УКР РУС

Барселона вдома розгромила Вальядолід: захмарна реалізація "блаугранас", Масіп не дає шансів Луніну, а Мессі – король

30 жовтня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках матчу 11-го туру чемпіонату Іспанії Вальядолід зазнав нищівної поразки на Камп Ноу.

Барселона одразу зі стартовим свистком захопила контроль над м'ячем, що швидко вилилось у забитий гол. На 3-й хвилині каталонці заробили кутовий, подачу з якого гравці Вальядоліла вибили на лінію штрафного прямо на Лангле – той же з підйому вистрілив у дотик. М'яч рикошетом від поперечини влетів у ворота.

Барселона презентувала комплект революційної форми, яку використовуватиме лише на важливі поєдинки

Здавалося, що зараз почнеться розгром, але гості не здалися, вже на 5-й хвилині огризнувшись практично аналогічним моментом з ударом Гвардіоли – втім, "круглий" пролетів повз праву стійку. Надалі гра вирівнялася настільки, що стало аж нудно: Барселона попереду діяла дуже пасивно, а у Вальдядоліда просто нічого не виходило в атаці – і тим більш несподіваним став гол "альбівіолетас" на 15-й хвилині. Кастилья-леонці заробили штрафний, подача з нього полетіла прямо у ворота, тер Штеген парирував, але на добиванні тут же опинився Кіко – 1:1!

Барселона відходила від такого удару кілька хвилин, але поступово повернула ініціативу й контроль над м'ячем (близько 70% у першому таймі). На 26-й хвилині це могло вилитися у гол Відаля, однак Артуро не вистачило зросту для замикання високої передачі від Де Йонга. Не біда: вже на 29-й Мессі виконав шикарну закидушку в карний майданчик, а Відаль у дотик переправив м'яч під праву стійку! На 34-й же Лео додав до асисту ще й шикарний гол зі штрафного метрів з 23-х точно у дев'ятку – 3:1!

Гвардіола: Мессі був таким маленьким і сором'язливим, що у мене з'явилися сумніви

На цьому небезпечні моменти першого тайму, в принципі, і завершились. "Блаугранас" домінували, але у завершальній стадії їм бракувало злагодженості (особливо це стосувалося Фаті), а реально гострий епізод стався вже у компенсований час – це Мессі пробив зі штрафного в правий кут, але Масіп парирував.

По перерві малюнок гри особливо не змінився. Каталонці все так же тримали м'яч, але рідко загострювали; фактично, єдиним гольовим моментом стала контратаку на 57-й хвилині, коли Фаті з передачі Мессі пробивав з лівого краю карного майданчика – Масіп, попри неприємний рикошет, парирував удар коліном. Вальядолід не мав і того, а загалом було нудно. Розуміючи, що футбол "блаугранас" йде не так, як слід, Ернесто Вальверде на 60-х хвилинах зняв з гри Де Йонга та Фаті, випустивши Ракітіча та Грізманна відповідно.

"Історія повторюється": Лунін потрапив до списку головних розчарувань Прімери

Перша половина 70-х хвилин виявилась відверто нудною. На полі не відбувалося нічого, крім скасованого через офсайд голу Суареса (той замкнув простріл Альби), тож здавалося, що Вальядолід ще отримає шанс закрутити інтригу. Не все сталося, як гадалося – в другій половині декади оборона гостей просто розвалилася, ковтнувши два голи.

На 75-й Мессі отримав розрізну передачу від Ракітіча та потужно пробив з меж штрафного в дальній кут, а на 77-й Суарес розігнав контратаку, обігравшись з Грізманном і Лео, після чого замкнув пас капітана на хід у карний майданчик – 5:1.

Барселона спробує обміняти Ракітіча на хавбека Інтера

На останніх хвилинах Барса могла і шостий покласти. Зокрема, на 85-й хвилині Суарес виходив віч-на-віч з Масіпом, але не зміг пробити його у ближньому бою. Вже у компенсований час Луїс розкрутив Фернандеса у штрафному й викотив передачу в цент на Мессі, а той метрів з 11-ти вистрілив повз ліву стійку. Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу з рахунком 5:1.

Таким чином, Барселона набрала 22 очки й піднялася на першу сходинку в турнірній таблиці. Вальядолід, маючи в активі лише 14 залікових балів, опустився на дев'яту позицію.

Розгром без відповідей на питання

Матч виявився дуже дивним. За великим рахунком, голів у ньому було більше, ніж гольових моментів – до 80-х хвилин гравці Барселони відзначились п'ятьма голами, а не забили тільки в епізодах з подачею на Відаля на 26-й, зі штрафного Мессі на 45+1-й та з випадом Фаті на 57-й. Вальядолід взагалі забив з другого шансу й на цьому завершив загострення біля чужих воріт. Футболістів часто критикують за марнотратство, але тут реалізація була просто захмарною – усі гравці провели гол з першого ж удару (крім Лео).

Це дуже схоже на аномалію – така висока реалізація у матчах із середнячками зустрічається рідко. Каталонці трансформували індивідуальний клас у 3:1 ще до перерви, що не залишило шансів скромним кастилья-леонцям, але більш цікавим був проміжок від голу Лангле до голу Кіко, а також від його голу до голу Артуро Відаля. Барселона нічого в цей період не створила й навіть не підіймала темпу – та й у другому таймі нічого цікавого, крім моменту Фаті, до 70-х хвилин не виникало. Господарі просто тримали м'яч, але позиційний наступ не переконував. Великою мірою, матч до останніх 20 хвилин був попросту нудним.

Також дуже дивно виглядає статистика інтенсивності пресингу. За показником PPDA (кількість пасів суперника на чужій половині / кількість оборонних дій) "блаугранас" перевершили свого суперника на дещицю – 10,52 проти 12,96. Середній показник Барселони в цьому сезоні становить 7,98, а середній показник OPPDA (скільки тобі дають зробити передач до втрати) у Вальядоліда в цьому сезоні не підіймається вище 8,16. Таким чином, можна стверджувати, що каталонці погано пресингували в цьому поєдинку. Вони давали грати супернику, але клас гостей не дав розвернутись.

З іншого боку, відсутність моментів Вальядоліда при такій свободі дій на Камп Ноу говорить про якісну позиційну оборону Барселони – а це не так часто відбувається. Після Славії її вщент розніс у ЗМІ не хто-небудь, а тер Штеген, а Вальверде дипломатично натякнув, що також не задоволений захистом. Схоже, робота над помилками була проведена.

Крім того, 3:1 до першого тайму за відсутності будь-яких інших моментів, крім голів, говорить про те, що Барселона зуміла трансформувати свій клас у результат. Цей компонент також важливий – у дуже багатьох матчах цього сезону лідери "блаугранас" часто ходили навколо штрафного без загострення, а потім отримували гол з нічого й губилися. В принципі, це спостерігалося і в період між голами Кіко та Артуро Відаля, а також на початку другого тайму, однак каталонці впоралися з труднощами – і це також плюс.

Загалом, матч на Камп Ноу не дав відповідей на питання в грі Барселони. Так, каталонці домінували, швидко проходили центр поля й забили п'ять м'ячів, але протягом значних відрізків виглядали пасивно й взагалі нічого не створювали. Так, каталонці нічого не дозволили біля власних воріт, однак при цьому інтенсивність пресингу виявилась значно нижчою за середню. Так, реалізація була захмарною, але Суарес, наприклад, перший удар завдав аж на 75-й хвилині – і це був гол.

Словом, інформативність цього поєдинку не дуже висока. Забагато "але", забагато везіння, забагато класу. Вальядолід не дав однозначних відповідей на питання в грі Барселони, тож для широких висновків потрібно, як у тому фільмі, "продолжать вести наблюдение".

Конкурувати з Масіпом нереально

Андрій Лунін просидів весь матч у запасі. Можна було б говорити, що п'ять пропущених м'ячів на Камп Ноу є вагомим приводом для ротації воротарів, але це оманливе враження – Масіп відпрацював блискуче. Конкурент Луніна просто не мав шансів у моментах з голами, однак при цьому врятував при другому штрафному Мессі, ударі Фаті з близької дистанції з рикошетом та при виході Суареса віч-на-віч.

Мінусом конкурента Луніна можна було б назвати гру ногами, але потрібно робити знижку на рівень суперника – все ж, зачепитися за довгу передачу футболісту Вальядоліда на Камп Ноу непросто. Втім, варто зазначити об'єм робити Масіпа і загальну активність – у нього всього на три паси менше, ніж у тер Штегена.

Загалом, Масіп виглядав дуже впевнено. Критикувати тренерський штаб Вальядоліда за відсутність шансів для Луніна несправедливо, адже його головний конкурент не помиляється – навіщо ж його нервувати? Поєдинок на Камп Ноу показав, що шанси на появу в основі при здоровому Жорді у Андрія мінімальні. У Кастилья-леонців просто немає причин для ротації.

Мессі – король

Oops, i did it again. Легендарний хіт Брітні Спірс аргентинський форвард повинен зробити гімном своїх ударів зі стандартів, адже шедеври з них вилітають, немов у крутого геймера в FIFA 2019. У матчі проти Вальядоліда Ліонель провів свій 50-й гол зі штрафного (44 з них – за Барселону), а якщо рахувати з початку сезону 2016/17, то це був 16-й гол – у найближчих конкурентів Мессі лише шість реалізованих штранфних за цей же період. Фантастика!

Крім того, цей гол став сотим під керівництвом Ернесто Вальверде, а наступний став 101-м. Загалом же, на рахунку Мессі тепер 608 забитих м'ячів – рівно на два більше, ніж у Крішітану Роналду. При цьому в аргентинця на 119 матчів менше.

Якщо говорити виключно про матч з Вальядолідом, то тут Лео також найкращий. На рахунку Мессі 69 дотиків до м'яча, 14 єдиноборств (9 виграних), 6 пострілів по воротах (4 – в площину), 7 обіграшів один-в-один та 4 передачі під удар – два з них перетворились на асисти. Браво!

Трудові будні українців у Європі, погроми в топ-чемпіонатах і сенсації в УПЛ: огляд футбольного тижня у мемах