УКР РУС

Ліверпуль ефектно здолав Баварію: Ковач без лідерів слабший за Клоппа, ван Дейк і Мане роблять різницю, перфоменс Матіпа

14 березня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках матчу-відповіді 1/8 фіналу Ліги чемпіонів Ліверпуль завдяки голу Вірджіла Ван Дейка та дублю Сайдьйо Мане впевнено переграв Баварію (1:3).

Баварія – Ліверпуль – 1:3 – відео голів та огляд матчу

Матч розпочався дуже важко й навіть нудно, адже обидві команди боялися пропустити – кожен гол міг стати фатальним. Втім, Баварія виглядала дещо активніше: на середину першого тайму мюнхенці тримали м'яч близько 70% ігрового часу й створили перший момент вже на 9-й хвилині, коли Алькантара пробив з-за меж штрафного над поперечиною. Ситуація для гостей ускладнилася травмою Хендерсона, який покинув поле на 13-й хвилині. Особливих проблем це не спричинило – Ліверпуль і Баварія майже нічого не створювали.

Баварія – Ліверпуль: онлайн-трансляція матчу-відповіді 1/8 фіналу Ліги чемпіонів – як це було

На 25-й хвилині дебютний удар по воротах завдав Ліверпуль, але він пройшов поруч зі стійкою – це Фірміно вистрілив з краю штрафного. Наступний став гольовим: на 30-й хвилині Садьйо Мане отримав передачу від ван Дейка й одним розворотом прибрав Рафінью та Нойєра, який чомусь вийшов на допомогу захиснику. Надалі сенегальцю залишалося влучити у порожні ворота, що той і зробив – 0:1! На 34-й хвилині гості могли й подвоїти рахунок, але потужний постріл Ендрю Робертсона голкіпер відбив.

Баварія особливо не підіймала темп, тому здавалося, що Ліверпуль тримає ситуацію під контролем. Несподівано на 39-й хвилині Робертсон проспав ривок Гнабрі за спину, а той увірвався на правий край штрафного та прострілив під удар Лєвандовскі. Жоель Матіп при спробі вибити передачу закотив м'яч у власні ворота – 1:1! Після цього мюнхенці провели непоганий відрізок, але нічого небезпечнішого за удар Алаби зі штрафного в руки Аліссону створити не вдалося.

Ернандес переходить за 80 млн, важлива угода з агентом Вернера – головне про найближчі трансфери Баварії

По перерві Ліверпуль заграв набагато сильніше, захопивши ініціативу та організовуючи атаку за атакою. Вже на 50-й хвилині англійці могли забити другий гол зусиллями Салаха, якому вдався шикарний постріл метрів з 20-ти в дальній кут – Нойєр у стрибку парирував його. Мюнхенцям вдалося відповісти прострілом Гнабрі на 61-й, але до його замикання Лєвандовскі не вистачило лічених сантиметрів. В цілому ж Ліверпуль виглядав набагато цікавіше.

В середині другого тайму мерсисайдці почали все частіше виконувати кутові. На 68-й хвилині це могло завершитись сухим листом у ворота господарів, але Нойєр знову врятував свій клуб. Він перевів м'яч на інший корнер, але саме він став фатальним: ван Дейк прийшов у штрафний та замкнув подачу Мілнера точним ударом головою – 1:2.

Баварія одразу пішла в атаку, але на 75-й хвилині ледь не потрапила у полон: Салах увірвався у карний майданчик, прибрав Рафінью та пробив таким чином, що вийшла класна передача на Мане – і знову Нойєр витягнув мюнхенців, вибивши м'яч ногою.

Баварія намагалася атакувати, але було помітно, що Ліверпуль вже не відпустить цей матч. Гості обстрілювали ворота з дистанцій, виконували різного роду подачі й виглядали на порядок сильнішими. Зрештою, на 84-й хвилині мерсисайдці добили суперника: Салах класно перекинув м'яч через Хуммельса точно на голову Мане, а той з близької відстані замкнув у ворота – 1:3. Баварія капітулювала.

Таким чином, Ліверпуль здобув впевнену перемогу та став чвертьфіналістом Ліги чемпіонів 2018/2019.

Баварія не оправилась від втрат, Ліверпуль – сильніший у всіх аспектах

Це найсильніша пара 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. По ходу протистояння було помітно, що футболісти і тренери обох команд перебувають в деякому шоці від зіткнення з настільки потужним суперником – саме тому поєдинки виявились закритими й малоцікавими з точки зору нейтрального вболівальника.

В першу чергу, це стосується Баварії, яка під керівництвом Ніко Ковача грає у найменш агресивний футбол за останні 10 років, але й Ліверпуль пресингував вельми обережно. Будь-яке неправильне висмикування могло завершитись голом, що яскраво на собі перевірив Енді Робертсон – два найгостріші моменти господарів відбулися через ривок Гнабрі йому за спину.

Втім, рано чи пізно командам довелося б розкриватися – в протистоянні настільки потужних атак сподіватись на безпомилкову гру позаду протягом обох матчів було наївно. Коли Ліверпуль і Баварія пішли за перемогою, все стало зрозуміло: у другому таймі мерсисайдці перестріляли мюнхенців за ударами (3-7) та передачами під них (1-7), не дозволивши супернику жодного швидкісного випаду із завершенням по воротах. Загалом же господарі провели всього два постріли в площину (у Ліверпуля їх втричі більше) – та й ті з-за меж штрафного.

Так сталося через дві причини. По-перше, Ніко Ковач концептуально не відійшов від плану першого матчу, зосередившись на обережній грі й контратаках по флангах. Ліверпуль же великими силами уперед не йшов, вільних зон не залишав, а позиційні атаки зривав через злагоджені перебудови та чітке розуміння ролей у пресингу. Так, Фірміно часто відходив з центру на фланг задля створення чисельної переваги й відбору м'яча на стадії організації позиційної атаки Баварії.

По-друге, мюнхенці не змогли оправитися від відсутності Мюллера, Комана і особливо – Кімміха. Розмін найкращого асистента Бундесліги на оборонного резервіста Рафінью призвів до катастрофічного дисбалансу в атакувальній грі: лише 28% атак господарів проходили через правий фланг, в той час як зліва цей показник досягав 54%.

Лиш 8 з 77 передач Рафіньї були віддані в останню третину поля, в той час як одразу 43 були розвернуті назад. Алаба при 60 пасах 21 відправив у атаку й лише 17 повернув в оборону, але в умовах відсутності протидії на іншому фланзі Ліверпулю було набагато простіше контролювати дії австрійця. Клопп без особливої втрати в якості атаки відрядив Салаха на допомогу Александру-Арнольду – Мохамед в його зоні зробив два відбори і при цьому встиг стати лідером за ключовими передачами.

Захисними діями свою пасивність попереду Рафінья не компенсував, що яскраво демонструє карта обіграшів – половина з них відбувалася саме на правому фланзі, де мав би грати впертий і розумний Кімміх. Самого Рафінью пройшли всього два рази, а частина провини за розрив цього краю має бути покладена на Гнабрі – втім, бразилець все одно достатньо напомилявся для того, щоб на допомогу ризиковано висмикувались Зюле, Хаві Мартінес і навіть Нойєр. Власне, так перший гол і стався.

Найбільш статусна пара 1/8 фіналу ЛЧ виявилась далеко не найрівнішою. Ніко Ковач не зміг впоратись із контрпресингом Юргена Клоппа, який не піддавався на маніпуляції мюнхенців, а гра господарів попереду виявилась розбалансованою. Атака Баварії більше працювала навалами, ніж розкриттям і заповненням зон – фактично, останнє вдалося провести лише двічі за матч, коли Гнабрі тікав від Робертсона й прострілював. Ліверпуль виявився кращим у тактичному, стратегічному та індивідуальному плані, грамотно розподіливши сили та розкривши найсильніші сторони своїх лідерів.

Мане та ван Дейк зробили різницю, Матіп – геній

Садьйо Мане ідеально відпрацював у нападі, дефрагментувавши оборону Баварії. Форвард Ліверпуля розірвав свій фланг, виконавши з цієї зони 5 успішних обіграшів та віддавши одну передачу під удар – ну і про ефектний дубль варто не забувати. Те, як він одним рухом прибрав двох футболістів при першому голі, яскраво демонструє паніку мюнхенців при появі сенегальця біля Рафіньї. Сайдьйо завжди славився вмінням запороти момент, але у Мюнхені він забив два голи з двох ударів – саме тому він у чвертьфіналі. Красень.

Не менший вплив на гру справила пара центрбеків Матіп – ван Дейк. Повернення останнього очікували особливо, адже наразі він, ймовірно, є найкращим захисником на планеті. Вірджіл вийшов на поле й довів небезпідставність таких оцінок: голландець виконав три перехоплення та п'ять виносів, зняв три верхових м'ячі та виграв чотири з п'яти єдиноборств. Зрештою, він зробив асист та забив головою шикарний м'яч, продемонструвавши всю різницю у нинішній кадровій комплектації Ліверпуля та Баварії. Король повітря повернувся.

Його напарника Матіпа відверто шкода, адже через автогол ніхто не помітив його феноманально якісної гри. Так, у соцмережах жартують, що Жоель занадто прямо зрозумів наказ Юргена Клоппа будь-якою ціною не допустити гол Лєвандовскі.

Провина центрбека в тому м'ячі мінімальна: провалився Робертсон, а простріл Гнабрі так чи інакше перетворився б на взяття воріт. Лєвандовскі в тій ситуації чи не востаннє за матч зіграв ідеально, адже у всіх інших випадках оборона ЛІверпуля його з'їла – і Матіп у цій справі проявив себе навіть краще за ван Дейка.

На рахунку Жоеля 5 успішних відборів з 6-ти спроб, 3 перехоплення, 2 блокування та по одному виносу й верховому м'ячу, а також 2 обіграші в центрі поля. Це надзвичайно потужні цифри для матчу проти Баварії на Альянц Арені, але всі пам'ятатимуть лише автогол. Не треба так! Матіп зіграв блискуче.