УКР РУС

Реал у меншості здобув вольову перемогу над Ельче – Лунін зробив 2 сейви й пропустив скандальний гол, який не зарахували

20 січня 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Реал в рамках важкого 120-хвилнного поєдинку 1/8 фіналу Кубка Іспанії пройшов Ельче (2:1). Звіт читайте на "Футбол 24".

Тібо Куртуа перед кубковим матчем проти Ельче прихворів, не встигнувши відновитись, тож для Андрія Луніна з'явився новий шанс заявити про себе. Українець вийшов у стартовому складі Реала вдруге за сезон і втретє в офіційних поєдинках за "вершкових" взагалі. Крім нього, в основі з'явилися Йовіч, Камавінга та Марсело.

Порятунок Луніна від фіаско у відеоогляді поєдинку Ельче – Реал – 1:2

Мадридці одразу зі стартовим свистком захопили контроль над м'ячем, але він практично нічого не дав команді. У першому таймі "бланкос" створили лишень кілька небезпечних прострілів та негострих ударів, а на взяття воріт претендував тільки постріл Вінісіуса з лівого краю штрафного – вийшло неточно. Ельче ж змарнував дві фантастичні гольові нагоди.

Так, на 10-й хвилині Гумбау запустив діагональ з центру поля на правий фланг, а Марсело не зміг її перехопити. Як наслідок, Хосан отримав сферу в карному майданчику й прострілив з гострого кута під удар Карільйо – Лунін дещо вийшов з воріт, тож Гвідо замикав з метру в порожні. І не забив! М'яч якимось дивом влучив у поперечку. На 26-й же хвилині відзначитись Карільйо завадив наш голкіпер – Гвідо завдав удар головою з близької відстані після навісу від Мохіки, однак Лунін парирував!

Кращих моментів у першому таймі не було. На перерву команди відправились за нулів на табло, але відпочинок ніяк не допоміг Реалу. Підопічні Карло Анчелотті все так же контролювали гру без створення цікавих моментів – у перші 30 хвилин можна пригадати тільки сильний постріл Марсело з відскоку з-за меж карного майданчика. М'яч пройшов поруч з дальньою стійкою. Ельче, своєю чергою, намагався контратакувати, але дійти до воріт Луніна господарям не вдавалося.

В останній 15-хвилинці "бланкос" дещо додали в активності біля чужих воріт, чому неабияк сприяв вихід Модріча, Каземіро та Іско. Реал нарешті почав створювати якісні моменти: на 77-й хвилині Каземіро бахнув із середньої дистанції в правий нижній кут (Вернер парирував), на 78-й Гонсалес в останню мить вибив простріл Вінісіуса вздовж воротарського, а на 82-й Марсело прийняв поперечний пас від Родріго й п'яткою запустив проникну передачу на лівий край штрафного – Вінісіус звідти пробив низом, але Вернер спокійно спіймав м'яч.

Кращих нагод відкрити рахунок в основний час команди не створили, тож поєдинок перейшов у овертайм. Карло Анчелотті випустив Азара й Себальйоса, однак тотальний контроль над матчем несподівано вислизнув з рук і ніг мадридців. Так, вони провели кілька цікавих атак із вриванням в карний майданчик – втім, із гострих епізодів можна згадати тільки постріл Каземіро на 97-й хвилині повз дальню стійку.

Ельче ж регулярно проводив контратаки. Одна з них завершилась штрафним у метрах 20-ти від воріт Луніна. Гумбау пробив з нього сильно, але практично по центру – Лунін парирував. На 102-й же хвилині Фідель розігнав контрвипад господарів, виконавши розрізний пас під вихід Моренте віч-на-віч. Марсело збив Тете, отримавши червону картку за фол останньої надії, а Ельче заробив небезпечний стандарт. Верду вистрілив з нього у стінку, а потім завдав удар з відскоку – м'яч же, зачепивши ногу Себальйоса, пішов у протихід Луніну, влетівши у сітку. 1:0!

Перший овертайм завершився саме з цим рахунком, однак щастя Ельче тривало недовго. Всього через дві хвилини після міні-перерви Реал відновив статус-кво: Каземіро увійшов на лівий край карного майданчика й покотив під удар Себальйосу, а Іско, уникнувши офсайду, підправив доволі кривий постріл Дані у протилежний кут – 1:1!

Не можна сказати, що цей гол вивів господарів з рівноваги. Мадридці після забитого м'яча нічого не створювали, однак на 116-й хвилині взнаки далася різниця в класі. Алаба з флангу запустив передачу за спини захисникам на хід Азару, а голкіпер Ельче – Вернер – несподівано вийшов далеко з воріт аж на фланг. Еден спокійно скористався цим подарунком, обігравши Акселя й пробивши у порожні. 1:2!

На останніх секундах Ельче забив у відповідь внаслідок діагоналі з глибини на дальню стійку. Фідель з мінімальної відстані вистрілив у ближній кут, прошивши Луніна, але гол не зарахували – рефері ще до свистка зафіксував фол проти Васкеса. У підсумку, фінальний свисток зафіксував вольову перемогу Реала. Мадридці прориваються у чвертьфінал Кубка Короля!

Лунін не вражає – йому потрібна практика

Статус українського воротаря у Реалі виглядає дуже неоднозначно. З одного боку, у Луніна хороша преса, яка малює класні перспективи й рекомендує не хвилюватись через статус "другого номера" під Куртуа – мовляв, для молодого "портеро" це лишень плюс.

З іншого боку, Карло Анчелотті після Алькояно ясно дав зрозуміти, що в Кубку Короля у нього немає "кубкового голкіпера" – місце у основному складі в другорядному турнірі нікому не гарантовано. В т.ч. і Луніну. Щоправда, аналогічно коуч висловився і про Ла Лігу, де є солідний гандикап і де Андрій може отримати якийсь шанс.

Так чи інакше, блискуча стабільність Куртуа змушує Андрія чіплятись за будь-яку нагоду, аби проявити себе. Матч проти Ельче – представника Прімери – в теорії здавався хорошим варіантом, адже суперник такого рівня свої 4-5 моментів точно створить. На практиці ж українець простояв поза межами телекартинки більшу частину поєдинку, в середньому виконуючи 1 дотик до м'яча за 6 хвилин. Так, він провів два сейви, причому досить симпатичні, однак м'яч летів по центру, точно в голкіпера – і цього занадто мало для 120 хвилин зустрічі.

У матчі з Алькояно наш співвітчизник теж рідко вступав у гру. Реал занадто багато володіє м'ячем, а його суперники занадто слабкі для активної контргри з регулярним створенням моментів. Як наслідок, Луніну не вистачає воротарської практики в офіційних поєдинках – і це виливається у помилки на кшталт пропущеного голу в прикритий ближній кут. Щоправда, Андрія у соцмережах ніхто особливо й не критикує, адже Верду своїм падінням заважав воротарю. З іншого боку, кіпер, здається, все бачив.

Відсутність тривалої практики також впливає на якість роботи ногами – у поєдинку з Алькояно це було особливо помітно. Проблема настільки серйозна, що у зустрічі з Ельче українцю довірили паси тільки на ближнього (звідси й високий показник точності – 18/20). Атаки Реала починали захисники. Показово, що з чотирьох довгих передач Андрія лишень дві виявились точними.

У зустрічі з Ельче нашому голкіперу можна дорікнути хіба що за пропущений скасований гол (при перекритому огляді), однак цю помилку варто розділити із захисниками – вони не мали права дозволяти розстрілювати ворота з 6-ти метрів після банального закидання. Проблема в тому, що Куртуа у схожій ситуації точно не пропустив би.

В ряді дрібних епізодів бельгієць теж зіграв би краще – наприклад, при прострілі Хосана під удар Карільйо з метру. Та і ногами Тібо працює достатньо якісно, аби бути реальною опцією при виходах з-під пресингу та організації білд-апу.

Лунін зіграв так, як і належить молодому "другому номеру" – і у нього не було шансів видати якийсь перформанс, враховуючи низьку активність Ельче. Андрію потрібна практика, але у матчах Реала проти іспанських карликів він буде лишень деградувати.

Українцю необхідно шукати хорошу команду з топ-чемпіонату, яка зробить на нього ставку і в якій доведеться працювати в поті чола. У Мадриді ж нашій зірочці поки що нічого не світить, хоча залишитись на контракті з таким клубом було б корисно. Варто подумати про оренду.

Реал ходить по тонкій кризі

Вболівальники, які не дуже часто дивляться матчі Реала, можуть подумати, що "вершкові" мали проблеми з Ельче через низьку мотивацію та другорядність трофею, однак для мадридців перемоги в Кубку Короля не є звичною справою. Це – єдиний турнір, у якому "королівський клуб" програв більше фіналів, ніж виграв. 8 з 20 фіналів Реал програв на своєму стадіоні, а одна з цих поразок сталася у день сторіччя. Мадридців тут громив навіть Алькоркон, а у попередньому сезоні вони вилетіли від Алькояно. За 24 роки "бланкос" взяли тільки два Кубка.

Словом, мотивації було достатньо (тим паче, у гравців ротації, яким необхідно боротись за місце під сонцем). Реал провів невиразний матч лишень тому, що це – звичний режим для підопічних Карло Анчелотті. Команда у більшості своїх поєдинків видає один-два ударних відрізки й загалом контролює матч, але створює дуже мало моментів – і обов'язково дозволяє супернику грати проти себе. Перевага "вершкових" при цьому відчувається, але не в атаках, а у якості виконання.

Саме завдяки кращій якості пресингу, позиційної роботи та інших тонких елементів гри Реал перемагає своїх суперників (в тому числі й сильних). Мадридці б'ють опонентів на класі – і це вже система. У Ла Лізі та в Кубку Короля це проходить, адже в поточному сезоні усі конкуренти "бланкос" або зазнали регресу, або не мають достатнього ресурсу. У Лізі чемпіонів такий підхід ризикує завершитись катастрофою вже у першому ж матчі.

Ельче не засудили

У багатьох фанатів скасований гол Фіделя викликав обурення. Дійсно, падіння Васкеса виглядає дуже сумнівним – склалося враження, що він просто втратив рівновагу. Втім, Верду точно притримував Лукаса у боротьбі.

Наскільки цей контакт тягне на фол? На відеоповторі визначити, чи завалювали Васкеса, нереально. Можливо, там і було якесь зусилля, яке звалило захисника. Проблема в іншому – Верду перебував у офсайді й впливав на епізод (як у момент скидки, так і перед ударом Фіделя), а значить гол не міг бути зафіксований за будь-яких умов. Та і свисток дали одразу після падіння, задовго до пострілу.

Про правильність рішення Фігероа Васкеса заявили екс-арбітр Ітурральде Гонсалес та оглядач Sport.es Хорді Дельгадо (він теж працює арбітром). Гол не зарахували справедливо. Те ж саме не можна сказати про червону картку Марсело – бразилець не збивав Моренте.

Фігероа Васкес міг би переглянути відеоповтор, адже це – епізод з вилученням. Втім, рефері був впевнений у своєму рішенні. VAR же не побачив явної помилки, хоча вона була. Між іншим, саме після штрафного, призначеного за цей "фол", Ельче вийшов вперед.

Іспанських арбітрів часто підозрюють у страху перед грандами, а особливо – перед Флорентіно Пересом. Втім, цього разу більше постраждав саме Реал. Так чи інакше, звинуватити Фігероа Васкеса в упередженості важко – навіть якщо він помилявся, то помилявся в обидва боки.

Барселона поступилася Атлетіку й вилетіла з Кубка Іспанії – Педрі і дебютний гол Торреса не зупинили розкішний Більбао