УКР РУС

Ювентус – Інтер: "б'янконері"– найсильніші в Італії, найгірший матч Ікарді та рекордна тренерська поразка Спаллетті

8 грудня 2018 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Ювентус завдяки голу Маріо Манджукіча здобув перемогу в матчі 15-го туру італійської Серії А проти Інтера.

Чемпіонат Італії 2018/2019, 15-й тур

Ювентус – Інтер – 1:0

Голи: Манджукіч, 66

Перший тайм пройшов дещо сухо. Інтер активніше працював з м'ячем, Юве чергував гру другим номером з тиском, але в цілому обидві команди займалися позиційною та фізичною боротьбою. Перші моменти створив Дибала, який на 8-й хвилині головою замкнув прекрасну подачу Роналду з лівого флангу, а на 10-й пробивав нею після кутового – в обох випадках м'яч пролетів над поперечиною. Гості ж постійно шукали передачею Ікарді, однак за 25 хвилин вони мали лише кілька негострих кутових та слабенкьий удар Врсалько в ближній кут.

Ювентус – Інтер –1:0 – відео гола та огляд матчу

В середині тайму запахло смаженим. На 27-й хвилині Ікарді таки отримав передачу в штрафний та скинув м'яч на Гальярдіні, однак той метрів з 15-ти влучив у дальню штангу. Через хвилину повз неї у падінні пробив Перішич, а Юве відповів на 36-й серією моментів: спочатку удар Бентанкура з близької відстані у підкаті заблокував Брозовіч, потім удар головою К'єлліні у карколомному стрибку парирував Хандановіч, а після цього ще й Роналду спробував забити в через себе – вийшло слабенько. Тим не менш, далі гра не розгоралася: Інтер прибрав м'яч до власних ніг, провів серію позиційних атак, однак нічого гострого до свистка так і не створив.

Ювентус – Інтер: онлайн-трансляція матчу Серії А – як це було

На другий тайм Ювентус вийшов набагато злішим, хоча перший момент створив саме Інтер: П'яніч на лінії власного карного майданчика віддав поперечну передачу на Матюїді, а той обрізався й дозволив Політано завершити епізод ударом з близької відстані – на щастя для туринців, його встигли заблокувати. Після цього міланці відчули серйозний тиск на власні ворота, що вилилося у серію втрат м'яча по всій площині поля. Особливо небезпечною була помилка Міранди у власному штрафному на 53-й хвилині, але господарі так і не змогли покарати суперника. На 59-й з дальньої дистанції після обрізки в центрі пробивав Кріштіану – м'яч пройшов над поперечиною. Зрештою, гол стався: Врсалько дозволив пройти по власному флангу Канселу, Жоау у завершенні слалому подав на лінію воротарського, а Маріо Манджукіч головою спокійно перетворив її у гол – 1:0!

Манджукіч забив свій 150-й гол у матчах національних чемпіонатів

Останні 30 хвилин матчу Інтер повинен був атакувати великими силами, але Юве шикарно перекривав вільні зони та варіанти для передач. Нічого більш гострого за штрафний удар на 74-й хвилині у виконанні Перішича міланцям створити не вдалося – та й той рикошетом від стінки пролетів досить високо. "Б'янконері" ж активно шукали можливість для достроково закриття матчу, обстрілюючи ворота Хандановіча зі стандартів та розриваючи оборону Інтера на контратаках. Втім, забити ще один гол ніхто в цьому дербі сьогодні так і не зміг.

Таким чином, Ювентус набрав 43 очки та продовжив лідирувати у турнірній таблиці, зберігаючи відрив від другого місця у 11 набраних балів. Інтер залишився третім з 29 очками у активі.

Ювентус – найкраща команда Італії

В принципі, про тріумф "б'янконері" у цьогорічному чемпіонаті говорили ще до його початку, а коли їх відрив від другого місця став більшим, ніж п'ять очок – це вже був відкладений на травень факт. Сьогодні Інтер міг трішки опустити Ювентус на землю та довести, що в Італії не все ще втрачено, але нічого подібного не сталося. Туринці провели посередній матч без особливого бажання перемогти, але й цього вистачило для чергової звитяги. "Стара синьйора" просто не має конкуренції.

Ювентус найуспішніше в історії розпочав сезон серед команд топ-5 чемпіонатів Європи

Інтер переграв підопічних Массімо Аллегрі по більшості фізичних показників: відбори (13:16), повітряна боротьба (9:10), володіння м'ячем (49%/51%) – все це було на стороні гостей, але у тактичному плані Юве брав гору. Команда лише на чужій половині поля зробила шість перехоплень (більшість – у центрі), в той час як у "нерадзурі" їх було всього дев'ять. З вісімнадцяти ударів по воротах одинадцять було завдано з меж карного майданчика – у Інтера їх всього дванадцять, з яких лише один пройшов у площину + штанга в першому таймі. Ювентус не нав'язував боротьбу, але домінував завдяки грамотній роботі центрхавів, які начисто відірвали напад Інтера від півзахисту. Показовим став останній відрізок матчу, коли гості просто не могли провести хоча яку-небудь атаку через центр, звалюючись на переводи у фланг.

Крім гарної тактичної моделі, Ювентус банально переважає на ключових ділянках поля завдяки більшій кількость діючих і перспективних суперзірок, які роблять різницю за рахунок індивідуальних якостей – особливо зліва. Карта обіграшей яскраво це демонструє:

Роналду отримав нагороду найкращого гравця листопада в Ювентусі

Лише дев'ять з вісімнадцяти туринських спроб обіграшу були успішними, але у Інтера їх всього сім. Крім того, господарі ефективніше проводили комбінації, доводячи їх до логічного кінця – так, дванадцять комбінативних атак завершувались ударами по воротах. Всі ці аспекти у Інтера були поставлені на порядок гірше; так, у міланців дещо інший стиль гри, але просідання по основних статистичних показниках все одно занадто високе. І без того неідеальний колектив просто не мав шансів переварити такий Ювентус.

Лучано Спаллетті перемудрив із замінами

Одним з поворотних моментів матчу стало рішення тренера Інтера зняти з гри Маттео Політано – найкращого футболіста гостей у першому та на старті другого тайму. Хавбек класно чіплявся за найбільш складні м'ячі та був дуже активним на правому фланзі; він тричі вдало обігрував один в один, зробив найвищу серед атакувальних хавбеків кількість передач (30), а за показником точних був другим (21). Саме Політано міг забивати на старті другого тайму, вдало увімкнувшись у контрпресинг команди перед чужим штрафним. Аналогічно високі показники на лівому фланзі мав і Жоао Маріу. Перший тайм Інтер взагалі міг занести собі в актив.

По перерві Ювентус почав набирати оберти дуже швидкими темпами. Очевидно, Спаллетті хотів налагодити гру в центрі, для чого зняв Політано та випустив Борху Валеро, а Жоао Маріу перевів на правий край. В плані контролю над м'ячем це відпрацювало непогано, але все одно не допомогло зв'язати півзахист з Ікарді. Головною ж проблемою став Маріу, який абсолютно розчинився на новій позиції, що призвело до занадто великого навантаження на Врсалько і, зрештою, до голу Манджукіча. Відіграти ситуацію виходом Лаутаро Мартінеса з Бальде Кейта та переводом Перішича на правий фланг при перебудові на 4-2-3-1 вже не вийшло – Ювентус великими силами відійшов назад та почав карати за індивідуальні помилки, яких в останній третині поля було вдосталь. Крім того, Кейта та Мартінесу не вистачило класу: у вирішальних ситуаціях вони неодмінно діяли слабко – як, наприклад, на 90+2-й хвилині під час жахливого удару аргентинця з лінії штрафного.

Спаллетті не втрачає надії перервати домінування Ювентуса в Серії А

Лучано Спаллетті зняв найкращого гравця першого тайму, не зміг вирішити проблему з відрізаним центром нападу та допоміг супернику реалізувати й без того значну перевагу на флангах. Це однозначна тренерська поразка, яка в матчах проти Ювентуса сталася для Спаллетті вже в 20-й раз. До речі, це його особистий рекорд.

Мауро Ікарді провалився

Мауро Ікарді – головний спеціаліст Інтера по Ювентусу. З моменту його приходу в клуб у 2013 році він забив туринцям вісім голів у шести матчах, в той час як загальна кількість голів Інтера за цей час – дев'ять. Сьогодні саме 25-річний капітан мав зробити різницю на полі, однак аргентинця на ньому, фактично, й не було.

Капітан "нерадзурі" виграв лише дві з чотирьох верхових передач, не відбирав м'яч, зробив лише 19 дотиків до нього, віддав вісім точних пасів та завдав нуль ударів по воротах! Нуль, Карл! Це жахливі показники для топ-форварда – і виправдати їх важко навіть блискучою роботою центрбеків Ювентуса. В принципі, нічого дивного в цьому й не було, адже Мауро ніяких особливих функцій на матч не отримав: його завданням були традиційні чіпляння у штрафному та відкривання під подачі з флангу. Туринці просто ізолювали форварда від півзахисту, не відпускаючи його навіть у відтяжці. Мауро відходив все глибше й глибше, намагаючись знайти м'яч, але це лише нашкодило атакувальним діям Інтера. Перефразовуючи відому футбольну рекламу, можна сказати: "Це не день Ікарді".