УКР РУС

Україна перемогла Боснію та прорвалася у фінал плей-офф за Євро-2024 – Яремчук зробив гол+пас на останніх хвилинахfire

21 березня 23:48 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Збірна України у півфіналі плей-офф за Євро-2024 перемогла збірну Боснії і Герцеговини. Звіт читайте на "Футбол 24".

У складі України вийшов дебютант, Боснія обрала оборонну модель

Після того, як Циганкова відчепили від заявки, позиція правого вінгера автоматично перейшла до Зубкова. Голкіперська дилема вирішилась на користь Луніна, а єдиним форвардом таки випустили Довбика. Існувала також інтрига щодо центрального трикутника, адже там половина виконавців мала проблеми з тонусом – а загалом можна було зліпити будь-яку комбінацію.

Боснія і Герцеговина – Україна – 1:2 – відео голів та огляд матчу

Сергій Ребров вирішив обійтись без розібраного Сидорчука у ролі опорника. Замість Сергія позицію закрив Бражко – Володимир отримав надважливе завдання вже у дебютному матчі за національну команду. Над ним розташувались Судаков і Зінченко (щодо участі останнього теж виникали питання).

Спрогнозувати склад боснійців було непросто навіть самим боснійцям. Команда у відборі грала з четвіркою захисників, але у спарингах траплялась і трійка". Під керівництвом Саво Мілошевіча балканці працювали тільки в четвірці – втім, на матч з Україною коуч виставив 3-5-2 (5-3-2 при обороні).

38-річний Джеко в основі з'явився, а от 33-річного П'яніча притримали. Зате вийшли 30-річний Круніч, який ще восени бігав за Мілан, і 30-річний Колашінац – Сеад видає дуже хороший рік у Аталанті. Поруч із Джеко в центрі нападу розташувався 25-річний Деміровіч, який наколотив 14+8 в Аугсбурзі у поточному сезоні.

Перший тайм – поганий

Всі очікували на відносно простий прохід збірної України, але вже на старті за наших футболістів стало тривожно. Боснійці не виглядали хлопчиками для биття – навпаки, вони самі почали битись і атакувати м'яч з усіх сторін. Як наслідок, початок матчу в Зениці виявився нервовим, з кількома стандартами, грубими фолами та неприємними помилками.

Що найбільш важливо, господарі увімкнули високий пресинг. Не сказати, що підопічні Сергія Реброва посипались, але Україні не вдавалося швидко вийти з власної третини. Джеко і Деміровіч заважали нашим центрбекам і навіть Луніну, а трійка боснійських центрхавів ефективно грала 1-в-1 проти українського центрального трикутника.

Завдяки повільності України в першій фазі бошняки не мали проблем з відкатом у компактний середній блок. Поки м'яч виводили у другу третину, там вже стояла балканська стіна.

Під час розвитку атаки наші намагались розігрувати 3-в-2 проти передньої лінії бошняків. Крім того, на лівий напівфланг почав приходити Судаков, а по ходу тайму цей простір почав займати Зінченко (вони ротувались) і навіть Зубков.

Середній блок боснійців вдавалося розтягувати, як по підручнику, але бракувало швидкості й сміливості. Зони для просування виникали, однак їх занадто часто ігнорували. Як ось на 23-й хвилині:

Мудрик був один на фланзі, був готовий атакувати глибину й мав простір для обіграшу 1-2 виконавців, але команда діяла повільно та проігнорувала зону.

Втім, навіть якщо м'яч перетинав центральну частину поля, починались інші проблеми. Судаков не підіймався на чужу третину, ізоляцій для вінгерів не виникало. Створити кількісну перевагу на флангах теж не вдавалося. Показовий епізод трапився на 18-й хвилині.

Кілька разів Мудрик проривався й непогано виконував кроси, однак до реального загострення справа не дійшла. Не вистачало підтримки й насичення зон завершення. За таких розкладів залишалося тільки пуляти лонгболи, але їх було мало, а ефективність Довбика при скидках викликала сумніви – хоча і скидувати часто було нікому..

Із плюсів варто відзначити тільки передачі прориви Забарного. Один із них приніс Україні дуже небезпечний стандарт (який нічим не завершився).

Вперед йшов і Матвієнко, хоча й не так активно. Бражко й Миколенко страхували – і робили це дуже якісно. В теорії, саме цей механізм міг заламати модель щільний блок боснійців. Але не вийшло.

Перший тайм розбився на окремі й епізоди, нагадуючи класику УПЛ. Моментів збірна України не створила взагалі. До перерви підопічні Сергія Реброва провели всього три удари – усі дальні, усі вкрай неточні, один накрили.

Боснія і Герцеговина була навіть трішечки гострішою. На 37-й хвилині від пропущеного м'яча врятував Конопля, який вибив м'яч з лінії воріт. Цей епізод став наслідком кутового та скидки на дальню стійку, яку вже був готовий замикати Джеко.

На 38-й же хвилині Колашінац прорвався лівим флангом, зіграв у стіночку з Деміровічем та влетів на лівий кут воротарського. Звідти пробив Джеко, але Колашінац йому завадив – м'яч влучив у Сеада. Зрештою, відпочивати команди відправились за нулів на табло.

Другий тайм – катастрофа

Сергій Ребров не провів замін у роздягальні. Була надія, що збірна налаштується й притисне "слабшого" суперника – футболісти довго стояли в енергетичному колі й щось обговорювали. Також очікувалось, що бошняки не витримають темпу й втомляться. На жаль, сталося найгірше.

По-перше, у футболі України не змінилося нічого. По-друге, Боснія і Герцеговина забила гол. На 56-й хвилині господарі виграли підбирання після кутового й провели атаку другим темпом, у якій Дедіч отримав колосальну кількість простору. Той одразу ж виконав удар-простріл, а м'яч рикошетом від Матвієнка залетів під дальню стійку... 0:1!

Звісно ж, після цього команда Саво Мілошевіча сіла у низький блок. Сіла – і успішно відбивалася протягом 30 хвилин. За цей період підопічні Сергія Реброва не створили взагалі нічого. Ну, формально було 5 ударів (пробивали навіть з меж штрафного), але два накрили, а усі інші не були небезпечними.

Яремчук – янгол-охоронець збірної України, Ребров вгадав із замінами

Ідей у футболі нашої команди не було. Заміни пішли тільки з 76-ї хвилини, коли зняли з пробігу Зінченка та Зубкова. На полі з'явились Гуцуляк і Маліновський, що аж ніяк не вражало.

Через 5 хвилин Сергій Ребров пішов ва-банк, додавши до Довбика ще й Яремчука – з пробігу зняли Бражка. Україна перейшла на гру з двома нападниками та максимально спростила гру, почавши закидувати м'яч уперед на стовпів.

Одночасно з Яремчуом на поле вийшов П'яніч. Одразу ж Міралем міг прибити збірну України, викотивши передачу зі стандарту під удар Деміровічу. Ермедін опинився на куті воротарського, але удар у нього не вийшов – Лунін відбив. Цей епізод став фатальним для господарів.

А далі сталося диво. На 85-й хвилині спрацювали заміни. Маліновський розвернув контратаку, віддавши пас Мудрику, а Михайло помітив ривок Коноплі по вільному правому флангу. Одразу ж туди пішла діагональ, яку Юхим прийняв – а потім стався простріл на 11 метрів.

На замиканні опинився свіжий Яремчук, який прошив голкіпера у дотик. 1:1!

А на 88-й Роман взагалі вивів Україну вперед. Миколенко обігрався з Мудриком на власній половині й запустив передачу на хід Яремчуку по флангу. Роман же протягнув сферу, хитнув захисника та виконав точну подачу до центру штрафного – там опинився Довбик. Артем головою спрямував м'яч у дальній нижній. 1:2!

"Синьо-жовті" вирвались уперед. Фелікс Цвайєр одразу ж накинув 8 хвилин, але фінальний штурм у боснійців не вдався. Не без проблем наша збірна втрималась (навіть могли забивати третій на останніх секундах).

У підсумку, свисток арбітра зафіксував вольову перемогу України – але ми ще на Євро-2024. Все вирішиться у матчі з Ісландією 26 березня. Острів'яни у паралельному півфіналі розгромили Ізраїль з рахунком 4:1.

"Озирнувся навколо і зрозумів, що ми летимо у кювет": війна, зламані руки і персональні пісні – історія Big Mo з Боснії