УКР РУС

Реал Мадрид розгромив Вальядолід: центрхави та молодь дають результат, вольовий характер "бланкос" і підсумки для Соларі

10 березня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках 27-го туру іспанської Прімери мадридський Реал здобув дуже непросту виїзну перемогу над Вальядолідом (1:4).

Перші 20 хвилин пройшли за цілковитої переваги Вальядоліда. Господарі були неймовірно заведеними, заробивши штрафний вже на стартових секундах зустрічі – щоправда, подача з нього до гостроти не призвела. Серія стандартів та швидких проривів на старті розхитала оборону Реала, і на 14-й хвилині черговий рейд Оскара Плано завершився фолом Одріосоли у штрафному майданчику. Арбітр без вагань призначив пенальті, але Рубен Алькарас з "точки" запустив м'яч на трибуни!

"Щоб грати, необхідно бути у відповідній фізичній формі", – Соларі не включив Іско в заявку на матч з Вальядолідом

Вальядолід не знітився й вже за дві хвилини забив з гри – це Серхі Гвардіола замкнув простріл Кеко з правого флангу на дальній стійці. Втім, після консультацій з відеоасистентами рефері скасував взяття воріт, адже Кеко перебував у офсайді. Господарі завелися й забили на 19-й зусиллями все того ж Гвардіоли, який вдало зіграв на другому поверсі, але суддя Хесус Хіль Мансано знову не зарахував гол – і знову через офсайд. Лише після цього "альбівіолетас" відійшли назад, давши Реалу можливість провести кілька не дуже гострих атак. Найнебезпечніша з них відбулася на 23-й хвилині, коли Карім Бензема з лінії штрафного пробив над поперечиною.

Згодом гра розкрилася, чому сприяв черговий гол Вальядоліда. Тепер його забили за правилами: на 29-й хвилині Кеко виконав прекрасний навіс з правого флангу на дальню стійку, Гвардіола скинув м'яч вздовж воріт, а Мохамед Ануар замкнув з мінімальної дистанції – 0:1! Реал не змирився з такою нахабністю та пішов уперед, перехопивши ініціативу та досить швидко зрівнявши рахунок. На 34-й хвилині Рафа Варан зіграв на відскокі після того, як Начо поборовся за подачу з кутового з Масіпом – даний момент викликав у господарів протест, адже це було дуже схоже на атаку голкіпера. Мансано вирішив, що все в межах правил – 1:1.

Моурінью готовий очолити Реал, якщо команду покинуть 4 лідери

Наприкінці першого тайму команди обмінялися небезпечними контратаками, але логічного завершення вони не отримали. Натомість, прекрасним ударом з дальньої дистанції у лівий нижній кут вивести свою команду вперед міг Каземіро – Масіп витягнувся у струнку й парирував постріл. Зрештою, на перерву команди пішли за нічийного рахунку.

Другий тайм Вальядолід розпочав із шикарних моментів. Вже на 47-й хвилині Антоніто прорвався на правий край штрафного та виконав м'якенький навіс на Ануара, але Мохамеду не вистачило до замикання кількох сантиметрів зросту! У наступній же атаці він отримав прекрасну передачу з глибини та під кутом вийшов на Куртуа, але пробив повз ворота. Здавалося, що оборона Реала ось-ось лусне, але Одріосола тримався іншої думки. На 50-й хвилині він прорвався до воріт та отримав по ногах від Оскара Плано – того самого гравця, якого у першому таймі у власному штрафному збивав сам Альваро. Арбітр призначив пенальті, а Карім Бензема впевнено розвів м'яч та гокіпера по різних кутах.

Реал звернувся до Бетіса щодо можливості придбання Ло Чельсо

Після цього мадридці провели неймовірно потужний відрізок, не випускаючи Вальядолід далеко від штрафного. "Вершкові" завелись: на 55-й хвилині лише Калеро встиг зупинити швидкісний прорив Одріосоли з флангу, на 56-й Асенсіо прострілив з гострого кута, а на 57-й Себальйос потужно пробив під поперечину з мінімальної дистанції – в першому випадку ніхто не замкнув, а у другому врятував Масіп. Тим не менш, обстріл голкіпера та розхитування оборони принесли гостям кутовий, який на 59-й хвилині Карім Бензема точним ударом головою у дальній кут перетворив на гол – 1:3.

Великою мірою, гра була закрита, хоча Вальядолід не здавався й навіть претендував на пенальті на 69-й хвилині – це Гвардіола впав у боротьбі за передачу в штрафний, але арбітр не повірив нападнику. На 77-й після подачі з кутового Серхі влучив у стійку, а на 80-й Каземіро отримав другу жовту картку й залишив Реал у меншості. Тим не менш, наступний гол у матчі провели саме ослаблені мадридці – це Лука Модріч розстріляв правий нижній кут з пасу Бензема на 85-й хвилині.

"Реал повинен подбати про цю майбутню перлину". Іспанські ЗМІ та вболівальники "бланкос" захоплюються грою Луніна

Після цього "вершкові" почали затягувати час замінами, фолами та затримками, що, зрештою, вберегло їх ворота від забитих м'ячів наприкінці зустрічі. Фінальний свисток зафіксував розгром Вальядоліда. Таким чином, Реал набрав 51 очко та наблизився до другого Атлетіко на п'ять залікових балів. Вальядолід з 26 пунктами залишився на шістнадцятій позиції.

У Реала є характер, але немає стабільності

Мадридці підходили до зустрічі на фоні жахливого психоемоційного стану. Після програшу трьох турнірів за тиждень при двох домашніх розгромах було важко знайти сенс продовжувати сезон – навіть попри домовленість команди про необхідність обходу Атлетіко. Те, що футболісти досі не прийшли до тями, було особливо помітно в перші 30 хвилин: Вальядолід до того часу встиг заробити та запороти пенальті, забити два голи з офсайду та один чистий, в той час як найкращим моментом Реала був удар Бензема з лінії штрафного в напрямку трибун. Господарі возили "королівський клуб" носом об газон – здається, навіть Барса з Аяксом не були настільки переконливими.

Втім, саме такий жорсткий прийом на "Хосе Сорілья" зумів завести гостей. Протягом останніх 15 хвилин першого тайму мадридці тримали м'яч 75% ігрового часу, завдавши 5 ударів по воротах – 2 з них влучили у площину й один зрівняв рахунок. До 60-ї хвилини "вершкові" провели ще 5 пострілів, але цього разу вже 4 з них були точними, а 2 перетворилися на голи. Крім того, не слід забувати про серію небезпечних подач та проривів у штрафний, які лише дивом не призвели до взяття воріт. "Вершкові" виглядали злими та по-королівськи нахабними – такими, якими їм і личить бути.

Кінцівку зустрічі незламний Вальядолід забрав, створивши ряд класних моментів та змусивши каркас воріт грати за гостей. "Бланкос" продемонстрували купу дитячих помилок на кшталт зіткнення захисників або другої жовтої за відкат м'яча, але у меншості змогли зібратися й добити суперника четвертим голом. Ця частина зустрічі довела, що провали Реала в останніх матчах були пов'язані не з відсутністю характера, а з тактичною слабкістю в матчах проти топ-колективів. Там, де Барселона з Аяксом забивали по три-чотири, Вальядолід стріляв у молоко.

Молодь Реала + Каземіро + Модріч = перемога

Про потребу в чистках кадрового складу мадридського гранда говорять ледь не з київського фіналу Ліги чемпіонів. Ковалі минулих перемог нині є відвертими якорями Реала – і не тому, що тримають королівський човен на місці, а тому що йдуть на дно. Разом з клубом. Тим не менш, не всі йогурти однаково корисні: у другій частині сезону особливо виділяються Каземіро та Лука Модріч, які стали однією з головних складових перемоги на "Хосе Сорілья".

В першу чергу, слід відзначити хорвата. Він став найкращим серед усіх футболістів на полі за дотиками до м'яча (100), передачами (83) та обіграшами один в один (9 спроб, 7 вдалих, 60% з них – на чужій половині). Не дивно, що настільки активний гравець не покинув поле без голу, але він не приніс би успіху без прекрасної гри Каземіро.

Бразилець шикарно діяв у центрі, підчищаючи за регулярними помилками партнерів (один лише Себальйос 7 разів втрачав м'яч при спробі обіграти суперника один в один). Опорник Реала зняв шість верхових м'ячів та прийняв участь у порятунку Реала в першому таймі – саме його скидка головою після подачі з кутового призвела до голу Начо-Варана. Крім того, він 5 разів виносив м'яч та заблокував по кросу та удару, а також сам класно пробив з дистанції під праву стійку. І це був ще не найкращий матч Каземіро!

Не менш ефективно діяли молоді новачки мадридської основи – зокрема, на похвалу заслужили Одріосола та Регілон. Крайні захисники на двох виконали по 5 спроб відбору (у Альваро 5 успішних, у Серхіо – 3), по 24 передачі в атакувальну третину поля та по одній ключовій передачі. Крім того, Регілон на 27-й хвилині непогано пробив по воротах, а Одріосола після ривка на дистанцію у другому таймі заробив пенальті. Саме за швидкісні проходи по флангу його і брали в Реал.

Втім, обом потрібно додавати в оборонних якостях, адже переважна кількість небезпечних моментів Вальядоліда пройшла саме з-під юних латералів. Звісно, в сучасних умовах захисні навички для фулбеків є доволі другорядною якістю, але допускати по 2-3 втрати м'яча в районі власного штрафного не мають право навіть вони. Соларі дає право на помилку, але навряд чи адепт закритого футболу Моурінью оцінить такий вплив на стрункість оборони.

Матч проти Вальядоліда як підсумок роботи Соларі

Поєдинком на "Хосе Сорілья" було підведено фінальну риску роботі Сантьяго Соларі на чолі "вершкових". Як і у грі проти Вальядоліда, його тренерський шлях проходив через хвилі підйомів та спадів, сильно залежачи від настрою. Аргентинець зумів організувати непоганий вихід з оборони в атаку та проявив старанність у підготовці до суперника, але керувати поєдинком навчитися не встиг – саме тому раз за разом персонально-орієнтований пресинг "бланкос" несподівано переставав працювати.

Як і в матчі на "Хосе Сорілья", він посадив норовливих зірок на кшталт Іско та Марсело у резерв, довіряючи молодим футболістам. За них на Сантьяго Бернабеу колись скажуть велике "дякую", але Реал – не академія, а машина по штампуванню трофеїв. Машина Соларі, нажаль, періодично глохне, але ремонтна бригада на чолі з Жозе Моурінью вже на половині шляху.