УКР РУС

Зозуля потрібен агентському бізнесу – у нього є те, чого немає в іншихfire

19 лютого 15:10
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко навіть не переконує, а наполягає!

У футболі дуже важливий агентський фактор. Саме агентське лобі стимулює продаж футболістів за кордон. Давайте будемо чесними перед собою: якби не робота агентів, Циганков і Довбик не грали б за Жирону, а Русин чи Тутєров навряд чи потрапили б у Сандерленд. Лобі українців у Бельгії – завдяки Сергію Серебреннікову. Список можна продовжувати довго.

Сьогодні дуже важко запросити скаута в Україну. Тільки міжнародні матчі розкривають можливості перед футболістами. Добре, якщо твоя команда грає у єврокубках, чи ти – представник національної, молодіжної або юнацької збірної України і можеш привернути до себе увагу. Для прикладу, Єгор Ярмолюк блискуче провів еліт-раунд Євро U-19 у 2022 році. Перехід у Брентфорд не забарився.

Але ж не всі футболісти мають змогу грати у єврокубках чи бути представниками збірних України різних вікових категорій. Серед цих гравців також є талановиті і перспективні, спроможні будувати кар'єру закордоном.

Український ринок побудований так, що іноземних агентів у нас небагато. Ось інтереси динамівця Костянтина Вівчаренка представляє закордонна компанія. Він постійно на слуху – Рома, турецькі клуби, Порту, Тоттенхем, Бернлі. В Україні цей бізнес будується на взаємодії агентів із власниками клубів. У такій ситуації агент ніколи не піде проти клубу, лобіюючи інтереси гравця.

Тому дуже важливо, щоб якомога більше закордонних агентів приходило працювати в український футбол. Це відкриває можливості для наших гравців. Почав працювати Андрій Кириченко, який має гарні зв'язки у Чемпіоншипі. Туди одразу поїхали українці.

На превеликий жаль, в Серії А та Бундеслізі у нас агентського лобі немає. В АПЛ рівень дуже високий. Не кожен туди зможе перейти. В Іспанії ситуація сприятливіша. Маємо відразу чотирьох легіонерів у клубах рівня Ла Ліги – Яремчук, Циганков, Довбик, Лунін.

Трьох останніх варто пов'язати з Олегом Смалійчуком. Думаю, якби не його робота, ці трансфери не відбулися б. Він зумів зацікавити Реал Луніним, порекомендувати Циганкова і Довбика у Жирону. Поява українців у Ла Лізі та, особливо, у Жироні цього літа вже не стане сюрпризом.

Циганков, Лунін та Довбик роблять чудову рекламу на Піренеях. Місцеві клуби будуть зацікавлені у трансферах українських легіонерів. Причому, усі троє не коштували навіть 10 млн євро, але грають на найвищому рівні. Отже, в Україні можна знайти класного виконавця не за всі гроші світу.

Дуже важливо, щоб в Іспанії ми мали й інших агентів, які б працювали з українськими гравцями. Знали український футбол та іспанський, могли його співставити. Мали зв'язки в обох країнах, були добре відомими у футбольних колах.

Тому мене вельми втішила інформація, що Роман Зозуля займатиметься агентським бізнесом. Це дуже класна опція і такий собі потенційний місточок для українців в Іспанії.

Зозуля – вихованець Динамо. Виступав тривалий час у Дніпрі. Був гравцем збірної України. Сьогодні він може працювати із 90 відсотками українських клубів. Якщо йому щось буде потрібно у Динамо, то не виникне ніяких проблем переговорити з Ігорем Суркісом. Якщо менеджерами клубу стануть Артем Кравець та Андрій Ярмоленко, це ще більше спростить комунікацію. З СК Дніпро-1 – теж дуже хороші стосунки, бо там є Андрій Русол. Олександрія – Ротань. Карпати – Маркевич. І так далі. Нещодавно Зозуля побував у Поліссі, де його дуже добре прийняли.

"Багато переходів зірвалося": Зозуля прокоментував чутки про свою агентську діяльність

В Іспанії Роман виступав за чотири команди – Бетіс, Альбасете, Фуенлабрада та Райо Махадаонда. Як мінімум, контакти з цими клубами у нього збереглися. До того ж в Іспанії клуби більш відкриті. Майже кожен агент може приносити свої пропозиції – двері відчинені для всіх.

Я розумію, що провідні наші футболісти вже зайняті та мають своїх агентів. Як мінімум, у цій ситуації Зозуля може бути посередником, навіть працюючи з "чужими" клієнтами. Для Шапаренка іспанський футбол – дуже близький, але немає хороших запитів із Піренеїв. Зараз Микола показує свій не найкращий футбол. Потрібно, щоб новий клуб ризикнув із потенційним трансфером, як це було з Циганковим та Жироною. Отже, є потреба у лобіюванні футболіста, який може вистрелити в Іспанії. Схожа історія з Піхальонком. Можна працювати з Гуцуляком.

ОК, процес, коли є два клуби ще й агент гравця, не дуже простий. Можна працювати на перспективу. В Україні вистачає талантів, що дозволяє працювати на рівні молодіжних команд Іспанії нижчих дивізіонів. Ти себе спочатку проявляєш на невисокому рівні, а потім тебе запрошують у статусний клуб. Десь так було з воротарем Іллею Волошиним, який спочатку грав у останній команді Зозулі – Райо Махадаонда, а потім перейшов у сам Реал.

Головна перевага Зозулі на українському ринку – репутація. Жоден інший агент таким похвалитися аж ніяк не може. Йому не потрібно розповідати футболістам, хто він та які має можливості. За Романа говорять його справи, не тільки футбольні. Не доведеться вкладати гроші в піар. До такої особистості потягнуться футболісти, йому довірятимуть їхні батьки. Просто Зозулі потрібно цим займатися серйозно. Він тут може досягнути значного успіху.

"Воїн на полі, патріот у житті". Топові вчинки Романа Зозулі, які заслуговують на respect