УКР РУС

Динамо – Олександрія: Луческу погрожував не просто так – графік Мудрика і Довбика, гол на 5 років, найкрутіша перемога

10 листопада 2022 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Динамо переграло Олександрію (3:1) у 12 турі чемпіонату України. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Гості не програвали 6 турів поспіль (зокрема, зупинили Шахтар), відтак випереджали киян на 4 очки. Матч, як і онлайн-трансляція Динамо – Олександрія на "Футбол 24", стартував о 15:00. Команда Луческу здобула дві перемоги поспіль і прагнула продовжити серію, яка дала б змогу обійти Верес і закріпитися на 5 сходинці. Олександрія останній період провела за курсом лідерів: 13 очок з 15 можливих, лише одна нічия. Київ також дещо покращив свою ситуацію, набравши 10 балів і програвши лише Шахтарю за аналогічний період.

Динамо – Олександрія: онлайн-трансляція матчу УПЛ – Луческу зробив 3 зміни у стартовому складі (відео)

Битва високих пресингів на перших хвилинах. Обидві команди успішно заважали дихати суперникам біля свого штрафного. Однак це також формувало можливості для подолання висунутої вперед лінії оборони через довгий пас. Саме таким чином Кендзьора закинув зі своєї половини на Циганкова, а той виклав у центр Буяльському, який у дотик реалізував перший же удар у матчі. Неймовірна серія Віталія триває: 5 голів за 4 тури. Далі Віктор подав після розіграшу кутового, Білик на виході заблокував спробу Ваната в межах воротарського.

Динамо – Олександрія – 3:1 – відео голів та огляд матчу з дебютним забитим м'ячем новачка "біло-синіх"

У гольовому епізоді були певні питання до офсайду під час закидання Кендзьори, але оператори не показали момент належним чином, тому судити важко. А ось коли гості забивали у схожій комбінації, тільки на лівому фланзі, було чітко помітно, що Цуріков перед асистом на крок випередив події. На перший удар Олександрії довелося чекати вдвічі довше (20 хвилин). Калітвінцев подав з правого краю, Кожушко без проблем виграв повітряну дуель, але не влучив.

Вражаюча атака киян на 23 хвилині. Ванат розкішно обіграв по черзі двох опонентів і намагався викласти на порожні ворота Буяльському, але Віталія заблокував захисник. Далі ще кілька хвиль атаки з ударами Циганкова і того ж Владислава. Білик з великими труднощами парирував усе. Сидорчук, Буяльський і Циганков розписали ефектну триходівіку з переведенням на правий край. Кендзьора знайшов Ваната у воротарському – знову голкіпер рятує Олександрію.

З яким же натхненням грає Динамо. Фінтить Циганков, обігрує і Шепелєв, якого зупиняють лише ударом по ногах. А ось у повітрі киянам важкувато. Тому розіграші стандартів чи позиційні атаки з прострілами – значно ефективніше стратегія в сьогоднішній грі. Кричить Луческу на своїх підопічних, коли ті починають під не дуже інтенсивним тиском катати м'яч до воротаря. Завершується епізод втратою після дальнього пасу Забарного. Свій найкращий момент Олександрія організувала на 38 хвилині. Пройшла комбінація правим флангом, Ковалець і Калітвінцев надто спокійно розібралися з Дубінчаком та Сиротою. Нещерет ногами парирував розстрільний удар.

Якщо у першій половині тайму Динамо намагалося швидко комбінувати в дотик, переходячи центр поля, то потім цим тішили вже лише гості. Ще одна стрімка атака, в якій Ковалець мав надто багато варіантів для останнього пасу – по суті створили більшість 5 на 2 після того, як Забарний викинувся, залишивши свою зону. На якусь мить забарився Кирило, ше один суперник майже наздогнав. Довелося віддавати ліворуч Цурікову, а не на Демченка, який вривався у штрафний праворуч. Прогадав, бо екс-динамівець Цуріков пробив поруч з правим нижнім кутом, а його позиція була не такою вигідною, як відкривалася б у партнера. Олександрія дещо поступилася за ударами (5:4), але більше володіла м'ячем у перші 45 хвилин (52%).

Активніше розпочинає Динамо після перерви. Сирота виграє другий поверх, а Ванату знову зовсім трохи не вистачає, аби замкнути. Калітвінцев через травму покидає поле на 52 хвилині. Знову Олександрія затискає у лещатах свого тиску. Луческу все емоційніше обурюється. Багато перспективних підходів, але мало ударів і моментів. Гармаш замінив Буяльського на 60 хвилині. Два поспіль сейви Нещерета. Це Авагімян приклався здалеку, а потім ще й виграв підбирання ударом з льоту.

Вівчаренко замість Дубінчака, Лонвейк замість Кабаєва на 69 хвилині. Ванат протягнув м'яч і віддав у розріз. Циганкова відверто і неприховано потягнули за футболку. Замість пенальті жовта за симуляцію – дуже дивне рішення судді Панчишина. Ванат отримав попередження на 71-й за те, що надто різко підкотився у підкаті з високо виставленою ногою. Лонвейк забиває дебютний гол за Динамо. Сам нідерландець блискуче зачепився за винос у центрі поля. Ванат протягнув, Циганков віддав, як у першому гольовому епізоді, тільки з лівого флангу. Лонвейк бере гарний приклад з Буяльського і забиває у дотик.

Ванат відверто симулює, маючи вже жовту картку. А ось цього разу суддя не карає динамівця. Ціла серія дуже нелогічних і непослідовних рішень Панчишина. На 84 хвилині Луческу зняв Ваната і Кендзьору. На поле вийшли Бєсєдін та Караваєв. Технічно забиває ще й Шепелєв. Володимир прийняв винос суперників на груди, тонко обіграв захисників і прошив дев'ятку з кількох метрів. Маємо відзначити відчуття Луческу, який випустив Лонвейка замість Кабаєва, а не за традицією у центр поля, жертвою чого міг би стати саме Шепелєв.

Зіграли і заміни Гури. Гол престижу організували виконавці, які вийшли на 88 хвилині. Шулянський, який пройшов академію Динамо і феєрив у Юнацькій лізі УЄФА, у своєму стилі накрутив 2-3 суперників, після чого віддав Мустафаєву. Перший удар Нещерет потягнув, але вихованець київського клубу добив. Буяльський зрівнявся з Довбиком на вершині рейтингу бомбардирів (по 9 голів), Циганков другий матч поспіль робить 2 результативні дії і наздоганяє Мудрика за асистами (5). Динамо у дуже непростій битві, де все було значно тонше, ніж за рахунком, набирає 19 очок, що лише на 1 бал менше, ніж у четвертої в таблиції Олександрії. До зони ЛЧ 7 балів відставання.

Луческу мав рацію?

Після вильоту від АЕКа головний тренер Динамо погрожував суперникам, що його команда повернеться відразу ж, як тільки не доведеться відволікатися на постійні виснажливі переїзди. Багато хто ставив під сумнів слова Луческу. Все ж Шахтарю і СК Дніпро-1 це не завадило пройти далі в єврокубках і домінувати на рідній арені. А суперників Динамо, хоч це й була одна з найскладніших груп Ліги Європи, важко назвати сильнішими за ті ж Реал, Лейпциг і Селтік. І тут Київ раптово почав феєрити. Так, це лише на рівні УПЛ. Яка залишилася без жодного представника на ЧС-2022. Однак маємо констатувати очевидний прогрес.

Динамо в 4 матчах з останніх 5 (якщо рахувати єврокубки) забиває по 3 голи. Радіти побиттям Кривбаса і Чорноморця трохи немає сенсу, бо команди Вернидуба і Григорчука все ще – в зоні вильоту. Водночас можемо порівняти, як з цими суперниками давали собі раду Шахтар і СК Дніпро-1. Лідери УПЛ, які зараз йдуть в зоні кваліфікації ЛЧ, виграли всі 3 матчі проти криворіжців та одеситів, але лише мінімально. Тільки раз переможцям вдалося забити більше одного м'яча в тих поєдинках. І це був дуже фартовий гол Траоре на 90+6, яким Шахтар вирвав перемогу над Чорноморцем.

Динамо ж у цих дуелях виглядало легше. Лонвейк на дебютний гол в Україні витратив менше 230 хвилин. Навіть Шепелєв відзначився першим взяттям воріт в УПЛ за 4 з половиною роки! Такі персони, як Володимир, ідеально ілюструють психологічний стан команди. Якщо все валиться, Шепелєв виглядає жахливо, одним із перших претендентів на виліт. Коли налагоджується, звідкись береться легкість, відбір, удар, пас і навіть фінти.

Ключовим фактором у цій перемозі є досить високий як для УПЛ рівень суперника, а також його форма, яка виливалася у прекрасні результати. Таких успіхів проти реально непростих команд уже давно не було, ще з літа. Вражає і те, як саме здобули цей результат, показавши високий рівень контратак, які найчастіше розганяв Ванат за активної підтримки Циганкова, а потім і прудкого Лонвейка. Якщо продовжити в тому ж дусі, Київ здатен до зими забратися на 3 місце з перспективою атакувати головних конкурентів у боротьбі за топ-2.

Суперник Динамо гідно прийняв виклик

Хай там що, а сьогоднішня звитяга вже налаштовує на позитив. Команда Гури, звісно, зіграла ва-банк. Олександрія поставила на контроль, залишаючи динамівцям незвично багато простору, полегшуючи непросту справу ламаня насиченої оборони. Та загалом вийшло так, що без генія Буяльського і Циганкова, зараз могли б вести розмову про те, що гості виглядали навіть краще. Стиль гри команди Гури приємно вражає. Намагання пресингувати на чужій половині великими силами. Відсутність страху гри в контроль навіть проти грандів. Заходи у штрафний суперника без звичного для минулих сезонів бий-біжи. Просто сьогодні багато що вирішила реалізація.

Відзначаємо результативні подвиги двох старих-добрих героїв. У Циганкова за ці 5 днів 1 забитий м'яч і 3 гольові паси, що загрожує позиціям Мудрика як найкращого асистента УПЛ. Буяльський взагалі тримається снайперського графіку Довбика. Причому Віталій з пенальті не забивав, Артему ж допомогла парочка 11-метрових. Такої якості виконання і завершення Олександрії сьогодні бракувало. Забили аж тоді, коли гру на себе взяв Шулянський. Вихованець Динамо з колоритною зачіскою не святкував свій дебютний забитий м'яч на дорослому рівні з поваги до колишнього клубу. Гравець, чий талант дриблера нагадував усе того ж Мудрика, зробив гол з нічого. Так, як в українському футболі можуть одиниці.

Чорноморець переграв Минай і оформив першу перемогу в сезоні – пенальті та вилучення стають візитівкою УПЛ