УКР РУС

Зоря розгромно програла АЕКу: тактична неготовність луганців до сезону, психологічні проблеми та вирок керівництву клубу

6 листопада 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Матч 3-го туру групового етапу Ліги Європи між Зорею та АЕКом завершився гучною перемогою афінського колективу.

Зоря та АЕК перемог у груповому етапі Ліги Європи досі не знали, тож сьогодні обом командам була необхідна лише перемога. На цей матч Віктор Скрипник нарешті зміг випустити Громова в старті, а місце на правому фланзі оборони несподівано зайняв Хомченовський – зліва розпочав Циганікс, а Фаворов залишився на банці. Афіняни, своєю чергою, з перших хвилин кинули в бій Чигринського й Шахова.

Зоря – АЕК – 1:4 – відео голів і огляд матчу

Домашній поєдинок проти Браги українська команда завалила, пропустивши двічі за 11 хвилин. Футболісти пообіцяли, що зроблять висновки, але вже на 3-й хвилині зустрічі з АЕКом оборона Зорі почала подавати тривожні сигнали – це Циганікс пропустив передачу за спину, дозволивши Васілантонопулосу прострілити на дальню стійку з правого краю штрафного. Шевченко вибив м'яч, а господарі провели флангову атаку з прострілом, який заблокував Чигринський. Кутовий луганцям нічого не дав, а вже на 7-й хвилині вони пропустили гол: Абу Ханна ніби й грав щільно із Ліваєю на краю штрафного, але дозволив Марко викотити передачу в центр у спини захисникам – Танковіч же пробив у дотик метрів з десяти. 0:1.

У відповідь Зоря взагалі нічого адекватного не створила, а АЕК продовжував насолоджуватись помилками суперника. Так, на 14-й хвилині Танковіч ефектно хитнув Іванісеню на лівому фланзі й увірвався у карний майданчик, опинившись під гострим кутом прямо перед Шевченком. Микита не дав себе перекинути, але на 18-й він сам викотив м'яч у ноги Танковічу – той стояв у двох метрах від голкіпера й навіть особливо не тиснув на нього. Зорю врятував вдалий рикошет в руки Шевченку.

Лише після цього підопічним Віктора Скрипника вдалося огризнутись кількома дальніми ударами, але сумарна їхня гострота становила 0,06 очікуваних голів. Показовим був удар Юрченка з лінії штрафного, після якого м'яч полетів практично вертикально.

Зрештою, АЕК покарав за такий футбол. На 34-й хвилині Лівая виграв єдиноборство в центрі поля й викотив передачу на хід Танковічу, а той пройшов уперед та віддав проникний пас у штрафний на Манталоса – Петрос же випередив Хомченовського, вийшов віч-на-віч з Шевченком і легко його переграв. 0:2. Ще за чотири хвилини капітан афінян міг оформити дубль спокійно увірвавшись у карний майданчик і пробивши головою, але м'яч відправився точно в руки голкіперу.

Зоря відповіла двома моментами перед свистком на перерву. Так, на 42-й хвилині Кочергіну вдався потужний удар метрів з 24-х у дальній нижній кут – м'яч пройшов поруч зі стійкою. На 44-й же шанс відквитати один гол подарував Неделчару, який пропустив простенький пас з глибини й дозволив луганцям провести атаку з подачею з правого флангу. Кабаєв прийняв м'яч на лівому краю штрафного й опинився прямо перед Цінтотасом, після чого спробував його перекинути – втім, Владислав перекинув і ворота! Зрештою, на перерву команди пішли за комфортної переваги АЕКа.

Віктор Скрипник по перерві вирішив освіжити атаку, випустивши на поле Сайядманеша та Назарину. Зоря непогано почала другий тайм, ледь не всадивши Манталоса на другу жовту картку, але моментів все так же не виникало. Навіть подачу господарів зі стандарту грецькі захисники впевнено вибили. Більше нічого на старті луганці не створили, а на 54-й хвилині вони ще й третій гол ковтнули: Лівая отримав передачу на правий фланг під епізод один-в-один проти Абу Ханни, Джоель ніби й контролював ситуацію, але Марко спокійно пробив з-під нього в ближній кут – 0:3.

Спантеличена Зоря відповіла виходом на поле Фаворова та Гладкого, але виділятись продовжував тільки Кочергін – втім, його дальній удари на 50-х та 60-х хвилинах йшли по центру й точно в руки Цінтотасу. На 68-й хвилині господарі навіть могли четвертий гол отримати, але замикання навісу зі стандарту у виконанні Сварнаса пройшло над поперечкою. Після цього швидкості у матчі впали, а наступний момент стався аж на 81-й хвилині – і одразу завершився голом Зорі! Луганці заробили кутовий, Цінтотас не дуже вдало вибив м'яч кулаками, після чого Назарина виконав скидку на ногу Кочергіну – Владислав же красиво пробив під ближню стійку. 1:3.

Втім, одразу після розіграшу з центру поля греки провели атаку правим флангом, у три передачі прошивши всю оборону Зорі – в завершенні епізоду Сварнас пробивав з правого краю карного майданчика, а Шевченко ногою парирував в коліно Ліваї. Від нього м'яч і залетів у ворота. 1:4. Не пройшло і хвилини. Це був кінець, хоча команди могли забити ще по голу – Вернидуб при замиканні подачі зі стандарту влучив у поперечку, а гості запороли контратаку 2-в-1 ударом Ботоса по горобцях. Зрештою, фінальний свисток зафіксував розгром української команди.

Таким чином, Зоря з нулем залікових балів залишилась на останній позиції в турнірній таблиці групи G. АЕК з трьома очками йде третім, у Браги на три пункти більше, а очолює групу Лестер – у "лисів" три перемоги.

Зоря тактично не готова до сезону

Про це вже можна говорити впевнено, адже на дворі листопад, а у луганців в активі всього дві перемоги в УПЛ (над найслабшими командами) та три поразки в Лізі Європи. Неготовність Зорі помітна як у ігровому аспекті, так і в кадровому та психологічному.

Перш за все, варто відзначити тактичні проблеми. Віктор Скрипник намагається ставити модерний футбол через володіння, гру в короткий пас, максимальне насичення центральної зони та інтенсивний пресинг / контрпресинг – для українських середнячків (і не тільки) це вкрай нетипова історія. Європейський підхід екс-тренера Вердера відчувається, але на практиці маємо купу проблем, які не були вирішені ще з попереднього сезону.

По-перше, футболістам Зорі патологічно не вдається конвертувати свою перевагу у моменти. Матч проти АЕКа не відрізнявся від поєдинків проти Браги, Інгульця, Динамо чи минулорічних зустрічей з лідерами УПЛ – команда катала м'яч на чужій половині поля більше 60% ігрового часу та домінувала за показниками пресингу, але мала мінімум моментів. Більшість з них була пов'язана з дальніми ударами, якими луганці намагаються компенсувати відсутність вривань у штрафний та відкриття якісних позицій для обстрілу.

У поєдинку проти АЕКа лише п'ять ударів з меж карного майданчика не заблокували, а з них лише моменти Кабаєва та Вернидуба дійсно претендували на гол. Сумарна вага 16 ударів луганців становила всього 0,75 очікуваних голів. З тим же Інгульцем на вихідних було лише 15 вривань у штрафний та 1 постріл у площину – з пенальті, без якого Зоря мала б 0,67 xG.

Іноді дальні удари приносять успіх, як з Десною у матчі за бронзу чи в поєдинку з Динамо, але частіше вони пов'язані з рандомом. Як наслідок, з Брагою перший гол Зорі залетів аж на 90+6-й хвилині, а проти АЕКа – на 81-й, за рахунку 0:3. Саме тому сучасні тренери навіть забороняють бити з дистанції, вимагаючи протяжок м'яча та пошуків кращої позиції.

Віктор Скрипник пов'язує слабкість у цьому компоненті з індивідуальним класом – мовляв, у греків футболісти приймають "с уходом", з мінімумом дотиків – і він має рацію. Луганці дійсно довго возяться з м'ячем і допускають значний відсоток браку. Наприклад, Іванісеня вже на 9-й хвилині зіпсував перспективну атаку, замість гри в дотик неоковирно обробивши пас (хоча до нього є претензії) й виконавши непотрібний розворот. Суперник за цей час встиг скоротити дистанцію, закривши вільну зону.

А тут Дмитро замість варіанту з простішою передачею на просування вирішив зіграти складніше, виконавши закидання за спину. Рішення цікаве, але виконання підкачало.

Іванісені не вистачає досвіду в роботі з власним тілом на поворотах та прийомах. Втім, не тільки він помилявся. Так, Кочергін втратив шанс відзначитись з блискучого розіграшу кутового – в таких епізодах потрібно забивати, але Владислав пробив щічкою кудись в небо.

Втім, головною проблемою Зорі і проти АЕКа, і у попередніх зустрічах залишається позиційна робота. Бронзові призери УПЛ часто стягуються до м'яча при атаках замість створення ширини та відкривань між лініями, а замість варіантів обіграшу на дриблінгу чи розрізних передач віддають пас на ближнього. В поєднанні з технічним браком це призводить до жахливих наслідків.

Так, на 14-й хвилині Хомченовський замість передачі в штрафний довго думав, а потім віддав діагональний пас назад. Його перехопили, після чого сталася контратака з виходом віч-на-віч. Крім того, слід звернути увагу на Луньова та Кабаєва, які не створили варіантів для атаки, а стягнулися в одну точку й потім вибудувались по горизонталі.

Ще простіший варіант не помітив Кочергін на старті зустрічі. Передача за спину напрошувалась, хоча з навичками Владислава можна було б намагатись і обігрувати – Владислав віддав пас на фланг Циганіксу. Атака застопорилася.

А ось класичний момент з другого тайму, коли свіжий Назарина вирішив пробивати з флангу, з шаленої дистанції – хоча Юрченко відкривався між лініями, а Вернидуб біг на протилежному фланзі для створення ширини. Звісно ж, удар виявився невдалим. І знову питання до нападників – свіжі Сайядманеш і Гладкий просто опинились в одній точці, хоча за логікою хтось з них мав іти на дальню стійку. Тоді можна було б і перспективну подачу віддати.

Гравці Зорі занадто часто неправильно інтерпретують простір в позиційному наступі, що призводить до відсутності вривань у штрафний та катастрофічно низької якості створених моментів. Втім, це ще півбіди. Луганці ще гірше відчувають епізоди в обороні.

Так, вже на 3-й хвилині Циганікс висмикнувся на захисника, очікуючи пасу в ноги, хоча він був зобов'язаний змикати лінію. Як наслідок, пішла передача за спину, а грамотний вихід Вернидуба нічого не дав. До речі, кілька таких ситуацій мала і Зоря, але подібних передач майже не виникало.

При другому голі Хомченовський пропустив ривок Манталоса з глибини. Втім, там він хоча б просто пізно увімкнувся й не встиг, а от на 38-й хвилині у штрафному Зорі виникла абсолютно порожня зона, з якої повинен був забивати Манталос. Тут провалилися опорники, які банально кинули грати. На дальній стійці також були варіанти.

До всього цього слід додати тактичну поразку Віктора Скрипника. АЕК – ніякий не гранд, його впевнено виносили Брага і Лестер, але у Запоріжжі греки виглядали командою, яка на порядок вища за класом. Але ж погляньте на їхній склад! Там немає ніякої переваги.

Рецепт успіху проти Зорі був максимально простим. Греки здорового пресингували на чужій половині поля, а в позиційній обороні вміло перемикалися на блок 5-1-2-1, намагаючись грати 1-в-1 в центральній частині поля. Луганці не отримували простору, переводили м'яч на фланги або просто дарували його супернику (тобто, били з дистанції), при цьому отримуючи контратаки через зони фулбеків.

У схемі 4-4-2 ромб флангові кишені є максимально вразливою зоною, але у Зорі немає футболістів, здатних надійно страхувати вінгерів. Циганікс і Хомченовський – це атакувальні півзахисники, які не мають навичок гри в обороні. Щоправда, дивно, чому справа вийшов Дмитро, а не Фаворов.

Зоря провалюється навіть в УПЛ, не маючи в своєму арсеналі нічого, окрім індивідуальних дій, контратак і дальніх ударів – вони є наслідком неможливості покращити позицію для пострілу й увірватися в штрафний. Прикро, але це факт – найбільш цікавий з тактичної точки зору середняк УПЛ прямо зараз не готовий до сезону. Не тільки у Європі, а й загалом.

У Зорі проблеми в голові

Після емоційних флеш-інтерв'ю представників Зорі критикувати луганців за психологію не хочеться. Було помітно, що вони морально роздавлені. Футболісти неймовірно хотіли перемогти, старалися, віддали усі сили й були шоковані результатом. Гравці прямо заявили, що не знають, у чому причина всіх бід – вони самі хочуть їх знайти, але не розуміють, що відбувається. Це – дуже серйозна проблема.

Виникають питання до того, що коїться в голові гравців. Зоря вдруге поспіль пропускає швидкий гол і натурально провалює старт поєдинку. Всі луганці відзначають цю проблему, але нічого не можуть з нею зробити. Та і загалом в діях футболістів не помітно якоїсь іскри та емоції – з телевізору це важко відчути, однак поразки виглядають лякаюче буденно.

Жоден футболіст не згадав про тривалі проблеми тактичного характеру. Кочергін цілком серйозно говорив, що суперники використовують перший же момент, а Зоря не може забити і з п'яти – але про які п'ять моментів мова? Та і передумови до пропущених голів виникли вже на 2-й хвилині. При цьому в поразках винен клас, налаштування, швидкі голи, невезіння, ще щось, але ніхто не обмовився щодо проблем з просуванням м'яча у позиційних атаках, шпаринах у захисті чи банального технічного браку. Віктор Скрипник на це натякнув, але якщо проблема залишається актуальною вже протягом другого поспіль сезону, то виникають питання і до нього.

Зоря виглядає розгубленим колективом, який не знає, що робити й не розуміє, в чому його біда. Вже явно окреслились контури психологічної ями, тож пауза на матчі збірних випала дуже вчасно. Футболістам і тренерам потрібно зібратись на базі й серйозно поговорити.

Вирок керівництву Зорі

Якщо поглянути на проблему ширше, то невдачі Зорі виглядатимуть не так шокуюче. Власне, у луганців сезон не пішов ще до його початку, коли Віктор Скрипник спочатку пішов з клубу, потім повернувся, а між цими подіями засвітилася фігура Олександра Бабича. Це вже нездорова ситуація – сама по собі вона навряд чи вплинула на результат, але непогано розкрила якості керівництва.

При цьому у попередньому сезоні за мінімальну клаусулу клуб змушений був продати Михайлченка та Чеберка – стрижневих футболістів у системі Скрипника. Так, всі показують пальцем на "папєрєдніків" у керівництві, ніби-то міцно пов'язаному із Вадимом Шаблієм, однак той же Назарина, за чутками, не був креатурою Віктора Анатолієвича. Підписання хавбека сталося вже при новому гендирі. Агентом Єгора виступає саме Шаблій.

Трансферна кампанія залишає бажати кращого. Вона сильно розтягнулася в часі, Жунінью взагалі не заявили на Лігу Європи, тож тренерський штаб змушений ставити на фланги оборони двох вінгерів, а замість Абу Ханни в центр оборони – опорника Цвека. По суті, у Зорі прямо зараз немає готового центрального нападника, лівого фулбека та варіантів у центрі захисту. Ось Джоель допустив купу жахливих помилок – ким його замінити?

Чутки про відсутність зарплатні коментувати не хочеться, адже ніхто так і не надав жодного факту. Втім, диму без вогню не буває – вірогідно, з фінансами у луганців дійсно не все в порядку. Не просто ж так після завершення попереднього сезону Віктор Скрипник наголошував на тому, що тепер клуб заробить гроші. Між тим, заради цієї Ліги Європи команда та тренерський штаб пішли на шалені репутаційні втрати.

З такою підготовкою і мотивацією у Лізі Європи робити нічого. Помилки та недопрацювання керівництва клубу виходять боком прямо на футбольному полі, у матчах проти грецьких колективів. На жаль.

Ліга Європи: Яремчук асистом не врятував Гент, Качараба посприяв знущанню Хоффенхайма, фіаско росіян