УКР РУС

"Я взяв команду, яка програла два чемпіонати": Фонсека відповів на випади Луческу після свого приходу в Шахтар

6 жовтня 2021 Читать на русском

Колишній головний тренер Шахтаря Паулу Фонсека висловився щодо спадщини Мірчі Луческу у донецькому клубі та про свою роботу після румунського фахівця.

"Я прийшов після 12 років роботи Луческу. Це було нелегко, тому що у мене були інші ідеї. Це була складна робота. Були футболісти, які працювали тільки з Луческу. Змінити бачення футболу і гру після 12 років того, що вони робили – було правда важко. Особливо на першому етапі.

Фонсека назвав гравця Шахтаря, який здійснив найбільший прогрес за часів його роботи, та дав пораду Мудрику

Було непросто, тому що Шахтар жив 12 років з Луческу і його ідеями. Я не кажу, що це погані ідеї – це інші ідеї. Інтегрувати свої ідеї в гру команди було важко. Луческу – дуже хороший тренер. Результати в Шахтарі це підтверджують. Також це доводять результати в Динамо. Для мене, безсумнівно, Луческу – дуже сильний тренер з великими досягненнями.

Вперше про це скажу, тому що Луческу каже про мене 5 років. І завжди не до кінця віддає належне моїй роботі. Я завжди поважав його і його роботу. Але він мою – не до кінця. Хочу сказати одне. Реальність така, що коли ми приїхали сюди, він два роки не вигравав чемпіонат. Я прийняв від Луческу таку команду. Важко було змінити команду, яка не перемагала, в команду-переможця, яка потім три рази поспіль виграла чемпіонат.

Я не взяв у Луческу команду, яка перемагала. Я взяв команду, яка програла два чемпіонати. Трансформувати таку команду в ту, що потім тричі стала чемпіоном – це зробити непросто. Це було пов'язано не тільки з грою. Є ті, хто скажуть, що я використовував ідеї Луческу. Це скажуть ті люди, які нічого не розуміють у футболі. Тому що ми радикально трансформували манеру гри Шахтаря. І моя манера гри не має нічого спільного з манерою Луческу.

"Чемпіонат довгий, і ми ще зможемо це виправити": Майкон вірить, що Шахтарю під силу забрати титул у Динамо

І хочу повторити: хто говорить, що я використовував ідеї Луческу – той нічого не розуміє у футболі. Я прийняв від Луческу гравців, які були без мотивації. Половина футболістів хотіла піти з Шахтаря, не хотіла залишатися в команді. Колектив, у якого були проблеми з дисципліною. Було важко дисциплінувати футболістів. Деякі гравці мали одне ставлення, інші – зовсім інше.

Я прийняв команду у важкій ситуації. Крім того, що команда у нього не перемагала, були і дрібні моменти між тренерами і футболістами. І змінити стиль гри, ці дрібні деталі з дисципліною – дуже-дуже важко. Особливо, спочатку. І для тих, хто скаже, що я грав в той же футбол, що і Луческу – так, це правда. Я грав в тій же системі. Або я граю 4-2-3-1, або 4-4-2, або 4-3-3. Це не система, яку Луческу винайшов. Це універсальна система.

Знову скажу: хто не розуміє у футболі, може сказати, що одне й те саме. Система – це одне. Модель гри і те, як команда грає – зовсім інше. Тому було важко змінити це все. Дуже багато довелося поміняти в плані організації", – розповів Фонсека у коментарі шоу Бомбардир на YouTube.

"Сам здогадався, чи підказують?": неоднозначний вчинок Де Дзербі щодо Луческу, або Що найбільше хвилює босів Динамо