УКР РУС

Борусія Д – Баварія: "джмелі" готові до чемпіонства, Мюнхену не допоміг хороший старт, а Ройс і Санчо – топ

10 листопада 2018 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Дортмундська Борусія та мюнхенська Баварія зустрічалися в центральному матчі першого кола Бундесліги. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Борусія вперше за тривалий час підходила до Классікера, випереджаючи Баварію в турнірній таблиці. Перед поєдинком між командами було 4 очки – дортмундці ніяк не віддали б сьогодні принциповому супернику лідерство у чемпіонаті. Ніко Ковач має в Мюнхені труднощі з хорошими результатами. Головне німецьке протистояння з підопічними Люсьєна Фавра, які перебувають у класній формі, могло як покращити становище хорвата, так і погіршити його.

Борусія Д – Баварія – 3:2 – відео голів та огляд матчу

Баварія чарівно розпочала зустріч. До середини першого тайму гості здійснювали просто неймовірний тиск на ворота Хітца, не випускаючи "джмелів" з їхньої половини поля. Дортмунд намагався вибігати в фірмові контратаки. Вдавалося господарям це рідко, але саме їхній випад призвів до першого небезпечного моменту – Ройс отримав м'яч "у подарунок" і вирвався на побачення з Нойєром. Мануель взяв поганий удар капітана БД.

Мюнхенці якісно накривали Борусію відразу після втрати м'яча, однак наступний гольовий епізод знову виник у "шварцгельбен" – Бруун Ларсен поганою передачею "запоров" вихід 3 в 2. Баварія в неймовірному темпі продовжувала тиснути. До певного моменту Борусія встигала накривати удари Рібері та Лєвандовскі та знімати на другому поверсі подачі з флангів. Втім, оборона в такому темпі мусила рано чи пізно дати збій.

На 26-й хвилині тиск Баварії логічно завершився голом – Гнабрі навісив з правого флангу, а Лєвандовскі виграв позицію в Загаду та відкрив рахунок у зустрічі. Після цього "ротен" збавили оберти, відійшли з чужої половини, але все одно повністю контролювали господарів. Швидкі футболісти Борусії не мали вільного простору, а позиційні атаки розбивалися об організовані переміщення Мюнхена.

До перерви зберігалася класна динамічна гра. БФБ активно продовжувала шукати свої шанси, а Баварія все одно вибігала в осмислені гострі атаки. Розкішний футбол у першому таймі – Ніко Ковач пішов на відпочинок з перевагою в рахунку.

Баварія поплатилася за самовпевненість – у провалі винен не тільки Ковач

Борусія забила швидкий гол у другому таймі. Санчо протягнув м'яч до штрафного майданчика та віддав пас на Ройса. Марко не зовсім встигав до м'яча, але грамотно підставився під фол Нойєра – пенальті. Сам капітан дортмундців реалізував 11-метровий – 1:1.

Нічийний рахунок протримався тільки декілька хвилин – Баварія дуже швидко знову вийшла вперед. Прекрасну комбінацію правим флангом за участю Кімміха, Гнабрі та Мюллєра головою в порожні ворота завершив Лєвандовскі.

Борусії довелося знову шукати шанси та вмикати високий пресинг. Моменти створював в основному Джейдон Санчо. Молодий англієць підірвав темп атаки і видав фантастичний пас на Ройса, який опинився з м'ячем перед порожніми воротами, але не зумів проштовхнути сферу в сітку. Кілька хвилин потому Санчо вигриз у центрі поля снаряд у Хуммельса та організував ще один шанс – партнери не реалізували.

Головним марнотратником залишався Ройс, якого ще й Хакімі вивів на удар. І все ж Марко з часом прорвало. Піщек прострілив з правого флангу в штрафний майданчик, а капітан БФБ у дотик загнав м'яч у дальній нижній кут – краса, нічия і реабілітація за нереалізовані шанси. Баварія, до речі, перед тим ледь не закріпила перевагу, однак гол Лєвандовскі справедливо скасували через офсайд.

Зрівнявши рахунок, Борусія побігла перемагати. "Джмелі" отримали комфортну ситуацію – суперник контролював м'яч, а вони вступали у відбір і миттєво вибігали у контратаки. Одна з таких призвела до гола Алькасера, коли "джмелі" за пару секунд доставили "круглого" через все поле до іспанця. Головні герої атаки – Санчо та Вітсель, а Пако у фінальній фазі розібрався ідеально.

До фінального свистка продовжувалася така ж гра – моментів у Баварії було зовсім не багато. На останній хвилині Лєвандовскі п'ятою забив розкішний гол, але суддя ще раз скасував його через офсайд. Рахунок більше не змінився – 3:2 у феєричному поєдинку на користь Дортмунда. Борусія набрала 27 очок і відірвалася від переслідувачів на вершині турнірної таблиці. Баварія відстає вже на 7 пунктів – 20 балів і третя сходинка.

Спорт, гламур і авторитет – топ-5 дружин зіркових футболістів Бундесліги, які впливають на їхню кар'єру

Борусія готова до боротьби за чемпіонство

Найважливіший висновок з Классікера – нинішня Борусія дійсно може замахнутися на титул. Після очної зустрічі з Баварією про це можна говорити з впевненістю. Команда Люсьєна Фавра йшла лідером Бундесліги, але в деяких моментах їй відверто дуже щастило, в деяких – рівень суперника не дозволяв оцінити реальну силу команди.

Сьогодні ж можна говорити не лише про ігрову зрілість цього колективу, а й про психологічну. Борусія у першому таймі зовсім не контролювала гру, але продовжувала робити ставку на свої сильні сторони, намагатися вибігати в контратаки, хоча спроби одна за одною провалювалися. У підсумку "джмелям" вдалося впоратися і з організованою протидією опонента, і з власним марнотратством.

Ройс: Зараз лідерство Борусії Д не має жодного значення

Баварія відіграла дуже непогано, але позитиву мало

Можливо, сьогодні був навіть найкращий матч у сезоні для Ніко Ковача, зважаючи на рівень суперника. Однак це не повинно додавати вболівальникам "ротен" оптимізму. Навпаки – стало зрозуміло, що навіть у такому стані Баварія не здатна обіграти головного конкурента. Індивідуальні помилки Хуммельса (грав хворий) та Боатенга, низька ефективність Мюллєра лише підтвердили, що команді потрібне серйозне оновлення.

До першого гола мюнхенці виглядали фантастично – інтенсивний футбол на чужій половині поля та миттєвий гегенпресинг після втрати м'яча. Втім, навіть за такого сценарію БФБ знаходила можливості прорватися до воріт Нойєра. Баварія зупинила масу атак суперника вже в зародку, але господарі все одно виходили з-під пресингу.

У першій третині ігрового часу "зірка півдня", здавалося, продемонструвала свій максимум. Найкращий за останній час матч провів Рібері, добре виглядав Гнабрі, Лєвандовскі забив 4 голи (2 з яких справедливо скасували), на рівні зіграв Кімміх. Але навіть найсильніша гра команди Ковача не здатна була позбавити Борусію її козирів. "Шварцгельбен" по перерві змусили Баварію діяти у зручній для них манері та покарали.

Санчо – топ, Ройс – сила, Алькасер – гол

Джейдон Санчо закохує в себе дедалі більше. Наскільки ж класно він вибігає у контратаки та створює для партнерів гольові можливості. Швидкість, робота з м'ячем, пас і навіть дії у відборі – все це на височенному рівні. Дивовижний клас для 18-річного тінейджера. Фланги атаки з ним і без нього – це різні планети. Бруун Ларсен також помітно прогресує і виграє конкуренцію у Вольфа та Пулішіча, які несподівано не виправдовують авансів.

Марко Ройс відзначився дублем, хоча мав забивати раніше і більше. Все одно він – герой, він відмінно взаємодіє з партнерами та ідеально підтримує швидкі атаки. У завершальній стадії Ройсу "не щастить" занадто часто, аби це ігнорувати та виключно хвалити його, але Марко і саме Марко веде команду до чемпіонства.

Пако Алькасер пройшовся по традиційному для себе дортмундському сценарію: вийшов – забив – приніс перемогу. Зараз статистика іспанця в Борусії не настільки космічна, але впадає в око одне – він чудово реалізовує гольові моменти. Для "джмелів" (навіть минулорічних) це надважлива риса, в контексті того ж Ройса. Моменти створюються, тепер є людина, якій не потрібно для гола 10 разів пробити мимо, у воротаря та в каркас воріт. Результативність завдяки Пако вражає – 3 гола в середньому за матч у Бундеслізі.

Цікаві факти

– Борусія обіграла Баварію в Бундеслізі вперше з листопада 2016-го.

– Борусія залишається непереможною в цьому сезоні Бундесліги.

– Гравці Борусії забили 18 голів у всіх турнірах цього сезону після виходу на заміну – найкращий показник топ-5 ліг.

– Баварія ніколи не ставала чемпіоном, коли після 11 турів відставала від лідера на 7 очок.

– Баварія організувала найгірший старт (11 турів) сезону в Бундеслізі за 8 років – востаннє мюнхенці набирали менше 20 очок у першості 2010/11 (16 пунктів).

– Пако Алькасер забив 8 голів у 6 перших матчах Бундесліги – досі таке вдавалося лише одному футболісту (Герт Дьофель у 1963 за Гамбург).

Німеччина. Бундесліга, 11 тур

Борусія Д – Баварія – 3:2

Голи: Ройс, 49 (пен), 67, Алькасер, 73 – Лєвандовскі, 26, 52