу позиційну атаку, в завершенні якої Ніссіля хитнув захисника й пробив метрів з 23-х – м'яч рикошетом полетів по високій дузі під поперечину! Льоріс перевів на кутовий. Після його розіграшу гості провели атаку другим темпом, у якій Вайсанен замикав навіс Шюллера на лінію воротарського. Вище воріт!

Публіка на Стад де Ліон почала посвистувати. Підопічні Дідьє Дешама зрозуміли, що далі так грати не можна, притиснувши Фінляндію. Вже на 22-й хвилині активізація господарів вилилась у скидку Грізманна під удар Бензема з меж штрафного – Карім вистрілив під поперечку, але Градецкі парирував. Ще за хвилину він же увірвався на правий край карного майданчика, однак подальший удар накрили.

Франція не зупинялася, швидко повертаючи м'яч і організовуючи атаки хвиля за хвилею. Зрештою, оборона гостей не витримала: Марсьяль виконав передачу з лівого флангу в зону перед штрафним на Бензема, Карім п'яткою віддав проникний пас, а Грізманн, обробивши м'яч, "шведою" пробив метрів з 17-ти – точно в дальній кут. 1:0!

В другій половині першого тайму "Ле Бльо" не відпускали ініціативу. Фіни навіть до центру поля дійти не могли, хоча французи не дуже-то й тиснули на суперника. У них було всього три явних нагоди подвоїти перевагу: на 31-й хвилині Дюбуа стріляв з гострого кута, замикаючи подачу Рабйо (удар накрили), на 38-й Бензема накрутив усіх в штрафному й пробив у О'Шоннесі, а на 40-й Погба пробив метрів з 22-х, дотягуючись до скидки вже у падінні – м'яч пройшов поруч з правою стійкою!

На початку другого тайму чемпіони світу вирішили зіграти з Суомі по-дорослому. Франція підняла темп і притиснула гостей, почавши створювати момент за моментом. Так, на 49-й хвилині Дюбуа пробивав з лету з-за меж штрафного (повз ліву стійку), а на 52-й Рабйо завдав удару метрів з 22-х – Градецкі парирував.

Втім, всього через дві хвилини голкіпер підвів своїх партнерів: Бензема класно розвернувся в центрі й розігнав атаку, в завершенні якої Грізманн прийняв проникну передачу від Дюбуа й вистрілив з гострого кута – м'яч промайнув біля лівої руки Градецкі, залетівши під дальню стійку. 2:0! Це вже 41-й гол "маленького принца" за збірну Франції – у списку бомбардирів він наздогнав Мішеля Платіні.

На цьому господарі не зупинялися. Вже на 56-й хвилині забивати міг Марсьяль, який біг замикати простріл Тео Ернандеса на лінію воротарського. Антоні не встиг до м'яча. На 60-й же "Ле Бльо" розкатали ефектну комбінацію з передачами п'ятками та ударом Грізманна метрів з 16-ти – вище воріт! Маркку Канерва зреагував на такий малюнок гри неоднозначною заміною, випустивши на 62-й нападника Валакарі й вінгера Сойрю. Фінляндія бажала відігратись, попри шалений тиск Франції.

Цей хід ніяк не допоміг гостям. Франція дещо збавила темп, але все одно створювала моменти. Так, на 68-й хвилині Погба дали пробити з розвороту після подачі зі стандарту (повз ворота), а на 70-й Грізманн отримав класну скидку від Бензема на правий край карного майданчика, пробивши у ближній кут – трохи неточно! Лишень після цього Маркку Канерва наважився випустити двох центрхавів, знявши при цьому форварда Пох'янпало. На поле вийшли Кайрінен і Єнсен.

На деякий час Францію дійсно вдалося відігнати в район центрального кола. До 80-х хвилин у підопічних Дідьє Дешама був лишень перспективний штрафний удар, з якого Бензема пробив у стінку. Гості навіть проводили якісь перепасовки в центрі поля, однак вийти в атаку "Ле Бльо" не дозволяли, а в ендшпілі зустрічі тренерський штаб чемпіонів світу освіжив напад швидкісним і технічним Бен-Єддером.

Наприкінці матчу спочатку здавалося, що розгром не за горами. Вже на 81-й хвилині відзначитись міг Мукієле, який вистрілив з відскоку метрів з 16-ти. М'яч пройшов поруч з дальньою стійкою. Ще за чотири хвилини Бензема отримав закидання від Погба, увірвався в штрафний і пробив, але Градецкі врятував Фінляндію. Між цими епізодами пройшло кілька хороших флангових проривів.

Суомі огризнулись всього однією сумбурною атакою з перепасовками у карному майданчику без ударів. Здавалося, що все завершиться без нервів, але на 87-й хвилині гості ледь не забили! Ернандес на власній половині віддав пас назад у штрафний на Погба, Поль його не очікував, а Пуккі, обігравши хавбека, вийшов віч-на-віч з Льорісом під гострим кутом! Удару так і не сталося, однак Теему впав – втім, арбітр не побачив у епізоді фолу. При цьому у французів зламався Кімпембе.

На жаль, після цього епізоду Фінляндія нічого вже не створювала, хоча рефері компенсував до основного часу аж сім хвилин. Франція захопила контроль над м'ячем і впевнено довела гру до перемоги – першої за п'ять матчів!

Перформанс Грізманна

Як би погано не йшли справи у Грізманна на клубному рівні, у збірній Антуан завжди перетворюється на "маленького принца", забиваючи красиві голи, роздаючи ефектні асисти й б'ючи рекорди. Важко згадати, коли Гріззі востаннє грав за "Ле Бльо" погано. От і з Фінляндією він провів черговий блискучий поєдинок, оформивши дубль і забивши 41-й гол у футболці національної команди. До вершини списку бомбардирів залишилось всього 10 м'ячів.

Платіманн. Або ж Гріззіні :)

Саме Грізманн створив перемогу над Суомі. Він відпрацював по всій площині поля, ставши лідером за ударами (2 в площину, 2 повз неї, 1 заблокований) та передачами під них (3), а також розпочавши першу гольову атаку. Причому він не тільки віддав перший пас і обігрався в комбінації, а ще й потягнув за собою опорника, відкривши коридор для пасу на Бензема. Взагалі, за переміщеннями Антуана без м'яча спостерігати навіть цікавіше, ніж за його безпосереднім загостренням.

Завдяки шикарному вмінню обирати позиції, заповнювати вільні зони й створювати варіанти для обіграшу Грізманн дуже допомагає Дідьє Дешаму. На пізньому етапі його роботи у збірній Франції стало бракувати якісних відкривань між лініями й хороших комбінацій на високій швидкості. Взагалі, з нестандартністю у "гальських півнів" зараз багато проблем – все зводиться до лонгболів Погба та ривків Мабппе, однак Гріззі своїм геніальним рухом збалансовує команду в атакувальній роботі.

"Маленький принц" серйозно допомагає і в обороні. У матчі проти Фінляндії він виконав три успішних відбирання в центрі поля з п'яти спроб – це найкращий показник у зустрічі. Також Антуан виграв 5 із 7 єдиноборств, увірвавшись в топ-3 у складі "Ле Бльо" за цим показником. Подібна картина є типовою для усіх поєдинків збірної Франції в останні роки.

Грізманн за своєю величчю сильно поступається Платіні, Зідану чи Анрі, хоча його активі вже є чемпіонство світу. Взагалі, команда Дідьє Дешама, при всій своїй успішності, далека від слави легендарного дрім-тім 1990-х та початку "нульових", однак один факт об'єднує нинішніх французів з іконами: французькі зірки теж всю свою велич показують у збірній, а клуби – то вже таке. Грізманн є найяскравішим уособленням цієї національної традиції.

Бензема теж молодець

Скандальне повернення скандального Каріма в збірну було обумовлено проблемами збірної в позиційному наступі. Їй не вистачало різнобарвності, глибини та нестандартності – усе це мав дати Бензема, який у Реалі працює по всьому полю й ефектно обігрується з партнерами. Фактично, тренерський штаб отримував у його обличчі другого Грізманна, тільки з ухилом на високу результативність. Не можна сказати, що на Євро експеримент провалився, але від приходу алжирського порно-продюсера очікували моментального вау-ефекту. Тільки він міг згладити конфлікти, які виникли одразу після повернення.

У поєдинку проти Боснії нападник провалився так сильно, що на матч з Україною його залишили в запасі, однак лише після появи Бензема на полі Франція створила свій найкращий момент – ту стійку Діабі у своєму фірмовому стилі створив саме Карім. І от, у грі проти Фінляндії, форварда Реала нарешті прорвало.

Бензема у практично рідному для себе Ліоні виблискував, розірвавши Суомі ледь не самотужки. Славу йому довелось розділити з Грізманном – у обох рівна статистика за кількістю ударів, передач під них та моментів. Власне, практично у всіх найгостріших епізодах та в обох голах ця парочка зробила 90% успіху, причому внесок Каріма був не менш важливим за дії Антуана. Алжирець двічі віддавав на нього гострі передачі в штрафний п'яткою, асистувавши перед першим голом і розігнавши другу гольову атаку.

Карта обіграшів між Бензема і Грізманном

Взагалі, у комбінаційній роботі Бензема був фантастичним – словами це не описати. Це треба бачити. Його рух корпусом, ефектні розвороти, хитрі паси спиною до воріт, постійна робота в дотик, заповнення зон у глибині – то справжнє мистецтво. Показово, що при шаленому бажанні приймати авантюрні рішення Карім віддав всього 3 неточних передачі з 55-ти. Якби поруч з ним був не тільки Грізманн, а і Мбаппе, то Фінляндію розгромили б з непристойним рахунком.

Грай, як Франція

Детально про організацію гри фінів ми писали після матчу проти Казахстану. Якщо ж говорити коротко, то у Суомі нічого не змінилося – підопічні Маркку Канерви все так же сідають у низький блок з п'ятьма захисниками, набивають футболістами зони перед штрафним і чекають шанси на контратаках. При цьому команда доволі впевнено веде єдиноборства. Такий футбол приніс Фінляндії вихід на Євро-2020, перемогу у матчі з Данією та 5 очок у відборі до ЧС-2022.

Фінляндія перемогла Казахстан: "автобус" Суомі все такий же міцний, тривожні сигнали для України та класна гра Пуккі

Втім, збірна Франції показала, що цей стиль працює лишень до певного рівня спротиву. Якщо підняти темп на останній третині поля, швидко рухаючи м'яч і повертаючи його недалеко від штрафного після втрат, то Суомі будуть триматись недовго. Власне, "Ле Бльо" вистачило всього 5 хвилин у такому режимі, аби забити перший гол, і 10 хвилин у другому таймі. Оборона на таких обертах сипеться на всіх ділянках.

Комбінації у зонах між латералем і центрбеками у виконанні Грізманна, Марсьяля та Бензема знищили Фінляндію. Таким же чином повинні діяти й українці – необхідно якомога краще відпрацювати переміщення та схеми обіграшів у зонах між центрбеками і латералями Суомі, а також вмикати пресинг хоча б на окремих відрізках. Підопічні Маркку Канерви не дуже якісно виходять з-під нього.

Також Франція показала, як не можна грати з Фінляндією. Віддавати їй ініціативу у спробі спровокувати позиційну атаку з подальшим контрвипадом – така собі ідея. Суомі самі звикли виманювати на власну половину, а якщо давати їй забагато свободи – існує ризик отримати гол зі стандарту чи подачі.

Також необхідно бути обережним з передачами назад і поперек поля, адже Пуккі готовий бігати за ними 90+ хвилин, дочекавшись свого шансу. Ну а при грі суперника на повільних швидкостях з перекатом у центрі поля цей колектив взагалі відпочиває. Фіни зустрічають лише на власній третині.

В принципі, Франція не продемонструвала чогось геніального. Підопічні Дідьє Дешама використали стандартний план зламу "автобуса". Олександру Петракову залишається тільки переглянути поєдинок у Ліоні й зробити висновки. У Фінляндії немає нічого страшного.

Боснія і Герцеговина сенсаційно спіткнулася проти Казахстану: шалена нічия на користь України