УКР РУС

Верона – Аталанта: Маліновський награв на провал, Гасперіні бив учень, а екс-зірка Динамо перевершив українця

18 липня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Верона та Аталанта зіграли внічию (1:1) у 34 турі Серії А. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24". Маліновський знову вийшов у стартовому складі.

Матч, як і онлайн-трансляція Верона – Аталанта на "Футбол 24", стартував о 18:15. Маліновський став найкращим футболістом Кальчо після карантину, за версією статистиків Opta. Не дивно, адже Руслан відзначався результативними діями 4 тури поспіль: забив 2 м'ячі плюс віддав 4 гольові паси. Його Аталанта видавала просто шалений футбол. Лише Ювентус з допомогою двох безглуздих пенальті відібрав у неї 2 очки за останні 10 матчів, а так могли б і чемпіонську інтригу воскресити. У цей період команді українця немає рівних – 28 балів з 30 можливих.

Верона – Аталанта: онлайн-трансляція матчу – Маліновський зіграв 78 хвилин

Водночас Ювентус, Наполі (по 23) та Мілан (21) значно відстали, а Лаціо, Інтер та Рома не набрали і 19 очок. Ба більше, Маліновський забив Вероні дебютний гол у чемпіонаті Італії. Команда екс-хавбека київського Динамо Велозу, навпаки, здобула лише 2 пункти за попередні 4 тури. Мігель у липні теж був доволі підступний для суперників: його гол відібрав 2 очки в Інтера, а результативний пас допоміг дотиснути Парму. Потенційно нас чекала дуже цікава дуель 34-річного капітана Верони та Маліновського у центрі поля – гравців, які колись належали Динамо і Шахтарю.

Протистояння Маліновського та екс-зірки Динамо у відеоогляді матчу Верона – Аталанта – 1:1

На перших же хвилинах Сапата накинув, а Гомес замикав – воротар "еллінів" виручив. Маліновський двічі класно розігрував триходівки з партнерами. Після однієї з них все той же центрфорвард Аталанти п'ятою елегантно вивів Пашаліча на самотнього голкіпера, але хорват програв дуель. Верона дуже гідно виглядала не тільки поблизу володінь Сільвестрі, а й у контролі м'яча, і це вилилося в супермомент. Екс-динамівець Велозу подав кутовий, Сальседо пробивав упритул – трохи вище. Ще один удар здалеку, і вже Голліні красиво потягнув з верхнього кута. Маліновському неодноразово давали можливість пробити. Дещо розклеїлася гра Руслана хвилини так з 20-ї, поганенькі рішення у фінальній третині.

Гомес приклався з-за меж штрафного, воротар Верони ледь не привіз гол на добиванні. Відповідь господарів ще гостріша. Провалюється лівий фланг Аталанти, але Фараоні схибив метрів з 16. Велозу вистрілив здалеку, знову вище. Сапата на своїй потужності пройшов дует захисників – удар з розстрільної дистанції парирував Сільвестрі ціною мікротравми. Ще трохи браку Маліновського у перспективних атаках. Заміна у перерві не здивувала б. Сапата і Гомес – єдині, хто роблять гру в Аталанти. Однак пара центрхавів Велозу-Амрабат не тільки багато що перекушує в єдиноборствах, а й не відстає у креативі. Верона більше володіє м'ячем (55% на 45%), а "Богиня" проводить, мабуть, найгірший матч після карантину.

Недарма наставник Верони Юріч – один з небагатьох, кому вдалося пройти стажування в Гасперіні. Нічим особливо не поступається його команда одному з найбільших атакувальних монстрів не тільки Італії, а й всієї Європи. І лише подарунок захисника на рівному місці виводить "Богиню" вперед. Корай Гюнтер заплутався біля своїх воріт, Сапата використав шанс по максимуму. Таких пасів від Маліновського нині й близько ми не бачимо. Велозу показав свою якістю, яку демонстрував і в Динамо. Мігель подав з правого напівфлангу, Голліні потягнув удар з кількох метрів.

Однак на 59-й хвилині й він не виручив. Програний підбір, удар, сейв і добивання вже лежачого голкіпера. Хавбек збірної України відповів дальнім пострілом. Довго готував свою гармату і вклав забагато сили в удар – вище, емоції розпачу. Гомес і Сапата ледь не повторили цей же фокус. Дуван на добиванні не зміг прошити воротаря. Верона відповіла двома вбивчими атаками. Голліні рятує раз за разом.

Маліновський жорстко зіграв у центрі поля. На межі жовтої картки. Двох захисників поміняв Гасперіні. Гомес знову загострює, Кальдара ледь став джокером – удар з 10 метрів пройшов поруч зі стійкою. Мурієль замінив українця на 78-й і тут же хлопець у шлемі танкіста (днями впав зі сходів у власному будинку) міг забивати – знову Сільвестрі блискуче вийшов з воріт, і навіть добивання Сапати не пройшло. Маліновський зіграв найгірший матч літа з тих, коли виходив у стартовому складі. Партнери також підвели. Велозу не мав рівних серед вольових гравців "Елласа". Аталанта набирає 71 бал і втрачає нагоду обійти Інтер плюс скоротити відрив від Ювентуса. Верона закріплюється на 9-й сходинці (45 очок).

Маліновський вперше за 5 матчів не відзначився і... провалився

Руслан провів солідний матч, сьома оцінка від SofaScore (7,2). Так би можна було говорити за інших умов, коли б його команда вигризла 3 очки. А так усі ті незначні плюси гублять на фоні мінусів. No Mali – No Party. Верона блискуче підготувалася до стримування його лівої ноги. Якщо в першому таймі український хавбек за інерцією з попередніх ігор ще навантажував суперника швидкою грою в пас, відмінним дриблінгом з просуванням (пройшли всі 3 спроби), то по перерві можна відзначити хіба 1-2 передачі вперед, які не знайшли особливого продовження, та безпорадні дальні удари більше з відчаю, ніж з прицілом на ворота.

FootballCritic не мав жалю – другий найгірший бал серед основних гравців отримав саме Маліновський (5,8). Це стільки ж, скажімо, як у німецького захисника Верони, який привіз гол. А що ви хотіли, якщо Руслан вийшов на місце відтягнутого форварда, але не жодного разу не зустрівся з м'ячем у штрафному господарів. Ніби й посів 3-є місце серед усіх футболістів за кількістю передач у фінальну третину (20), але точність підвела (75% загалом) – ті ж Пашаліч (84%) і Гомес (82%) були ефективніші. За кількістю браку (15 втрат) вихованця Шахтаря випередили лише Сапата і Джімшиті в Аталанті.

Проблема в тому, що Маліновський ж помилявся не при спробах загострити, а в доволі банальних епізодах. Як там у Гадзетти, він сердиться без м'яча. Ідеальне визначення! Сьогодні Верона більше змушувала Руслана марно бігати і відставати в ігрових епізодах, ніж загострювати. Тактика з позиції сили абсолютно себе виправдала, наш гравець знітився і регулярно перебував у становищі ні туди, ні сюди. Символом цього є статистика підбирань. Лідер збірної України лише 2 рази відновлював володіння м'ячем для Аталанти при 5,2 в середньому за сезон Серії А, 7,2 в Лізі чемпіонів і 6,7 у збірній України під час відбору Євро-2020.

"Розмовляє українською і сердиться без м'яча": Італія пізнала Маліновського і вже повісила цінник для топ-клубів

Провалився Маліновський і в кількості передач загалом (36 проти середніх 53,2), і у фінальній третині поля зокрема (його база – 24,6 у перерахунку на 90 хвилин гри). На 8-9% просіла точність пасів. Менше і єдиноборств (8 проти 16,2), і перемог у них (5 проти 8,5). Те саме з ударами та входженнями у штрафний. Руслан сам крутими перформансами виставив таку високу планку очікувань, що можна розцінювати нинішній виступ як провал. Хоча його зняття з поля по суті нічого не дало, тож це свого роду покарання, яке Гасперіні максимально відтягував до останнього, може виявитися лише тимчасовим явищем.

Гасперіні програв тренерську дуель – 34-річний Велозу вів за собою

Юріча в Італії називають учнем головного тренера Верони, і сьогодні Джан П'єро нічого не міг вдіяти проти середняка чемпіонату Італії. Якщо Маліновський віддав "аж" 1 ключовий пас під удар, то екс-хавбек Динамо, хоч і діяв значно глибше, – відразу 3, з яких одним створив стовідсотковий момент (останнім може похвалитися ще тільки Сапата). За версією SofaScore, з польових гравців лише суперники Гомес, Пашаліч і Сапата заслужили кращі бали, ніж Велозу (7,4). Мігель таким ось чином допоміг земляку Роналду, аби той спокійніше почувався в чемпіонських перегонах. Разом з Амрабатом португалець випалював центр поля, виростав по всій ширині і вигравав відчутно більше підбирань, ніж дует опонентів.

Навіть за очікуваними голами Верона поступилася тільки незначно (1,44 на 1,77). Що з того 21 удару Аталанти, якщо за влучаннями у площину воріт команда Гаспа навіть поступилася (7:8). Гості під кінець зустрічі майже повернули собі незначну підсумкову перевагу за володінням м'ячем, але діяли за планом суперника. "Елліни" віддали ініціативу, коли захотіли, і суперник мало що зміг з цим створити. Точність передач на рівні 76% – повне фіаско для "Богині", яка з Ювентусом і Лаціо не опускалася нижче 84%.

Крім інтенсивної гри у відборі та пресингу, господарі вміло розігрували комбінації флангами з частими проривами у штрафний майданчик (згаданий Велозу невтомно подавав і прострілював – 3 з 10 спроб призвели до гольових моментів), копіюючи стиль Аталанти, яка цього дня була на себе не схожою і намагалася все більше протиснутися через хащі центральної зони. Нічия стала заслуженим підсумком дуелі, хоча, якби не феноменальний Голліні (7 сейвів, а в середньому за 90 хвилин доводиться робити лишень 2,6), господарі могли б і витиснути максимум. Принаймні таких халявних голів, як подарунок долі для Сапати, вони нині не забивали.