УКР РУС

Динамо знищило Верес: кияни готові до захисту чемпіонства, старі проблеми залишаються, Гармаш і Тимчик роблять результат

1 серпня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках поєдинку 2-го туру УПЛ 2021/22 Верес зазнав розгромної поразки від Динамо у Києві. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Динамо пропускало 1-й тур УПЛ, тож домашній поєдинок проти Вереса для киян став дебютним у новому сезоні. Вболівальники очікували побачити в старті новачків та старих лідерів, але Мірча Луческу розсудив інакше – в запасі залишились Циганков, Сидорчук, Забарний, Жерсон Родрігес, Лєднєв і Кулач, а Шкурін і Рамірес навіть не потрапили у заявку. Натомість місце у основі отримали Тимчик, Андрієвський, Сирота і Гармаш.

Динамо – Верес – 4:0 – відео голів та огляд матчу

Сам головний тренер через застуду теж вирішив пропустити зустріч, залишившись у VIP-секторі, однак вже з перших секунд поєдинку коуч "біло-синіх" почав роздавати команди по телефону. Юрій Вірт, своєю чергою, повторив склад із нічийного матчу проти Колоса.

Динамо привчило своїх фанатів до середнього темпу та стерильного володіння, яким команда провокує розриви у лініях суперника. Вочевидь, цього чекали і гравці Вереса, адже до шаленого стартового натиску киян гості виявились неготовими. Вже на 3-й хвилині біля воріт рівнян пройшов дебютний кутовий, а на 4-й стався другий – і він призвів до взяття воріт! Подякувати треба Караваєву та Попову – Олександр зрізав подачу на голову Дениса, а той без спротиву замкнув під праву стійку.

Ще через дві хвилини Динамо шокувало суперника другим голом! Гості знову провалилися при контролі подач та замикань: Караваєв скинув м'яч Тимчику, а той з правого флангу виконав м'який навіс на Гармаша – хавбек же пробив у правий нижній кут. 2:0! По суті, кияни зробили гру.

До самого кінця першого тайму динамівці продовжували домінувати, хоча швидкості залишалися не дуже високими. Господарі банально краще розпоряджалися простором і м'ячем, легко відкриваючи зони через короткі комбінації або тривожачи оборону довгими проривами на дриблінгу. Верес, однак, не здавався, намагаючись реалізувати свої сильні якості – єдиноборства та контратаки. Двічі рівняни могли добитись успіху: на 24-й хвилині Гегедош поставив корпус у центрі й скинув м'яч під удар Пасічу метрів з 25-ти (Євген трішки не влучив у дальній кут), а на 30-й все той же Гегедош прорвався лівим флангом, обіграв Сироту й вистрілив по воротах. Неточно.

Динамо в середині першого тайму обмежувалось загальною ігровою перевагою та натяками на моменти, однак до справжнього загострення справа не доходила. Після епізоду з Гегедошом ще й довелося змінювати Попова, який при фолі на фланзі примудрився отримати пошкодження. Дениса замінив Забарний.

Перед свистком на перерву підопічні Мірчі Луческу почали по-дорослому притискати Верес. Так, на 37-й хвилині обіграш між Гармашем, де Пеною та Шапаренком на лівому куті штрафного завершився потужним ударом Миколи (Когут парирував), а на 39-й Шапаренко пройшов майже 50 метрів з м'ячем – втім, його фірмовий слалом в останню мить завершився втратою.

Зрештою, на 42-й хвилині господарі дотиснули рівнян, красивою комбінацією розкривши центр поля суперника. По ньому розігнав контратаку Андрієвський, який у завершенні проходу віддав передачу на правий край штрафного – там Тимчик хитнув Пасіча й вистрілив з лівої під ближню стійку. 3:0!

У підсумковій перемозі Динамо вже ніхто не сумнівався, тож у роздягальні Мірча Луческу наважився на потрійну заміну. Замість Андрієвського, Де Пени та Караваєва на полі з'явилися Сидорчук, Жерсон Родріес та Циганков. У Вереса також пройшла ротація – Панасенко та Дахновський замінили Євгена Пасіча та Сергійчука.

Стартові 15 хвилин другого тайму стали бенефісом Гармаша. Вже на 49-й хвилині Денис міг забивати четвертий гол, вирвавшись віч-на-віч з Когутом і навіть перегравши його, однак хавбек при цьому відпустив від себе м'яч. На 50-й він же увірвався на правий край карного майданчика та пробив з гострого кута, змусивши Когута парирувати – втім, і тут динамівець випустив "круглого" за межі поля. На 52-й він міг замкнути простріл Циганкова на ближню стійку, але рівнян в останню мить врятував підкат. Зрештою, на 55-й Ден пробив з лету з меж штрафного – вище воріт!

Юрій Вірт, попри проблеми в обороні, вирішив посилити атаку, на 57-й хвилині кинувши у бій Гечева. При цьому Верес почав ловити Динамо на контратаках, що вилилось у кілька цікавих моментів. Так, на 61-й хвилині Панасенко вистрілив з-за меж карного майданчика у ближній кут, а Бущан неоковирним сейвом перевів м'яч у стійку – втім, там був офсайд. На 64-й же Пасіч пробив у дотик після закидання на правий край штрафного, але влучити вдалося лишень у зовнішній бік сітки.

Мірча Луческу у відповідь випустив Кулача. Навряд чи його вихід сильно вплинув на гру Динамо, однак кияни в середині другого тайму зуміли повернути ініціативу. Розкривати оборону Вереса так же просто, як до перерви, "біло-синім" вже не вдавалося, але чемпіони мали в своєму арсеналі ще й дальні удари – втім, постріли Шапаренка на 66-й хвилині та Жерсона на 73-й і 77-й були дуже неточними. Сидорчук же на 75-й ледь не забив шедевр: Сергій метрів з 23-х закрутив м'яч у правий нижній кут, Когут парирував, а на добиванні тут же опинився Кулач – Владислав пробив на силу, але Богдан врятував Верес!

Покарання за марнотратство прилетіло на 83-й хвилині, коли Верес заробив стандарт. Подачу з нього точним ударом головою замкнув Махнєв, який випередив Бущана. У Дмитра вийшов доволі ефектний гол, але лайнсмен не дав його навіть відсвяткувати – офсайд.

Махнєву було прикро, але ще більш прикро стало на 86-й хвилині, коли Циганков увірвався на правий край штрафного. Нємчанінов у спробі видряпати м'яч пішов у підкат,але лишень зрізав Віктора. Пенальті! Сам же постраждалий його і реалізував – 4:0! На 90-й Сидорчук міг і п'ятий гол покласти, однак його дальній удар пройшов поруч зі стійкою.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував розгромну перемогу Динамо. Кияни набрали три очки й при цьому мають матч у запасі. Відкладений поєдинок проти Миная "біло-сині" проведуть 11 серпня.

Динамо в повному порядку

В принципі, ніхто не сумнівався що Динамо впевнено переможе Верес, а глибокий тактичний аналіз футболу рівнян дозволяв сподіватись і на розгром. Підопічні Юрія Вірта діють дисципліновано, але в атаці все зводиться до навісів та лонгболів. Точність передач тримається на рівні 76,8%, темп гри низький (2,7 пасів за одне володіння), а пристойна кількість позиційних атак не конвертується навіть у 0,4 очікуваних голи. Аналогічні показники Верес демонстрував і у попередньому сезоні. Новачок УПЛ поки що демонструє першоліговий футбол.

Втім, ті ж тактичні експерти побоювались хороших контратак Вереса та дуже високого темпу єдиноборств. Вони могли принести успіх, адже Динамо тільки входить у сезон – а після оголошення стартових складів шанси гостей на сенсацію взагалі підскочили уверх. Щоправда, вже через 6 хвилин після початку зустрічі інтрига була закрита. Кияни показали рівнянам, як грають у футбол справжні чемпіони.

Динамо напіврезервним складом не тільки розгромило Верес за тайм, а і продемонструвало всі ті механізми, які принесли чемпіонство. Крім того, команда реалізувала нові напрацювання з літніх зборів. Кияни шикарно розкривали центр поля через короткі перепасовки й переміщення, а до карного майданчика команда просувалася через фірмові ривки з м'ячем та обіграші з фальшивою дев'яткою – її роль виконував Гармаш. Також було багато передач з глибини на середні дистанції, однак для них не вистачало форварда-стовба.

Темп поєдинку контролювався через стерильний перекат з флангу на фланг, а при позиційних атаках особливу вагу відігравали вривання фулбеків (зокрема, правого). Третій гол киян в цьому плані виявився показовим – "біло-сині" перевантажили ліву половину поля і в три передачі за дві секунди прорвали центр. І це при грі без більшої частини лідерів в першому таймі!

Динамо зіграло дуже круто. З таким футболом підопічні Мірчі Луческу здатні захистити титул чемпіона, однак без окремих недоліків не обійшлося.

Ложки дьогтю

90% компліментів Динамо стосуються першого тайму, у якому кияни зіграли майже ідеально. У другому господарі теж домінували більшу частину зустрічі, але настільки переконливо їхній футбол вже не виглядав – і це при виході на поле основних футболістів. Темп несподівано просів, а позиційні атаки після 60-ї хвилини звалилися до дальніх ударів. Команді критично бракувало хороших ідей.

Щонайгірше, у середині другого тайму Верес почав ловити чемпіона на флангових контратаках, створювати моменти і навіть забивати голи. В першому таймі господарі також наражалися на подібні контрвипади – Гегедошу кілька разів вдалося скористатись високою позицією Тимчика та агресивним стилем захисту Попова, відкриваючись за спинами, виставляючи корпус і обігруючи. По перерві ж виділявся Генадій Пасіч, який раз за разом протягував м'яч на довгі дистанції й вривався у штрафний.

Назвати ці проблеми системними поки що важко. Підстраховка у динамівців працювала, але іноді вона провалювалась через індивідуальні помилки захисників – позиційно ж команда діяла, здебільшого, правильно. Зокрема, помітно, що Сирота грамотно читає гру, але не дотягує до рівня Забарного в плані єдиноборств. Попову грати у парі з Олександром не так комфортно, адже йому потрібен "чистильник" за спиною.

По перерві не сподобалася робота динамівців у обороні при стандартах. Влучання у стійку сталося після розіграшу кутового, при якому ніхто не накривав Панасюка (замість удару він міг виконати і влучну подачу), а при подачі на Махнєва оборонці знову грали по м'ячу – Забарний через це проспав ривок Дмитра. Ця проблема є старою для Динамо, але вона характерна для всього українського футболу в принципі.

Більшість недоліків Динамо мали епізодичний характер, причому ці помилки цілком можна виправити звичайними перестановками у складі або післяматчевим аналізом. Вересу дійсно дали пограти і навіть забити в другому таймі, але у першому матчі в новому сезоні очікувати на ідеальний футбол не можна. Ключові ж аспекти – контроль м'яча, рух передач, розкриття зон, використання фальшивих позицій, високий темп і мінімізація ризикованих ситуацій – працювали у "біло-синіх" так, як треба.

Гармаш – MVP зустрічі

Гармаш давно став легендою Динамо як у прямому сенсі, так і в іронічному. Раніше його критикували за емоції, а зараз йому більше дістається за своєрідний погляд на власну роль на полі – Денис часто ігнорує тактичну модель, граючи у якийсь свій футбол. Іноді це призводить до яскравих перформансів, але здебільшого він випадає з матчу й приносить проблеми. При цьому Гармашу не вистачає ні швидкості, ні унікального пасу, ні сильного удару. В команді завжди є з десяток футболістів, кращих за Дениса, однак той все одно залишається у основній обоймі.

Стихією Гармаша є хаос. Ден регулярно провокує його неочікуваними для всіх зміщеннями і величезною кількістю єдиноборств. Руйнуючи структуру, Гармаш здатний шикарно обігруватись, забивати дотепні голи й випалювати центральну частину поля. Вочевидь, саме тому Мірча Луческу вирішив спробувати ветерана в ролі "фальшивої дев'ятки" – в даному амплуа бажання блукати по зонах і грати в свою гру приносить більше користі, ніж у центрі. Дениса використовували таким чином на зборах і таким же чином вирішили використати у матчі з Вересом.

Результат виявився блискучим. Гармаш успішно заповнював зони у штрафному та перед ним, приймав купу проникних передач, обігрувався в комбінаціях з ударами, грамотно діяв по останніх захисниках, пасував п'ятками і дотепно пропускав м'ячі на партнерів. Зрештою, саме він заробив перший гольовий кутовий і саме він потягнув двох захисників перед третім голом, відкривши зону для Тимчика. Ну, і про гол на 6-й хвилині забувати не варто.

На старті другого тайму рівняни взагалі не знали, що робити з Денисом – він виходив віч-на-віч, вривався на правий край карного майданчика, обігрував голкіпера, стріляв з гострого кута й відкривався під небезпечні передачі. Загалом, більшість атак Динамо в першу годину проходила за безпосередньої участі Гармаша. Цікаво, що після його відходу у "біло-синіх" несподівано просіла позиційна гра на останній третині поля.

Ден провів надзвичайно потужний поєдинок. Такого крутого Гармаша ми вже давно не бачили. Цікаво поглянути, на скільки його вистачить.

Хороший старт Тимчика

Дуже яскраво проявив себе і Олександр. Ще на початку попереднього сезону він подавав великі надії, швидко пробившись у старт збірної, але важка травма вибила Тимчика з футболу майже на рік. Після такого простою важко набрати форму – зробити це навесні правому фулбеку не вдалося, але вже на літніх зборах він виглядав одним із найкращих футболістів. Таким же Сашко став і в матчі проти Вереса.

По-перше, Тимчик дав надійність в обороні. Частково вона пояснюється ігровою моделлю, у якій за ширину відповідає вінгер, а фулбек займається підтримкою з глибини – Олександр високо розташовувався лише при початку атак або при пресингу, а в останню третину він входив обережно, вмикаючись з глибини. Як наслідок, зони за його спиною відкривалися рідко.

За весь матч рівняни провели всього одну дійсно небезпечну атаку через фланг Сашка – у моменті з проривом Гегедоша на 30-й хвилині. Втім, там Олександр займався високим пресингом, граючи позиційно правильно, а без двох помилок центрбеків Верес взагалі нічого б не створив. При цьому Тимчику майже вистачило швидкості наздогнати Роберта.

При діях на чужій половині правого фулбека Динамо вирізняло відчуття моменту для ривка. Олександр не робив нічого неймовірного, але постійно опинявся у потрібному місці в потрібний час – саме це вміння допомогло оформити гол+пас. Тимчику не вистачає лишень холоднокровності та стабільності – другий тайм у нього виявився не таким яскравим, як перший, а у моменті з голом Сашко не дуже впевнено обігрував Пасіча. В Лізі чемпіонів так явно і довго підлаштовуватись під ліву ніхто не дасть.

Звісно, це лишень перший матч, але з урахуванням досвіду зборів вже зараз можна говорити про зростання конкуренції на правому фланзі оборони Динамо. Тимчик виглядає швидшим, надійнішим і більш збалансованим ніж Караваєв та Кендзьора, тож можна прогнозувати появу Олександра в основному складі і в наступних матчах.

Шахтар дотиснув Львів замінами Де Дзербі – новачки знову забивають, Марлос робить різницю, розгромна репетиція перед ЛЧ