УКР РУС

Євро-2020 можуть знову перенести – експерт ВООЗ дав тривожний сигнал

19 січня 2021 Читать на русском

Експерт Всесвітньої організації охорони здоров'я Сантьяго Мас-Кома не виключає повторного перенесення великих спортивних турнірів, які планувалися на 2021 рік.

"Чи зможуть вакцини зупинити поширення COVID-19 – все ще велике питання. Ми знаємо, що вакциновані люди як і раніше сприйнятливі до інфекції, і вони, ймовірно, також зможуть заражати оточуючих. Досі ми точно не знаємо, чи зможуть вакцини знизити швидкість поширення хвороби і, якщо це станеться, то в якому розмірі.

Інший момент стосується швидкості, з якою в різних країнах зможуть розгорнути вакцинацію людей. Уже з'явилися проблеми з логістикою. Деякі країни визнають, що у них будуть проблеми з введенням другої дози через три тижні після першої. Своєю чергою фармацевтичні компанії відповідають, що вони не можуть гарантувати ефективність вакцини, якщо друга доза буде введена пізніше.

УЄФА зробив заяву щодо можливості проведення всіх матчів Євро-2020 у Великій Британії

Я залучений до організації масштабних заходів, запланованих на липень-серпень 2021 року. У всіх цих випадках ми дійшли висновку, що нинішнє ключове слово – це невпевненість, і що нинішній розвиток пандемії не дає підстав для оптимізму. Таким чином, у всіх випадках ми думаємо про план Б, тобто нове відтермінування змагань. Ви, напевно, знаєте, що обговорюється можливість чергового перенесення Олімпійських ігор в Токіо. І це попри те, що в Японії друга хвиля COVID-19 проходить з досить низькими показниками захворюваності.

Розв'язання проблеми залежить не тільки від епідеміологічної ситуації в конкретній країні, але і від того, як довго люди будуть банально боятися літати. Ми знаємо випадки зараження в літаку попри те, що всі пасажири були протестовані перед зльотом. Тобто вірус передавався через інфікованих людей, у яких не було ніяких симптомів, тому тести і не спрацьовували.

ФІФА розглядає можливість проведення чемпіонату світу раз на два роки

Уявіть, які проблеми нас чекають з тією ж логістикою, якщо з'ясується, що повторна вакцинація необхідна вже через 6 місяців після першої? Але ж ми знаємо, що антитіла починають слабшати через 2 місяці після зараження. Потрібно почекати, щоб проаналізувати швидкість вакцинації населення в різних країнах, а також чи збільшиться швидкість поширення нових штамів SARS-CoV-2 в найближчі місяці.

Але в будь-якому разі я б не став відкидати можливість нового відтермінування. Зрештою, не можна виключати можливість нових суворих локдаунів у деяких країнах, навіть з урахуванням того, які катастрофічні економічні та соціальні наслідки принесуть ці заходи", – заявив Мас-Кома в коментарі Sport24.

Втрата Бога, крадіжка "Золотого м'яча", кінець прокляття і бунт на шхуні Барса – яким був 2020 рік для світового футболу