УКР РУС

Атлетік – Барселона: порядок майже побив клас, найгірший матч "блаугранас" у 2019 році, Тер Штеген врятував суху нічию

11 лютого 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Атлетік у 23 турі іспанської Прімери створив сенсацію, у рідних стінах відібравши очки у Барселони.

Чемпіонат Іспанії 2018/2019, 23-й тур

Атлетік – Барселона – 0:0

Атлетік – Барселона – 0:0 – відеоогляд матчу

Для Атлетіка матч проти Барселони мав дуже важливе значення, адже клуб веде боротьбу за виживання у Прімері. Баски вийшли настільки зарядженими, що начисто забрали у каталонців увесь перший тайм, дозволивши зірковим гостям завдати дебютний удар по воротах аж на 37-й хвилині! До цього балом правив Атлетік: так, вже на 2-й хвилині господарі претендували на пенальті після гри рукою (або влучання у неї) у виконанні Семеду.

Перший реально гострий момент Атлетік створив на 11-й хвилині, коли Берчіче прорвався лівим напівфлангом та потужно вдарив у правий нижній кут – м'яч пройшов поруч зі штангою. На 17-й у гру вступив Тер Штеген, парирувавши фантастичний постріл Сусаєти з лінії штрафного в дальню дев'ятку. Найбільш близькою до взяття воріт команда Гаіски Гарітано була на 24-й хвилині, коли після невдалого виносу Тер Штегена Атлетік розкатав швидку атаку з переводом м'яча на правий фланг та прострілом. Круглий відскочив до Рауля Гарсії, який підкинув круглого та пробив у падінні через себе метрів з 11-ти – голкіпер врятував Барселону!

Барселона націлилась на захисника Ліона Менді

Втім, з другої половини тайму "синьо-гранатові" почали прокидатися. Вже через дві хвилини після моменту Гарсії Семеду вискочив сам-на-сам з Ерреріном, але не зміг його переграти. Мессі підхопив м'яч і тут же в дотик пробив з дистанції у поперечину, але цей епізод у статистику не пішов – Нелсон перебував у офсайді. Перший чистий удар Барси завдав Лео на 37-й хвилині, потужно приклавшись метрів з 25-ти у ближній кут – Еррерін не зміг зафіксувати круглого в руках. Втім, останнє слово залишилось за господарями: на 42-й хвилині Рауль Гарсія потужно пробив з лівого краю карного майданчика – неточно.

У другому таймі Барселона перехопила ініціативу та стала чинити методичний тиск на ворота басків. На 48-й хвилині це могло завершитись пенальті за гру рукою Де Маркоса, але арбітри за аналогією з моментом Семеду вирішили не призначати його. На 53-й Лео виконав прямий удар зі штрафного над поперечиною, а на 55-й повз ліву штангу пробив Артуро Відаль – втім, ці епізоди не були дуже гострими. Атлетік гарно збивав темп каталонцям, яким не вдавалося притиснути суперника як слід.

На 65-й хвилині господарі цілком могли покарати Барселону за ватокат: Мікель Сан Хосе отримав поперечну передачу та потужного вистрілив метрів з 20-ти – м'яч пролетів у сантиметрах від каркасу воріт! На 71-й Вільямс мав шанс відзначитись, переправивши круглого у сітку п'яткою, але й ця спроба вийшла невдалою. "Блаугранас" відповідали різного роду подачами, але Більбао поступово вирівнював матч, ледь не вигравши його наприкінці.

Спочатку Муніаін викотив передачу з правого флангу в штрафний, а Вільямс, прийнявши м'яч першим дотиком, другим пробив метрів з 10-ти – Тер Штеген парирував! У наступній атаці ще й Рауль Гарсія замикав навіс з того ж флангу, але м'яч полетів досить повільно. На 86-й же Вільямс завершив швидку контратаку Більбао сильним ударом низом із середньої дистанції – знову слабко для Тер Штегена.

Прімері – 90 років: Барселона виграла перший чемпіонат, дід Унаї Емері пропустив дебютний гол

Зрештою, забити бодай один гол командам так і не вдалося. Атлетік після цієї нічиєї набрав 27 очок та піднявся на тринадцяту позицію. Барселона тепер має 51 очко, підпустивши Реал на відстань двох перемог.

Барселона: найгірший матч року

Підопічні Ернесто Вальверде в поточному сезоні провели не один проблемний поєдинок, але більшість з них були пов'язані або з відсутністю основного складу (Севілья, Леванте), або з феноменальним куражом суперника (Бетіс). Матч у Більбао більше був схожим на заслужену поразку від Леганеса у першому колі, але тут "блаугранас" хоча б не пропустили два голи. У 2019 році таких жахливих ігор Барселона точно не проводила.

Каталонці були катастрофічно неефективними у нападі, хоча баски сідали досить глибоко – так, лише двічі вони змогли відібрати м'яч на чужій половині поля. Статистика ударів яскраво підтверджує пасивність гостей: 13:10 загалом, 5:2 у площину і 7:2 з меж штрафного – причому в останніх двох ситуаціях перший постріл гостей відбувся в середині дебютного тайму, а другий – на 90+3-й хвилині. Коефіцієнт очікуваних голів, який вираховують на основі якості ударів по воротах, показав шокуючі цифри – за даними tegen, Атлетік награв на 1.78 xG, а Барса на... 0.19. Жахіття.

Барселона завершила поєдинок Ла Ліги без голів вперше з 11 лютого 2018 року, коли суху нічию вирвав Хетафе. Цікаво, що і в першому колі поточного чемпіонату "блаугранас" не змогли обіграти Атлетік – до цієї нічиєї залишитись непереможним у протистоянні з Барсою в чемпіонаті протягом сезону баскам не вдавалося 25 років.

Порядок Атлетіка майже бив клас Барселони

Барса втратила очки через ряд факторів. По-перше, схема 4-2-3-1 надавала Атлетіку оборонну гнучкість в центрі поля; у першій фазі атаки вона легко могла перетворюватись на 4-4-2, а при потребі й на 4-5-1. Ернесто Вальверде у цьому сезоні має величезні проблеми в матчах проти подібних побудов – так, у минулому турі Валенсія, граючи в класичні 4-4-2 в лінію, забила два голи й забрала нічию на "Камп Ноу". Дана модель дозволяє мати достатнью кількістю гравців у захисті й перекриває більшу частину оперативного простору, змушуючи суперника частіше діяти на класі, а не на комбінаціях.

Атлетік досить глибоко підпускав Барселону в розрахунку на контратаки, але це накладало потребу в уважній позиційній грі та ефективному пресингу. Футболісти впоралися зі своєю задачею: баски виграли 14-7 за відборами, 11-5 за перехопленнями, заблокували 8 з 10 кросів та 4 удари – і майже всі оборонні дії сталися на власній половині поля. Якщо каталонці починали загострювати, господарі вдавалися до тактичного фолу (23 рази) або просто виносили м'яч (29). Дана тактика ефективно зривала темп атак Барселони, про що на прес-конференції сказав і Вальверде: "Ми очікували, що гра пройде на більш високих швидкостях".

"Блаугранас" змушені була вести єдиноборства по всьому полю в умовах жорсткого рваного матчу, що надавало прекрасну можливість карати їх за помилки. Як мінімум тричі обрізки гостей та якісний пресинг господарів призводили до супергольових епізодів: на 17-й хвилині Відаль відпасував прямо на хід Берчіче, на 24-й Тер Штеген невдало виніс м'яч та розпочав атаку, яка завершилась ударом Гарсії в падінні через себе, а на 86-й Семеду не зміг вирватись з-під тиску на фланзі та віддав сферу супернику, після чого стався момент Вільямса. Інші епізоди були пов'язані з помилками позиційного характеру.

Мессі виконав неймовірний трюк на зйомках реклами Pepsi

Виїхати на індивідуальному класі в якомусь конкретному епізоді каталонські суперзірки також не змогли. Як повідомив Луїс Суарес після матчу, команді сильно не вистачало комунікації – гравці майже не розмовляли один з одним. Не дивно, що лідери допустили так багато помилок: у Мессі лише 2 з 6 спроб обіграшу стали успішними, Відаль 27 з 46 пасів віддав назад, а проти Лангле тричі йшли в дриблінг і двічі при цьому святкували успіх. Про обрізки годі й говорити, адже це була характерна риса Барси у Більбао. Помарки, недопрацювання, втрати і нерви – от і весь доробок підопічних Ернесте Вальверде у битві проти Атлетіка. Порядок бив клас, але без голів.

Тер Штеген – рятівник Барселони

Німецький голкіпер Барселони видав справжній воротарський перфоменс. Він власноруч зберіг очко для свого клубу, хоча його бомбардували з мінімальних дистанцій. По воротах гостей було завдано п'ять ударів у площину, з яких чотири пройшли з меж штрафного, а п'ятий – шедевральний від Сусаєти у дев'ятку – було завдано з лінії карного майданчика. До речі, після цього відбувся кутовий, який тільки зусиллями Тер Штегена не перетворився у "сухий лист". Посперечатися у ефектності з цими сейвами може хіба порятунок на 81-й при пострілі Вільямса впритул.

Доповнює ідеальну гру німця фантастична статистика: у шести останніх матчах Ла Ліги Тер Штеген парирував 30 з 34 ударів по воротах – і половину цих зустрічей він відстояв на "нуль". Світовий клас.