УКР РУС

ЧС-2018 Бельгія – Японія: найкраща атака творить диво-камбек, унікальні й історичні рекорди та 35 ударів

3 липня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Бельгія та Японія зустрічалися у матчі 1/8 Чемпіонату світу 2018. Звіт і рахунок гри читайте на "Футбол 24".

Матч Бельгія – Японія почався о 21:00. Японія стартувала з атак. Кагава на 1-й хвилині ледь не влучив у нижній кут дальнім ударом. Перші удар і кутовий Бельгія заробила тільки на 16-й. Перед тим Карраско заплутували ноги в межах штрафного, але екс-зірка Атлетіко забув впасти, і суддя не наважився призначати пенальті.

Бельгія – Японія – відео голів

Лукаку двічі звільнявся від опіки, відразу ж пробивав, але "самураї" насмерть лягали під удар. Де Брюйне та Азар в компанії Ромелу взялись за свою справу. Японців затиснули в їхньому штрафному та змусили грати сліпо на відбій, і ось уже Азар бомбардує ворота здалеку, а з-під ноги Лукаку двічі поспіль вибивають м'яч.

Бельгія – Японія: ОНЛАЙН-трансляція

Японці непогано огризнулись на 31-й. Нагатомо зліва увірвався у штрафний, Інуї несподівано виграв верх, але занадто слабо пробив – Куртуа проблем не відчув. А ось наприкінці першого тайму Тібо після легкого рикошету від японця Осако, здавалось, прибрав снаряд до рук, однак раптово пропустив його між ними і своїми ногами. На щастя "червоних дияволів", м'яч не встиг дострибати до лінії воріт.

Бельгія – Японія: прогноз на матч 1/8 фіналу ЧС-2018

Майже відразу після перерви японці сенсаційно відкрили рахунок. Вертонген пропустив розрізний пас на Харагучі, і новачок Ганновера розхитав захисника та пробив у дальній нижній кут повз руки Куртуа. Азар міг відразу ж зрівнювати, але поцілив у стійку ударом у дотик. Ніби цього було мало, японці ще раз шокували Бельгію. Інуї дальнім ударом не залишив Куртуа шансів на порятунок. Японці до певного часу перекривали Лукаку, а коли Ромелу пробивав ніяк не міг влучити у ворота.

Бельгія – Японія, матч 1/8 фіналу ЧС-2018: відео фантастичного гола Вертонгена

На допомогу бельгійцям прийшов захисник, якому треба було виправлятись. Ян Вертонген головою з незручної позиції відправив м'яч по дузі у сітку – як таке взагалі може залітати? А через 5 хвилин Азар подав зліва, Феллаїні знищив суперника на другому поверсі і зрівняв рахунок. Майже миттєво Кагава штрафному обіграв Меньє, але шлагбаум від Алдервейрелда завадив голу.

Черговим розрізним пасом японці вивели Хонду на побачення з Куртуа, але гострий кут не дозволив забити. У наступній атаці героїчний голкіпер Кавасіма спочатку парирував удар впритул від Шадлі, а потім майже миттєве добивання Лукаку.

І все ж Бельгія вирвала перемогу. На останніх секундах Хонда з дальнього стандарту міг забивати, якби не класний сейв Куртуа. Японці пішли вперед на подачу кутового і пропустили контру. Воротар кидає на хід де Брюйне, Кевін пасує направо на Меньє, той в центр – Лукаку пропускає наліво, а Шадлі розстрілює Кавасіму.

У чвертьфіналі ЧС-2018 6 липня ми побачимо суперматч Бразилія – Бельгія.

Найкраща атака Чемпіонату світу 2018 нищить усе на шляху, але що з обороною?

Ніхто на турнірі (а більшість команд зіграли по 4 матчі) досі не добив навіть до 10 голів, крім них. Бельгія забила 12 і є абсолютно найрезультативнішою командою турніру. Кевін де Брюйне скільки завгодно може обрізатись в центрі поля, чим допомагати супернику відзначитись. Ромелу Лукаку може мільйон разів пробивати у голкіпера чи повз ворота. Нехай Еден Азар хоч до ранку стукатиме в каркас воріт, а Мертенс розсіяно витатитие у хмарах цілу годину безцінного часу. Але ця Бельгія все одно своє заб'є.

Є щось диявольське у цій команді. За рахунку 0:2 на 68-й хвилині, не соромно зізнатись, було відчуття, що в цьому матчі вже все. Але ж як вони все перевернули. Не плакали, що м'яч ніяк не заходить, а йшли і йшли вперед, наче термінатори. Побороли нефарт пекельною працею своїх лідерів лінії атаки – Азара, де Брюйне, Меньє, який хоч і є захисником, завжди перший лізе в напад.

Однак є у них величезна вразливість, яку ті ж бразильці мають безжально використати. Захист команди Мартінеса – то є просто кінокомедія, цитуючи класика. Воротар Куртуа на рівному місці ледь не запустив собі "метелика" між руками і ногами. Вертонген, звичайно, забив диво-гол, але його подарунки суперникам жахають. Японії дозволили створити стільки моментів, скільки у них було чи не за весь груповий етап. Ця надмірна гостинність захисту, здається, і відділяє Бельгію від тої збалансованої команди, яка виграє титули.

Нереальна лава запасних "червоних дияволів"

Дріс Мертенс провалив матч? У Лукаку не найкращий вечір? Не біда, коли в тебе в ролі резервістів Маруан Феллаїні та Насер Шадлі, які перевернули гру своїми голами. Півзахисники Манчестер Юнайтед і Вест Бромвіча стали творцями унікального рекорду – вперше в історії плей-офф чемпіонатів світу 2 гравці однієї команди, які вийшли на заміну, забили гол.

А є ж ще брат Едена Азара Торган, Батшуаї, який багато моментів втрачає, але й створює, Тілеманс, гармата якого ледь не прибила англійців, травмований Янузай – автор переможного гола у 3-му турі. Резерви невичерпні, і хто тепер згадує невикликаного Раджу Наінгголана?

Браво, Японія!

Команда Нісіно організувала найбільше позорище Мундіалю, останні 10 хвилин матчу проти Польщі, в якому програвала, пасивно катаючи м'яч на своїй половині поля – страх пропустити ще і вилетіти був більшим, ніж бажання не програти. Однак "самураї" сповна відновили свою честь таким могутнім матчем.

Те, як вони рвали оборону "дияволів" на шматки, просто зачаровувало. Кагава, Інуї, Осако, Хонда після виходу на заміну грали в атаці так, немов готувались до цього матчу все своє життя. Кавасіма у воротах творив диво за дивом і це саме життя, здавалось, був готовий покласти на полі. Дух войовничих і безстрашних японців, від яких настраждались американці в 1940-х, витав над Ростов Ареною. Яку ж непросту команду (хай і у спарингу) збірна України у березні обіграла!

Ці хлопці не планували "брати у полон" – тільки перемога у війні до останнього патрона з класнішим противником. Не розрахували сил, на цьому й погоріли. Кожний героїчний камбек – це чиясь велика трагедія і гіркі сльози. Японці заслуговували на більше, як мінімум на овертайм. Їх по-людськи дуже-дуже шкода. Та, як би не цинічно звучало, нам з вами нічого сумувати: вивіска Бразилія – Бельгія значно звабливіша та обіцяє ледь не передчасний фінал ЧС-2018.

Цікаві факти

Бельгія встановила ще й історичний рекорд, але зі знаком мінус. Уперше в історії ЧС команда на стадії плей-офф пропускає голи у свої ворота 12 матчів поспіль. Серія бельгійців триває з 1934 року по 2018-й. Символічно, що вони перевершили своїх сусідів Нідерланди (11 матчів, 1994-2014).

Востаннє подібний камбек у плей-офф чемпіонатів світу траплявся 52 роки тому, коли Португалія у чвертьфіналі програвала Північній Кореї 0:3, але зуміла вирвати перемогу 5:3 ще в основний час. Але такого, щоб за 20 з гаком хвилин програвати у 2 м'ячі і виграти за цей короткий проміжок, фактично й не пригадаєш.

Сама ж Бельгія не відігравала мінус 2 голи з ЧС-1954, коли зіграла з Англією 4:4 у групі.

Японія ніколи не забивала стільки на одному Чемпіонаті світу (6 голів) і вперше відзначилась у плей-офф (гол Харагучі став історичним).

Команди на двох настріляли 35 ударів (Бельгія 24, Японія 11) – це більше на етапі 1/8 фіналу, ніж будь-коли.

Насер Шадлі забив 2-й найпізніший гол в історії плей-офф чемпіонатів світу – на 93:43. Пізніше в основний час відзначався лише Франческо Тотті в матчі проти Австралії (94:24). Італія тоді на ЧС-2006 довела справу до золота!

ЧС-2018, 1/8 фіналу

Бельгія – Японія – 3:2

Голи: Вертонген, 69. Феллаїні, 74, Шадлі, 90+4 – Харагучі, 48, Інуї, 52