УКР РУС

Яремчук піде з Валенсії: ідеальний клуб для українця, магія Ліги чемпіонів, ціна питання і до чого тут Довбикbomb

8 лютого 16:40
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко переконаний, що форвард збірної України цілком спроможний перезапустити свою кар'єру. Але для цього Яремчуку потрібно потрапити в правильні руки.

У поєдинку Валенсія – Альмерія я отримав велике задоволення від гри Романа Яремчука. Вважаю, це був один із найкращих матчів форварда збірної України у складі "кажанів". Роман мав 3-4 моменти у першому таймі. Багато чого вдавалося. Яремчук нагадав себе ж часів Гента, коли він був зіркою клубу та основним нападником національної команди.

ЗМІ повідомляють, що українець хоче залишитися у Валенсії. Комфортна для життя країна, клуб з іменем. Однак залишитися у Валенсії Яремчуку буде дуже непросто. "Кажани" переживають не найкращі фінансові часи, обмежені у грошах. Брюгге заплатив Бенфіці за українського нападника 17 млн євро. Крім того, у Романа дуже висока зарплата – в районі 2 млн євро за сезон. Яремчуку потрібно забивати ледь не в кожному матчі, щоб Валенсія реально захотіла його викупити і прописати комфортні для нього умови. Натомість показники результативності – зовсім скромні.

Бараха оцінив внесок Яремчука в перемогу – тренер Валенсії назвав причину останніх невдач українця

Валенсійці орендували українця під кінець трансферного вікна, адже довелося шукати доступні варіанти. Влітку пішов Едінсон Кавані. Рубен Бараха залишився з одним Уго Дуро. Брюгге не розраховував на Яремчука, тому відпустив його в оренду. За словами Ігоря Циганика, безкоштовно, та ще й платять половину зарплати, щоб хоч якось зменшити витрати, бо інших варіантів не існувало. Бельгійці прагнули всіма можливими способами позбутися Яремчука, а Валенсія шукала форварда на мінімальні затрати. Ось і зійшовся пазл.

У Валенсії ситуація така: як би не зіграв Яремчук, у наступному матчі він отримає ігровий час. Бо банально немає вибору гравців в атаці. Уго Дуро потрібна ротація, або ж доводиться переходити на гру з двома форвардами, щоб відігратися. Тому постійна ігрова практика у Романа наявна.

На мою думку, однією з головних проблем Яремчука є те, що Валенсія грає в контратакувальний футбол. Швидкий та наполегливий Дуро максимально підходить до цього. Яремчук – більше силовий нападник, який краще почувається, коли команда діє першим номером, а м'яч постійно у штрафному майданчику суперника. Де можна зіграти в один дотик, на другому поверсі. Роману потрібна активна підтримка півзахисту. А ось у форматі, коли потрібно шукати вільні зони, пресингувати та обігрувати суперника, в Яремчука ніколи не було все добре.

Тому, враховуючи фінанси та ігровий стиль Валенсії, подальша співпраця Яремчука із клубом виглядає майже нереальною. На місце другого форварда влітку візьмуть якогось дешевшого та молодшого нападника – під власний стиль гри. Навіть якщо хтось придбає Уго Дуро, сенсу підписувати Яремчука все одно немає. Він – гравець зовсім іншого стилю.

Якщо з Валенсією все зрозуміло, то з Іспанією – точно ні. У Ла Лізі є команда, де українці на хорошому рахунку. Це, звісно, Жирона. Кар'єра Циганкова до переїзду у Каталонію теж не особливо розвивалася. Мічел зумів її перезапустити і вдихнути у Віктора нові емоції. Чому б це не зробити з Яремчуком?

Зараз у складі Жирони два нападники – Довбик та Стуані. Артем – один із найкращих бомбардирів Ла Ліги. Є всі шанси, що влітку каталонці продадуть його за великі гроші. Стуані – 37 років. На уругвайця сподіватися в ролі основного нападника не випадає. Фізично Крістіан не може грати повний поєдинок.

Конкурент Довбика в Жироні оцінив шанси українця на матч з Реалом: "Він робить усе можливе"

Жирона однією ногою в ЛЧ. Від Атлетіка, який іде п'ятим, 11 очок відриву. Має статися щось неймовірне, щоб Жирона випала із чільного квартету. Цього сезону Барселона, Атлетіко, Реал Сосьєдад, Бетіс мають свої проблеми. Тут скоріше можна вести мову про боротьбу за чемпіонство, ніж про втрату путівки в ЛЧ. Відповідно влітку Жирона отримає серйозні фінансові бонуси. Доведеться готувати склад до найпрестижнішого єврокубка. Потрібно мати глибину.

Якщо піде Довбик, то Яремчук виглядає майже ідеальною заміною для каталонців. Він фактурний, силовий нападник. У Жирони немає проблем із півзахистом. Форварду створюють достатньо моментів біля воріт суперника. Потрібно їх тільки реалізовувати. Це точно ближче Яремчуку, ніж біганина у Валенсії.

Мічел показав, що спроможний працювати із гравцями ментально. Циганков заграв майже відразу. Довбик почав забивати теж із перших матчів. Обидва футболісти відчули додаткову впевненість у власних силах. Якраз такий підхід дуже важливий для Яремчука. Це може розкрити його потенціал та повернути найкращу форму.

Також Жирона здатна платити хороші зарплати. За повідомленнями ЗМІ, Циганков і Довбик заробляють 2,3 та 2,5 млн євро за сезон. Тож зарплата не стане проблемою. З Брюгге теж можна домовитися.

Гроші на трансфери є. Зараз додадуться можливості через вихід у ЛЧ. За Циганкова виклали 5 млн. За Довбика – 7,5. Брюгге, звісно, не зможе повністю компенсувати свої витрати на купівлю Яремчука у Бенфіки, але принаймні частково їх покриє. Transfermarkt оцінює Романа у 3 млн євро. Восени йому виповниться 29 років. Тож сума трансферу в районі 5 млн євро стане компромісним варіантом для обох клубів.

Яремчук отримає змогу перезавантажити свою кар'єру. Жирона – досвідченого форварда, гравця національної збірної із досвідом ЛЧ (що вкрай важливо) та ще й адаптованого до Ла Ліги. Брюгге – якусь компенсацію за трансфер із Бенфіки. А збірна України – підсилення конкуренції в лінії атаки.

Пятов потерпає від комплексу меншовартості: Шахтар і збірна України загнали легенду в патову ситуацію