УКР РУС

Барселона здобула нічию проти Валенсії завдяки дублю Мессі – каталонці втратили переможну серію

2 лютого 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Лео Мессі врятував Барселону від поразки Валенсії у рідних стінах в матчі 22-го туру іспанської Прімери.

Чемпіонат Іспанії 2018/2019, 22-й тур

Барселона – Валенсія – 2:2

Голи: Мессі, 40 (пен), 64 – Гамейро, 24, Парехо, 32 (пен)

Валенсія не збиралася відсиджуватися на "Камп Ноу", почавши створювати моменту одразу зі стартовим свистком. На 2-й хвилині контратака гостей завершилась не дуже точним ударом Парехи метрів з 23-х, але через хвилину постріл Даніеля з лінії штрафного Тер Штегену довелося парирувати перед собою. На добиванні зіграв Черишев, однак росіянин якимось дивом примудрився влучити у штангу.

Барселона також працювала попереду. На 10-й хвилині Семеду увірвався в карний майданчик та потужно пробив, влучивши в руки Паулісті. Арбітр не поставив пенальті, а удари Мессі з дистанції та зі штрафного були неточними або слабенькими. Крім того, кілька разів м'яч міг залетіти за комірець Нето, але голкіпер "кажанів" діяв уважно. Зрештою, така розхлябаність каталонців була покарана на 24-й хвилині, коли Родріго Морено розігнав контратаку через центр та віддав у штрафний на Гамейро. Кевін одразу ж пробив у дальній кут – 0:1. Щоправда, перед контратакою був фол проти Відаля, але арбітр його проігнорував.

Не встигла Барселона оговтатись, як пропустила другий гол. На 28-й хвилині грубо зіткнулися Піке та Гамейро (Кевін, зрештою, пішов на заміну), покинувши поле. За час відсутності Жерара на цій позиції при зміщеннях грав Серхі Роберто – і саме він при спробі не дати Вассу замкнути простріл Черишева завалив його на газон. У власному штрафному. Ундіано Мальєнко поставив пенальті, а Дані Парехо його впевнено реалізував – 0:2.

Валенсія – Хетафе: стало відоме покарання для винуватців шаленої бійки у Кубку Іспанії

Втім, через кілька атак Барселона відквитала цей м'яч, заробивши власний пенальті після грубого фолу Латорре проти Семеду. Мессі елегентно забив з "точки" – 1:1. На 43-й же "блаугранас" могли зрівняти рахунок, однак Серхі Роберто з лівого краю штрафного влучив у штангу, а добивання Мессі було слабеньким. На 45-й Лео знову змарнує шанс, пробивши над воротами метрів з восьми.

На старті другого тайму Барселона захопила контроль над м'ячем та влаштувала справжню осаду воріт Валенсії. Нето довелося витягнути потужні дальні удари від Мессі та Аленьї на 46-й та 52-й хвилинах відповідно, а на 54-й не міг допомогти вже й він – "кажанів" врятувала штанга, в яку влучив м'яч після прострілу Серхі Роберто. До 60-ї хвилини гості не виходили з власного штрафного, але трималися – а потім ще й провели дві атаки, в яких могли забити третій гол.

Мессі розповів, за які трофеї боротиметься Барселона цього сезону

В обох випадках прийняли участь Морено та Черишев: перший на 60-й хвилині красиво пройшов Вермалена та вискочив віч-на-віч з Тер Штегеном – німець врятував Барсу, а добивання Черишева з дистанції прийняв на себе Альба. На 63-й же Денис міг оформити асист після прострілу з лівого флангу на дальню штангу, але Морено з близької відстані примудрився пробити вище воріт. Через хвилину Барса покарала Валенсію за марнотратство: Ліонель Мессі прийняв передачу п'яткою від Відаля та закрутив м'яч метрів з 20-ти у лівий кут – 2:2.

Здавалося, що тепер Валенсії не втікти від поразки, але несподівано Барса зупинилася. Можливо, далася взнаки жорстка гра: над стегном Мессі чаклували лікарі, а у Піке почала йти кров з лоба після одного з зіткнень. Так чи інакше, але Валенсія ще й забрала кінцівку зустрічі, маючи шанс забити після дальніх ударів Родріго та Санті Міни – на жаль для гостей, ві вони йшли по центру й не були дуже сильними для Тер Штегена. Барселона намагалася організувати фінальний штурм, однак особливо гостро біля воріт Нето вже не було.

Сіллессен отримав травму та пропустить півфінал Кубка Іспанії проти Реала

Фінальний свисток зафіксував бойову нічию на "Камп Ноу", яка перевала 8-матчеву переможну серію "блаугранас" у чемпіонаті. Барселона залишилась на першій позиції, маючи у активі 50 очок, але Атлетіко завтра може наблизитись до каталонців на відстань в одну перемогу. Валенсія набрала 30 залікових балів, піднявшись на сьому сходинку в турнірній таблиці.

Суперечливий арбітраж

Одним з вражаючих елементів матчу стала неймовірно жорстка гра з боку обох команд, яка при цьому ніяк не каралася. Так, Ундіано Мальєнко зафіксував скромні 13 фолів та видав 3 жовті картки, хоча лише у першому таймі травмувалися Піке та Гамейро, а в другому ще й Мессі схопився за стегно. Особливо жорсткою була перша половина зустрічі, але кінцева статистика фолів у ньому відверто дивувала – 2 у Барси, 3 у Валенсії.

Вболівальники Барселони у соцмережах вже жартують щодо вболівальницьких симпатій Ундіано Мальєнко:

Суперечливим стало рішення Мальєнко не призначати пенальті на 10-й хвилині, коли Пауліста зіграв рукою у власному штрафному. Очевидно, бригада арбітрів не хотіла вляпатись у скандал, поставивши "точку" за момент, який можна трактувати по-різному. Тим не менш, сумарний лібералізм Мальєнко дещо працював на користь Валенсії, адже вона була більш залежною від ефективності єдиноборств. Це не мало вирішального впливу на результат, але в разі поразки Барселони всі ці моменти неодмінно б пригадали безжальні іспанські ЗМІ.

Валенсія: геніальність у простоті

Марселіно на матч проти Барселони не став нічого вигадувати, зігравши у традиційні для цього сезону 4-4-2. Дана схема є найпопулярнішою в Іспанії саме через свою простоту та захисну суть, дозволяючи мати мінімум по два гравці на флангах та оборонятись блоком. В цій схемі легко страхувати один одного, передавати суперників та тримати стрункість під хитрими переміщеннями нападників. Все, що вимагалося від футболістів – це тримати оптимальну відстань між ланками.

"Кажани" відмовились від високого пресингу та креативу, змушуючи каталонців заходити на чужу половину поля більшими силами. Валенсія повинна була зосередитись на відборі та виході з оборони – і це їм вдалося. На центральну лінію Валенсії прийшлось 12 з 23 успішних відборів (9 з них належать Парехі та Коклену), тут виграли 7 з 14 верхових м'ячів і зробили 14 з 25 перехоплень. 25 з 27 втрат Барселона допустила в атаці, що багато говорить про рівень складності роботи з м'ячем проти системи оборони левантійців.

В результаті успішних перехоплень у центрі та за відсутності високого пресингу з власного боку Валенсія отримала можливість розривати суперника на контратаках. Потрібно було лише реалізувати цей момент – і вони це зробили набагато краще за Барселону, користуючись непереконливою грою каталонських захисників один в один.

Барселона вдома пропустила 15 м'ячів за 12 матчів Ла Ліги – найгірший результат клубу за 16 років

Графік росту коефіцієнту очікуваних голів показує, що господарі при всьому своєму тиску на старті другого тайму не награли на нічию. Барселону на собі витягнув Мессі, якому вдався удар на 0,03 xG – це означає, що такий постріл залітає 3 рази зі 100 спроб. 64% ударів Валенсії пройшли з меж штрафного й всі вони були набагато небезпечнішими за ті, які наносила Барса.

Проблеми Барселони при боротьбі з 4-4-2 були помітні ще у першому турі, коли дуже гідний бій на "Камп Ноу" дав Алавес. З того часу каталонці особливо не змінились, великою мірою дотискаючи суперників завдяки класу й дуже непереконливо парируючи контратаки. Перед плей-оф Ліги чемпіонів така картина не може не турбувати фанатів "блаугранас".

Лео Мессі – ангел-охоронець Барселони

Каталонці не перемогли б Валенсію, якби не перебування Лео на футбольному полі. Геніальний аргентинець прекрасно відкривався між лініями, створював трикутники з партнерами, а головне – неймовірно точно віддавав. У Лео найвища кількість розрізних передач (3) та передач в останню третину поля (53) – і 80% з них йшли уперед. З ударами вийшла дещо суперечлива картина: 5 з 8 ударів (ніхто інший стільки не бив) йшли у площину, але один з цих ударів пройшов з пенальті, другий – зі штрафного й був слабеньким, а з гри лише три летіли з меж карного майданчика.

Це було пов'язано зі щільністю оборони Валенсії та потребою перевантажувати зони – так, у Лео сьогодні нетиповий 1 обіграш із 4 спроб. Крім того, Лео не вистачало гарного латераля поруч – так, одразу по виходу Альби Мессі почав активніше обігруватись на краю штрафного, що вилилось в удар Жорді з близької дистанції на 50-й хвилині. Втім, з рівнем індивідуальної майстерності Ліонеля можна забивати з будь-яких позицій – достатньо лише хитнути захисника. Саме так Лео ледь не забив на 46-й хвилині й схожим чином врятував Барсу на 64-й.

Мессі може пропустити матч з Реалом через травму

Звісно ж, Мессі не міг не поставити який-небудь рекорд. Забитий на 40-й хвилині пенальті став 50-м – у Ла Лізі з "точки" більше забивали тільки Уго Санчес (56) та Роналду (63). Результативний парад Мессі продовжується вже 9 матчів поспіль, за які аргентинець забив 11 голів – востаннє настільки часто Лео забивав аж у 2013 році. Машина.