УКР РУС

Динамо – Кайрат: дебютні голи і травма новачка наприкінці збору, голкіпер-форвард, українець – найкращий у суперників

28 січня 2020 Читать на русском

Динамо обіграло Кайрат (2:0) у товариському матчі на зборах в Туреччині. Звіт про поєдинок читайте на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Товариський матч

Динамо – Кайрат – 2:0

Голи: Каргбо, 53, 74

Динамо: Бойко (Бущан, 46) – Кендзьора (Караваєв, 46), Попов (Забарний, 46), Сирота (Кадар, 46), Миколенко (Вівчаренко, 46) – Сидорчук (Кадірі, 46), Шепелєв (Андрієвський, 46) – Дуелунд (Шапаренко, 46), Цітаішвілі (Буяльський, 46), Де Пена (Піваріч, 46) – Соль (Каргбо, 46, Кучерук, 85).

Матч Динамо – Кайрат стартував у турецькому Белеку в 11:00 за київським часом. Даний поєдинок став останнім контрольним матчем для команди Олексія Михайличенка на першому турецькому зборі. Раніше динамівці розписали мирову з варшавською Легією, а також здолали Нефтчі та Вардар, після чого поступилися хорватському Хайдуку. Вчора, 27 січня, кияни розгромили Динамо Брест, за який грали Євген Хачеріді та Артем Мілевський. Одразу після гри українська команда вирушить до Києва та отримає 4 вихідних, після чого повернеться в Туреччину на другий збір.

Динамо – Кайрат: онлайн-трансляція останнього контрольного матчу киян на першому зборі

Олексій Михайличенко повністю оновив стартовий склад порівняно з вчорашнім поєдинком проти Динамо Брест. У воротах вийшов Денис Бойко, четвірку захисників склали Кендзьора, Попов, Сирота і Миколенко. У півзахисті з перших хвилин діяли Шепелєв, Сидорчук та Дуелунд, Де Пена з Цітаішвілі закривали фланги атаки, а Фран Соль – позицію центрфорварда.

Поєдинок розпочався у хорошому темпі, але на дії гравців обох команд серйозно впливала злива. Через затяжний дощ поле перебувало далеко не в найкращому стані, тому футболісти змушені були боротися ще й із важким газоном. На 3-й хвилині Есеола зачепився за м'яч у штрафному киян та з розвороту пробив повз ворота. В наступній атаці український форвард знову загрожував воротам Бойка після обрізки Сироти, але Попов у розкішному підкаті заблокував удар. У Динамо теж був момент – Соль замикав простріл з правого флангу, але трохи не дотягнувся до м'яча.

Есеола, який був одним із найактивніших, змусив Сироту сфолити та заробив перспективний штрафний. Суюмбаєв метрів з 23-х пробив значно вище воріт. Цітаішвілі ефектним фінтом розвернув суперника та прострілив у штрафний – лише кутовий, який не приніс небезпеки. Де Пена перехопив м'яч та розігнав швидку контратаку, яку зіпсував Дуелунд. Данець міг пробивати метрів з 17-ти, але вирішив скинути п'ятою під удар – вкрай невдало, адже поруч нікого з партнерів не було. Шепелєв здійснив класний прорив лівим флангом, увійшов у штрафний та відкинув назад на Сидорчука, але капітан з хорошої позиції пробив вище. Кияни перехопили ініціативу та попри важкий газон намагалися діяти швидко – це раз за разом призводило до швидких атак, але без ударів у площину воріт Кайрата.

Прикрий епізод трапився на 22-й хвилині. Попов та Сирота намагалися перервати передачу, але врізалися один в одного, залишившись лежати на газоні. На щастя, обоє зуміли продовжити гру. Буквально тут же Соль отримав болючий удар по нозі в центрі поля, проте теж залишився на полі.

Динамо – Кайрат – 2:0 – відео голів

Знову свій момент мав Есеола. Українець отримав пас на хід, випередив Попова, вийшов практично віч-на-віч з Бойком, але пробив вище! Гравці Кайрата в окремих епізодах діяли відверто жорстко – Есеола наступив на ногу Сидорчуку, після чого Сергій теж просив допомоги в лікарів. Чимало роботи було у медиків Динамо протягом першого тайму. Стиль гри казахської команди, погодні умови та незадовільний стан газону далися взнаки. Де Пена небезпечно подав зі штрафного, Соль скидав у центр воротарського, але захисники вибили м'яч. Той же уругваєць пробив просто з кутового – м'яч цілком міг опинитися у воротах, голкіпер зреагував в останню мить. В наступному епізоді Де Пена отримав нокдаун після зіткнення із... Шепелєвим, який врізався у вінгера та відправив його на газон.

Шепелєв намагався поцілити в дальній кут обвідним ударом – захисники заблокували. Кайрат відповів ударом у руки Бойку після розіграшу стандарту. 0:0 за підсумками першої половини гри – динамівці у важких умовах продемонстрували непогану гру, але найнебезпечніший момент для взяття воріт втратив Есеола, який теж виглядав дуже пристойно.

На другий тайм Олексій Михайличенко випустив абсолютно інший склад, а першу нагоду для гола знову створив Кайрат. Есеола увірвався у штрафний майданчик, але Забарний завадив йому пробити. У Динамо пробивав Піваріч, який є найкращим бомбардиром киян на зборах – голкіпер на місці. Перед тим щастя спробували і казахи, проте дальній постріл виявився невлучним.

На 53-й хвилині Динамо відкрило рахунок. Вівчаренко виконав довгу діагональ, Каргбо виграв боротьбу та скинув на Караваєва. Олександр віддав на хід Буяльському, той класно прикрив м'яч корпусом, увійшов у штрафний та прострілив на Каргбо. Бельгієць, який вийшов замість Соля, випередив захисника та вразив порожні ворота. Перший гол Ібрагіма за Динамо!

Каргбо створив і наступний момент "біло-синіх". 20-річний форвард прорвався до воріт Кайрата і пробив повз ближній кут. Шапаренко отримав пас від Буяльського, але метрів з 8-ми не зумів переграти воротаря. На 74-й хвилині кияни забили практично гол-близнюк. Андрієвський знайшов Буяльського, Віталій прострілив на Каргбо, а той буквально заніс м'яч у ворота. У цьому ж епізоді нападник Динамо отримав травму та залишив поле на ношах, тримаючись за коліно. Все виглядало дуже сумно – одразу пригадалася важка травма Піваріча під час минулорічних зборів в Іспанії. Цікаво, що замість Каргбо на позицію центрфорварда вийшов... третій голкіпер Владислав Кучерук.

Другий пропущений гол зламав Кайрат. У динамівців були ще моменти – зокрема, після удару Піваріча зі штрафного та комбінації на останніх хвилинах, але рахунок більше не змінився. 2:0 – перемога Динамо в останньому матчі на першому зборі. Кияни повертаються в Україну та отримають кілька днів відпочинку.

Пристойна гра Динамо за важких обставин – помітна робота Михайличенка

Навряд чи спаринг з Кайратом приніс значну користь гравцям обох команд, які змушені були грати на доволі складному газоні, що нівельовувало технічні здібності футболістів. Втім, кияни все одно виглядали на голову краще за суперника. "Біло-сині" навіть попри поле, яке місцями нагадувало город, все ж намагалися грати через короткий пас, не збиваючись на банальні навіси.

Динамівці нечасто били по воротах Кайрата (за підсумками першого тайму у площину летів лише один постріл Де Пени безпосередньо з кутового), але їхня гра в пас подобалася. Навісів було не так багато, навіть з урахуванням високих форвардів (Франа Соля в першому таймі і Каргбо у другому). Саме завдяки двом комбінаціям-близнюкам були забиті обидва голи у ворота команди Шпілевського. Безумовно, без певних дрібних огріхів (насамперед у захисті) не обійшлося, проте при сьогоднішніх обставинах київська команда продемонструвала цілком прийнятну гру. Трохи випадав хіба що Дуелунд, який на цьому зборі був одним із найкращих у складі Динамо. Втім, данець майже рік перебував поза грою, тому надто його сварити язик не повернеться.

Есеола – екс-динамівець найкращий у складі Кайрата

Практично жоден момент біля воріт Бойка не обходився без участі Адерінсоли Есеоли. Колишній динамівець, який так і не отримав шансу в першій команді, був найактивнішим у Кайраті та цілком міг вразити ворота киян. З голами у підсумку не склалося, але враження про себе уродженець Житомирщини залишив позитивні. Есеола відкривався, заробляв фоли, кілька разів небезпечно бив по воротах – порівняно з тим же Франом Солем, який провів черговий непереконливий матч за Динамо, Адерінсола виглядав дуже пристойно.

Перші голи Карбго, загроза позиціям Соля та вимушений вихід голкіпера в атаку

Ібрагім Каргбо провів другий матч за Динамо на позиції нападника. Вийшовши на заміну, бельгієць забив двічі протягом півгодини. Обидва голи "Ібра" забив у типовій манері центрфорварда – опинився у потрібний час у потрібному місці, вразивши ворота суперника. Загалом 30 хвилин гри Каргбо можна оцінити позитивно – нападник постійно відкривався, намагався пройти опонентів на швидкості, а забиті м'ячі стали винагородою за старання. Опинитися там, де потрібно – найважливіша риса центрфорварда, яку Каргбо яскраво продемонстрував у моментах із забитими голами. Шкода, що травма зіпсувала блискучий матч для бельгійського нападника.

Той же Фран Соль, на відміну від Каргбо, вкотре виглядав інороднім тілом у команді. Таке враження, що іспанець не розуміє партнерів, а вони – його. Франу вкрай бракує впевненості та взаємодії з одноклубниками на полі, хоча раніше Михайличенко заявляв, що задоволений його роботою. Зимові збори є чи не останнім шансом для іспанця, щоб зачепитися за місце у складі Динамо, але поки що іспанець цю можливість використовувати не поспішає.

Після прикрої травми Каргбо несподіваний шанс проявити себе в атаці отримав і... Владислав Кучерук – молодий голкіпер Динамо. Як з'ясувалося після гри, арбітр матчу не дозволив вийти на поле комусь із гравців, які вже були замінені. У Михайличенка було два варіанти – або догравати вдесятьох, або випустити Кучерука в поле. Тренер обрав друге – Влад вийшов на позиції центрфорварда, отримавши нетиповий для себе досвід, нехай і не так довго. Для 20-річного чемпіона світу гра на цій позиції цілком може стати і останньою в кар'єрі.

Експрес-підсумки першого збору Динамо

Під час перебування в Белеку команда Олексія Михайличенка провела 6 контрольних матчів. 4 рази кияни перемагали своїх суперників – Нефтчі, Вардар, Динамо Брест та Кайрат. У поєдинку з Легією була зафіксована нічия, а єдиною командою, яка обіграла "біло-синіх", став хорватський Хайдук. Загальна різниця м'ячів – 12:3.

Перший гол Динамо в 2020 році забив Георгій Цітаішвілі, який відзначився у спарингу з Легією. А загалом одразу четверо підопічних Михайличенка забили по 2 голи, розділивши звання найкращого бомбардира команди на першому зборі. Назарій Русин, Ібрагім Каргбо, Йосіп Піваріч та Міккел Дуелунд по 2 рази відзначилися результативними ударами. Легіонери всі свої м'ячі забивали з гри, українець одного разу відзначився з пенальті.

Динамо Київ – Динамо Брест: Мілевський і Хачеріді складають зброю, феєрія віце-чемпіона світу та інших киян