УКР РУС

Ворскла перемогла АІК у матчі кваліфікації Ліги конференцій з п'ятьма голами – шедевр Челядіна прикрасив дебют Скрипника

21 липня 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках першого матчу 2-го раунду кваліфікації Ліги конференцій полтавська Ворскла переграла шведський АІК. Звіт читайте на "Футбол 24".

Ворскла починала єврокубковий сезон домашнім матчем проти АІКа в кваліфікації Ліги конференцій, однак полтавським фанам довелося спостерігати зустріч на ютуб-каналах – обидві гри зі шведським колективом мають пройти у Стокгольмі. Ця проблема була не єдиною. Сам суперник "зелено-білих" був непростим, адже в його складі фігурували прізвища Гвідетті, Лустіга та Себастьяна Ларссона, а команда провела вже 15 матчів у чемпіонаті. На щастя, Гвідетті й Лустіг залишились у запасі.

Результати жеребкування 3-го кваліфікаційного раунду Ліги конференцій – Зоря та Ворскла дізналися суперників

Ворскляни влітку змінили тренера – з Юрієм Максимовим контракт не продовжили, а замість нього прийшов Віктор Скрипник. Новий коуч на зборах ставив новий стиль, без кросів і з купою коротких передач, а головною родзинкою стала схема 4-4-2 з ромбом у центрі. Саме в ній полтавці й вийшли на матч з АІКом: Пуцлін грав у ньому в якості опорника, новачок Олійник діяв під нападниками, а у напівфлангах розташувались Венсан Тілль та Козиренко. На лівому фланзі оборони з'явився ще один новачок (Бацула), а на вістрі атаки разом зі Степанюком з'явився бразилець Марлісон (прийшов із Металіста 1925). Пару Яворському в центрі обороні склав македонець Зайков.

Очікувалось, що першу зустріч команди витратять на обережний футбол. Особливо цього чекали від Ворскли, однак підопічні Віктора Скрипника обрали іншу модель – вони розпочали дуже активно. "Зелено-білі" намагалися боротися за контроль м'яча й території, постійно обігруючись у ситуативних трикутниках в коротких та середній пас. Крім того, було помітно, що українці шукають простір за спинами фулбеків АІКа, адже ті звикли діяти високо.

Подібний футбол швидко вилився у взяття воріт шведів. Вже на 4-й хвилині полтавці заробили аут, після вкидання з якого Козиренко обігрався з Пердутою й виконав подачу з лівого флангу на лінію воротарського – Степанюк же замкнув її ударом головою. 1:0! Доволі іронічний гол, адже перед матчем наших фанатів лякали аутами та подачами АІКа. Ворскла била суперника його ж зброєю.

Реальні господарі поля відповіли двома фланговими проривами. В одному з них удар Бйорнстрьома заблокували, а в іншому лівий вінгер змістився й пробив з-за меж штрафного – вийшло зависоко. В цілому, було помітно, що АІК доволі повільно й банально будує свої позиційні атаки. Ворскла могла покарати за це на 11-й хвилині, коли Олійнику вдався непоганий дальній постріл. На жаль, Нордфельдт його парирував. Крім того, на 16-й хвилині здалеку бив Марлісон, але вийшло неточно.

Загалом, футбол Ворскли подобався, однак чи не перша помилка в обороні нівелювала перевагу полтавців. На 17-й хвилині Стефанеллі уникнув офсайду в штрафному й отримав класне закидання від Хуссейна, опинившись прямо перед Різником. Перший удар аргентинця Дмитро парирував, однак тут же відбулося добивання – 1:1.

Втім, радикально на полі нічого не змінилося, а на 24-й хвилині "зелено-білі" ще й другий гол забили! Вийшло красиво: Яворський виконав довге закидання за спину фулбеку під ривок Пердуті, а той увійшов у карний майданчик і викотив пас на лінію під удар Козиренку – той пробив точнісінько в дальній кут. 2:1!

Після цього обидві команди обмінялись низкою заблокованих ударів, однак в останні 10 хвилин стало помітно, що АІК починає набирати оберти. Довгий час це не приносило успіху, але володіння ініціативою таки принесло успіх шведам перед свистком на перерву. Героєм став Ларссон, який вистрілив з лінії штрафного після невдалого виносу подачі з правого флангу – Різник пропустив майже по центру, хоча там міг бути міні-рикошет. 2:2.

Другий тайм ворскляни розпочали досить активно. Зокрема, на 48-й хвилині Тілль входив на правий край карного майданчика й пробив у дальній кут, однак точності трішечки забракло. Щоправда, досить швидко гра звалилася до купи єдиноборств та дрібних пауз, а вже на 60-х хвилинах ініціативу захопив АІК. Саме в цей момент шведи випустили Гвідетті. Підопічні Бартоша Гжелака провели кілька доволі неприємних атак, хоча до логічного завершення довести їх не вдалося.

Віктор Скрипник змушений був реагувати. На 65-й хвилині він провів заміну, успішно відпрацьовану на зборах – Козиренко, який вже висів на жовтій картці, поступився місцем Челядіну. З цим рішення тренер полтавців вгадав на 200%.

Вже за чотири хвилини після виходу на поле Челядін втретє вивів Ворсклу вперед – і як вивів! Артем прийняв м'яч у центрі поля й метрів з 30-ти відправив м'яч точнісінько в праву дев'ятку. Сфера рикошетом від стійки залетіла у ворота. В цьому епізоді варто відзначити і Яворського, адже саме з його високого відбирання почалася гольова атака. 3:2!

Звісно ж, після такого ляпасу АІК не міг не піти уперед всіма силами. На допомогу своїм підопічним коуч шведів випустив і супердосвідченого Лустіга. Ворскла ж в останні 20 хвилин зустрічі демонструвала явні ознаки втоми – комбінаційна гра зникла, збільшилась кількість виносів, а команда підсіла на власну третину поля. Дуже важко було і на флангах.

Тим не менш, навіть за таких умов підопічні Бартоша Гжелака не змогли організувати чогось цікавого у штрафному "зелено-білих" – пригадується тільки м'який удар Ларссона зі стандарту над воротами та його ж постріл із середньої дистанції з тією ж точністю.

Аж у компенсований час АІК міг врятуватись від поразки, однак сейв Різника після удару Ахмеда з близької дистанції врятував ворсклян. Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу полтавців. 3:2!

Правильний підхід Ворскли

Перед матчем було дуже багато побоювань щодо Ворскли. Всього рік тому дуже потужна команда Юрія Максимова бездарно згоріла КуПСу, а нині кожному українському колективу пророчать виключно винос в єврокубках. Втім, ще до поєдинку в Швеції можна було відзначити якісну підготовку "зелено-білих" до сезону.

По-перше, керівництво, наважившись на зміну тренера, привело сильного спеціаліста й зробило це оперативно. По-друге, менеджерам вдалося зберегти більшу частину лідерів – Полтаву покинули лишень Тамм та Рангел. По-третє, привезли кількох перспективних або досвідчених новачків (Бацула, Олійник, Феліпе), заодно піднявши в першу команду кількох гравців із системи клубу. Зрештою, не було жодних проблем з організацією зборів в Україні та Польщі.

Віктору Скрипнику не треба було забивати голову дурницями – він мав усе для роботи. Коуч, своєю чергою, наважився повністю змінити тактику ворсклян, почавши вчити її футболу в схемі 4-4-2 ромб із купою коротких та середніх пасів, з агресивною грою фулбеків та інтенсивним контрпресингом. Це було ризиковано, адже часу для відпрацювання цієї моделі залишалось небагато.

З іншого боку, рішення Скрипника не ґрунтується на догматичності. Ворскла в попередньому сезоні тягнулася до гри першим номером з контролем м'яча в районі 60% та з енерговитратним стилем. Що найголовніше, це приносило результат. Команда, яка осилила такий футбол, може осилити стиль екс-коуча Зорі.

Матч проти АІКа показав, що полтавці все зробили правильно. У шведів доволі сильний склад, дуже потужні стандарти, рідні трибуни за спиною й прекрасний ігровий тонус – їхній чемпіонат дійшов вже до екватору. В таких умовах ворсклянам необхідно було компенсувати свої недоліки кращою тактикою. Футбол Віктора Скрипника в таких умовах зайшов ідеально.

У Ворскли було те, чого сильно не вистачало АІКу – ідея. В грі полтавців вистачало мінусів (особливо в обороні), але напрям думки "зелено-білих" був перспективнішим. Команда розуміла, куди бігти, навіщо й що робити. Всі голи у ворота Нордфельдта прилетіли невипадково – в першому варто відзначити високу позицію Бацули, в другому спрацювало своєчасне вмикання Пердути та зміщення Козиренка в центр, а третій розпочався з відбирання Яворського на чужій половині поля. У ворсклян спрацювало все те, що награвали на зборах.

Взагалі, агресивний футбол Ворскли в Стокгольмі став несподіванкою для АІКа. Від команди, яка готувалася до сезону на тлі війни й мала небагато часу на обкатку нового стилю, очікували значно обережнішої гри – полтавці ж підняли швидкості, забили швидкий гол і близько години боролися за контроль м'яча та території. Це рішення виявилось вірним. Допоки були сили, "зелено-білі" мали грати в свою гру.

Подивимось, як ця історія розвиватиметься далі. Віктор Скрипник і в Зорі розпочинав з романтичного футболу, однак у першій же кваліфікації до єврокубків луганці скотились до тотального прагматизму. Та і без єврокубків у тренера непочатий край роботи, але загальний підхід Ворскли виглядає вкрай симпатично. Як на тактичному рівні, так і на клубному.

АІК можна проходити

Те ж саме не можна сказати про АІК. Шведів сильно переоцінили як експерти, так і букмекери – контори не давали Ворсклі жодних шансів на перемогу. Команда Бартоша Гжелака мала на руках усі козирі, однак за ними майже ніхто не розгледів невиразний футбол у позиційному наступі.

АІК мав дуже банальні ідеї при грі на чужій третині поля. Все, що мали шведи – це зміщення вінгерів з флангів (і дуже швидкі ривки по ним) та мобільність Стефанеллі. В арсеналі також були стандарти й вкидання з аутів прямо в штрафний, однак Ворскла не дала супернику скористатись цим вмінням. Між тим, чверть від усіх своїх голів у сезоні підопічні Бартоша Гжелока провели саме після таких ситуацій.

При цьому команда виявилась неготовою до сміливого футболу Ворскли із агресивною грою фулбеків, зміною позицій та високим контрпресингом. У матчі було кілька тривалих відрізків, де полтавці прямо таки домінували на полі, хоча цього очікували від АІКа – суперник "зелено-білих" звик тримати м'яч на рівні 55-60%. Лишень в останні 30 хвилин шведам вдалося вийти на подібний рівень, але це було очікувано. І знову ж таки – домінування практично нічого не принесло (за виключенням моменту Ахмеда).

Ворскла почувалася дуже впевнено. Допоки команда не втомилася, АІК не зміг нав'язати свою волю в матчі. Усе хороше, що мав цей колектив у поєдинку, теж сталося через Ворсклу – "зелено-білі" сильно ризикували зі своїм контрпресингом, адже тільки на ньому й тримався захист. Проекту Віктора Скрипника не вистачає структури в позиційній обороні – це особливо було помітно по програних підбираннях.

Втім, тренер свідомо вирішив будувати гру від атаки й агресії. Іншого вибору у ворсклян зараз і немає. АІК же показав, що у нього величезні проблеми з креативом навіть за тотальної переваги в контролі та території. Саме тому ми віримо у прохід Ворскли до наступного раунду.

Росія напала на Україну: заклик викинути поплічників окупантів з єврокубків, зрада нашого футзаліста (LIVE)