УКР РУС

Динамо – Олександрія: проблиск команди мрії дарує Луческу лідерство в УПЛ, гідний Гармаш під крилом справжнього капітана

24 жовтня 2020 Читать на русском

Кияни закріпили лідерство в чемпіонаті України перемогою над Олександрією (1:0) в 7 турі. Огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Динамо зустрічалося з Олександрією між двома битвами Ліги чемпіонів. Після поразки від Ювентуса кияни готуються до зустрічі з Ференцварошем, тому сьогодні Мірча Луческу використав ротацію. У центрі оборони з'явилися Попов і Сирота, а Денис Гармаш отримав перший шанс від тренерського штабу, замінивши Шапаренка. На вістрі атаки несподівано вийшов Жерсон.

Динамо – Ювентус: Луческу не скористався супершансом в ЛЧ – 2 головні позитиви, несподіваний прогрес і 4 розчарування

Не пройшло й хвилини від стартового свистка, як Динамо відкрило рахунок. Буяльський хитро розіграв стандарт передачею на Миколенка, той навісив у штрафний майданчик, а Попов головою розстріляв ворота! Швидкий гол від господарів, які дуже потужно розпочали зустріч. Неймовірний футбол Динамо, Олександрія до середини першого тайму буквально не могла перейти центр поля.

Кияни вмикали високий інтенсивний пресинг і відбирали м'яч у чужих володіннях. Буяльський і Гармаш змусили гостей помилитися на лінії штрафного, Денис вийшов сам на сам, але програв дуель Паньківу. Через кілька хвилин голкіперу Олександрії довелося парирувати два удари поспіль від Де Пени та Буяльського, які тонко розіграли після пасу Кендзьори. Віталій міг забивати головою з навісу Циганкова, але м'яч розминувся зі стійкою.

Олександрії тривалий час не було на полі, лише після 30-ї хвилини гості провели першу осмислену атаку. А наприкінці тайму підопічні Володимира Шарана ледь не зрівняли рахунок, коли Мишенко опинився сам в опорній зоні Динамо та віддав класний пас у розріз на Сітала. Бущан скоротив кут обстрілу, але форвард Олександрії все одно примудрився пробити – поруч зі стійкою.

Динамо – Олександрія – 1:0 – відео гола та огляд матчу

Інтенсивність "динамівців" впала, тому перед перервою гра підрівнялася. Хоча Панків мусив ще раз вступити в гру та парирувати удар Циганкова з подачі Миколенко. Мінімальна перевага після першого тайму не влаштувала Мірчу Луческу – на другу половину зустрічі наставник киян випустив Шапаренка та Супрягу замість Гармаша та Жерсона відповідно.

Динамо знову встановило тотальний контроль над м'ячем, але моментів не створювало. Суперник організованіше оборонявся, а "біло-синім" бракувало різкості, яка була в дебюті. Циганков підірвав атаку чудовим пасом на хід Супрязі, однак арбітри зафіксували суперечливий офсайд, а Паньків першим встиг до м'яча. Господарі заробляли перспективні стандарти, але трансформувати їх у голи не вдавалося.

Активним був Шапаренко: вирізав вертикальні передачі у штрафний майданчик, стріляв здалеку сам. Циганков гостро пробив у ближній кут – Паньків на місці. Капітан Олександрії провів відмінний поєдинок і до останнього зберігав інтригу. Щоправда, він був безсилим, коли Супряга завершував контратаку Динамо ударом під дальню стійку. Щастя гостей, що м'яч полетів повз ціль.

Кінцівка зустрічі отримала більше вогню внаслідок вилучення Шапаренка (влетів у ногу Безбородьку, після VAR суддя змінив жовту картку на червону), який пропустить матч проти СК Дніпро-1. Олександрія створила напівмомент, однак Бущан легко взяв удар Стецькова головою.

Динамо мінімально перемогло Олександрію, набрало 17 очок і стало одноосібним лідером УПЛ. Головні конкуренти киян – Ворскла та Шахтар – розписали сьогодні нічию. За підсумками 7 турів Луческу випереджає "гірників" на 4 пункти. Олександрія залишилася в середині турнірної таблиці з 9 балами.

Ворскла втримала нічию з Шахтарем та стала лідером УПЛ – помилка чемпіонів світу коштувала "гірникам" перемоги

Динамо мрії у першій чверті – інтрига мала вмерти в дебюті

Господарі дуже класно розпочали зустріч. Злагоджений агресивний пресинг на чужій половині, швидкий рух м'яча, постійне загострення. Динамо замкнуло Олександрію на її половині поля та повністю контролювало ситуацію. Забив лише Попов, але вже до 15-ї хвилини Буяльський і Гармаш мали робити рахунок розгромним.

У киян звідкись взялася фантастична мотивація боротися за кожен м'яч. Так, Жерсону потрібно вигравати конкуренцію, але ж інші в групі атаки й так мають місце в основі – висока інтенсивність приємно здивувала. Водночас у діях господарів не було метушні та хаосу. Вони продумували кожну атаку та грамотно розігрували.

Сидорчук віднайшов упевненість і перетворився в лідера

Окремої похвали заслужив Сидорчук. Капітан випалював у центрі поля, читав гру, перехоплював м'ячі, а найголовніше – вирізав класні передачі з глибини. Сергій дуже залежний від впевненості. Олександр Хацкевич зізнавався, що хавбек соромився "піхати" партнерам на правах капітана, бо не був лідером на полі.

Зараз у нього біла смуга: проявив себе у збірній, має повну довіру Луческу, багато що вдається у грі. Тому Сидорчук приймає сміливі рішення – замість звичної передачі ближньому йдуть точні діагоналі через півполя. Насторожує лише те, що капітан грає майже всі матчі без замін. В умовах нинішнього графіка може настати виснаження.

Нереалізація – серйозна проблема Динамо

Азарту Динамо не вистачило на весь поєдинок, навіть на весь перший тайм. Якби стартовий відрізок приніс перевагу у 2-3 м'ячі, це можна було б списати на тактику бліцкригу з подальшим економрежимом, але рахунок залишився слизьким, а "біло-сині" збавили оберти.

"Ми самі ускладнили собі життя в цьому матчі. Забили швидкий гол, могли забити ще і тоді все було б інакше. А так ми не використали свої шанси, відчули, що гра легко дається, і розслабилися", – сказав після матчу Мірча Луческу.

До 25-ї хвилини моменти виникали завдяки командним діям, після – внаслідок індивідуального креативу Циганкова (і Шапаренка згодом). Втім, навіть цього було достатньо, щоб громити Олександрію, яка мало що запропонувала в атаці. Потрібно було краще реалізовувати свої шанси. В першу чергу – Супрязі.

Трішки про двох креативників. Циганков відновлює форму та нагадує про те, що він мислить на іншому рівні, ніж вся УПЛ. Шапаренко не розчарував по грі (вилучення виносимо за дужки), але до його виходу Олександрія вже освоїлася та налагодила оборону.

Гармаш кашу не зіпсував, в центрі оборони буде бій

Найбільшою інтригою матчу була форма Гармаша, якого Луческу вперше випустив у стартовому складі. Денис вийшов на позиції Шапаренка. Звичайно, він не вів гру, а в деяких епізодах випадав з командного руху, але загалом пристойно підтримував атаки, віддаючи вертикальні передачі у вільні зони. З баченням поля та роботою на м'ячі в Гармаша досі все в порядку. Міг і забивати.

Денис не ділив опорну зону порівно з Сидорчуком. Капітан покривав простір фактично сам, а Гармаш йому допомагав. Взаєморозуміння з партнерами бракує. Єдиний гострий момент Олександрії в першому таймі виник після того, як Гармаш пішов за своїм опонентом на фланг, а в опорній Мишенко залишився без опіки та покотив у штрафний на Сітала.

Пара центрбеків Попов-Сирота скористалася черговим шансом у рамках ротації. Хлопці виглядали впевнено, особливо з м'ячем. Денис бонусом забив переможний гол. У центрі оборони Динамо є конкуренція. Що приємно – між молодими українцями. Попов зазіхає на місце Забарного в Лізі чемпіонів, Сирота обростає досвідом і натякає, що Миколенко зможе надовго повернутися на лівий фланг.