УКР РУС

Ельче – Барселона: перемога без Мессі, але не без долі фарту, найкраща серія в сезоні, знаковий дебют і рекорд

24 січня 2021 Читать на русском
Автор: Юрій Яковлев

Ельче вдома влаштував Барселоні певні проблеми, але все ж поступився 0:2. Звіт про матч 20-го туру Ла Ліги читайте на "Футбол 24".

Матч і онлайн-трансляція Ельче – Барселона стартував о 17:15 за Києвом. Команда Рональда Кумана підходила до гри на 4-й позиції турнірної таблиці (34 очки) – відставання від Атлетіко складало 10 пунктів при наявності у мадридців матчу в запасі. "Синьо-гранатові" виграли 4 з 5-ти останніх поєдинків чемпіонату, але програли трофей, поступившись у фіналі Суперкубка Іспанії Атлетіку з Більбао (2:3). Ельче ж бореться за виживання – 18 позиція та 17 набраних очок. Команда Хорхе Альмірона востаннє перемагала в чемпіонаті ще 23 жовтня, а безвиграшна серія у Ла Лізі налічувала вже 12 поєдинків.

У цій грі Барсі не міг допомогти Ліонель Мессі. Аргентинець продовжує відбувати дискваліфікацію за вилучення у фіналі Суперкубка Іспанії. Поєдинок з Ельче якраз був останнім, який 33-річний нападник змушений пропустити.

Мессі вилучили за брутальний фол. Б'є – значить любить

Рональд Куман не здивував стартовим складом. Замість Деста, який пропустив кубковий матч проти Корнельї через пошкодження, на правому фланзі оборони вийшов номінальний центрбек Мінгеса. У центрі захисту діяли Араухо та Умтіті, зліва традиційно грав Альба. Тріо центрхавів сформували Бускетс, де Йонг та Педрі, а в атаці з перших хвилин з'явилися Дембеле, Грізманн та Брейтвейт.

Перший же стандарт біля воріт Ельче міг стати результативним. Араухо головою замикав подачу з кутового – вище. Барса прогнозовано володіла ініціативою – Френкі де Йонг протягнув м'яч у штрафний, але не зумів прокинути повз останнього захисника на шляху до воріт. Перший сейв кіпера Ельче на 12-й хвилині після удару Грізманна, який замикав навіс Дембеле. Щоправда, м'яч летів по центру воріт. Господарі відповіли хорошою подачею з лівого флангу, однак ніхто не зумів замкнути. "Синьо-гранатові" продовжували плести мережива поблизу володінь Ельче, проте постійно чогось бракувало – то останнього пасу, то акцентованого завершального удару. Як от у моменті з черговим пострілом Грізманна з лінії штрафного – м'яч полетів значно вище.

Класна атака гостей – Дембеле ефектно п'ятою на Грізманна, той поміж ніг супернику віддав на Брейтвейта, але данець все зіпсував, опинившись в офсайді. І після цього Ельче нарешті створив свій момент. Рауль Гуті виграв верхову боротьбу і завдав удару з лінії воротарського – вище рамки, але дуже небезпечно. Непоганий шанс був у Жорді Альби, який приклався з ходу після розіграшу кутового, але точність знову підвела гравців Барселони. Рональд Куман помітно нервував на тренерській лаві – його підопічним, попри контроль м'яча, бракувало винахідливості та креативу поблизу чужих воріт. Все дуже шаблонно, жодних неординарних рішень від футболістів Барселони. Антуан Грізманн раз за разом опускався за м'ячем у центр поля, але це не призводило до гостроти. Ельче цілком спокійно відбивався, а Хорхе Альмірон не приховував задоволення ходом поєдинку.

Ельче – Барселона – 0:2 – відео голів та огляд матчу

Педрі накрутив суперника та відкинув під удар Бускетсу, постріл якого був занадто слабким. Бадія без особливих проблем відвів загрозу. Цікаво, що за перших 35 хвилин Барса жодного разу не сфолила, а от гравці Ельче не цуралися порушувати правила навіть поблизу власного штрафного. Втім, всі стандарти до особливої небезпеки не призвели, хоч кілька з них і завершилися ударами по воротах.

Зрештою, тиск Барси таки призвів до гола. Після прострілу Брейтвейта з лівого флангу Дієго Гонсалес в підкаті перервав цей пас на Грізманна, але краще б він цього не робив. М'яч повільно котився повз голкіпера у ворота, але де Йонг вже на самісінькій лінії все ж присвоїв гол собі. Чи не найлегший забитий м'яч у кар'єрі нідерландця. Ельче відповів ударом Хосана з-за меж штрафного – тер Штеген був на місці. Зрештою, 0:1 після першого тайму. Господарі доволі впевнено трималися, але фактично самі подарували гол супернику.

Вже в дебюті другої половини гри Жорді Альба увірвався в чужий штрафний і потужно прострілив – де Йонг не встиг до м'яча. Дієго Гонсалес зачепив круглого рукою у власному штрафному – апеляції гравців Барселони арбітр проігнорував. Немає пенальті. Тер Штеген помилився, віддавши м'яч супернику, але той не зумів скористатися подарунком, каталонці швидко накрили опонента і відвели загрозу.

Втім, на 56-й хвилині німецький кіпер повністю виправився за свій фейл. Господарі ледь не покарали "блаугранас" за неуважність. Рігоні перехопив м'яч після невдалих дій Араухо та Мінгеси, вийшов віч-на-віч із тер Штегеном, але Марк-Андре ногою зумів парирувати цей удар! Зустрічна атака Барси – і вже Бадія врятував Ельче після пострілу Усмана Дембеле в правий кут. Розкрилася гра – до перерви таких моментів і близько не було. Педрі спробував щастя дальнім ударом, але рикошет зменшив швидкість польоту м'яча, який прилетів у руки воротарю.

Педрі увірвався у штрафний і прострілив – м'яч вдруге влучив у руку футболісту Ельче, але рефері знову не вказав на 11 метрів. Лише кутовий для команди Кумана. У останні хвилини поєдинку темп гри відверто сповільнився – основна "заслуга" в цьому належала гостям, які прибрали м'яч під тотальний контроль. "Поки м'яч у нас, нам не заб'ють", – це твердження якнайкраще підходить до завершального відрізку гри. Момент Рігоні, схоже, неабияк налякав Барсу, яка більше не повторювала подібних помилок. Два моменти мав Трінкау, але Бадія видав два відмінні сейви. Словом, гості були значно ближчими до другого гола, ніж гості до нічиєї.

І другий гол все ж прийшов на 89-й хвилині. Рікі Пуч, вийшовши на заміну, головою замкнув навіс де Йонга, який перед тим оформив класний прорив у штрафний Ельче. 0:2 – всі питання зняті. Цей гол став дебютним для молодого півзахисника за першу команду, тому його емоції цілком зрозумілі.

Барселона набрала 37 пунктів і скоротила відставання від Реала до трьох очок, піднявшись на третю сходинку Ла Ліги. Атлетіко попереду на 7 балів, але ще не зіграв свій матч проти Валенсії, а також "матрацники" мають в запасі ще один поєдинок. Ельче впав на передостаннє місце турнірної таблиці та продовжив жахливу безвиграшну серію в чемпіонаті, яка триває вже четвертий місяць.

Закономірна перемога Барси, але могли бути проблеми

За винятком останньої десятихвилинки, дійсно небезпечні моменти біля воріт Бадії можна було перелічити на пальцях однієї руки. Після непереконливого першого тайму підопічні Кумана по перерві зуміли додати. Суттєва перевага "блаугранас" за всіма показниками доводить закономірність перемоги Барселони. Так, каталонці забили двічі при 3.12 очікуваних голів – Ельче награв лише на 0.48. Безумовно, наприкінці першого тайму гостям неабияк пощастило, що після підкату Гонсалеса м'яч влетів у ворота – цей епізод у підсумку і став вирішальним.

Але сумніватися у перемозі "синьо-гранатових" не доводилося. Надто вже різного рівня ці команди навіть з урахуванням поточних проблем Барселони на правому фланзі захисту, де змушений був грати недосвідчений Мінгеса. Це, зрештою, ледь не зіграло свою роль – у другому таймі Ельче міг перевернути гру після помилки молодого оборонця, але своє вирішальне слово сказав Марк-Андре тер Штеген. Залишатися без роботи увесь матч, але врятувати свою команду у вирішальний момент – саме це зробив сьогодні німецький кіпер, який вкотре продемонстрував свій топ-клас.

Такі звитяги прийнято називати "перемогами на класі" – з мінімумом видовищності, але з максимальною ефективністю. Головне завдання Барселона виконала – чергові 3 очки здобуто, а відсутність Ліонеля Мессі сьогодні не позначилася. З таким суперником "синьо-гранатові" змогли впоратися і без головного бомбардира.

Де Йонг – Man of the match

У перші півгодини гри найактивнішим на полі був Усман Дембеле, який кілька разів загострив ситуацію. Француз діяв ну занадто вже індивідуально, тягнучи ковдру на себе – це не спрацювало. В подальшому саме більш командний Френкі узяв на себе ношу лідера за відсутності Лео Мессі. Гол (нехай і суто формальний, адже м'яч і так влетів би у ворота) та розкішний асист дозволили "синьо-гранатовим" святкувати четверту поспіль перемогу в чемпіонаті – найкраща серія в епоху Рональда Кумана. При цьому Марк-Андре тер Штеген пропустив лише 2 м'ячі – обидва у матчі проти Атлетіка.

Півзахисник збірної Нідерландів був визнаний гравцем матчу абсолютно усіма – починаючи від Ла Ліги, та завершуючи статистичними порталами. 8.8 від Sofa Score – найвища оцінка серед усіх футболістів. Френкі здійснив найбільше відборів – 4, виграв найбільше єдиноборств – 8 з 11-ти, а також продемонстрував відмінну статистику дриблінгу – всі 3 спроби були вдалими. А як же класно він увірвався у штрафний майданчик Ельче та віддав на партнера у моменті з другим голом! Рікарду Пучу треба було лише влучити у порожній кут.

Цікаво, що де Йонг забив свій третій гол у Ла Лізі і знову взяття воріт стало вирішальним. Раніше екс-гравець Аякса відзначався переможними м'ячами у протистояннях з Реал Сосьєдадом та Уескою.

Цікаві факти

– Барселона вперше під керівництвом Рональда Кумана виграла 4 матчі чемпіонату поспіль;

– Рікард Пуч забив дебютний гол за першу команду, вийшовши на заміну лише за 2 хвилини перед тим. Півзахисник перебуває в системі Барси з 13-річного віку.

– "Синьо-гранатові" не пропустили вже в 9-му поспіль поєдинку проти Ельче (7 перемог та 2 нічиї) – клубний рекорд у протистояннях з одним суперником.

– Френкі де Йонг відзначився 5-м голом у Ла Лізі за півтора сезону. За 5 років у Аяксі він забив у чемпіонаті Нідерландів лише 4 м'ячі.

– Барселона виграла 5-й виїзний матч Прімери поспіль вперше з часів Луїса Енріке.

Реал реабілітувався за провал з Луніним, розгромивши Алавес – топовий капітан Бензема, гол Азара, магія Крооса й Модріча