УКР РУС

Чи відправить Суркіс Хацкевича у відставку після вильоту Динамо з Ліги чемпіонів – головні причини

29 серпня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Київське Динамо на мінорній ноті попрощалось з головним єврокубком. Олександр Хацкевич другий рік поспіль не впорався із завданням, яке коштує десятки мільйонів євро.

Хацкевич не дуже знає, що робити з бразильцями і Красніковим?

Новачки Динамо поки зовсім не нічого не вносять. Сідклей і Буено тільки-тільки дебютували за головну команду і навіть не входять у заявку на ключові матчі, Че Че ніяк не впишуть в основу. Бразильці придатні до швидкісної гри в атаку, а київська команда робить все надто повільно. Матчі з Аяксом це показали. Різниця у темпі атак була настільки гігантською, ніби у складі Динамо зіграла збірна ветеранів, яким за 50. Або ми повернулись у часи матчів киян проти Говерли, тільки тепер це вони опинились на місці ужгородської команди.

Аякс – Динамо: коли Бойко – герой матчу, або феєричне фіаско у Лізі чемпіонів

Є відчуття, що Віктор Вацко не даремно акцентував на тому, наскільки близько трансферний менеджер Євген Красніков працював з головним тренером у Металісті Мироном Маркевичем. Мовляв, у цього експерта по латиноамериканському ринку не настільки тісний зв'язок з Хацкевичем, і це може бути проблемою для усіх сторін. Також уже не вперше виникають серйозні сумніви, чи здатен білоруський тренер грати у той "романтичний" футбол, який зможе розкрити бразильських легіонерів у найкращому світлі.

"Супряга і Буено не заявляються на головну битву року – навіщо купували?!" Денис Босянок розкритикував Динамо через Аякс

Динамо не прогресує

Команда знову втрачає очки з такими командами, як Чорноморець. Претенденти на чемпіонство повинні не звертати увагу на газон і вихід резервного складу. Команда Хацкевича мучиться значно більше, ніж грає. Той же Шахтар створює моменти і голи значно більше і легше. Уявити людину, яка кайфує від нинішньої гри киян, значно важче. Ну, такі є, але вони в переважній меншості. Іноді Київ просто трансформується в добротну, але посередню за європейськими мірками команду на кшталт Олександрії. Причому бюджети обох клубів не порівняти.

Нинішнє Динамо має лише одну стратегію – якщо вдасться не пропустити, то один гол якось вже заб'ємо: то завдяки індивідуальному класу Вербіча та Циганкова, то змусимо суперника помилитись під високим пресингом, то банально заштовхаємо. Уявити собі камбек у нинішньому сезоні просто нереально. Навіть у минулому не було так безнадійно. Тут не те що відіграти 2 м'ячі, привезені з Амстердама, тут і один забити – просто нереальне завдання!

Два роки без Ліги чемпіонів

Виліт у кваліфікації від Янг Бойз можна було списати на нефарт, але й компенсувати лише перемогою або в чемпіонаті, або у кваліфікації наступного сезону. Для Ігоря Суркіса нині 30 мільйонів євро на дорозі не валяються. Провал у новій Лізі чемпіонів провокує своєрідне замкнуте коло і... шанс для Хацкевича: немає грошей за ЛЧ, немає коштів на трансфер форварда, немає фінансів на нового тренера. Можна, звичайно, знову спробувати потасувати тренерів з динамівською душею, але чи стане від цього краще?

Динамо Реброва і Хацкевича: красномовні цифри, наскільки змінився стиль команд за рік, або Що буде далі?

Неоднозначні успіхи

Довіра молоді. Колись Валерій Газзаєв дав шанс для таких гравців, як Андрій Ярмоленко. Не тому, що він так любив молодь і ризик. А тому, що коштів було, мов кіт наплакав. Хацкевич підпустив до основи Циганкова, Шапаренка, Шепелєва і Русина. Це зовсім не безталанні гравці. Вони показували це не лише в УПЛ, а й у Лізі Європи. Однак знову ж таки росту за допомогою тренерських ідей не видно.

Натомість до того ж Шапаренка, який міг би внести креативний елемент і в першому матчі проти Аякса, і пожвавив гру в другому, раптово висуваються претензії щодо уникання боротьби і програшу конкуренції. Це на фоні Гармаша, який то раптово форму втрачає, то самоконтроль. Хацкевич ніби підсвідомо ставить на собі подібних гравців у центрі поля. Руйнівники це добре, але хто з центрального тріо Шепелєв-Буяльський-Сидорчук нині здатний щось створювати не тільки на рівні УПЛ? Та й у протидії атакам навіть таких суперників, як Аякс, у них далеко не все добре.

Ще один момент – якась феноменальна успішність у матчах з Шахтарем Фонсеки. Хацкевич придумав ідеальний алгоритм проти "гірників", але у тій же Європі він запросто міг би не працювати. Гравці Динамо частенько привозять такі безглузді пенальті, який Кендзьора подарував Аяксу. Просто в Україні їх не завжди ставлять. Безмежної самовіддачі та правильних тактичних ходів вистачає на Шахтар, але вже Амстердам чомусь стає суперником з вищої, недоступної ліги. Що вже говорити про топ-клуби, які чекали б у груповому турнірі Ліги чемпіонів, якби диво-камбек трапився.