УКР РУС

Барселона у більшості не змогла переграти Алавес: криза "блаугранас", потьмянілий Мессі та урок для Динамо

1 листопада 2020 Читать на русском

Алавес в рамках домашнього поєдинку 8-го туру Ла Ліги створив сенсацію, відібравши очки у Барселони.

Барселона в останніх трьох матчах Ла Ліги не знала перемог, розділивши очки з Севільєю та зазнавши поразок від Хетафе та Реала. Команда опустилася аж на тринадцяту позицію, а крім цих невдач клуб сколихнули відставка Жозепа Бартомеу та чутки про вірогідність банкрутства. Словом, Барселона потрапила у жорстку кризу, однак вибиратися з неї необхідно було прямо зараз. В суперниках у цьому турі випав скромний Алавес.

Алавес – Барселона: онлайн-трансляція матчу Ла Ліги – як це було

Перші десять хвилин команди витратили на розвідку, не загострюючи гру. У Алавеса чітко простежувалась лінія в п'ять захисників при обороні та загальна налаштованість на компактну гру з контратаками, в той час як Барселона ставила на позиційну гру через слабкі точки. На 13-й хвилині гості створили перший момент: Фаті отримав розрізний пас від Лангле й вийшов віч-на-віч з Пачеко, пробивши у дальній кут – повз ворота! Баски вже на 17-й відповіли контрвипадом через лівий фланг у виконанні Ріохи, в завершенні якого Луїс віддав передачу на правий край штрафного під удар Мендесу – Нето парирував перед собою й одразу накрив м'яч.

Це був один з останніх моментів, створених з гри. Барселона на 23-й хвилині ще огризнулася штрафним, але постріл Мессі метрів з 20-ти поцілив у ногу Лежена на лінії воріт. Після цього гра остаточно збилася до позиційної боротьби, в якій "блаугранас" ніяк не могли розірвати оборону суперника. На 31-й хвилині вони провели надзвичайно довгу атаку із залученням обох флангів, однак все завершилось контратакою Алавеса. Захисники ніби й відібрали м'яч, після чого Піке віддав пас на Нето – а той при розвороті дав Ріохі обікрасти себе! Вдячний Луїс забив у порожні. 1:0!

Барса великими силами перебралася на чужу половину поля в спробі відігратись, однак нічого перспективнішого за падіння де Йонга в штрафному на 36-й хвилині каталонці в основний час першого тайму не створили. Навіть зі стандартів "блаугранас" лупили в стінку, однак у компенсовані хвилини перед перервою гості отримали шанс забити: Фаті прийняв передачу за спину Дуарте, прорвався з лівого флангу на край штрафного та викотив пас під удар Мессі – Лео пробив у дотик в ближній кут, але Пачеко впевнено спіймав м'яч! Зрештою, відпочивати команди пішли за мінімальної переваги Алавеса.

По перерві Рональд Куман зробив потрійну заміну, замість Бускетса, Лангле та Дембеле випустивши Трінкау, П'яніча й Педрі. Де Йонг при цьому перейшов у центр оборони. І вже на 48-й хвилині Барса отримала шанс відігратись: Мессі увірвався на лівий край штрафного й завдав удару з гострого кута – Пачеко парирував! Здавалося, що зараз гості загонять Алавес в будку, однак в наступні 10 хвилин у каталонців були лише мляві напівмоменти. Втім, господарі вирішили допомогти Барсі: на 62-й хвилині Хота отримав другу жовту картку, а на 63-й рикошет від Піни вивів Грізманна віч-на-віч з Пачеко – Антуан перекинув голкіпера. 1:1!

Барселоні в останні 30 хвилин залишалось просто дотиснути Алавес, однак моменти створювались дуже натужно. Хоча вперше подвоїти перевагу Мессі міг вже за дві хвилини після першого голу: Лео увірвався у штрафний і метрів з 12-ти з-під захисника пробив у дальній кут – Пачеко виконав дивовижний сейв! На 71-й хвилині гол забив Грізманн, замкнувши прострільну передачу Трінкау, але взяття воріт скасували через офсайд. Ще за шість хвилин Фаті наважився на дальній удар під поперечину, однак Пачеко впевнено його парирував. Стривожений такою повільністю загострення, Рональд Куман освіжив атаку, замість Ансу випустивши Брейтвейта.

Алавес же поступово вирівнював хід зустрічі, впевнено тримаючи каталонців на дистанції, та ще й намагаючись високо пресингувати при нагоді. У Барси до 85-ї хвилини був лише заблокований удар Трінкау, однак на 86-й Мессі отримав закидушку з глибини й пробив у ворота з рикошетом від стійки – це був гол, але його знову скасували через офсайд.

Згодом почалася навала – на 87-й хвилині Пачеко витягнув постріл Деста метрів з 17-ти після розіграшу стандарту, на 88-й він парирував удар П'яніча з дистанції, а на 89-й замикання Піке з мінімальної дистанції Лаугуардія виніс з лінії воріт. В компенсований час Мессі провів ще низку не дуже небезпечних ударів, але перемогти "блаугранас" сьогодні не судилося. Фінальний свисток зафіксував нічию.

Таким чином, Барселона набрала 8 очок, піднявшись на дванадцяту позицію в турнірній таблиці. Алавес, маючи в активі стільки ж залікових балів, піднявся на тринадцяту сходинку.

Барселона в кризі

Поглянувши на перші цифри у статистиці, можна подумати, що нічия проти Алавеса – аномальний результат. Барса 80% ігрового часу володіла м'ячем, 46% гри провела на третині поля басків, 25 разів била по воротах (господарі – лише чотири), віддали 24 проникних паси (0 у басків) й тримали точність передач на рівні 90%. Здавалося б, втратити очки за такої переваги, та ще й граючи у більшості півгодини, просто неможливо, однак підопічним Рональда Кумана вдалося вразити світ. Ба більше – Алавес цілком заслужив на нічию.

Все стане очевидно при погляді на карту ударів та сумарний показник очікуваних голів – Барселона, згідно з даними Understat, награла всього на 2,08 xG. Тобто, середня вага кожного з пострілів по воротах становила 0,08 xG, що відповідає рівню аутсайдерів УПЛ. Всього три удари переважили за 0,10 xG. Це не значить, що Барса погано била – виконавницький рівень дозволяв створювати топ-моменти і так – просто "блаугранас" не відкривали хороших позицій, звідки гол був найбільш вірогідний. Алавес грав щільно, не давав простору й не пускав до власних воріт. Як наслідок, більшу частину зустрічі гості протупцювали в центральній частині поля.

Показовим став епізод з голом Ріохи. Так, Нето допустив жахливу помилку, однак все починалося з масованої атаки каталонців. Вони всіма силами насіли на периметр штрафного, переводили м'яч з флангу на фланг, крутилися на цікавих позиціях, але ні до воріт, ні до ударів баски суперника не підпустили. Після цього сталося перехоплення та ривок Ріохи через центр, який перехопили захисники Барси – ну а далі Луїс просто підтиснув Нето.

Подібна картина була характерною для всього поєдинку. Навіть фінальний штурм каталонців був пов'язаний з дальніми ударами та стандартами, а от якісних атак з прониканнями виявилось катастрофічно мало. Єдиним по-справжньому дієвим приймом стали закидушки за спину Дуарте на лівий фланг, звідки Фаті раз за разом вривався у штрафний. Інших цікавих ідей у грі Барселони помітно не було.

Зрозуміло, що Алавесу сильно пощастило. Реалізуй Фаті на 13-й хвилині вихід віч-на-віч – як би пішла гра? Два офсайди під час голів та сейви Пачеко також не варто забувати, але ж це вже не перший, не другий і навіть не третій провал "блаугранас". Чотири матчі без перемог, з осічками проти Хетафе та Алавеса та з восьми очками після шести матчів – чи згадаєте ви подібний результат у Барселони? Навряд чи. Востаннє настільки жахливий старт стався аж у сезоні 2002/03.

Мессі потьмянів

Це вже можна сказати точно. Рональд Куман обіцяв Ліонелю центральну роль у новій команді. Тренер виділив йому позицію форварда й все так же розраховує на схильність Мессі до роботи з глибини, хоча приорітет в останніх поєдинках явно віддавався лівому флангу, куди звалювався де Йонг.

Вчора всі атаки Барселони розподілилися рівномірно по центру, лівому й правому краях, що позначилось і на активності аргентинця – він, як в старі добрі часи, провів 10 пострілів по воротах (5 – у площину), віддав 4 передачі під удар, 15 разів йшов у обіграш на дриблінгу (13 успішно) й виграв 17 з 22-х єдиноборств. Безумовно, це був найкращий індивідуальний перформанс Мессі при Кумані, але...

Справа в тому, що всі ці дії Ліонеля мало впливали на гру. Практично всі його обіграші пройшли перед штрафним, але вкрай рідко це призводило до реального загострення – на карті передач помітно, що паси у карний майданчик та з його меж можна порахувати на пальцях однієї руки, а більшість передач була або поперечною, або спрямовувалася на периметр.

Це підтверджується і статистикою. Мессі при чотирьох передачах під удар награв всього на 0,2 очікуваних асистів, а за показником залученості до атак (з урахуванням ударів та пасів під них) став лише дев'ятим у складі Барселони. Без урахування ударів та пасів під них Лео не знайти навіть у першій десятці – аргентинець був менше залучений до атак, ніж голкіпер Нето.

З ударами у Лео таож не склалося. Він бив часто, але лише два з десяти пострілів Мессі можна назвати гольовими. На 23-й хвилині м'яч з лінії воріт після штрафного виніс Лежен, а на 65-й фантастичний сейв виконав Пачеко. Ліонель ще пробивав з гострого кута на початку другого тайму, однак Пачеко там не мав права пропускати. Все. Сумарна вага всіх десяти спроб Ліонеля – 0,68 очікуваних голів.

Навіть неозброєним оком, без статистики та карт передач, помітно, що вплив Ліонеля на гру знизився катастрофічно. Цього вимагали від Сетьєна та Вальверде, але при Кумані геній футболу взагалі перетворився на рядового нападника, не кращого за Грізманна. Настільки зіпсуватися за літо Мессі не міг, тож всі питання слід ставити тренерському штабу.

Алавес дав урок для Динамо

Тактика басків на матч проти Барселони розкрила катастрофічну слабкість Барселони в роботі без простору на чужій половині поля. Цю проблему не вирішує навіть Мессі – при Кумані центр гри Барси змістився в центр і вліво, а Лео найкраще проявляє себе справа. Загалом же у Барси помітний тільки один козир – швидкість Фаті, на якого просто дають закидушки. Він тікає й обігрує будь-кого, тож проти нього слід виставляти підстраховку.

Алавес оборонявся в п'ять захисників і притискався до власного штрафного. В атаці вся надія покладалася на швидкість Ріохи, Дейверсона та Мендеса. В принципі, такий підхід спрацював. Було очевидно, що за подібної тактики у басків виникне не більше двох-трьох моментів, але якщо б вони відмовились від "автобусу", Барса б розтрощила Алавес на індивідуальному класі. Власне, навіть "автобус" допустив два очікуваних голи, один реальний та ще два з офсайду, але максимально зіпсувати життя каталонцям в атаці вдалося.

Динамо слід не цуратися такого "автобусу" й полишити усі спроби грати проти гранда в короткий пас. Власне, Мірча Луческу вже використовував аналогічну тактику (з іншою схемою) під Шахтар у Суперкубку – і вчора Барса опинилася в тій же ситуації, що й "гірники", але не програла. Важливо лишень не допускати індивідуальних помилок та продумати роботу Супряги по високій лінії оборони "блаугранас". Якщо Алавесу, Хетафе й Ференцварошу вдалося її покарати, то і у Динамо буде шанс.

"Легше додзвонитися до Обами, ніж до Мессі". Правила життя Дієго Марадони