УКР РУС

Зоря – Лестер: цінна перемога, яку не нівелює виліт з ЛЄ, солідність і несподівані герої, Скрипник вгадав зі всім

4 грудня 2020 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Луганці здолали англійську команду (1:0) в п'ятому турі групового раунду Ліги Європи. Огляд матчу Зоря – Лестер читайте на "Футбол 24".

Зоря стартувала в груповому етапі Ліги Європи з трьох поразок, але зберігала шанси на плей-офф завдяки перемозі на АЕКом в попередньому турі. Лестер вже гарантував собі вихід з групи, тому приїхав до України неоптимальним складом.

Не було Варді, Шмейхеля, Еванса та Тілеманса, а в обороні вперше після травм вийшли Перейра та Сьоюнджю. У Зорі були питання щодо центру захисту – на місце дискваліфікованого Вернидуба опустився Іванісеня. А ворота луганців несподівано захищав не Шевченко, а Васіль.

Зоря – Лестер – відео гола й огляд матчу

Початок зустрічі залишився за Зорею. Господарі активно йшли вперед, великими силами розташовувалися у чужих володіннях, навантажували задню лінію суперника. Вже на третій хвилині пройшла класна атака через центр: луганці вивалювалися 4 в 2, Кабаєв віддав на Кочергіна, але той не переграв голкіпера в ближньому куті.

Кочергін загалом виділявся активністю, брав на себе ініціативу, сміливо віддавав нестандартні передачі та бив по воротах. Експериментальна оборона Лестера не встигала за підопічними Віктора Скрипника. Сьоюнджю знову отримав пошкодження, а Фофана, який його замінив, покращив ситуацію в захисті.

До середини тайму Лестер нічогісінько не показав в атаці. Лише поодинокі навіси у штрафний майданчик, які легко знімали "чорно-білі". Дриблінг Ундера також особливої загрози не становив. Перші удари завдали Джастін і Ундер – дуже неточно. У другій половині першого тайму гості нарешті взяли м'яч під контроль і почали щось придумувати попереду.

Суператака завершилася виходом Ундера сам на сам з Васілем, але турок пробив повз дальню стійку. Зоря відповіла потужним пострілом Циганікса після кутового (парирував голкіпер) та відвела гру від власних воріт. До перерви команди обмінялися напівмоментами. Барнс зліва залетів у штрафний, хитнув Іванісеню, але пробив погано. Юрченко ефектним закиданням шукав Громова, однак той програв позиційну боротьбу.

Другий тайм розпочався з атак Лестера, які, щоправда, завершувалися бездарними ударами. Ундеру бажання було не позичати, однак партнери його не завжди розуміли, а самому Дженгізу бракувало ефективності. Зоря ж періодично будувала швидкі випади. Кочергін прорвався лівим флангом і навісив – Юрченко головою пробив у поперечину. Інші подачі у штрафний майданчик англійців були неточними.

Надалі суперники почергово переходили в позиційні атаки, але із завершенням були проблеми і в тих, і в інших. Все ж Лестер діяв гостріше. Ундер накинув точно на голову Фофана, а той з кількох метрів не влучив у ворота. Іхеаначо та Маддісон потужними ударами перевірили пильність Васіля – голкіпер Зорі гідно вийшов з епізоду.

А на 84-й хвилині Зоря забила вирішальний гол. Луганці перехопили м'яч на чужій половині, перевели атаку на лівий фланг Кочергіну, потім направо Фаворову, а той чудово прострілив вздовж воріт. Сайядманеш, який за кілька хвилин до того вийшов на заміну, замкнув дальню стійку та переправив м'яч у порожні ворота! 1:0! Васіль на останніх секундах робить ефектний сейв після удару Ундера! Перемога!

Зоря обіграла Лестер, набрала 6 очок і піднялася на третє місце в групі G. Втім, усі шанси на вихід у плей-офф згоріли, адже Брага паралельно здолала АЕК і гарантувала собі щонайменше другу сходинку. Лестер з 10 пунктами залишився першим. Наступного тижня Зоря поїде в Португалію в гості до Браги, але перемога в останньому турі не допоможе українцям.

Велика перемога Зорі, яку не варто нівелювати

Лестер приїхав без турнірної мотивації та без зірок, а на поле вийшли резервісти та ті, хто набирає форму після травм. Однак цього було недостатньо, щоб вважати Зорю фаворитом зустрічі. Склад гостей все одно виглядав потужнішим. Проти підопічних Скрипника грали кваліфіковані футболісти, які нав'язують конкуренцію в команді рівня Ліги чемпіонів, та тренер, який другий сезон поспіль йде в топ-4 АПЛ. "Гравці Лестера залишили на полі дуже багато сил. У них було величезне бажання перемогти", – заперечує брак мотивації Брендан Роджерс.

Зоря стала четвертою українською командою після Динамо, Шахтаря та Дніпра, яка обіграла англійців. Лише 13-та перемога "наших" над "ними" в 63-х матчах. Ця звитяга цінна, важлива та престижна. Зоря взяла реванш за розгром у першому турі. Тепер єврокубкова осінь-2020 запам'ятається не нулем у першій половині групового етапу, а перемогою над Лестером.

Змінюється контекст. Зорю знищували, коли вона в останньому турі УПЛ боязливо втримувала нічию з Десною та не спробувала вирвати друге місце. Луганці казали, що для них дуже важливо потрапити в Лігу Європи. "Потрапити, щоб зганьбитися там?" – запитав би кожен на початку листопада. "Ні. Щоб обіграти Лестер", – можуть відповісти зараз гравці Зорі.

А щодо виходу з групи... Зоря сіялася з четвертого кошика та отримала пристойних суперників. Про плей-офф можна було мріяти, однак шансів від початку було мало. Колектив Скрипника потрібно критикувати за безвольність у перших турах (і ми всі це робили), але не за виліт з Ліги Європи. Тому відкиньмо сьогодні нотки негативу та похвалімо Зорю. Вона на це заслужила.

Скрипник вгадав зі всім, трішки удачі та легіонери в героях

Справедливим підсумком була б нічия. Візуальні враження підтверджує як базова статистика (13:15 за ударами, 6:7 з меж штрафного), так і просунута (1.22 xG проти 1.45 xG за якість створених моментів). Лестер все ж був ближчим до перемоги завдяки Ундеру, який часто загострював нестандартними діями. Наше щастя, що партнери погано розуміли задуми турка, а його удари летіли повз ворота.

Втім, перемога Зорі аж ніяк не випадковість. Бронзовий призер УПЛ провів рівний матч, не дозволяв себе возити (за винятком 15 хвилин у другій половині другого тайму), не відсиджувався в обороні, балансував між позиційними атаками та швидкими випадами, різноманітно розігрував м'яч.

Форварди зберігали високі позиції (Громов і Гладкий ще й чудово діяли на другому поверсі, чіпляючись за м'яч) та змушували захисників Лестера сидіти глибше. Як наслідок, англійці втрачали компактність, виникали розриви між лініями, хавбеки не встигали покрити стільки простору. Вже на старті зустрічі луганці провели разючу атаку через центр і вчотирьох виходили на двох захисників.

"Нарешті зловили свою гру. Була впевненість у позитивному підсумку", – сказав після гри капітан Юрченко. Зоря на старті сезону дійсно виглядала приреченою, без вогню та впевненості. А в цей вечір навпаки – сміливий футбол і тотальна впевненість у собі. Нарешті луганців знову можна назвати мужиками.

Була дилема з центром захисту, адже Вернидуб відбував дискваліфікацію. Віктор Скрипник опустив у задню лінію Іванісеню і не прогадав. Мало того, що сам Дмитро чудово відіграв у захисті (6 виносів, 5 перехоплень, 9 точних лонгболів), ще й Назарина на його позиції в центрі поля не підвів.

Тренер здивував появою Ніколи Васіля у воротах замість Микити Шевченка. І знову стовідсоткове влучання! Боснієць наприкінці зустрічі спершу зберіг нулі на табло подвійним сейвом після ударів Іхеаначо та Маддісона, а потім врятував перемогу, витягнувши з "дев'ятки" м'яч після пострілу Ундера. Водночас Васіль брав участь у побудові атак і робив це досить непогано.

Третє влучання Скрипника – вчасна заміна Сайядманеша. Іранець забив буквально другим дотиком до м'яча! Повірив, відчув, встиг на дальню стійку. Не факт, що Гладкому вистачило б концентрації так допрацювати епізод після 80 хвилин на полі. Браво Скрипнику!