УКР РУС

Севілья втримала нічию з Барселоною: нейтралізація "блаугранас", провал Фаті, посередній матч Мессі та крах Грізманна

4 жовтня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Центральний поєдинок 5-го туру Ла Ліги між Барселоною та Севільєю переможця не виявив (1:1).

Рональд Куман перед центральним поєдинком туру не зрадив своїм принципам, не змінивши переможного складу – в основі з'явилися ті ж футболісти, що і на матчах проти Вільяреала та Сельти. Виключенням стала позиція центрального захисника, на якій дискваліфікованого Лангле замінив Араухо. У Севільї вийшов максимально бойовий склад включно з екс-каталонцем Ракітічем. Головний тренер гостей – Хулен Лопетегі – через дискваліфікацію змушений був спостерігати за підопічними з трибун.

Зінченко більше не потрібен Барселоні – каталонці вирішили зберегти нинішнього дублера Альби

Поєдинок стартував доволі динамічно, причому андалусійці виглядали агресивніше. Вже на 4-й хвилині Окампос замкнув подачу з кутового ударом вище воріт, а його постріл з лінії штрафного на 6-й заблокували. Ще за дві хвилини "рохібланкос" вийшли вперед завдяки розіграшу корнера з подачею від Сусо на Кунде – м'яч від Жюля влучив у Френкі де Йонга й відскочив точно на ногу Люку де Йонгу. Голландський нападник моментально розстріляв ворота Барси – 1:0! Втім, вже на 10-й каталонці зрівняли рахунок: Мессі закинув м'яч з глибини на хід Альбі, Хесус Навас у спробі перервати передачу скинув "круглого" на Коутінью, а той одразу ж пробив у кут з меж штрафного – 1:1! Це був перший гол Філіппе за Барселону з травня 2019 року.

Після цього команди дещо збавили оберти, в наступні 10 хвилин обмежившись тільки несподіваним ударом Альби з центру поля в дальню дев'ятку – Буну перевів м'яч на кутовий. Севілья огризнулася на 21-й хвилині класною діагоналлю на хід Сусо правим флангом; Хесус змістився в центр і скинув сферу на правий край штрафного під простріл Навасу, на який зовсім трішечки не встиг Дієго Карлос. Барса моментально відповіла обіграшем Грізманна з Фаті та ударом Антуана з лівої половини карного майданчика – м'яч просвистів повз ближню стійку.

Друга половина першого тайму виявилась не такою яскравою та динамічною. Обидві команди старалися дорожити м'ячем і ловили один одного на контратаках, але тільки дві з них виявились реально небезпечними. Так, на 32-й хвилині Френкі де Йонг помилився при перехопленні, дозволивши Сусо увірватися на правий край штрафного та пробити в ближню дев'ятку – іспанець поцілив у зовнішній бік сітки. Барса могла забити на 42-й, коли Мессі змістився з флангу, пройшов Акунью й вистрілив у дальній кут – м'яч пролетів поруч зі стійкою. Зрештою, на перерву футболісти пішли за нічийного рахунку.

Захисник Барселони може перебратися в АПЛ – каталонці отримали привабливу пропозицію

Другий тайм Барселона розпочала значно активніше за Севілью. Господарі провели низку непоганих позиційних атак; вже на 49-й хвилині до кута воротарського вривався Грізманн (Буну випередив француза), а на 58-й подачу Роберто у власні ворота ледь не зрізав Дієго Карлос. Також був епізод, коли Акунья підіграв собі рукою недалеко від воріт Буну, однак там і Роберто був не без гріха. Арбітр вирішив не свистіти. Чогось цікавішого каталонцям створити не вдалося, тож на 61-й хвилині Рональд Куман вдався до замін: замість Грізманна та Фаті вийшли Трінкау та Педро, але й Хулен Лопетегі провів ротацію – Окампоса та Сусо змінили Ель-Хаддаді та Ен-Несірі.

Заміни андалусійців спрацювали краще. Вже на 63-й хвилині Ен-Несірі увірвався на лівий край штрафного та виконав простріл, а м'яч рикошетом від Араухо влучив у поперечину воріт Нето! На 66-й Ракітічу вдався непоганий, але неточний дальній удар, а на 68-й та 69-й хвилинах Кунде двічі замикав подачі з кутових – в обох випадках сфера пролітала повз праву стійку воріт Барселони. Через чотири хвилини Ен-Несірі відгукнувся на крос від Наваса, головою пробивши над поперечиною. У Барселони ж в атаці нічого не виходило, а на 75-й хвилині каталонці ще й Альбу втратили – Жорді отримав пошкодження. На поле вийшов новачок Дест, а разом з ним і П'яніч.

Коштовний новачок Барселони Дест зганьбився на презентації – від повного фіаско врятував космічний фінт

В ендшпілі зустрічі Барселона прокинулась. На 81-й хвилині стався перший удар каталонців по воротах у другому таймі – це Мессі слабенько пробив в руки Буну. На 82-й було небезпечніше: Бускетс пройшов правим флангом і прострілив у центр штрафного, а де Йонг замкнув ударом у дотик – повз праву стійку пролетів м'яч! Севілья огризнулася дальнім і вкрай неточним пострілом Хордана, провела подвійну заміну (вийшли Торрес та Оскар), але на 90+1-й хвилині гості ледь не пропустили: Трінкау отримав передачу на правий край карного майданчика й опинився перед Буну, пробивши у дальній кут – голкіпер врятував "рохібланкос"! Ще за хвилину Мессі отримав по ногах від Фернандо у штрафному, але арбітр прогавив цей епізод.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував нічию. Барселона та Севілья набрали по сім очок, посідаючи п'яту та шосту позиції в турнірній таблиці відповідно.

Севілья майже нейтралізувала Барселону

Барселона непогано стартувала у перших двох матчах, оформивши два розгроми – причому Сельту винесли у меншості. Втім, навіть з Вільяреалом каталонці не провели рівного поєдинку з точки зору стабільності дій, адже в другому таймі нічого цікавого не виникало. Середину кожного з таймів у Віго підопічні Рональда Кумана також провели без феєрії, а проти Севільї картина повторилася – тільки тепер суперник був значно сильнішим.

Мабуть, було б несправедливо говорити, що Барселона провалила зустріч. Ні, "синьо-гранатові" в плані організації гри виглядали цілісно й мали шанси дотиснути наприкінці поєдинку, знову продемонструвавши переваги високого класу в топ-матчах. Втім, можна впевнено заявити, що Хулен Лопетегі прочитав Рональда Кумана, нівелювавши сильні якості каталонців.

Севілья у першому таймі високо пресингували й довгий час залишала Барсу без м'яча – особливо вдалим був тиск на де Йонга. Френкі кілька разів грубо помилився при атаках гостей і завершив матч з найнижчою точністю передач (82%) серед усіх основних футболістів (та й серед запасних гіршим був тільки Педрі). Взагалі, андалусійці перекрили практично всі лінії дистрибуції – за весь поєдинок "блаугранас" провели всього три проникних паси. За ударами Севілья до 80-ї хвилини вела з рахунком 7:12, причому за передачами під них рахунок становив 4:10.

Жоден футболіст Барселони не награв хоча б на третину очікуваних асистів, а за показником залученості до атак максимальна цифра становила 0,44 xGChain (Коутінью) – тобто, в такому режимі підопічні Рональда Кумана могли б забити аж на третій матч. Цікаво, що друге місце за показником залученості до атак (без урахування ударів та пасів під них) посів голкіпер Нето, який не вміє так же якісно грати ногами, як тер Штеген – він лише допомагав виходити з-під пресингу, хоча одного разу при обіграші ледь не подарував м'яч Люку де Йонгу. Це яскраво демонструє якість білд-апу каталонців.

Ще один провал Барси – невдача з проривами по флангах. Господарі дуже хотіли розірвати Севілью завдяки передачам за спину на хід Альбі, як це вдалося у попередніх зустрічах і навіть вдавалося з Баварією. Жоден з таких пасів не пройшов. Щоправда, перший з них призвів до відскоку на Коутінью; з огляду на подальший хід зустрічі, слід говорити саме про вдалий відскок, а не провокацію на помилку.

Залишившись з порушеними лініями передач і неспроможністю реалізувати перевагу в швидкості на флангах (у Севільї там грають не менш швидкі виконавці), Барселона здулася вже після 20-ї хвилини. За подальшу годину поєдинку каталонці провели всього п'ять ударів, з яких лише один виявився по-справжньому небезпечним – коли Мессі пробивав повз дальній кут. За цей період гострота господарів склала 0,40 xG. Перший акцентований постріл по воротах Буну в другому таймі взагалі стався аж на 90+1-й хвилині.

Втім, Барселоні знову вдалося провести потужні початок та кінець зустрічі. За перші 22 хвилини "блаугранас" награли на 0,84 голи, забили один м'яч і цілком могли забити ще – Севілья при всіх своїх чеснотах могла отримати 1:2 вже на старті. Могло бути і 0:2, якби худенький Френкі де Йонг при подачі з кутового не опинився в одній точці з могутнім Кунде. Жуль потім ще двічі замикав корнери, а також було замикання у виконанні Окампоса та удар Ен-Несірі з навісу Наваса. Обидва ці фактори – агресивний старт і жахливу роботу на стандартах – Динамо повинно взяти на олівець, якшо бажає не зганьбитись на Камп Ноу.

Відзначивши проблеми Барселони, варто розуміти, що Севілья за всією цією позитивною чорнухою так і не змогла нормально поатакувати, обмежившись кількома контрвипадами. За весь поєдинок андалусійці провели всього дві проникні передачі, а при рівній кількості ударів "рохібланкос" безнадійно горіли за влучаннями в рамку – 1:5. Так, більшість ударів Барси в площину не становила небезпеки, але те ж саме можна сказати і про Севілью загалом.

Рахунок за очікуваними голами – 1,06 проти 1,26 – цілком переконливо доводить, що нервіонці не заслужили на сенсацію. Наприкінці зустрічі вони ще й відверто відскочили.

Перший серйозний екзамен Рональд Куман склав на "трійочку". Його підопічних прочитали, переломити хід зустрічі не вдавалося до останніх хвилин, але навіть при купі ігрових проблем каталонці не провалилися капітально. При цьому "блаугранас" зберегли фішку потужних стартів та завершень поєдинків – і мало що дозволили супернику.

В принципі, Барселона у цьому поєдинку показала, що нічия з Севільєю – це і є її нинішній рівень. Це не так і погано, враховуючи факт тріумфу "рохібланкос" в ЛЄ (при звитягах над МЮ та Інтером) та шалених труднощах Баварії у матчі проти андалусійців у Суперкубку.

Мессі та Фаті розчинилися

Фаті роздали дуже багато дифірамбів після феєричного матчу з Вільяреалом та відзначили за перший тайм із Сельтою, однак у поєдинку проти Севільї 17-річного юнака трішки присадили на грішну землю.

Ансу знову непогано почав, організувавши момент для Грізманна й продемонструвавши вражаючу швидкість та різкість при обіграшах. До перерви в його активі було два постріли з периметра штрафного, але обидва не виявились небезпечними – сумарно вони потягнули на 0,07 очікуваних голів. Більше юнак по воротах не бив, та і з підтримкою партнерів у нього не склалося – Фаті жодним чином не був залучений до ударів по воротах, окрім вищезазначених.

При цьому Ансу покинув поле з 83% точності передач – гірше пасували тільки де Йонг та Педрі. Це лише 5 неточних пасів з 29 загалом, але ж Фаті взагалі не загострював. Більшість передач була спрямована на ближнього, назад або поперек поля. Якщо додати до цього "перформансу" програш п'яти єдиноборств із семи та всього одну спробу обіграшу (ще й невдалу), то стає зрозумілою заміна на 61-й хвилині. Фіаско.

Мессі ж старався тягнути Барселону. Саме він запустив м'яч на хід Альбі, заробивши вдалий відскок для Коутінью під гол. Саме він асистував Фаті на 28-й хвилині, віддавши йому хороший пас під удар, і саме він запустив на правий край штрафного Трінкау на 90+1-й. Крім того, Лео міг заробити пенальті, а до того в його активі було три удари по воротах – між іншим, це найкращий показник для футболіста "блаугранас" у зустрічі. В моменті з Акуньєю аргентинець був близьким до голу, але два інших постріли гострими не стали. Сумарний xG Мессі склав мізерні 0,10 xG.

Крім того, Мессі шість разів йшов у обіграш на дриблінгу (лідер у матчі), але лише три спроби виявились вдалими – усі сталися до перерви. За кількістю єдиноборств (10) капітан також був найкращим, однак лише чотири з них виявились переможними. Зрештою, за залученістю до атак Ліонель виявився лише третім після Коутінью та Роберто (по 0,44 xGChain) – у аргентинця 0,28 xGChain, але схожий показник має ще півкоманди. Щонайгірше, Мессі реально розчинився разом з усіма в другому таймі.

Це вже третій матч поспіль, в якому капітан Барселони не дає звичних астрономічних показників активності, але перший з претензією на провал. Від нього Ліонеля рятує не менш посередня гра партнерів і той факт, що аргентинець хоч щось створював. Йому вдалося продемонструвати клас у найкращих моментах і самотужки наблизити Барсу до перемоги, однак цих зусиль було замало.

Грізманн не заграв

Після перших матчів нового сезону не хотілося критикувати Грізманна. У нього дуже невдячне амплуа: Антуан давно не зосереджується на голах чи моментах, а більше залучений до чорнової роботи – він на топовому рівні помічає вільні зони, вчасно підмінює Мессі на позиції нападника, обігрується з партнерами в дрібних епізодах, відкривається за спини та розтягує оборону. Такий футболіст точно б заграв у Німеччині, де існує попит на "раумдойтерів" – операторів позиційної гри. Рональд Куман був повністю задоволений французом.

Втім, після поєдинку із Севільєю вже можна зробити певні висновки. Француз, як і в попередніх матчах, не вразив: у нього лише один постріл по воротах (неточний), нуль передач під удар, 21 дотик до м'яча та 16 пасів (найгірший серед основних гравців) – всього одна передача була спрямована на загострення. Якби у Грізманна не було того удару після обіграшу з Фаті на 0,10 xG, нападник покинув би поле з 0,03 очікуваних голів і таким же показником залученості до атак.

Зрозуміло, що у Грізманна важлива роль у позиційній роботі, але, по-перше, вона не створює явних гольових нагод. Каталонців тягнуть на собі інші виконавці – зокрема, 17-річний юнак, який готує для Грізі реальні моменти. По-друге, навіть при своїй особливій ролі форвард за 150 млн євро не може бути настільки непомітним у безпосередньому загостренні – за три матчі він награв всього на 0,26 очікуваних голів і не віддав жодної передачі під удар.

Футболісти-інтелектуали у сучасному футболі можуть коштувати і більше, але просто порівняйте дії Антуана з впливом на гру від Мюллера – Томас також зосереджений на атаці вільних зон, дрібних обіграшах та позиційній роботі, однак навіть цифр не потрібно називати, щоб відчути різницю. Звісно, у Барси інша модель, але якщо Грізманну вона не підходить – можливо, не потрібно мучити один одного?

У Мессі немає мотивації розривати Динамо – реакція на жеребкування ЛЧ, приїзд грандів і повернення Реброва в Київ