УКР РУС

Сарагоса – Альбасете: Зозуля на межі між воїном і героєм, прокляття триває, а лідерство під загрозою

16 лютого 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Альбасете перервав свою 3-матчеву переможну серію в Сарагосі. Роман Зозуля і компанія зберігають лідерство в Сегунді, але можуть втратити одну позицію.

Іспанія. Сегунда 2018/19, 26-й тур

Сарагоса – Альбасете – 0:0

Команди почали без розвідки. По 4 удари з боку обох колективів за 15 стартових хвилин. На акробатичний удар Зозулі, який заблокував захисник, Сарагоса відповіла дальнім ударом – воротар впорався. Обрізка партнерів українця на чужій половині миттєво трансформувалась у вихід віч-на-віч з голкіпером Альбасете, однак найкращий бомбардир господарів Альваро Васкес (як і Зозуля, забив 7 голів за 25 турів) не зміг перекинути останню перешкоду – 30-річного капітана гостей Томеу Надаля. На 14-й хвилині настала черга рятувати вже кіпера Сарагоси. Зозуля виграв верхову боротьбу на ближній стійці, але Альварес, уже стоячи на колінах, парирував м'яч на лінії воріт.

Зозуля допоміг Альбасете встановити історичне досягнення – Іньєста і 97% фанатів оцінили

Відзначимо, що перед тим Роман зняв снаряд з голови суперника у воротарському свого Альбасете та й взагалі виглядав одним з найактивніших на полі у стартовий відрізок. На 17-й екс-форвард Дніпра ледь не дотягнувся до ще одної подачі з лівого флангу – круглий просвистів у сантиметрах від верхнього кута. Усередині першого тайму воротар Альби здійснив подвійний сейв за декілька секунд, а в наступній атаці Зозуля намагався віддати асист п'ятою, а потім забрався в перший для своєї команди офсайд.

На 28-й українець втратив черговий ефектний момент – виграв повітряну дуель, та снаряд з рикошетом від захисника пройшов вище воріт. Гості забили після цього кутового, проте взяття воріт скасували через фол Зозулі в атаці. Пенья спробував перекинути воротаря Сарагоси діагональним ударом, однак Альварес і тут потягнув. Натхненному першому таймові не вистачило тільки забитих м'ячів: 6 гольових моментів, 20 ударів на двох, відмінні швидкості та трохи більше гостроти в Альбасете.

По перерві Альваро Васкес схибив з вбивчої позиції, а згодом Зозуля втратив 2 гольові моменти. Спочатку Роман замість удару з меж штрафного вибрав не дуже вдалий пас на партнера, а потім не дотягнувся до ідеального пасу з правого флангу у воротарському арагонців – занадто красиво у падінні хотів забити і сконфузився. На 77-й Роман виправився, відчайдушно заблокувавши удар впритул гравця, якого забули прикрити захисники.

"Феномен" Зозуля зацікавив іспанський клуб – чому Роман кидає виклик Яремчуку в збірній України і може зіграти в ЛЧ

"Механічний сир" не здолав Сарагосу на Ромареді, де не може тріумфувати понад 15 років. Команди на двох завдали 36 ударів, господарі стріляли вдвічі більше, а за моментами приблизно порівну. Арагонці виходять на 13-е місце із 31-м балом. Команда Зозулі набирає 49 пунктів і залишається лідером з 2-очковою перевагою над трьома конкурентами, але Осасуна може випередити Альбасете, якщо виграє свій матч 26-го туру. Утім принаймні в зоні виходу до Прімери клуб українця залишиться ще на тиждень.

Зозуля не перейшов межу між воїном та героєм матчу

Роман традиційно став лідером за кілометражем. Українець набігав 11,6 км, найбільше у своїй команді. Лише Альберто Соро в Сарагоси випередив Зозулю (11,8) за цим показником. Відборовся екс-динамівець і в атаці, і в захисті, однак статистичний портал Sofascore знову не вразив. Оцінка 6,9 найгірша серед гравців Альбасете, хоча її отримали ще 5 виконавців. Зозуля виграв 10 із 15-и єдиноборств, 5 разів виносив м'яч у небезпечних ситуаціях біля своїх воріт, по 2 рази блокував чужі удари та заробляв на собі фоли.

Позитив затьмарюють показники в атаці: лише 1 удар у площину воріт, втрачені моменти і гольовий епізод, в якому перестарався та відібрав можливість вийти вперед порушенням правил. Крім того, у Романа тільки 52% точних пасів (загалом 13), відтак і ця статистика падає. Після Кордоби, якій забив двічі, не відзначається 195 хвилин. Був найближчим серед усіх до того, щоб стати героєм зустрічі, але на Ромареді залишився лише добротним і неймовірно працелюбним воїном усього поля – якби не його порятунки, Альба могла і нічию втратити.

Форвард Альбасете Бела: Я б хотів продовжувати грати разом із Зозулею