УКР РУС

Баварія – Борусія Д: гості тотально розчарували, Мюнхен розбив їх стандартами та відкрив собі шлях до чемпіонства

6 квітня 2019 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Мюнхенська Баварія розгромила дортмундську Борусію у 28 турі Бундесліги. Результат і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

У Бундеслізі давно не було такої запеклої боротьби за чемпіонство. Баварія демонструвала хороші результати після Нового року, але помилка Мюнхена в попередньому турі повернула на вершину турнірної таблиці Дортмунд – Борусія мала на 2 очки більше, однак не вражала в останні місяці. 100-й в історії Бундесліги Der Klassiker за 7 турів до кінця першості називали визначальним моментом німецького сезону.

Підписавши Лукаса, Баварія прийняла правила великої гри: фінанси, укомплектована захисна ланка, майбутні гучні трансфери

Обидві команди мали кадрові втрати – більше від травм постраждала Борусія, в якої випав найкращий бомбардир Пако Алькасер і важливі флангові виконавці. Тренери обрали на матч обережні склади: Ніко Ковач застрахував центр поля двома опорниками Тьяго та Мартінесом і залишив у запасі Хамеса, а Люсьєн Фавр на позиції десятки віддав перевагу Дауду перед Гьотце, висунувши Ройса на вістря.

Баварія з перших хвилин на правах господаря заволоділа м'ячем і навіть претендувала на пенальті, коли Діалло зустрів Лєвандовскі корпус в корпус після закидання з глибини. Борусія відповіла значно гостріше – Ройс і Бруун Ларсен розігнали контратаку лівим флангом, але Дауд знівелював класний момент ударом у стійку. Як виявилося, цей шанс залишився єдиним для гостей до кінця першого тайму.

На 10-й хвилині активність Баварії принесла результат. Хуммельс виграв верхову боротьбу після подачі з кутового від Алькантари та відправив м'яч у сітку. Повівши в рахунку, господарі не послабили тиск і продовжили домінувати. Дуже швидко перевага Баварії стала комфортною – Загаду помилився в передачі, а Лєвандовскі зіграв на перехопленні, елегантно обіграв Бюркі на виході та легко вразив ворота. Цей гол став 200-м для поляка в Бундеслізі.

Борусія ніяк не могла позбутися стартового шоку. Натомість мюнхенці продовжували солідно атакувати та небезпечно розігрувати стандарти. Подачі Тьяго з кутових створили Дортмунду дуже багато проблем. Мюллєр замкнув навіс ударом у поперечину, а чергову спробу Хуммельса на лінії парирував голкіпер.

До перерви "чорно-жовті" так нічого й не протиставили супернику, а Баварія довела рахунок до розгромного. Хитрий розіграш штрафного від Тьяго та Мюллєра – Бюркі рятує, але на добиванні Мартінес прекрасно поклав м'яч точно в кут. Дві хвилини потому рахунок взагалі став непристойним, коли Мюллєр завершив швидку атаку закиданням на Гнабрі, а той без будь-якого спротиву з кількох метрів головою забив 4-й гол у ворота Борусії.

У другому таймі нічого не змінилося – Борусія банально не могла перейти з м'ячем середину поля. Баварія контролювала ситуацію, м'яч і всі події на полі. Щоправда, сама вже не атакувала так натхненно. Матч втратив всяку інтригу, заміни Люсьєна Фавра ніяк не допомогли його команді. Дортмунд все одно більше часу проводив у захисті, поступаючись в 4 м'ячі.

Лєвандовскі мав ще три можливості оформити дубль – останню з таких реалізував. Кімміх і Гнабрі розірвали лівий фланг "джмелів", а Роберт закотив м'яч у порожні ворота. 5:0. Баварія розгромила головного суперника та повернулася на вершину турнірної таблиці – у мюнхенців 64 очки. Борусія має на один бал менше. Програний Der Klassiker ще не поставив хрест на мріях про чемпіонство – попереду 6 турів.

Борусія тотально розчарувала

Настільки слабкого Дортмунда в цьому сезоні ми не бачили – навіть проти Тоттенхема у Лізі чемпіонів. На Уемблі було хоча б виправдання у вигляді травми Ройса, а сьогодні бодай якось пояснити абсолютно беззубу гру Борусії не можна. Відсутність Пако, Геррейру, Пулішіча чи Хакімі – не вирок, адже ці футболісти на певному етапі програвали конкуренцію, для них знаходилася заміна.

Матч у Мюнхені зібрав усі проблеми Борусії, які навіть протягом осені не дозволяли назвати її чемпіонською командою, а по зимі почали проявлятися ще яскравіше. Грубі позиційні помилки оборони – Левандовскі (поляк провів прекрасний матч у роботі з м'яча і без нього – хоча й реалізував у своєму стилі тільки 2 з 8 ударів) користувався прохідним двором у центрі оборони, а вінгери Баварії з підключеннями фулбеків відігрували Піщека та Діалло одним пасом.

Карта ударів Лєвандовскі:

Неможливість протистояти насиченому центру поля суперника, який швидко накриває всі канали передач для Вітселя – Алькантара та Мартінес відмінно покривали солідний простір. Залежність від Ройса, який на позиції форварда не розганяв атаки та лише раз зустрівся з м'ячем у чужому штрафному майданчику.

Карта дотиків до м'яча Ройса:

Борусія була жалюгідною. 22:4 за ударами (10:1 – в площину, 16:3 – з меж штрафного, 5:0 – з меж воротарського). Це статистика не головного матчу сезону, а знищення вбогого суперника збалансованою командою. Навряд чи хтось зрозумів, у чому була ідея Люсьєна Фавра. Дортмундці мали можливість зіграти і на контратаках, і побудувати позиційний наступ. Не вийшло нічого – тільки безкінечні втрати у центрі поля.

Стандарти поховали гостей

І все ж прибив Борусію конкретний елемент – кутові та штрафні. Хаос після прострілів і навісів з гри між захисниками "чорно-жовтих" ще якось зрозуміти можна, але коли вся команда приходить у свій штрафний на стандарти і раз за разом програє "домашнє повітря" – це жах і препогана підготовка.

Тьяго в першому таймі виконав 5 корнерів – 4 з них призвели до удару по воротах Бюркі, один завершився голом. Ще один заготовлений розіграш штрафного від Алькантари та Мюллєра – м'яч у сітці гостей. Іспанець і з гри був найкращим на полі, але його стандарти стали вирішальними.

Ключові передачі Тьяго в першому таймі:

Хуммельс, замикаючи стандарти, завдав стільки ж ударів, як весь Дортмунд – 4, а в площину влучав навіть частіше (2 проти 1). До перерви він програв лише одну верхову дуель в чужому боксі. Як таке можливо? Над чим до матчу працював тренерський штаб Фавра?

Удари Хуммельса проти ударів Борусії у першому таймі:

Перші 30 хвилин Классікера на Сігнал Ідуна Парк восени також залишилися тотально за Баварією, і тоді Борусії пощастило пропустити до перерви тільки один раз. Однак дортмундці не виглядали настільки безпомічно у власних володіннях. Вони відбивалися, але стримували суперника, а не привозили самі собі. Можливо, без простих помилок на стандартах і передачах, вдалося б витерпіти бліцкриг і сьогодні. Борусія знищила себе сама. Баварія ж провела феноменальний матч, бо їй не створили найменших труднощів.

Цікаві факти

– Вперше з сезону-2001/02 між лідерами Бундесліги тільки одне очко.

– Баварія виграла 8 останніх домашніх матчів БЛ з загальним рахунком 29:2.

– Роберт Лєвандовскі став найкращим бомбардиром Der Klassiker в лізі – 15 голів. Він забиває Борусії принаймні двічі в кожному з 4 попередніх домашніх матчів ліги. Поляк оформив 201 гол у БЛ і перебуває на 5 місці в списку найкращих бомбардирів першості.

– Матс Хуммельс забиває в кожному з 11 останніх сезонів БЛ.