УКР РУС

Зоря впевнено перемогла Універсітатю в кваліфікації Ліги конференцій – луганці провели перший за 9 місяців матч

4 серпня 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках 3-го раунду кваліфікації Ліги конференцій Зоря впевнено здолала Універсітатю Крайову. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Перед матчем проти Універсітаті в Лізі конференцій за Зорю було лячно. Навіть після кількох серйозних втрат у складі ніхто не сумнівався, що луганці вищі за класом, однак це була перша гра команди за 9 місяців – а румуни провели вже п'ять. Крім того, кадрове посилення влітку надходило дуже нерівномірно, награвання Гладкого в ролі центрфорварда завершилось із кінцем його контракту, а в ігровому плані вистачало проблем.

Ліга конференцій: Кочергін і Качараба з перемогами, українці Кішварди не врятували від розгрому

Словом, переживати було за що. Тим не менш, Патрік фон Леувен виставив на зустріч у Любліні досить перспективний склад. В основі Зорі з'явилися Кабаєв, Булеца, Імереков, Назарина, Чурко, Вантух, Фагундес і Данченко – з таким підбором гравців можна було сподіватись на нормальний футбол.

Футбол дійсно був нормальним. На перших хвилинах луганцям було непросто підлаштуватись під досить агресивний тиск Універсітатя, однак нічого цікавішого за дальній удар Івана над воротами румуни не витиснули. Ба більше – до перерви "науковці" провели всього три постріли, жодного разу не влучивши у площину. Два останніх навіть важко згадати.

Вже з 10-х хвилин зустрічі Зоря встановила контроль над м'ячем, почавши його розкатувати у затяжних перепасовках. Було помітно, що "чорно-білим" не вистачає центрбека, здатного віддати якісну передачу вперед, та і відкривань на чужій третині було замало. Саме тому весь перший тайм пройшов у переведеннях з флангу на фланг. Вихід в позиційну атаку відбувався через фулбеків та вінгерів. Проблемою стала остання фаза позиційного наступу.

До перерви Зоря домінувала, тримаючи м'яч 60% ігрового часу й завдавши 8 ударів по воротах, однак небезпечними були тільки три. На 21-й хвилині Назарина вистрілив з далекої відстані під ліву стійку – м'яч пройшов у сантиметрах від неї. На 35-й Кабаєв змістився на лівий кут штрафного й пробив у ближній кут, але влучив у зовнішній бік сітки (хоча голкіпер Лазар втратив ворота). На 37-й Булеца увірвався в карний майданчик на дриблінгу й бахнув низом – Лазар парирував перед собою й тут же накрив відскок. Крім того, можна згадати постріл Крістіана після класної проникної передачі Данченка, але він виявився занадто слабким.

Зрештою, відпочивати команди відправились за нулів на табло. Перевага Зорі була помітна неозброєним оком. Універсітатя здивувала своєю безпорадністю, однак бентежила гра луганців у завершенні атак. Ідей та зіграності явно не вистачало.

У роздягальні тренери замін не робили. Універсітатя спробувала розпочати другий тайм агресивно, але тиску знову вистачило на кілька хвилин з одним ударом "в молоко" після кутового. Підопічні Патріка фон Леувена швидко перехопили ініціативу й відверто притиснули суперника. Цього разу румунам було непереливки, адже Зоря створювала конкретні й дуже гострі моменти.

Перший "дзвоник" пролунав вже за п'ять хвилин після старту другого тайму. Нагнойний отримав м'яч на правому краю штрафного й потужно пробив у дальню дев'ятку – Лазар парирував. Ще за три хвилини Кабаєв завершив контрвипад луганців пострілом під поперечку. Голкіпер виручив Універсітатю й тут.

Втім, на 55-й йому таки довелося виймати сферу із сітки: Чурко виконав подачу з кутового, а Нагнойний без абсолютного спротиву замкнув ударом головою – 1:0! На 58-й же хвилині Зоря могла й подвоїти свою перевагу, розкатавши надзвичайно ефектну комбінацію в стилі золотих часів Арсенала, але в її завершенні Чурко віддав невдалу скидку замість пострілу з центру карного майданчика.

В наступні 15 хвилин луганці дещо збавили в активності, дозволивши Універсітаті попрацювати з м'ячем. Румуни прогнозовано бездарно розпорядились можливістю, не створивши нічого – навіть перейти за центральне коло їм було важко. Підопічні Патріка фон Леувена, своєю чергою, огризнулися лонгшотами Данченка й Булеци. Для Лазара вони не стали проблемою.

В завершальній 15-хвилинці темп гри остаточно впав. Відчувалося, що Зорі не вистачає кондицій. Луганці продовжували спокійно розкатувати м'яч з флангу на фланг, але просувань на чужу третину поля було дуже мало. Не допоміг навіть вихід Луньова, Мишньова й Безбородька. Румуни, своєю чергою, змогли нав'язати більше єдиноборств і стали частіше виходити на нашу половину поля.

На 84-й хвилині вони навіть створили непоганий момент внаслідок вривання Банку на лівий край штрафного, однак його постріл у ближній кут парирував Мацапура. Ще за п'ять хвилин Рауль Сілва пробив з дистанції над поперечкою. Втім, Зорі вдалося огризнутись голом Безбородька з лінії півкола – Денис влучив у дальню дев'ятку, однак взяття воріт не зарахували. Офсайд.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував мінімальну перемогу луганців. Тепер чекаємо матчу-відповіді.

Крутий футбол Зорі

Підопічні Патріка фон Леувена підійшли до зустрічі з величезним списком проблем. Перед початком сезону команду покинули Фаворов, Громов, Вернидуб і Хомченовський (не кажучи вже про Скрипника), а підсилення у вигляді Чурка, Михайленка, Батагова, Безбородька, Бражка й Мишньова приєднувалось до табору Зорі на зборах нерівномірно. До того ж, в якості основного форварда награвали Гладкого, з яким потім не продовжили контракт. Обороні не вистачало футболіста з першим пасом, опорній зоні – чистого руйнівника, а пропускали луганці в кожному спарингу. І все це довершувалось відсутністю матчів з грудня 2021 року.

Саме тому було дуже лячно за Зорю. В суперниках у неї був бронзовий призер чемпіонату Румунії, який у попередньому сезоні забивав майже по 2 голи за матч. Так, на старті сезону Універсітатя серйозно забуксувала внаслідок зміни тренера, але на спарингах у нашої команди був тільки один суперник співставного рівня – Легія. Поляки винесли "чорно-білих". Словом, дебютний матч року не віщував нічого хорошого.

І як же приємно було дізнатись, що всі страхи щодо Зорі виявились перебільшеними. Українські вболівальники побачили дуже пристойний склад, який продемонстрував цілісний, грамотний, ефектний і відносно ефективний футбол. І так – це був саме футбол, а не прагматичне бий-біжи, за яке б зараз ніхто не розкритикував. Луганці працювали з м'ячем і простором, володіючи ініціативою й демонструючи високу агресію.

Сподобалось, що Зоря уникала сценаріїв, у яких вона зараз не може бути сильною. Не маючи центрбеків з першим пасом, підопічні Патріка фон Леувена починали атаки через пас у фланг з подальшими комбінаціями. Саме тут наша команда найбільш потужна, тож акценти у грі були зроблені правильно.

Разом з тим, бездумними подібні передачі назвати не можна було: по-перше, м'яч катали дуже швидко, а по-друге – в арсеналі були діагоналі. Лівий захисник міг запускати м'яч на правого фулбека/вінгера, правий ЦЗ на лівого, тощо. Це пришвидшувало темп гри, дозволяючи легко виходити з-під спроб Універсітаті якось тиснути на задню лінію.

Якість роботи Зорі на м'ячі вразила особливо. Іноді луганцям вдавалося розкатувати прямо-таки фантастичні комбінації із залученням 5-6 виконавців, через всю чужу половину поля з вриванням у штрафний. Так, були певні проблеми з відкриваннями безпосередньо в карному майданчику, але загалом у наших футболістів завжди було кілька варіантів для передачі. Тут варто віддати належне вінгерам (Кабаєву й Фагундесу) та Нагнойному, хоча й яскраво атакувальний центр поля допоміг – тим не менш, в наступних матчах буде потрібен чистий руйнівник.

Зрештою, вдалося створити пристойну кількість моментів. Так, в атакувальній роботі можна знайти достатньо проблемних нюансів, але вони були неминучими в умовах Зорі. Тим не менш, команда створила з гри 5 явних гольових нагод, причому 3 були проведені з меж штрафного. Крім того, варто згадати про удар Фагундеса з правого краю (підвело виконання) та незавершену Чурком суперкомбінацію. І все це без урахування голу Нагнойного. Not bad.

Зоря довела свою тотальну перевагу над бронзовим призером чемпіонату Румунії. Приємно дізнаватись, що ми і досі можемо говорити про таку річ, як вищий клас українських клубів у єврокубках. Вдвічі приємно бачити, що попри всі проблеми луганці намагаються грати в хороший футбол, а не займаються легкою атлетикою заради результату. За підопічними Патріка фон Леувена в цьому сезоні буде дуже цікаво спостерігати.

Універсітатя дуже слабка, але святкувати зарано

Суперник Зорі здавався дуже серйозним – в його складі виступають чотири збірники, є купа футболістів із досвідом Серії А та Браги, є навіть син Рівалдо. Також румуни суттєво переважали у ігровому тонусі. Звісно, Універсітатя мала купу проблем на початку сезону, однак їх жодним чином не можна поєднати із труднощами Зорі. Букмекери теж були на боці нашого суперника. Матч проти Крайови повинен був стати суперважким.

На практиці ж виявилось, що Універсітатя – абсолютно неконкурентний "колгосп" у ігровому плані. Повна відсутність пресингу, фатально низький темп гри, тотальна безідейність попереду й шалений відсоток браку. Неможливо назвати бодай якийсь аспект, у якому цей колектив виглядав хоча б трішечки пристойно. З таким футболом Універсітатя легко могла б програти і представнику нашої Першої ліги.

Щоправда, навіть за такої картини не можна закидувати румунів шапками. По-перше, за командою із Крайови залишається перевага в тонусі та фізичних кондиціях. Вона виявилась не такою великою, як очікувалось, але в останні 15-20 хвилин гра вирівнялась – було навіть кілька неприємних ситуацій біля наших воріт. По-друге, Зоря продемонструвала проблеми в обороні на стандартах та після кросів – двічі центрбек Рауль Сілва замикав подачі, а ще в одному епізоді забули про Кепецине на правому краю штрафного.

По-третє, тривожить завершальна фаза атак. Зоря продемонструвала дуже симпатичну роботу на м'ячі, але ударним був лишень відрізок на початку другого тайму – тоді вдалося знайти ключик до штрафного Універсітаті, що вилилось у гол та град моментів. Більша ж частина матчу пройшла за стерильного контролю без моментів. Було багато хороших обіграшів у центрі та на чужій третині, але до реального загострення справа доходила рідко.

Сильно критикувати за це не хочеться. Для першого за 9 місяців матчу луганці і так продемонстрували дуже крутий футбол – просто не вистачало зіграності та відпрацьованості. Можливо, досвідченіший Гладкий допоміг би добити слабкий оборонний блок Універсітаті, хоча і Нагнойний дуже сподобався. Тим не менш, За Зорю дещо лячно – в Румунії можна пропустити випадковий гол, а потім розривати суперника 90 хвилин, так і не забивши у відповідь.

Саме тому роздумувати над розкладами у плей-офф Ліги конференцій зарано. Зоря довела готовність виносити Універсітатю в 9-ти випадках із 10-ти, але працювати ще є над чим.

Ліга Європи: Фенербахче розгромив Словацко, екс-гравець Дніпра віддав асист на переможний гол