УКР РУС

Динамо – Яблонец: фестиваль помилок, нелогічність Хацкевича, драма Дуелунда і крихітний позитив у матчі Ліги Європи

14 грудня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Яблонец завдав поразки Динамо з рахунком 0:1 в Києві у 6-у турі ЛЄ. Рахунок і огляд матчу Ліги Європи 2018/19 читайте на "Футбол 24".

Ліга Європи 2018/19. Група K, 6-й тур

Динамо – Яблонец – 0:1

Гол: Долежал, 10

Матч, як і онлайн-трансляція Динамо – Яблонец на "Футбол 24", стартував о 19:55 за київським часом. Обидві команди вже не вирішували турнірних завдань. Кияни достроково фінішували на 1-му місці у групі. Яблонец не міг піднятися з останнього. Відзначимо, що в першій грі суперників у Чехії господарі відігрались з 0:2. Єврокубкові зустрічі – завжди можливість заробити, та й додаткові очки в таблицю коефіцієнтів Україні не завадять, але не цього разу.

Динамо – Яблонец – відео гола та огляд матчу

Циганков на перших хвилинах ледь не продерся у воротарський – захисники вибили в останній момент. Під 70% володіння м'ячем у Динамо на старті зустрічі. Кияни показували непоганий рух і бажання. та перший удар організували чехи. Бурда заблокував потужний удар з меж штрафного – Миколенко захопився атакою і залишив простір на лівому фланзі. Ця ж фактично перша атака гостей увінчалась голом після кутового. Долежал замкнув подачу Травніка, вигравши боротьбу в Кадара.

Динамо – Яблонец: онлайн-трансляція матчу Ліги Європи 2018/19

Майже відразу суддя прогавив фол Бущана у своєму штрафному, який вдарив по ногах того ж Долежала – форвард вже прокидав м'яч, маючи перед собою порожні ворота. Динамо пробачають – жовта картка за симуляцію, хоча там були всі підстави призначати пенальті. Відзначаємо жахливий пас назад від Кендзьори. Яблонец ще двічі провів разючі атаки. Бущан знову невпевнено зіграв – парирував м'яч перед собою, але не дав супернику влучно добити, та й судді зафіксували справедливий офсайд. Значно цікавіше виглядали у перші 30 хвилин гості з Чехії – у 3 рази частіше влучали у площину воріт.

Перший небезпечний момент кияни створили аж на 33-й. Циганков подав, а Кадар і Кендзьора, які провалювались біля своїх воріт, ледь не виправились поблизу чужих. Угорець скинув на дальню стійку, поляк дивом не влучив з кількох метрів. Яблонець відповів миттєво. Йововіч втік від Кендзьори, і тільки Бущан в ефектному стрибку потягнув м'яч.

У компенсований час черговий провал Динамо в захисті дивом не привів до другого гола. Бурда просто віддав супернику м'яч у центрі поля, Йововіч вибіг до штрафного киян і відкотив праворуч. Бущан у відчайдушному стрибку не дав забити Долежалу. Черговий у цьому сезоні провальний перший тайм від динамівців – 1:5 за ударами у площину воріт і гольовими моментами!

Уже на 47-й хвилині Яблонец видав розкішну атаку віялом, яку завершував Храмоста. Кияни вкотре не встигали завадити чехам, але удар пройшов вище. Господарі провели кілька швидких атак, однак діяли надто метушливо і непродумано. Динамо ще більше підкрутило темп, і Шапаренко пробив з-за меж штрафного – надто просто для воротаря, але вже щось.

Кендзьора гостро вирізав з правого флангу – вийшов підступний удар, який з труднощами встиг нейтралізувати воротар суперника. На 60-й замість Шапаренка вийшов з лави запасних 18-річний Цітаішвілі. Хлопець з молодіжки відразу ж створив супермомент. Пройшов лівим флангом і віддав у воротарський, але Бєсєдін влучив у стійку з кількох метрів. Артем знову опинився на ударній позиції, проте цього разу мінімально схибив з другого поверху.

Дует джокерів Хацкевича організував непоганий момент. Цітаішвілі знайшов пасом Дуелунда, і данець під час спроби удару зазнав жахливої травми, вивернувши ногу. Вимушена заміна гравця, який замінив Бесєдіна тільки 10 хвилин тому. На 78-й божевільний момент втратили динамівці. Миколенко і Вербіч пробивали з меж воротарського – як не влучив словенець, загадка! Наставник Яблонця тут же випустив орендованого в Шахтаря Едуарда Соболя. Шепелєв класно приклався здалеку в нижній кут, однак Груби і тут потягнув.

Арбітр додав 5 хвилин, однак Яблонец не без проблем довів справу до першої перемоги. Після гарного прострілу Цітаішвілі удар Вербіча з кількох метрів в останній момент заблокували захисники. У підсумку Динамо зазнало дебютної поразки в Лізі Європи 2018/19, але і так зіграє в 1/16 фіналу як переможець своєї групи.

Провал основи і 171 см позитиву

Кендзьора, Бурда, Кадар і Бущан (Миколенко меншою мірою) творили в обороні та воротах таке, що на голову не налазить. Вони зробили все, щоб енергійний і заведений Яблонец забив швидкий гол, і навіть не 1. Киянам банально пощастило у двох моментах: суддя не бачить очевидних фолів у штрафному, а ці чехи все-таки випадкові пасажири в єврокубках, які брали більше бажанням, ніж можливостями. Бєсєдін вчергове провалювався на вістрі, марнуючи вигідні моменти і ніби кричачи на весь голос – "ну, не форвард я"!

Шапаренко, Циганков і Вербіч багато бігали і намагались створювати гостроту, але ще більше помилялись і полегшували завдання оборонців у простих ситуаціях. Ми бачили вже не 1 такий матч у поточному сезоні. Потенціал цієї команди значно більший, ніж результати, проте постійні домашні поразки від якихось середняків (у кращому випадку) вже стають звичним явищем, для якого завжди знайдеться пояснення. На вибір, кому що більше до вподоби: хлопці втомились, завдання і так було виконане, важке поле, не пощастило, заважав настрій погуляти і відпочити, суперник і особливо воротар видав свій найкращий матч.

Ледь не єдиним позитивом став вихід на заміну 18-річного Цітаішвілі. Талант, якому хочеться давати можливість рости і помилятись у таких іграх. Георгій значно продуктивніше і цікавіше зіграв на лівому фланзі, ніж той же Вербіч. Пас, дриблінг і проходи на швидкості – не Циганковим єдиним багаті українські фланги Динамо. Хлопчина зі зростом 171 см по-доброму завів команду (на диво впевнено відіграв, хоч не без помилок і браку), але цього не вистачило навіть для нічиєї – партнери ж відмовлялись забивати навіть з меж воротарського.

Дивна логіка Хацкевича

Навіщо було випускати основу, щоб так з тріском провалитись? Цілий тайм недооцінки і нездатності увійти у гру після пропущеного гола. Наставник Динамо, якому нерідко приписують довіру до молодих, у матчі без турнірного значення відважився аж на одну зміну в основі (24-річний Бущан замість Бойка) порівняно з останніми матчами. Вийшов (і як продуктивно!) лише 1 представник молодіжки Цітаішвілі. Та й то Шапаренко видав не найкращий, дуже нервовий матч. Якби не це, як варіант, ми б знову побачили традиційні дивовижні заміни на 85-й чи 90-й хвилинах.

Експерименти? Довіра талантам з молодіжки (подібне давно практикується в усіх топових клубах Європи в іграх зі значенням товариських, але тільки не в Києві), які вже давно в юнацькій Лізі чемпіонів проявляють себе краще, ніж головна команда? Ні, навіщо. "Вони ж ще сирі та не готові". Або ще одне фірмове тренерське: "Не було ким підсилити, в команді слабка конкуренція".

Хтозна, можливо, якби не постійне маринування данського таланта Дуелунда на лаві запасних, не було б цієї драми з важкою травмою через 10 хвилин після виходу. Ну, або він просто кришталевий гравець, бо отримує пошкодження в Києві вже не вперше за ці півроку. Мікаель підкуповував бажанням і теж загострював гру – те, що йому так мало часу відводили в попередніх іграх, видавалось просто обурливим фактом. А тепер невідомо, на скільки Динамо втратило одного з найкреативніших своїх гравців – судячи з реакції Циганкова і самого данця, там все дуже серйозно і сумно.

На Динамо ходять менше, ніж на Шахтар

Тривожний дзвіночок пролунав в останні дні. Вболівальники киян можуть нарікати на нестабільну, а моментами провальну гру своєї команди, але самі також розчаровують. Розпач гравців можна зрозуміти. Останню у 2018-му гру Динамо відвідали десь у 3 рази менше глядачів, ніж було в донецького Шахтаря. На одному і тому ж стадіоні в Києві з інтервалом у менш ніж 24 години. Причому напередодні ще й погода була гіршою. Хто тут господар у столиці і чи можна вимагати від команди Хацкевича захмарної мотивації та шалених подвигів, коли ці хлопці настільки масово байдужі своїм же?

Бущан: За таку відвідуваність має бути соромно як футболістам Динамо, так і киянам

Проблема в тому, що матч без значення чи, може, це прояв взаємності? Адже вболівальники Динамо зі свого боку нарікають на відсутність умов і нерозчищені підходи до НСК Олімпійський, бруд після вчорашньої гри. Сервіс, він колись воскресне? Заповнені трибуни – завжди додатковий енергетичний заряд і засіб тиснути і вимагати від гравців. Та, може, все це банально нікому не потрібно там на верхах як наших клубів, так і нашої ліги – їм і так затишно у своїх ВІП-трибунках? То ви так і скажіть прямо, а не даремно кличте останніх вболівальників-екстремалів, яких і так стає все менше.

Динамо – Яблонец: післяматчева прес-конференція Олександра Хацкевича