УКР РУС

Динамо – РФШ: 3 дилеми Луческу перед відновленням УПЛ, джокери показали себе краще, 2 найбільші переможці зими 2022

21 лютого 2022 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Динамо переграло латвійський РФШ (2:1) у своєму останньому спарингу на зимових зборах. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Товариський матч 21 лютого 2022 року

Динамо – РФШ – 2:1

Динамо: Бущан – Кендзьора, Забарний, Сирота (Попов, 84), Дубінчак (Караваєв, 46) – Сидорчук, Шапаренко – Циганков, Буяльський (Гармаш, 77), Де Пена (Вітінью, 46) – Бєсєдін (Ванат, 46 (Шкурін, 72))

Голи: Ванат, 65, Шапаренко, 67 – Мареш, 21

Атакував Київ, а забила Ризька футбольна школа

Після нічиєї з Пахтакором, якою Динамо перервало переможну серію, команду Луческу чекав контрольний матч проти переможця минулого сезону чемпіонату Латвії. Це остання перевірка перед відновленням сезону УПЛ, тож кияни вийшли у бойовому складі. Шапаренко (перший влучний удар) і Буяльський бомбардують ворота латвійців на 4 хвилині. Пройшла атака правим флангом динамівців. Забарний блокує удар метрів з 10. Циганков знайшов Де Пені перспективну позицію у штрафному – воротар на місці. РФШ відкрила рахунок ударом зі штрафного. Лівий захисник з досвідом виступів за збірну Чехії Петр Мареш ефектно прошив стінку і Бущана.

Динамо – РФШ: онлайн-трансляція останнього матчу перед відновленням сезону

Дубінчаку і Сидорчуку дістається по ногах, Бєсєдін марнує класний момент

Шапаренко і Кендзьора несильно приклалися з-за меж штрафного. Багато фолів, уже 3 жовті картки виписав арбітр. Зокрема, попередження отримали Забарний і Кендзьора. У дві розрізні передачі Динамо пройшло кілька ліній оборони. Шапаренка на Буяльського, той знайшов Бєсєдіна. Артем обвів голкіпера, але не влучив у дальній кут. На фініші тайму ще один момент суперника гасить Забарний, блокуючи удар з кількох метрів. Досить посередній футбол у 1 таймі від фактично основи Динамо. Звісно, завдали більше ударів, ніж РФШ, але дуже далеко до того, щоб претендувати на перемогу чи якось неймовірно домінувати над доволі скромним суперником.

Динамо – РФШ – 2:1 – відео голів та огляд матчу

Пережили стартовий неспокій – Динамо після 55-ї згадало, що вміє грати у футбол

Другий тайм починається флешбеком з першого. Знову правим напівфлангом спокійно вриваються у карну зону латвійці, і лише Бущан рятує у ближньому бою. Ще один удар суперника проходить з периметра, воротар Динамо контролює ситуацію. Тільки накриває РФШ активним пресингом у 5 гравців, як Сидорчук вибиває в аут. На жаль, далеко не вперше бачимо таку сумну картину. Скільки нервів у Вітінью після простої фіксації офсайду. Караваєв, Буяльський і Шапаренко кілька разів поспіль подають. Той же Олександр, який вийшов замість Дубінчака на лівому фланзі, таки пробиває з меж воротарського. Невлучно.

Бущан на межі асисту, заміни спрацювали на користь

Вітінью загострює в індивідуальному рейді, Ванат не дотягується до гострого прострілу. Сидорчук непогано у дотик розвернув контру, але сам же і завершив перспективний момент невдалим пасом у моменті, коли міг пробивати сам. У розпачі капітан Динамо розпластався на газоні. Після перерви також, якщо й проходять удари киян, то вкотре підводять проблеми з силою і влучністю. Бущан ледь не зіграв Аліссона з матчу Ліверпуль – Норвіч на вихідних в АПЛ. Класне закидання воротаря збірної України, Вітінью вискочив на чужого голкіпера, але майстерності Салаха забракло – бразилець і не пробив, і пас віддав абикуди.

Шапаренко виправився за втрату при пропущеному голі, Циганков, Вітінью і Буяльський – знову лідери атаки

Ну, ось це вже інша справа. Злагоджений пресинг Динамо. Сидорчук і Шапаренко перехопили, Микола віддав на Вітінью. Удар останнього воротар парирував, як і спробу Буяльського, а ось з Ванатом уже ніхто не міг впоратися. Цікаво, що саме 20-річний форвард забивав у завершальному матчі на попередніх зборах і стартовому на цих. І знову маестро Шапаренко. Десятка киян сам почав багатоходову комбінацію, сам і завершив після пасу Циганкова. Тричі поспіль стріляють динамівці з-за меж штрафного. Циганков низом (сейв воротаря), Караваєв ефектно у дев'ятку (знову голкіпер), Кендзьора вище.

Латвійці відповідають традиційно переважно силами івуарійського легіонера. Шкурін і Гармаш по черзі намагаються пробити з кількох метрів. Шапаренко також завершує атаку з рикошетом від захисника. Микола ще й жовту картку встигає отримати, повертаючись на свою половину. Потужний другий тайм з виходом у перерві всього лише Вітінью, Караваєва і Ваната, а згодом Шкуріна та Гармаша. Динамо вперше пропустило на третьому зборі, але до Інгульця виглядає цілком готовим. Головне не повторювати розслабленості в обороні та грати інтенсивніше в атаці, не доводячи справу до пізніх стадій.

Де Пена чи Вітінью?

Від генеральної репетиції перед стартовим офіційним матчем 2022 року чекаєш того, що нинішня основа повинна б бути максимально наближена до стартового складу в наступній грі з Інгульцем. Очевидно, на більшості прозицій вийдуть ті самі люди. Кістяк середини поля, який відповідає за атаки і командний ріст, зрозумілий, зима не особливо щось змінила. Шапаренко, Циганков, Буяльський. Сидорчук з усіма його помилками – незамінний елемент в опорній зоні. Саме Сергій взяв активну участь у побудові гольової атаки на 1:1 (пресинг і миттєва передача в темп).

А ось місце лівого вінгера залишається загадкою. Де Пена славиться своїми націленими подачами та й загалом виконанням стандартів. І з виходом Бєсєдіна в основі саме Карлос виглядає першим варіантом на цій позиції. Хоча Вітінью знову був максимально продуктивним. До його появи динамівцям постійно не вистачало якоїсь непередбачуваності у маневрах. Бразилець більш вибуховий, динамічний і винахідливий. Аби весь креатив не лягав лише на плечі Буяльського, Циганкова і Шапаренка, такі люди просто необхідні. Іноземний Вітя показав, що здатен стабільно постачати голи, асисти, моменти для партнерів. Залишилося лише перекласти свої виступи у спарингах на офіційні матчі, адже це, як казав класик, зовсім інший турнір.

Караваєв vs Дубінчак

Так-так. Олександр, хоч і набагато краще почувається на рідних позиціях правого фулбека/вінгера, все ще має великі шанси регулярно виходити ліворуч у стартовому складі. На Дубінчака як заміну Миколенку, очевидно, серйозно розраховують. І задатки у Владислава дуже непогані. Але Караваєв виглядає впевненішим у кризових відрізках матчів. Причому Сашко – це опція і у випадках, коли технічно сильніший опонент тисне першим номером, і при потребі самим нав'язувати свою волю.

Хто проти Бєсєдіна

Артем поки все ще важкуватий. При цьому найближчий до того, щоб вийти з перших хвилин на суботній матч УПЛ. Роль Бєсєдіна наразі зводиться до полегшення життя усім іншим з групи атаки і глибини, але губити такі потенційно гольові паси, який на нього віддавав Буяльський, не личить. Шкурін, Ванат і навіть Кулач виборювали свої хвилини досить старанно. Забивали, асистували, проявляли себе. Молодий вихованець Динамо навіть міг би поруч з Вітінью претендувати на друге найбільше відкриття зборів. Ванат почав більше відзначатися і розуміти свою роль в ігрових процесах. Тому тут цілком могла б виникнути дискусія. Але навряд чи комусь із них Луческу довірятиме стабільну ігрову практику, якщо перевірений у золотих боях Бєсєдін буде готовий і здоровий.