УКР РУС

Вулверхемптон – Манчестер Сіті: Зінченко програє перший трофей, але отримує похвалу, а у Гвардіоли несподівана проблема

20 липня 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Вуверхемптон і Манчестер Сіті розіграли Трофей Прем'єр-ліга Азія. Олександр Зінченко вийшов у стартовому складі. Рахунок і огляд фінального матчу читайте на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Азія Трофі. Товариський турнір, фінал

Вулверхемптон – Манчестер Сіті – 0:0 (3:2 по пенальті пенальті)

Нереалізований пенальті: Стерлінг, 21

У півфіналі АПЛ Азія Трофі Манчестер Сіті розгромив Вест Хем з Ярмоленком. Вулверхемптон же ще впевненіше розібрав на запчастини Ньюкасл. Сіті виграли 6 з останніх 7-и матчів проти "вовків", зігравши внічию в попередньому сезоні чемпіонату Англії. Що цікаво, за всю історію "міщани" здобули в особистих зустрічах лише на одну перемогу більше. Матч Вулверхемптон – Манчестер Сіті відбувається на стадіоні Хункоу в Шанхаї, який вміщує 33 тисячі глядачів. Початок о 14:30 за київським часом.

Манчестер Сіті – Вест Хем: Зінченко як подвійний переможець, Ярмоленко тринькає супершанси, дебют 70-мільйонного новачка

Склади команд на перший тайм:

Вулверхемптон: Руй Патрісіу, Отто, Беннет, Болі, Коуді, Дендокер, Гіббс-Вайт, Моутінью, Хота, Невеш, Траоре

Манчестер Сіті: Браво, Даніло, Стоунз, Ляпорт, Зінченко, Родрі, Де Брюйне, Бернабе, Сане, Поведа-Окампо, Стерлінг

Шалена перевага Сіті з перших хвилин. Стерлінг, Ляпорт і компанія мали чудові моменти – десь не вистачало влучності, десь рятував Патрісіу. Де Брюйне розкішно віддав у розріз на Рахіма, а португальський голкіпер "вовків" ціною травми не дав забити англійцю. Хтось там каже, що передсезонні збори не варто оцінювати серйозно? Хай подивиться, як відчайдушно б'ються Манчестер Сіті та Вулверхемптон у перші 15 хвилин! Руй Патрісіу нарешті піднявся з газону, а його обличчя тепер прикрашає шрам на всю щоку.

Сане після закидання з глибини на швидкості пройшов двох захисників, і Коуді довелося фолити. Стерлінг взявся виконувати пенальті, однак пробив кудись в напрямку небес. Вулверхемптон із зони Зінченка двічі спробував відзначитись, однак до удару справа не дійшло. Родрі потягнув суперника за футболку – можна було і пенальті призначити. Де Брюйне і Стерлінг розіграли красиву триходівку, яку завершував Сане – і знову повз ворота. Даніло не дуже вдало кивнув снаряд у штрафний, утім, його підхопив той же Рахім, найактивніший гравець першого тайму, який невдало склався для удару.

Друга половина першого тайму залишилася за команду Санту. Спочатку "Вулвз" відповіли пасом на хід швидкому Траоре. Тут уже блискучим підкатом відзначився Ляпорт. Згодом Зінченко кілька разів потерпав у захисті. Українець дозволив усе тому ж Траоре знайти м'яч у володіннях Браво, проте чилійський воротар зіграв надійно. Ще двічі Адама на швидкості обійшов Олександра, однак пробити "вовки" знову не зуміли – 2:8 за ударами, 0:3 за влучними в перші 45 хвилин на користь Ман Сіті, який дивом не повів у рахунку.

Після перерви Давід Сілва, Гюндоган, Вокер і Бернарду Сілва замінили Стерлінга, Бернабе, Стоунза та де Брйюне. Фактично лише Ляпорт залишився єдиним центральним захисником. Манчестер Сіті тотально втиснув "вовків" у їхній штрафний. Беннет головою заблокував удар Сане, ще кільком спробам запобігли оборонці. Адама Траоре пройшов Зінченка по флангу, немов швидкісний потяг, однак партнери підвели. Діого Жота на 59-й вибіг у контратаку, і добре, що Даніло заблокував його удар.

Серія замін на 63-й. Зінченко поступися місцем на полі Анхеліньйо. Замість Ляпорта, Сане і Родрі вийшли Гарвуд-Белліс (забивав Шахтарю в Юнацькій лізі УЄФА), Нмеча і Гарсія. Конкурент українця, щойно після виходу, нейтралізував загрозу Вулверхемптона – утім, варто відзначити, що суперник трохи відпустив м'яч. Давід Сілва зі штрафного ледь не прошив Патрісіу. Черговий класний сейв португальського воротаря. Справа дійшла до серії пенальті.

Коуді не переграв Браво – Сіті отримав перевагу, яку не використав Гюндоган. Німецький хавбек також пробив туди, де був воротар – 0:0. Беннет перехитрив голкіпера Сіті, а удар Давіда Сілви взяв Патрісіу – 1:0 на користь "вовків". Макс Кілман також схибив, і Даніло ледь зрівняв рахунок (1:1). Тейлор Перрі, хоч і послизнувся, реалізував четверту спробу Вулверхемптона (2:1). Алейш Гарсія легко вирівнює становище (2:2).

Рубен Вінагре аналогічно впевнено реалізував свій пенальті, а Нмеча, програвши дуель Патрісіу, приніс перемогу супернику – Ман Сіті програє з рахунком 2:3. Чемпіон Європи-2016 знову показав клас, парирувавши 3 пенальті та завадивши Стерлінгу забити з позначки в ігровий час.

Зінченко зі солідним балом від MEN

Олександр знову у грі, пише Manchester Evening News. Український універсал отримав від профільного видання пристойний третій у команді бал 7 – краще оцінили лише Родрі (8) та Де Брюйне (9, Кевін повертає нам найкращого себе). "Обнадійливий виступ і відмінний розподіл м'яча. Навіть незважаючи на те, що Адама Траоре створив йому декілька проблем своєю блискавичною швидкістю".

Для порівняння, конкуренту українця, новачку Анхеліньйо дісталися більш ніж скромні 5 балів. Колишній лівий захисник Ман Сіті та збірної Англії Енді Гінчкліфф вважає його виступ жахливим в обох матчах. Мовляв, такий Анхеліньйо не має жодних шансів конкурувати з Менді та Зінченком. Тактично 22-річний іспанець поступається Зіні. Особливо це помітно у грі в центрі поля та на чужій половині. Goal.com також вважає, що екс-гравець ПСВ – не конкурент Олександру.

Той же Даніло на протилежному фланзі, на думку видання MEN, "не виглядав настільки вишуканим, як Зінченко". Так, оборонних проблем ніхто не відміняв, в атаці Сашко зазвичай діє ще активніше, а сьогодні переважно скромно віддавав креатив на відкуп Сане, Стерлінга, Де Брюйне і компанії, але кілька разів і він змушував трибуни захоплено зітхати.

Гвардіола мав перемагати, але в нього була інша мета

Значення цього трофею Пеп показав після 60-ї хвилини. Тільки-но Манчестер Сіті притиснув "вовків" до їхніх воріт, не даючи передихнути, як посипалась серія замін, що обвалила гру чемпіонів Англії. Насправді не покидає відчуття, що "міщани" дотиснули б клуб китайських власників, якби не потреба дати час якомога більшій кількості гравців. Гармонійна підготовка до сезону передбачає виступ усіх, хто поїхав у Китай на перший збір. Тому що, цитуючи самого Гвардіолу "тренування – це фейк, відхід від реальності, а тільки гра зі справжнім суперником все показує і дає змогу робити необхідні для розвитку помилки".

Як би там не було, Вулверхемптон показав себе блискуче організованим в усіх лініях колективом – не дарма команда Санту виборола путівку в Лігу Європи 2019/20, посівши в попередньому сезоні АПЛ перше місце після топ-6 грандів. Ну, а мати такого крутого голкіпера, як 31-річний Руй Патрісіу, який зупинив Францію у фіналі Євро-2016 – просто неймовірний бонус для кожного. Утім, і Браво показав, що Едерсон має надійного заступника, хоча чилійця й не напружували дуже часто.

Манчестер Сіті має серйозну проблему?

Рахім Стерлінг відзначив 50-річчя з дня висадки людини на місяць. Удар лідера манчестерців був настільки ж жахливим, як третя форма Сіті, від якої рябіло в очах. Британські фанати були безжальними, але їхня критика справедлива. Так бити пенальті – неприпустимо. У минулому сезоні ми бачили, як з позначки хибили Агуеро, Жезус, Марез. Під час післяматчевої серії дуель нервів програли такі динозаври, як Давід Сілва та Ілкай Гюндоган. Гвардіола повинен вирішувати несподівану проблему. Серед численних версій на нового екзекутора називають навіть Зінченка.