УКР РУС

Барселона здобула важку перемогу над Бетісом: прогрес у сирому футболі Сетьєна, провал Грізманна та Мессізалежність

10 лютого 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Завершальний матч 23-го туру іспанської Ла Ліги завершився перестрілкою, в якій Барселона виявилась сильнішою за Бетіс.

Барселона повинна була реабілітовуватись за поразку від Атлетіка у чвертьфіналі Кубка, але Кіке Сетьєн саме у матчі проти Бетіса вирішив поекспериментувати зі складом. В запасі залишились Альба та Фаті, а в обороні з'явилися Умтіті та Фірпо. Для поєдинку проти тринадцятої команди Ла Ліги хід здавався цікавим.

Бетіс – Барселона – 2:3 – відео голів та огляд матчу

Втім, "огіркам" забули сказати, що сьогодні їм випала роль аутсайдера. Господарі одразу накрили суперника високим пресингом, швидко повертали м'яч і в першій же контратаці на 4-й хвилині заробили пенальті – це Фекір прорвався на лівий край штрафного й вистрілив у виставлений лікоть Лангле. Арбітр переглянув повтор, повернувся, вказав на "точку", а екс-гравець мадридського Реала Каналес впевнено виніс вирок – 1:0!

Бетіс – Барселона: онлайн-трансляція матчу Ла Ліги – як це було

У Барселони на старті зустрічі не було не те щоб удару, а і жодної атаки. Здавалося, що у жовтих футболках грають якісь інші каталонці, але атака на 9-й хвилині швидко повернула всіх у реальність. "Блаугранас" швидко протягнули м'яч через центр, після чого Мессі виконав красиве закидання на лінію воротарського – туди саме вривався де Йонг, якого ніхто не очікував і з яким ніхто не грав. Френкі у дотик покарав андалусійців за неуважність.

Надалі матч перейшов у позиційну боротьбу, в якій Барса довго-довго катала м'яч, а Бетіс оборонявся й тікав у контратаки. На 23-й та 24-й хвилинах перекат гостей завершився двома виходами Мессі віч-на-віч з Роблесом, однак у першому випадку голкіпер врятував, а у другому Грізманн отримав скидку й невдало пробив – та ще й офсайд зафіксували.

"Блаугранас" продовжили гратися у тікі-таку й на 27-й хвилині догралися: Відаль відпустив м'яч при прийомі в центрі, а Бетіс у два дотики вискочив у контру з пасом на Фекіра та його потужним ударом з лінії штрафного в дальній кут – 2:1! Семеду не встиг за французом.

Практично вся друга половина першого тайму шокувала фанатів Барселони жахливою якістю футболу з боку "синьо-гранатових". На 30-х хвилинах Бетіс періодично затискав суперника на його третині поля, не даючи зробити більше двох-трьох точних пасів, а на 45-й хвилині розмашиста атака "вердібланкос" ледь не призвела до третього голу – Аленья вистрілив метрів з 20-ти з невеличким рикошетом, а тер Штеген зупинив м'яч ногою.

Все йшло прекрасно для господарів, але у компенсований час вони несподівано пропустили зі звичайного навісу Мессі з центру поля – Бускетс спокійно прийняв м'яч і поцілив у дальній кут.

Перший тайм завершився бойовою нічиєю, що ніяк не влаштовувало Барселону. Каталонці одразу з поновленням гри пішли уперед, ледь не забивши на 48-й хвилині після потужного удару Мессі з лінії штрафного – Роблес витягнув його у красивому стрибку. Ще кілька хвилин гості провисіли над воротами Бетіса, однак наступний небезпечний момент вдалося створити аж на 62-й – знову стріляв Мессі (у правий нижній метрів з 15-ти) і знову врятував Роблес.

До того часу Сетьєн вже зняв з гри Фірпо та Відаля, кинувши у бій Альбу та Артура. Це позитивно вплинуло на гру "благранас" – в середині другого тайму Бетіс вже навіть не думав про контратаки, тримаючись у глухій обороні. Вона, однак, тріщала по швах: каталонці настільки вольготно себе відчували, шо на 67-й хвилині Мессі ледь не створив шедевр, закинувши м'яч з кута штрафного за спину Роблесу – сфера пройшла поруч зі стійкою.

Довго тримати атаки Барси без контргри андалусійці не могли, тому на 72-й хвилині вони заслужено пропустили третій гол: Мессі виконав звичайний навіс зі штрафного з центру поля, а Лангле спокійно замкнув його ударом головою в протихід Роблесу. 2:3!

Бетіс так поплив, що вже на 75-й хвилині залишився у меншості завдяки Фекіру, який спочатку грубо сфолив, отримав жовту, потім вилаявся й отримав другу. Втім, за чотири хвилини по цьому не за правилами зіграв Лангле, також отримавши друге попередження – склади зрівнялися. Здавалося, що зараз піде справжнє м'ясо, однак нічого такого вболівальники не побачили. Барселона забрала м'яч під контроль, нічого не давши створити господарям. Фінальний свисток зафіксував заслужену перемогу "синьо-гранатових".

Таким чином, Барселона набрала 49 очок, залишившись на другій позиції в турнірній таблиці з відставанням від Реала у три залікових бали. Бетіс, маючи в активі 28 пунктів, залишається тринадцятим.

Проект Сетьєна сирий і вразливий, але прогресує

Поєдинок на Беніто Вільямарін вийшов для Барселони доволі неоднозначним. Так, "блаугранас" перемогли у своєму стилі, забивши три голи та тримаючи м'яч під контролем 70% ігрового часу, при цьому продемонструвавши непоганий рух в центрі поля, але повільність просування атаки, якість оборонної роботи та загальна уривчастість в активності каталонців при двох пропущених м'ячах залишає великі питання.

З позитивних моментів слід відзначити нехай і сиру, але чітку ідею розвитку атак. Каталонці довго катають м'яч не заради самого контролю, а заради вичікування чи провокації суперника на помилку та висмикування з ліній. Зокрема, постійно між ними хтось відкривається – це досягалося ругулярною зміною позицій. Мессі та Де Йонг робили це просто блискуче, Грізманн і Роберто погірше, а Відаль, класно пропонуючи себе під передачі, часто гальмував атаку поспішними рішеннями на кшталт поперечного пасу заради пасу. З виходом Артура ситуація покращилася.

Іншим позитивним моментом можна відзначити підвищення взаєморозуміння між партнерами та краще, ніж раніше, використання сильних сторін виконавців. Уособленням цього став перший гол Барси, коли Де Йонг протягнув м'яч через центр, знайшов передачею Мессі на правому фланзі, швидко оцінив ситуацію й стрілою полетів у штрафний. У попередніх поєдинках в діях Френкі було більше академізму й рутини, а тут він зробив приблизно те, чим займався і в Аяксі – просував атаку. Крім того, варто відзначити голи та моменти Барси зі стандартів – "блаугранас" дуже грамотно навантажували передній край. Постійно залишався хтось без опіки, що й вилилось у перемогу.

В другому таймі, коли Бетіс традиційно здав, а Барса збільшила тиск, всі ці мережива посилились. Втім, тут варто зазначити, що Бетіс не просто здав, а почав дуже багато недопрацьовувати (зокрема, це стосується Фекіра). Каталонці змогли дотиснути суперника, проявивши клас і добившись результату – це також плюс. У команди "кохонес" явно не розміром з фісташки.

Головним мінусом у грі Барселони Сетьєна залишається далеко не найкраща робота під пресингом. Частково це пояснюється сирістю проекту Кіке – гравці непогано відкриваються, але замість проникних передач часто проходить пас у зону, де найбільш яскраво виражена чисельна перевага суперника. Андалусійці взагалі пресингували аж занадто агресивно, кидаючись на людину з м'ячем вчетвером на чужій половині поля – це намагалися використовувати, але помічались такі варіанти не завжди.

Крім того, явно помітні проблеми з розташуванням гравців. Барселона Сетьєна традиційно розтягує фронт атаки й навантажує передній край великою групою футболістів, однак неочевидна система підстраховок вимагає безпомилкової роботи від центрхавів. Будь-яка обрізка може стати фатальною, що й довів другий гол "вердібланкос" – так, Відаль помилився вкрай грубо, але за ним була широченна вільна зона. Барселону не вперше при Сетьєні ловлять на контратаці таким чином. Взагалі, вся стратегія Бетіса у матчі була побудована саме на реалізації подібних моментів.

Крім того, помітний брак захисників з якісним першим пасом. "Вердібланкос" вміло цим користувалися, високо накриваючи суперника прямо в штрафному й залишаючи вільним Умтіті. Самуель у першому таймі багато зустрічався з м'ячем, але дуже мало загострював гру. Всі паси йшли поперек і назад – під тиском француз приймав найбільш очевидні рішення. Фірпо ж взагалі провалився, що також вносило дизбаланс – і це ми ще не говоримо про помилки в обороні. Звісно, система Сетьєна не дуже налаштована на діагоналі (Барса патологічно не вміє грати через довгий пас), але з м'ячем захист працює на найкращим чином.

Всі ці дрібні мінуси призводять до того, що Барселона тримає м'яч 70% часу, але на чужій третині поля грає менше, ніж Бетіс – 24% проти 26% (і це за всі 90 хвилин). Моменти створював виключно Мессі, який до трьох асистів додав чотири удари та ще три передачі під них. Більшість забитих м'ячів пройшли зі стандартів при великій неуважності захисників суперника, а сумарний xG не дотягує і до двох голів. Все це перед матчем 1/8 фіналу Ліги чемпіонів насторожує.

Словом, Барселона продемонструвала явний прогрес, порівняно з попередніми поєдинками в плані просування атак, однак загальна структура гри залишається занадто сирою, а проблеми в обороні та Мессізалежність нікуди не поділися. У Кіке Сетьєна ще занадто багато роботи – матч на Беніто Вільямарін не був поганим, але й дуже хорошим назвати його важко.

Грізманн не вражає

Антуан Грізманн є футболістом особливого штибу. Погравши практично на всіх позиціях, в разних ігрових моделях і з різними задачами, він здобув реноме універсала з чеснотою, яку дуже рідко помічають – він дуже якісно виконує дрібну роботу. Розвантажує зони, контролює рух і темп атаки, вчасно обігрується на підступах до штрафного, прекрасно бачить поле – все це про Антуана, тож після переходу в Барселону від нападника не сильно-то й вимагали голів. Більшість кулес розуміли, що до них перейшов найкращий у світі футболіст-функція, а не голеадор.

Втім, в останніх матчах Грізманн аж занадто непомітний. Більше того – він розчиняється на полі, практично не відзначається позитивними діями, гальмує гру, марнує єдиний 100-відсотковий момент і загалом виглядає куди менш цікавим варіантом для атаки, ніж 17-річний Фаті. На Беніто Віьямарін це проявилося у повній мірі.

Достатньо поглянути на карту передач, щоб зрозуміти, наскільки низьким був вплив Антуана на гру Барселони. Серед усіх футболістів основи він віддав найменшу кількість пасів, лише раз загострив ним гру, а більшість відправив назад та поперек поля. Так, в системі Сетьєна перекат є нормою, але навіть за серйозних проблем у центрі партнери Грізманна відпрацювали куди більш продуктивно.

В єдиноборства чемпіон світу вступав всього три рази, лише раз здобувши в ньому перемогу. Так, для форварда це не основна задача, однак поєдинок проти Бетіса характеризувався максимальною щільністю та великою кількістю грубощів. Мессі провів 13 єдиноборств, Де Йонг – 12, Роберто – 10, Відаль – 7. У Фекіра з Бетіса, який шалено недопрацьовував у другому таймі, аж 20 подібних епізодів. Грізманн не вступав у боротьбу, просто максимально швидко віддаючи м'яч на найближчого партнера.

Грізманн жодного разу не пішов у дриблінг і не завдав жодного удару, що також символізує його вклад у просування атак і їхнє завершення. Характерною є статистика француза за xGChain та xGBuildUp – перша надає однаковий xG всім учасникам атаки, яка завершилась ударом, а друга не враховує їх (а також паси під удар). xGChain Грізманна дорівнює 0,54 – це третій показник, однак такий же приблизно у всіх футболістів основи. За xGBuildUp же нападник йде передостаннім (0,05). Таким чином, генієм підготовчих передач Антуана назвати також не можна.

Грізманн вже дуже давно напрошувався на персональну критику й навіть залишався у запасі на матч проти Леванте, в якому дубль оформив Фаті. З Атлетіком Ансу також награв на гол (але не забив), в той час як Антуан відзначився лише одним змарнованим супершансом. Він не посилює гру Барси, а розчиняється у ній – і це далеко не той випадок, коли ми просто не помічаємо чорнуху. За 150 мільйонів євро очікуєш не такого футболу.

Мессі тягне Барселону на собі

Ліонель останнім часом вліз у кілька серйозних скандалів, висловлюючи претензії керівництву та партнерам по команді. За інсайдами іспанських ЗМІ, це відбувається через жорстку критику аргентинця – будь-який промах команди одразу пов'язують з диктатом капітана. Йому просто набридло відповідати за всі проблеми клубу в одне обличчя. Втім, на полі все досі крутиться навколо одного актора.

При Сетьєні Мессі став центральною фігурою й отримав нове-старе амплуа фальшивої дев'ятки, низько спускаючись за м'ячем і звідти розрізаючи лінії проникними передачами під удар у стилі Хаві та Іньєсти. Таких у поєдинку з Бетісом аргентинець зробив шість із десяти загалом – останнім часом це норма. З Леганесом також було шість, з Леванте – сім. Нещодавно така активність призвела до двох асистів за хвилину, а на Беніто Вільямарін Мессі вдалося оформити хет-трик – до речі, віддати три гольові передачі за матч геній зміг лише втретє в кар'єрі.

Крім того, він шикарно просуває м'яч під пресингом. Фактично, Лео взагалі непідконтрольний будь-якій пресинг-структурі суперника, що у матчі з Бетісом було особливо помітно – в активі аргентинця шість обіграшів на дриблінгу при семи спробах та чотири удари (три в площину, один поруч зі стійкою). При цьому Мессі абсолютно не цурається боротьби, регулярно перебуваючи у групі лідерів за показниками єдиноборств. З Бетісом він 13 разів вступав у силовий контакт на землі, вісім разів виходячи переможцем з дуелі.

За більшістю цифр Мессі залишає далеко позаду будь-якого футболіста. Його вплив на гру Барселони просто нереальний – у нього 0,73 та 1,13 з 1,87 xG та xA, а також 1,33 xGChain при середньому показнику команди в 0,43. На футбольному полі це також помітно. Лео відкривається між лініями й просуває м'яч не просто частіше за інших – він це робить у більшості випадків.

Мессі і є тією самою Барселоною Кройфа та Пепа. У нього неможливо відібрати м'яч, він провокує суперників на грубі помилки, він просуває м'яч уперед, багато і гостро пасує, точно і красиво б'є, а також не цурається чорнової роботи – і це при відомому бажанні Лео не бігати, а ходити по полю. Без аргентинського генія проекту Сетьєна не прожити й дня.

Альбасете – Понферрадіна: Зозуля "депресує", новий тренер не лікує, а сенсаційний Фонсека безжально карає