УКР РУС

Динамо – АЕК: Ларнака доводить, що футбол Луческу більше не працює в ЛЄ – єдина світла пляма на фоні великої депресії

15 вересня 2022 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Динамо програло АЕКу (0:1) на стадіоні Краковії у 2 турі Ліги Європи 2022/23. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24". 

Обидві команди програли свої стартові поєдинки у групі B. Причому поступилися в однаковому дусі, пропустивши 2 гол вже у компенсований час. Матч, як і онлайн-трансляція Динамо – АЕК на "Футбол 24", стартував о 22:00. Команда Луческу перервала небувалу раніше серію поразок в усіх турнірах на 6 грі, хоча зробила це без блиску проти не надто вибагливого ФК Львів. Кіпріоти також почали сезон у внутрішній першості з втрат, але після поразки та нічиєї в унісон з киянами домоглися звитяги з тим же рахунком 1:0.

Динамо – АЕК Ларнака – відео гола та огляд матчу

Забарний на перших хвилинах двічі у простій ситуації помиляється з коротким пасом, водночас Ілля встигає виправлятися, пару разів читаючи гру на перехопленні. Страхує і Сирота. Кендзьора майже від кутового прапорця ледь не закрутив у ближній кут – воротар не дрімав. І знову занадто нервовий Забарний. Ілля необачно сфолив проти Олатунджі. Здавалося, до воріт метрів 30, але Дьюрчо ефектно перекинув стінку і влучив у дев'ятку. Бойко лише красиво провів м'яч у стрибку.

Динамо – АЕК Ларнака: онлайн-трансляція матчу ЛЄ – Луческу визначився зі стартовим складом

Паніка у штрафному киян. Прорвали оборону правого флангу динамівців (двічі невдало підставив ногу Андрієвський), відіграли пасом уже й Бойка, але забити у фактично порожні ворота завадили крайні захисники – Кендзьора заблокував, Дубінчак виніс. Небезгрішний цей АЕК у захисті, ой небезгрішний. Пропустили кіпріоти після класного закидання Андрієвського на Дубінчака, який віддав у центр Буяльському. VAR десь знайшов крихітний офсайд по лінії плеча Владислава. Трічковскі замикав навіс з правого флангу. Ніби й близько до воріт, але акцентований постріл не вийшов. Тому ж македонцю дозволяють після стандарту пробити вже ногою метрів з 11.

Циганков після розіграшу кутового з Кабаєвим прострілив, Гармаш отримав м'яч рикошетом від Забарного, однак лише невдало підставив ногу, відверто пробачивши кіпріотів. Альтман дуже легко відігрує у штрафному Андрієвського, який ще й поставив підніжку Циганкову. Забарний встигає підстрахувати і заблокувати удар. Сидорчук на 44 хвилині завдав першого удару Динамо в площину воріт. Провальний перший тайм ідеально проілюстрував епізод на 45+2. Дубінчак увірвався на межу воротарського і скинув головою в центр після блискучої діагоналі Циганкова, однак всі партнери блукали будь-де, тільки не там, де треба.

На другий тайм замість Гармаша вийшов Бєсєдін. Циганков знову націлено подає з кутового, Сирота не влучає. Гусєв схопився за голову, побачивши пас Бєсєдіна в ситуації, коли Циганков і Кендзьора мали всі шанси опинитися удвох проти одного суперника. І знову відчайдушний удар здалеку. Сирота перейняв пас і естафету від Сидорчука. Непогано, хоча треба влучніше. Бєсєдін до майстерного пасу докладає ще й неабиякий прийом – снаряд відскочив на кілька метрів і став легкою здобиччю захисників.

АЕК легко читає всі комбінації Динамо у позиційних атаках. Караваєв і Шепелєв замінили Кендзьору та Андрієвського. Володимир відразу ж відкрився і віддав у темп на Буяльського, гострий простріл якого перервав голкіпер, вийшовши далеко з воріт. Тиск, кроси, натяки на момент – ось і все у плані креативу Динамо. Забагато емоцій і невпевненості в собі, занадто мало розуміння, що треба робити. Ванат замінив Кабаєва. Навіщо тоді приходив Перріс і чи справді ямайський новачок настільки жахливий, що не здатен навіть на 10 хвилин вийти замість безпомічних партнерів?

Фенербахче у доданий час врятував нічию з Ренном – пенальті від білоруса подарував Динамо примарні шанси

Інсайдери подейкують, що на матч завітали лише 4 тисячі вболівальників. Щось підказує, що на наступні номінально домашні поєдинки квитки придбають ще менше людей. Дві посередні команди на полі, жодна з яких не награла навать на 0,6 очікуваного гола. Навіть прийняти м'яч ніхто не здатен. Коли Динамо перебувало в настільки пригніченому стані раніше, зазвичай все завершувалося відставкою головного тренера. В іншому матчі групи B Ренн втрачає перемогу над Фенербахче, відтак французи з турками ділять лідерство, маючи в активі 4 очки. Динамо вперше в історії своїх виступів на груповому етапі ЛЄ починає з двох поразок. Команда Луческу осідає на дні з нулем балів і слабкими перспективами навіть для боротьби за 3 місце та перехід в Лігу конференцій.

Несподіваний MVP матчу – найкращим визнали динамівця

Лідер на полі серед обох команд за кількістю і відсотком виграних єдиноборств (8 з 9), за відбираннями (усі 5 спроб стали успішними) та перехопленнями (3). За винятком Циганкова і Буяльського, які від безсилля і немічності партнерів вже й самі ніби кинули грати під завісу зустрічі, лише одна людина була готова щось створювати сьогодні. Дубінчак недарма став гравцем матчу за версією статистичних порталів SofaScore і FotMob. Владислав не лише блискуче проявив себе в оборонній грі. Він став співавтором 2 найкращих моментів Динамо за всю гру, і лише нещасний випадок вкупі з прискіпливістю VAR та відсутністю центрфорварда позбавив його мінімум одного асисту, якщо не двох.

Як виглядає депресія у футболі

Показова статистика, звідки найчастіше били команди. У Динамо 64% від усіх ударів (набили їх на 3 більше від суперника, але тут це лише брехлива омана цифр) – дальні спроби. І лише 36% у межах штрафного. АЕК же з периметра розміром 16,5 метра пробивав у 75% випадків. А здалеку кіпріоти лупили лише у 25%. Величезний контраст, який говорить про все не лише в цій дуелі. Гості грали так, як заповідав Луческу всі попередні роки правління в Динамо. Доводьте до позицій, звідки легше забити. Не робіть з себе героїв, якими не можете стати. Всі ці дальні удари Сидорчука, Сироти і компанії від безсилля. Вони давали лише розрядку, бо нерви й так на межі.

Бєсєдін приймає м'яч так, що той відстрибує на кілька метрів поближче до суперника. Інші кияни теж ніби вперше один одного бачать. Буяльський з Циганковим щось намагаються розіграти за старими робочими схемами, але гравців Ларнаки біля свого штрафного стільки, що двоє аж ніяк не прорвуться через короткий пас. Потрібна підтримка, а її катма. Коли у твоїй команді найчастіше б'ють опорник Сидорчук і центрбек Сирота, а більшість цих ударів ледь не з центра поля, щось працює не так. Кабаєв поки зовсім не вписується, ліве крило як було обрізане, так і залишається здебільшого на сухому пайку, якщо там не увірветься Дубінчак.

Чи є ким міняти ситуацію?

Луческу довго маринував Вітінью, а потім бразилець виглядав одним із найкращих. Можливо, варто довіритися вже нарешті й Перрісу? Так, складно вимагати від ямайського новачка з чемпіонату Словенії якусь універсальну панацею вже і зараз. Але так само важко уявити, що може бути ще гірше. І Кабаєва ж у склад відразу просунули. Дещо пожвавив гру завжди мотивований Караваєв, але не настільки, щоб зламати захист досить посередньої команди. Шепелєва вистачило на 1-2 ривки, а далі згас. Знове геть зневірився в собі Ванат, який з цими ж партнерами виглядав було зовсім інакше ще кілька місяців тому.

Луческу може скільки завгодно іронічно посміхатися, звинувачувати суперників, поле, травми і суддів, однак його ігрові принципи начисто перестали працювати навіть на рівні таких команд, як АЕК Ларнака. Але найгірше навіть не це. Повна безнадія настає тоді, коли молоді й талановиті, на прорив яких розраховували, перестають прогресувати, не відчувають довіри тренера, втрачають жагу до футболу. Чи здатен її повернути нинішній тренерський штаб, якому досі частіше імпонують такі рішення, як Гармаш у центрі атаки?

СК Дніпро-1 принизив Аполлон: нестримний Довбик зробив три голи, кіпріотський Індзагі та історична перемога