УКР РУС

Барселона та Реал розписали нічию: найнудніше Ель Класіко за 17 років, тактична перемога Зідана та суддівські помилки

19 грудня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Перенесений матч 10-го туру чемпіонату Іспанії між Барселоною та Реалом переможця не виявив (0:0).

Перший тайм зустрічі пройшов за деякої переваги Реала у контролі над м'ячем і територією, але загалом гра виглядала доволі рівною. Перший момент так і взагалі стався біля воріт "бланкос": Мессі на 4-й хвилині знайшов передачею Альбу, який прострілив у штрафний на самотнього Суареса – Луїс не зміг замкнути. Після цього гості перехопили ініціативу, ледь не відкривши рахунок на 10-й хвилині після скидки від Іско та пострілу Бензема з меж штрафного – тер Штеген зіграв надійно.

Вальверде перед Ель Класіко відреагував на цькування Зозулі

Перший по-справжньому гольовий момент стався на 15-й хвилині після подачі Реала з кутового, яку головою замкнув Каземіро – Піке виніс м'яч з лінії воріт! На 19-й бразилець вистрілив ще раз, але цього разу на шляху "круглого" став Лангле. Ще через п'ять хвилин опорник "бланкос" пробив з дистанції точно у правий кут, але тер Штеген не спав. Барселона круто огризнулася на 31-й: Куртуа виніс простріл з лівого флангу точно на Мессі, який тут же завдав удару в дотик – Рамос виніс м'яч з порожніх воріт! Вальверде відповів на це дальнім пострілом у притул з правою стійкою.

Після цього команди дещо призупинили активність, розмінявшись моментами лише наприкінці тайму. На 41-й хвилині каталонці втратили можливість відкрити рахунок через Альбу, який прийняв розрізний пас від Мессі, вийшов на побачення з Куртуа й пробив повз ворота. "Королівський клуб" відповів пострілом Вальверде з лінії карного майданчика – тер Штеген спіймав м'яч. Зрештою, на перерву команди пішли за нулів на табло.

Барселона – Реал: стюарди повикидали плакати сепаратистів перед Ель Класіко

Перша третина другого тайму виявилась відверто нудною для звичайного глядача, але доволі цікавою для тактичних гіків. Реал здорово накрив Барселону пресингом, раз за разом перехоплюючи м'яч на чужій половині поля, однак мадридцям не вдавалося загострити гру. У каталонців було два напівмоменти з вриванням на лівий край штрафного, після одного з яких сталося падіння Суареса – втім, на пенальті в такому матчі воно не тягнуло (принаймні, для арбітра). Розуміючи проблеми з контролем центру поля, Вальверде зняв Семеду й посилив опорну зону Відалем.

В середині тайму команди хоч і не розкрилися, але почали загострювати ситуацію. Зокрема, на 64-й хвилині голом відзначитись міг Грізмманн, який пробивав після скидки Суареса на правий кут воротарського, однак Антуан влучив у Рамоса. Гості відповіли подачею Карвахаля та замиканням Бензема головою під ближню стійку, але тер Штеген спіймав м'яч. Більш крутий момент мадридці змарнували на 68-й, коли Вальверде пройшов по діагоналі до лінії карного майданчика й викотив передачу на лівий край, звідки потужного удару завдав Бейл – вище воріт!

Реал класно виглядав на флангах, що вилилось у гол на 72-й хвилині: Менді отримав передачу на лівий фланг, увійшов у штрафний та прострілив на самотнього Бейла – той пробив вже у порожній кут, однак арбітр скасував взяття воріт через офсайд.

Барселона – Реал: Серхіо Рамос став рекордсменом Ель Класіко

Барса відповіла на 76-й ударом Суареса зовнішньою стороною стопи метрів з 20-ти з пасу Відаля, але м'яч полетів занадто високо. Розуміючи, що Класіко виглядає сухо, тренери кинули у бій свіжі сили – на ендшпіль поєдинку вийшли Родріго, Модріч і Фаті.

Здавалося, що в останні 10 хвилин команди влаштують справжній екшн, але ні. І Барселона, і Реал нічого по-справжньому гольового так і не створили, обмежившись моментами дуже посередньої гостроти. Зокрема, на 87-й Суарес неточно пробив головою після навісу від Фаті, а Реал мав лише ривки Бейла та Карвахаля до воріт без удару по них. Зрештою, фінальний свисток зафіксував нульову нічию.

Таким чином, обидві команди набрали 36 очок, продовживши лідирувати у турнірній таблиці. Барселона обходить Реал за додатковими показниками, а найближчий переслідувач – Севілья – перебуває на відстані п'яти залікових балів.

Ель Класіко розчарувало

Як і багато вболівальників по всьому світу, автор матеріалу підготувався до центрального матчу Європи, закупившись смаколиками та напоями для дорослих чоловіків в надії на справжню битву двох непримиренних ворогів. Після фінального свистка виникло відчуття, що мене пограбували, адже ніякої війни не було – на такі поєдинки пиво з чіпсами не купують і друзів не гукають. Щось схоже транслюють в робочий день о 14:00 на телеканалі УНІАН, а не вночі на всю планету. Реал і Барселона відверто розчарували прагматичним поєдинком без краплі ризику. Гроші, вкладені у відеотрансляцію та смаколики, виявились викинутими на вітер.

Серйозно – спробуйте згадати, скільки разів ви вставали з дивана, піднімали руки вгору та кричали, не зумівши стримати емоції? Два? Три? Не густо. Статистика очікуваних голів говорить, що команди не награли і на такий сплеск – каталонці набили 0,72 xG, а мадридці аж 0,84. Всього два удари в площину воріт Реала, чотири влучання в рамку з боку мадридців, одна явна помилка судді, одне непорозуміння між Альбою та Вараном без розвитку в бійку стінка на стінку та всього одна провокація з трибун, яка по телебаченню була ледь помітною. Не цього чекаєш від Ель Класіко, яке проходить на фоні однієї з найбільших політичних криз в сучасній іспанській історії.

При цьому матч, мабуть, не був жахливим в плані якості. Система пресингу Реала та цікавий хід Вальверде з випуском на поле Відаля, розкриття зон та переміщення – всі ці дрібні деталі було б цікаво спостерігати у компанії з тактичним експертом. Проблема полягала, в першу чергу, у відсутності емоцій чи хоча б якісних моментів. Це перше за останні 17 років Класіко, яке завершилось нульовою нічиєю – хочеться вірити, що і в наступні 17 ми не побачимо цієї нудьги.

Реал зіграв краще – Зідан тактично переграв Вальверде

Від Барселони очікувалися агресивний пресинг та велика кількість моментів, адже команда грала у рідних стінах. Якщо б матч не пішов, то вболівальники "блаугранас" цілком могли розраховувати на якісний прагматичний футбол Вальверде, який не дав би Реалу сильно розвернутися. Втім, обидва сценарії каталонці провалили – "королівський клуб" більше атакував і виглядав на порядок сильніше в організації гри. Так, загалом поєдинок все одно вийшов нудним, але якщо заглиблюватись у деталі, то стане помітним фіаско каталонців.

Особливо сильно у вічі кидається статистика першого тайму. При невеличкій перевазі за володінням м'ячем та кількістю обіграшів на дриблінгу "синьо-гранатові" завдали всього 3 удари (1 у площину), а "вершкові" пробили по воротах аж 12 разів (4 в площину). При цьому не варто забувати про класні постріли Вальверде та Крооса поруч зі стійкою, а також епізод з непризначеним пенальті за фол проти Варана на 18-й хвилині.

"Блаугранас" не могли навіть мріяти про таку активність біля чужих воріт до перерви. В другому таймі картина гри стала більш рівною, але загалом все залишилось на своїх місцях – Реал атакував і навіть забивав.

Це стало можливим завдяки очевидній перевазі Реала в центрі. Мадридці на першій фазі атаки старалися пресингувати таким чином, щоб Барселона змушена була збиватися на дальні передачі – "синьо-гранатові" мають катастрофічні проблеми з цим компонентом. Саме тому при розіграші м'яча від голкіпера гості старалися пресингувати один в один по всьому полю. Так, у ситуації на 23-й хвилині тер Штеген довго чекав на відкривання, але йому довелося виконати лонгбол. М'яч відправився точно на Варана – і це не поодинокий випадок.

Пресинг один в один по всій площині поля з боку Реала. тер Штегену залишається виконувати лонгбол

Ернесто Вальверде ламав цей тиск за допомогою Ракітіча, який опускався на лінію до центрбеків і допомогав розігрувати м'яч на першій стадії атаки, але це означало зменшення варіантів для передач у центральній частині поля.

Мадридці шикарно покривали широкий простір, не залишаючи Барсі особливих варіантів для швидкого розвитку наступу й регулярно змушуючи суперника займатися перекатом з відходом на власну половину. Загалом, 32% ігрового часу пройшло саме на третині поля каталонців, в той час як на частині Реала команди зіграли всього 18%.

Перекриті варіанти для передач, уважне заповнення зон та опіка над Мессі, яка не зникає у центрі

Барселона для розриву міцного блоку "вершкових" змушена була або працювати через фланги та діагоналі, або сподіватися на індивідуальні можливості лідерів. Зокрема, із середняками часто допомагає розривати лінії Мессі, однак у Ель Класіко за Ліонелем стежили максимально уважно.

Так, він зіграв на добиванні під час першого пострілу в площину й кілька разів засвітився у кадрі, але загалом його статистика катастрофічна – всього 2 удари та один пас під нього. Також у Ліонеля вісім обіграшів на дриблінгу за матч, але погляньте, в якій зоні вони проходили у першому таймі.

Не в останню чергу проблему спричинили й кадрові рішення тренерів. Зідан виставив на гру фантастичне тріо Вальверде-Каземіро-Кроос – перші два покривають широченний простір і володіють прекрасним ударом, а третій ще й стабільно віддає по 100-110 передач з точністю в районі 97-98%. Центрхави "бланкос" у Класіко виконали 20 повернень м'яча, 20 відбирань (8 успішних), 5 перехоплень, виграли 12 з 28 єдиноборств, при цьому завдавши 9 пострілів по воротах та чотири рази викотивши передачу під удар.

У їх візаві 1 удар, 1 ключовий пас, 9 спроб відбору (6 успішних, але нуль у Де Йонга та Роберто), 2 перехоплення та 15 виграних єдиноборств з 26-ти – і це разом з Відалем, який вийшов на заміну й посилив гру. За кількістю повернень м'яча каталонці не сильно відстали (16), але більшість з них була проведена на своїй половині поля в обороні.

Карта повернень м'яча з боку чотирьох центрхавів Барси та тріо Кроос-Каземіро-Вальверде

Можна було б сказати, що коли ти більше працюєш з м'ячем, то оборонних дій виконуєш менше, але Барса не мала переваги, тримаючи володіння на рівні всього 51%. Каталонцям просто не вдавалося прорвати пресинг в центральній лінії, однак це було й неможливо без Бускетса. Серхіо спочатку потрапив у старт, але потім виявилося, що він захворів. Втім, асистент Ернесто Вальверде заявив, що це просто тренерське рішення – в такому випадку, воно схоже на суїцид.

Каталонцям катастрофічно не вистачало футболіста з вмінням швидко прийняти нетривіальне рішення у центрі поля – Бускетс ідеально працює під пресингом, стягує на себе футболістів та блискуче розпасовує, не зменшуючи темп гри. Він сам його контролює. Такого гравця у Барси не було – як наслідок, мадридці легко перетворювали помилки "блаугранас" у разючі контратаки Реала.

Зрештою, ми отримали поєдинок, в якому Реал домінував у центрі поля, швидко повертав м'яч на чужій половині й завдав майже 20 ударів по воротах, повністю перегравши Барселону за основними показниками. Не вистачало лише якісного завершення у атаці – і це давня проблема Реала у топ-матчах. Вона, зокрема, проявилася у поєдинку з Севільєю, коли на організацію гри без м'яча було покладено стільки зусиль, що матч при повній перевазі "бланкос" завершився мінімальною перемогою завдяки випадковому голу. Також не вистачало і Азара з Васкесом, та і з суддівством не все було гаразд.

Немає сенсу виділяти окремих особистей на полі, адже вся Барселона зіграла погано – непомітність Мессі та Суареса йде від проблем у центрі, а кожен із центрхавів розплачувався за проблеми свого партнера. Навіть для фанатів Барселони очевидно, що Зідан тактично переграв Вальверде. Таким чином, Зізу став першим у історії тренером Реала, який не зазнав поразки у перших п'яти виїзних Класіко, а його підопічні перервали 18-матчеву пропускну серію на Камп Ноу – Барса не забила "бланкос" вдома вперше за 12 років.

Суперечливий арбітраж на користь Барселони

Арбітр Алехандро Ернандес Ернандес вважається одним з найкращих у Іспанії, але в єврокубках його не цінять – його не ставлять на важливі поєдинки у плей-офф. Реал і Барселона мають особливу історію відносин з цим рефері, адже обидві команди не змогли виграти при його судівстві близько половини матчів – при цьому була допущена значна кількість грубих помилок. Його призначенням на чергове Класіко клуби залишились незадоволеними.

Ернандес Ернандес не підвів критиків, дозволивши їм завести стару пісню про погану роботу Алехандро. В першу чергу, це стосується Реала, який не отримав залізобетонний пенальті за грубий фол Лангле проти Варана. І це за наявності VAR!

Всього через дві хвилини стався черговий суперечливий епізод – і знову за участі Варана. Ракітіч при боротьбі за подачу з кутового до останнього тримав Рафаеля за футболку, поки той не впав. Для офіційного сайту Реала фол тягне на безсумнівний пенальті, але в такому матчі призначати "11-метровий" за подібне – ризиковано.

Барселона серйозних претензій до арбітра не мала. Найбільш важливий епізод стався на 60-й хвилині, коли Рамос у штрафному підкотився під Суареса з протяжкою, трішки зачепивши його ногу після того, як Луїс не влучив по м'ячу – втім, на повторі помітно, що Серхіо не летів у ногу, а намагався заблокувати удар. Швидше Суарес бив по нозі капітана Реала, який, до речі, догравав із травмою гомілкостопа. Ернандес Ернандес розсудив епізод правильно, промовчавши.

У моменті з офсайдом Менді перед голом Бейла VAR розібрався правильно, але іспанці відверто забагато часу виділили на такий простий момент. І без малювання ліній було помітно, що Флоран майже на корпус був позаду всіх. В результаті, ритм гри остаточно зламався, а тренери швидко добили його низкою замін.

Очевидно, що арбітраж Ель Класіко не можна назвати жахливим. Алехандро Ернандес Ернандес просто підтвердив своє реноме хорошого судді, який, однак, припускається однієї-двох критичних помилок у матчах Реала чи Барси. Саме тому УЄФА його і не підтягує до плей-офф єврокубків.

"Батько і син тримали банер "Рафа зламався": Бенітес – про стосунки із Роналду, епічне фіаско Шеви і російське "западло"