УКР РУС

Атлетіко розписав нічию з Реалом: провальне мадридське дербі, перфоменс Облака та Партея на тлі чергового фіаско Азара

29 вересня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках матчу 7-го туру іспанської Прімери Атлетіко та мадридський Реал голів так і не забили.

Атлетіко дуже активно розпочав поєдинок, захопивши контроль над м'ячем і прекрасно пресингуючи суперника при його втраті. Навіть коли футболісти Реала затримували "круглого" в своїх ногах, вони не знали, що робити далі – це призводило до довгого тупцювання на одному з флангів. Тактика "матрацників" могла принести гол вже на 8-й хвилині, коли Азар помилився при передачі, а Коста, підхопивши м'яч, у дотик закинув його на хід Фелішу. Жоао відірвався від захисників "бланкос", увійшов на правий край штрафного й завдав потужного удару в дальній кут – втім, вийшло досить неточно.

Атлетіко – Реал Мадрид: відеотрансляція матчу Ла Ліги – як це було

Реал відповів дальнім ударом Бейла "в молоко" й низкою кутових, що дало надію на динамічне продовження дербі. Втім, в наступні 20- хвилин команди займалися понурою позиційною боротьбою без особливого загострення. Весь цей період росли лише кількість фолів і кутових, після яких гравці пробивали з дистанції або дуже неточно, або в захисників. Матч почав розчаровувати.

Втім, в останній третині першого тайму поєдинок почав розкриватися. На 30-й хвилині Атлетіко був близьким до взяття воріт після прострілу Партея з правого флангу на дальню стійку, однак Коста не дотягнувся до м'яча на лічені сантиметри. Реал відповів двома прекрасними ударами Крооса з-за меж штрафного в правий нижній кут на 37-й та 40-й хвилинах – в обох випадках блискуче зіграв Облак.

Між цими моментами виник потужний постріл Феліша метрів з 25-ти під ліву стійку, але м'яч розминувся з каркасом. Вже перед свистком на перерву "матрацники" знову були близькими до голу після прострілу Тріпп'єра, який мав замикати Коста, але його встиг перервати Куртуа. Зрештою, на перерву команди пішли за нульового рахунку.

Другий тайм стартував обнадійливо, адже вже на 49-й хвилині біля воріт Реала стався дуже небезпечний момент. Корреа, який тільки-но вийшов на заміну, ударом головою метрів з 11-ти замикав хорошу закидушку з лівого флангу, але м'яч полетів кудись в сторону від воріт. Так матч і продовжився – із регулярним загостренням і жахливим виконанням. Ініціативу, однак, несподівано перехопили "вершкові".

Сенсаційна зірка Прімери з галактичним асистом року: його успіх – урок для Луніна

"Королівський клуб" цілком міг вийти вперед після пострілів Бейла на 55-й та 58-й хвилинах: перший пройшов метрів з 30-ти й полетів на трибуни, а от другий Гарет виконував із вільної зони на правому краю карного майданчика – втім, і в цьому випадку вийшло занадто високо. Крім того, на 64-й прямий удар зі штрафного з дальньої дистанції завдав Каземіро, але його точність була такою ж, як і в Бейла. У Атлетіко ж за цей період згадати взагалі нічого.

Обидва тренери намагалися виграти цей матч: Дієго Сімеоне кинув у бій Льоренте та Лемара, а Зідан випустив Модріча та Хамеса. Це дещо розкрило поєдинок, хоча моментів все одно було обмаль. На 73-й міг відкривати рахунок Сауль, якому вдалося перевисіти Рамоса й замкнути подачу з кутового, однак м'яч пролетів над поперечкою. Реал відповів навісом Начо з лівого флангу, який ударом головою під праву стійку замкнув Бензема – Атлетіко врятував сейв Облака! "Матрацники" одразу пішли в атаку з передачею на хід та падінням Корреа у штрафному, але пенальті не було й близько.

В завершенні поєдинку команди зовсім не поспішали атакувати. І Атлетіко, і Реал якщо й намагалися загострювати гру, то лише через кроси та лонгболи – так, на 82-й хвилині Тріпп'єр прострілював на кут воротарського на Коке (той пробив в небо), а на 83-й Бейл подав з лівого флангу точно в руки Облаку. На 88-й врізноманітнити моменти спробував Начо, який наважився на дальній удар, однак вийшло неточно. Зідан, щоправда, випустив на останні хвилини Йовіча, але при цьому "бланкос" частенько затягували час.

Зрештою, і Реал, і Атлетіко погодилися ну суху нічию, яку й зафіксував фінальний свисток. "Королівський клуб" з 15 очками залишився на вершині турнірної таблиці Ла Ліги, а "матрацники", набравши 14 залікових балів, піднялися на третю позицію.

Мадридське дербі розчарувало

Що таке 0:0 у футбольному матчі? В половині випадків – просто викинуті у смітник дві години, за які можна було почитати книжку або подивитися хороший фільм. Що таке 0:0 у мадридському дербі? Те ж саме, але з елементами тортур перед сном. Обидві команди просто познущалися над вболівальниками усього світу, влаштувавши боягузливий двобій із завданням не програти – інакше матч із сумарним xG 1,1 та трьома ударами в площину не назвати (був і четвертий, але це смішно назвати ударом).

Так, можна багато нахвалювати третій поспіль сухий матч Реала, 38 точних пасів із 40 при чотирьох успішних обіграшах у Партея або ж прекрасну позиційну роботу обох команд, але всі ці речі зникнуть з пам'яті вже завтра – в ній залишиться тільки матч без голів. Та бог з тими голами! Команди навіть не створювали гольових моментів: у Атлетіко було лише два небезпечних неточних удари Феліша, а у Реала – два дальні постріли Крооса та замикання Бензема. Все інше можна віднести до статистичного шуму.

Ще більш сумно було спостерігати за тим, як команди догравали поєдинок. Бензема за рахунку 0:0 повільно рухався на заміну, Начо бив з 30 метрів на трибуни, Бейл подавав у руки Облаку, а "матрацники" завантажували довгі передачі й падали в марних надіях на пенальті. Обидві команди не поспішали перемагати, адже нічия всіх задовільняла: Реал залишався лідером, Атлетіко обходив Барсу, а опинитися вище за обох може тільки Сосьєдад – за чемпіонство він, звісно ж, не стане боротися. Всі задоволені, от тільки навіщо було збирати аншлаг на стадіоні й за що платили телеглядачі? Футболістів і тренерів це не цікавить.

Облак – герой матчу, Партей – найкращий на полі

І, все ж, якщо виділяти когось з гравців цього нудного поєдинку, то на думку спадуть два прізвища – Облак і Партей.

Про першого й говорити особливо не треба: словенський голкіпер виконав три прекрасні сейви, витягнувши неймовірно складні постріли "вершкових". Дистанція при цьому особливого значення не мала, адже Кроос метрів з 25-ти пробивав так сильно й точно, що м'яч летів, немов куля з автомату. Ну і порятунок на 76-й після удару Бензема – це просто аплодисменти стоячи. Єдиним мінусом у грі Яна став той факт, що через відсутність забитих м'ячів гра так і не розкрилася.

Серед польових гравців не було рівних опорнику "матрацників" Тома Партею. Ганець, можливо, взагалі видав свій найкращий поєдинок за Атлетіко: він став лідером за кількістю дотиків до м'яча (97), передач (79), передач на половині поля суперника (55), повернень м'яча (9) та відбираннь (3 спроби, 3 успішних) – а також 4 рази пройшов суперника на дриблінгу (з чотирьох спроб). Аналітичний портал Squawka назвав Партея "новим Редондо". Круто!

Азар досі не увійшов у гру Реала

Наскільки був прекрасним Партей, настільки ж жахливо виглядав у цій грі Еден Азар. Хавбек, придбаний з такими труднощами за 100 мільйонів євро, досі не забив жодного голу й не продемонстрував по-справжньому якісного футболу, але у матчі з Атлетіко бельгієць провалився просто капітально. Соцмережі вже починають глузувати з вінгера:

Азар провалився майже за всіма за всіма показниками – у нього 0 пострілів по воротах, 2 банальні передачі під заблоковані удари, 77% точності передач (менше тільки в Облака), 1 успішний обіграш (з двох спроб) 4 програних єдиноборства (з восьми), 17 втрат м'яча, 1 відбирання й 1 перехоплення. Це одні з найнижчих цифр у Реалі в цьому матчі, хоча Зідан явно робив ставку на бельгійця – "бланкос" 45% своїх атак проводили саме через лівий фланг. Еден лише гальмував наступ своїх партнерів, а з помилки Азара на 8-й хвилині цілком міг прилетіти гол Феліша. Не дивно, що його зняли з матчу на 77-й.

Звісно, це не означає, що Азар поганий футболіст. Він лише обживається у команді, яка має купу системних проблем – помітно, що вінгер часто банально не розуміє, як має діяти далі, в результаті залишаючись у напівпозиціях, подовгу тупцюючись в одній точці з кількома партнерами або ж перебуваючи у повній самотності. Тим не менш, від майстрів такого класу очікується певний рівень, нижче якого виконавець не впаде – в цьому плані показовим є приклад Бейла, який навіть при жахливій грі щось, та й придумає.

Азару потрібно вмикатися якомога швидше, але й Зідан має знайти ключ до своєї головної зірки. Матчів на кшталт мадридського дербі, де голи не входять до обов'язкової програми, в цьому сезоні буде небагато.

Мадридське дербі. Вікова битва за столицю в тіні "Ель Класіко"