УКР РУС

Жирона повернулась на 2-ге місце, здолавши Осасуну – суддя заважав топ-грі Довбика, Циганков віддав асист і зламавсяbomb

10 березня 00:06 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Жирона у рамках 28-го туру Ла Ліги перемогла Осасуну (2:0). Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Довіра до українців – залізна

Домашка проти Осасуни мала важливе значення для підопічних Мічела. Жирона у п'ятницю втратила другу позицію в таблиці, відставши від Барселони на два залікових бали. Відрив від п'ятої (тобто від падіння за межі зони ЛЧ) становив дев'ять очок, однак Атлетік міг його скоротити – за таких умов каталjнці були зобов'язані перемагати.

Асист Циганкова і божевільний шанс Довбика у відеоогляді матчу Жирона – Осасуна – 2:0

Під таке завдання в старт випустили одразу двох суперзіркових українців. Мічел повернувся до схеми з трьома захисниками й двома "десятками" під Довбиком. Циганков вийшов на позицію правого латераля.

Хороший перший тайм Жирони – але з мінімумом моментів. Довбик і Циганков виділялись

Каталонці виглядали досить переконливо, контролюючи м'яч 60% ігрового часу й доволі сміливо атакуючи. Настільки сміливо, що в одному з епізодів центрбек Ерік Гарсія протягнув м'яч через півполя, обігрався перед штрафним і завдав удару (його заблокували). Що найбільш важливо, вже на 9-й хвилині господарі прошили голкіпера памплонців – а зробив це Довбик.

Все почалося з обрізки воротаря. Савіо перехопив м'яч на чужій третині поля, обігрався з Порту й виконав проникний пас, а Довбик з лівого краю штрафного поцілив у правий нижній кут. На жаль, гол не зарахували через явний офсайд.

За чотири хвилини до цього Артем замикав навіс Гутьєрреса, однак вийшло зовсім слабко. Зате в тому епізоді круто проявив себе Циганков – саме Віктор організував квазігольову атаку, запустивши точну діагональ. Крім того, саме він почав атаку з проривом Гарсії до чого штрафного.

Взагалі, з пасингом у екс-динамівця все було в порядку, що й вилилось у асист на 13-й хвилині. Українець відкрився на чужій третині й на розвороті видав шикарний розрізний пас. Порту прийняв м'яч на правому краю штрафного та пробив у дальній нижній – 1:0!

Осасуна відповідала дальніми ударами й стандартами, але особливої небезпеки вони не становили. Винятком став лонгшот Монкайоли на 38-й хвилині, який пролетів повз дев'ятку. По ходу матчу ще й дощ пішов, який заважав загострювати під тиском Жирони – втім, він заважав і каталонцям. У першому таймі нічого, крім вищезгаданих епізодів, команда не створила.

Довбик і Циганков по перерві стали ще сильнішими

Якщо у першому таймі українці Жирони просто були помітними, то в другому вони стали конкретною проблемою для Осасуни. Особливо додав Довбик, який почав безпосередньо загострювати – Циганков же продовжував склеювати завершальну фазу атак.

Їхня взаємодія повинна була завершуватись голом вже на 48-й хвилині. Циганов увірвався до штрафного з напівфлангу, відкрившись під проникний пас Порту з правого флангу. Віктор із району воротарського скинув м'яч під удар Довбику – Артем же метрів з восьми викручував у дальню дев'ять. Трохи неточно!

На 53-й же Довбик прийняв вкидання з ауту, поставив корпус і скинув м'яч Гутьєрресу, а сам побіг відкриватись на дальню стійку. Все завершилось подачею Мігеля, але українець трішечки не встиг!

На 59-й хвилині міг відзначитись Блінд, який підхопив м'яч перед штрафним після заблокованого лонгшоту Циганкова. Дейлі ще й обіграв захисника, перш ніж пробити метрів з 11-ти. В останню мить гостей врятував Еррандо, який накрив постріл у підкаті.

На 62-й хвилині Довбик міг стати асистентом, підтримавши Савіо під час його слалому з власної половини поля. Артем прийняв пас від бразильця й відповів передачею у дотик, на хід – вінгер же увірвався до карного майданчика та впав.

До речі, в цьому епізоді варто відзначити і відкривання Циганкова праворуч. Віктор був готовий прийняти пас і завершувати атаку самотужки.

На повторі помітно, що Катена поклав руку на спину Савіо та пішов у контакт. Втім, важко зрозуміти, наскільки цей контакт був серйозним і чи не підставлявся вінгер – хоча якщо підставлявся, то це зроблено майстерно. Так чи інакше, VAR жодного порушення не побачив. Жирона замість пенальті отримала кутовий.

Корнер після резонансного падіння міг стати результативним. Алейш Гарсія виконав подачу на лінію воротарського, а Довбик замкнув потужним ударом головою. Усім здалося, що це гол, однак Еррера виловив м'яч на самій лінії воріт!

На жаль, цей момент став останнім для Артема. У наступні 17 хвилин наш земляк вже не виглядав настільки яскраво. Було кілька скидок під розвиток контратак, кілька виграшних єдиноборств, але не було гостроти біля чужих воріт. Показово, що і Жирона перестала створювати моменти – зрештою, все завершилось заміною на Порту.

За 81 хвилину Довбик виграв 1 верхову дуель (єдину в принципі), переміг у 4-х єдиноборствах з 8-ми, заробив на собі 4 фоли й завдав 3 удари – 2 у площину й 1 неточний. Загальний доробок українського нападника – 0,21 очікуваних голів, але в статистику не входять скасований гол і пас під ймовірний пенальті.

Тривожна заміна Циганкова

Можливо, Довбик і вся Жирона потьмяніли через втрату Циганкова на 62-й хвилині. До того часу Віктор вже хвилин п'ять, як шкутильгав, тримаючись за коліно. Взагалі, наваррці грали грубо, нещадно б'ючи по ногах – зокрема, діставалося і Довбику. Можливо, і добре, що Артема зняли з гри.

Травма Віктора дуже тривожить, адже всього через тиждень збірна України гратиме проти Боснії у плей-офф за вихід на Євро-2024. Між тим, спортивний лікар Дмитро Бабелюк вважає, що Циганков ризикує вилетіти на місяць.

Будемо сподіватись, що з нашим вінгером все в порядку – а поки зафіксуємо прекрасну статистику. Циганков віддав 28 точних пасів з 30-ти. Чотири із п'яти передач на просування виявились точними, а ще два паси пішли під удар. Екс-динамівець за 64 хвилини награв на 0,27 очікуваних асистів, виграв 7 із 8 єдиноборств та 4 рази відібрав м'яч (з 4-х спроб). Також у його активі 2 успішних обіграші на дриблінгу з 2-х спроб.

А Жирона помстилася за пошкодження лідера, притиснувши Осасуну наприкінці зустрічі й створивши кілька моментів. Був і гол Порту (він замінив Довбика), який теж скасували, однак точний постріл Савіо на 87-й скасувати ніхто не міг – 2:0!

Саме з цим рахунком матч і добіг кінця. Підопічні Мічела повертаються на другу позицію.

Валенсія перемогла головних грубіянів Ла Ліги: на Яремчука влаштували полювання, у Довбика з'явився ще один конкурент