УКР РУС

Аталанта випередила Мілан та Ювентус, познущавшись з Болоньї – Маліновський найкращий у Європі, рекорд Мурієля

26 квітня 2021 Читать на русском

Аталанта розгромила Болонью в рамках 33-го туру Серії А. Огляд поєдинку та гри Руслана Маліновського читайте на "Футбол 24".

У попередньому турі сьогоднішні суперники синхронно зіграли внічию проти слабших команд. Аталанта втратила перемогу над Ромою, а Болонья – над Торіно. Бергамаскам дуже не бажано займатися такою "благодійністю" – боротьба за топ-4 дуже напружена. В цьому контексті дуже дивно склався старт сьогоднішньої гри. Несподівано ініціативою володіли гості. Особливо виділявся Сков Ольсен, який тотально перегравав свого земляка Йоакіма Меле. Вінгер Болоньї і сам загрожував воротам Голліні, і створював нагоди партнерам – Паласіо та Де Сільвестрі не змогли розпорядитися моментами належним чином. Стартову третину тайму команда Сініші Міхайловіча провела дуже потужно і заслуговувала на забитий м'яч.

Маліновський продовжив результативну серію – гол з геніальної передачі партнера

Подібний стан речей для Аталанти у нинішньому сезоні – не дивина. Джан П'єро Гасперіні навчив своїх підопічних кардинально змінювати перебіг матчів, які складаються не на їхню користь. Варто супернику бодай на мить втратити пильність і все – діставайте. Так сталося і цього разу. Чергова позиційна атака бергамасків завершилася геніальним гольовим пасом Мурієля. Колумбієць, перебуваючи під тиском кількох опонентів, ефектно п'ятою покотив під удар Маліновському, а Руслан потужним ударом увігнав м'яч під самісіньку стійку.

Варто зауважити, що до цього українець не перебував у епіцентрі подій. З Ромою наш земляк був абсолютно найкращим на полі: вів гру, постійно загострював, брав участь ледь не в кожній атаці, то сьогодні було більше позиційної роботи. Однак забитий м'яч, схоже, додав Маліновському впевненості. На 30-й хвилині він намагався з лінії штрафного закрутити під дальню стійку, але зовсім трішки не влучив. Слідом був ще один постріл здалеку – дуже неточно. Можливо, саме через це Руслану згодом не дали виконати штрафний. Щоправда, Мурієль теж зробив все дуже погано, влучивши у стінку.

Гол і асист Маліновського у відеоогляді матчу Аталанта – Болонья – 5:0

Перший тайм завершувався під шквалом атак Аталанти. Болонья відчайдушно відбивалася, а Скорупскі раз за разом демонстрував, чому його вважають одним із найкращих голкіперів Серії А. Другий гол прийшов із безглуздої помилки. Даніло під час подачі з кутового поблизу 11-метрової позначки завалив на газон Ромеро – пенальті. Покарання взявся виконувати Мурієль. Найактивніший гравець першої половини не промахнувся, забивши свій 19-й гол у нинішньому сезоні. Форвард уже побив власний рекорд результативності упродовж одного сезону. А він же ще навіть не завершився.

Якщо у Болоньї і були якісь надії на камбек, то вже на початку другого тайму "россоблу", як то кажуть, "вистрілили собі в ногу". Точніше не вся команда, а лише Схаутен. І не собі в ногу, а супернику. Нідерландець бездумно стрибнув шипами в коліно Ромеро – пряма червона. Мікаель Фаббрі навіть не сумнівався. Розплата була блискавичною та болючою. Через якихось 10 хвилин після вилучення рахунок став непристойним.

Спочатку Аталанта провела неймовірну атаку. Бергамаски затиснули суперника у власному штрафному і кілька хвилин розхитували оборону короткими та середніми передачами. Коли, здавалося, м'яч було втрачено, Ремо Фройлер обікрав захисника, вийшов на ударну позицію і втретє прошив Скорупскі. Не встиг поляк перевести подих, як знову довелося діставати м'яч із воріт. Маліновський в оточенні кількох опонентів зумів викотити передачу під удар Сапаті, а Дуван із таких позицій не хибить – 4:0. Ще через 10 хвилин Маліновський з лівого флангу прострілив на все того ж Сапату, але колумбієць на лінії воротарського не зміг підлаштуватися під політ м'яча.

Навіть у таких ситуаціях Аталанта не зупиняється. У нинішньому сезоні бергамаски забили щонайменше чотири м'ячі у дев'яти поєдинках. Лише Баварія має більше – 10. А як щодо п'яти голів? Тут теж попереду мюнхенці – 5-4. До речі, сьогодні п'ятий забив Міранчук, який з-під захисника вистрілив у незахищений кут воріт Скорупскі. Міг росіянин ще й асистентом стати, але Джимсіті не забив практично у порожні ворота – м'яч із лінії вибив Даніло.

Завдяки цій перемозі Аталанта набрала 68 очок та бодай на добу піднялася на друге місце в турнірній таблиці Серії А, випередивши Мілан та Ювентус. Болонья залишилася 12-ю, маючи 38 залікових пунктів.

Маліновський – найкращий у Європі

Прямо зараз українець – найкращий гравець Аталанти. Півзахисник нашої збірної весною демонструє такий рівень гри, якого в Італії від нього ще не бачили. Уболівальники бергамасків визнали Маліновського найкращим за підсумками березня. Схоже, у квітні це повториться. Руслан 6 матчів поспіль не покидає поле без результативних дій, три останні матчі – забиває. Джан П'єро Гасперіні не може ігнорувати такого гравця, хоча ще рік тому називав цей трансфер забаганкою керівництва клубу. Наразі українцю залишилося провести лише 120 хвилин, щоб перекрити свій показник ігрової практики в клубі минулого сезону. Для цього є ще 5 турів та фінал Кубка Італії.

На початку березня Аталанта йшла п'ятою у таблиці з відставанням у 8 очок від Мілана, а тепер бодай ситуативно випереджає "россонері". Маліновський – одна із причин такого прориву. За словами самого Руслана, він не мав шансів грати на такому рівні раніше: "У мене була складна перша частина сезону. Спочатку проблема з черевною порожниною, яка мене іноді мучить навіть зараз, як у випадку з Інтером, коли через 20 хвилин мене пронизував біль. Потім COVID-19 – температура на 3-4 дні. Я не тренувався майже три тижні. Знадобився деякий час, щоб набрати форму. Тепер я в порядку".

Так, Маліновський справді в порядку. У великому порядку. Зараз у топ-чемпіонатах Європи немає нікого, кращого за нашого земляка. З початку березня жоден півзахисник у п'яти провідних лігах не зробив стільки результативних дій. Після сьогоднішнього матчу за звітний період їх у Руслана 10 – 4 голи та 6 асистів. Слідом іде лідер Марселя Дімітрі Пайє, а Джессі Лінгард лише третій. Переможні голи або ж асисти на такі м'ячі українського легіонера весною принесли Аталанті 13 очок. Так, ми не просто хвалимо свого земляка. Маліновський справді став незамінним гравцем своєї комнади.

Минулого тижня дружина футболіста розкрила особливий рецепт мотивації. Виявляється, у подружжя є домовленість, що у їхньому домі з'являється торт лише тоді, коли Руслан забиває гол. Що ж, Маліновський без жодних докорів сумління може поласувати своїм улюбленим десертом третій тур поспіль.

"Ruslan is on fire": Маліновський голами у ворота топів підкорює італійські ЗМІ, "блідий дублер" – найкращий в Аталанті