УКР РУС

ЧС-2018 Уругвай – Португалія: Роналду та Мессі ставлять унікальний рекорд, шоу ПСЖ і переписування історії

1 липня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Уругвай і Португалія зустрічалися у матчі за чвертьфінал Чемпіонату світу 2018. Звіт і рахунок матчу читайте на "Футбол 24".

Матч 1/8 фіналу ЧС-2018 Уругвай – Португалія стартував о 21:00 за київським часом. Уругвай виграв усі 3 матчі своєї групи, ставши лише 5-ю в історії Мундіалю командою, якій це вдалося. Команда Табареса розгромила Росію, а також насухо обіграла Єгипет і Саудівську Аравію.

Уругвай – Португалія – відео голів

Португалія фінішувала другою у своїй групі, поступившись Іспанії лише за кількістю забитих голів. Роналду і Ко виграли тільки 1 матч проти Марокко та й той мінімально. Португальці забили ті ж 5 голів, що уругвайці, однак пропустили 4 проти 0 у суперника.

Уже на 2-й хвилині матчу Бернарду Сілва міг відкривати рахунок, але головою не зміг влучити. Жозе Фонте також не зміг відзначитись за аналогічних умов. А ось Уругвай свій схожий момент використав. Неймовірно широка стінка Суареса та Кавані з правого флангу на лівий, подача Луїса та вбивчий удар Едінсона. У схожому моменті, коли поблизу воріт верхову боротьбу виграв форвард Барселони, забити вже не вдалось – вище.

Уругвай – Португалія: онлайн-трансляція матчу 1/8 фіналу ЧС-2018

Португалія всім своїм виглядом показувала, наскільки покладається на Роналду. Кріштіану намагався бити з дальньої відстані, проходити індивідуально – уругвайці вмирали на полі, але встигали страхувати один одного. А на 22-й було дуже близько до 2:0. Суарес здалеку ударом зі стандарту прошив стінку, але Руй Патрісіу встиг виручити, потягнувши м'яч з нижнього кута. Чергові удари Роналду зі штрафного та Кавані з близької відстані захисники команд встигали заблокувати.

Уругвай – Португалія, матч 1/8 фіналу ЧС-2018: Пепе забиває гол

На старті другої половини Португалія провела масовану атаку, в якій Роналду приміряв на себе роль асистента, але удар Сілви заблокували. Кріштіану допоміг зрівняти просто своєю присутністю. Після розіграшу кутового обидва центрбеки уругвайців, досвідчені Годін та Хіменес, вирішили накривати Роналду, а Пепе залишили на самоті – такий могутній удар головою Муслера не мав шансів парирувати.

Минуло менше 7 хвилин, і Кавані своїм другим ударом оформив дубль. Бетнтанкур знайшов самотнього Едінсона на межі штрафного, і форвард ПСЖ обвідним ударом знову шокував Португалію.

Франція – Аргентина: Мбаппе у найкращому матчі ЧС-2018 знищує мрію Мессі, який залишився вірним собі

На 70-й Муслера помилився на виході, м'яч відскочив, Бернарду Сілва жорстко вступив у боротьбу і пробив, але не влучив з межі штрафного у порожні ворота – снаряд просвистів вище. Під час цього епізоду Кавані на рівному місці отримав дошкульну травму. Едінсон покидав поле, кульгаючи в компанії Кріштіану. І знову безліч ударів Роналду – всі наштовхуються на залізний блок уругвайців. Мануель Фернандеш після виходу на заміну двічі поспіль намагався вразити ворота дальнім ударом, але тільки роздратував цим тренера Сантуша і лідера на полі Роналду. Але й сам Кріш своєю спробою розчарував – далеко повз ворота.

Капітан Португалії на останній хвилині заробив жовту картку і дискваліфікацію на наступний матч, але це вже історія не про цей Мундіаль. Куарежма не переграв Муслеру ударом впритул, а прихід воротаря Патрісіу не допоміг забити. Роналду, як і Мессі, ніколи в житті не забивав у плей-офф Мундіалю та не вигравав золото світової першості.

У чвертьфіналі Чемпіонату світу 2018 Уругвай зіграє проти збірної Франції.

Коли наступає смерть від Уругваю

Приберіть з цієї команди Суареса та Кавані, і все – така ж сіра маса, як Португалія без Роналду. Ну, ок, ще висококласні захисники типу Годіна та Пепе (меншою мірою), які можуть і самі забити на стандарті. Усі знають, як грає команда Табареса, але нічого не можуть зробити. Вам треба заборонити своїм гравцям пропускати від Уругваю першими, бо це смерті подібно. Однак як це зробити, коли в нього є Суарес із Кавані, які через обидва фланги обігруються у стіночку та проводять таку хитромудру гольову комбінацію.

Уругвайці зробили 2 голи з нічого, з генію Кавані. Те, що Португалія стала першою у 2018 році, хто зумів забити "селесте" (та ще й її зброєю з повітря), уже справжній подвиг. Ніхто не забивав цій противній команді майже 10 годин. Але відіграти 2-й м'яч у ситуації, коли твого лідера намертво блокують і прикривають – уже зовсім нереальне завдання. Принаймні для чинних чемпіонів Європи

Чому Уругвай має мізерні шанси на прохід Франції

Травма Кавані – це найбільший жах звітного матчу. Невідомо, чи Едінсон встигне відновитись, а без нього буде просто катастрофа. У комбінаціях із Суаресом "Матадор" забив 4 голи на ЧС. Лише Лято і Шармах (Польща, 5 голів) та Баллак і Клозе (Німеччина, 5) були ефективнішими за останні 50 років. Однак не тільки це насторожує у грі потенційної сенсації турніру. Тільки-но Уругвай забиває, вони відразу в 9 людей сідають на свою половину. Шанс контратак із Суаресом та Кавані ця збірна ніби свідомо ігнорує навіть не з такими грізними суперниками, як французи.

Це проходить зі слабенькими португальцями чи росіянами, але значно важче працюватиме проти варіативної Франції. Мбаппе, Погба, Грізманн, Жиру, крайні захисники – у команді Дешама потенційних загроз значно більше. Там немає сенсу жертвувати 2-4 гравцями заради конвою одної суперзірки, як було з Роналду. Бо тебе приб'є хтось інший. Є відчуття, що чвертьфінал, Франція – Португалія як реванш за фінал Євро-2016 був би значно цікавішим для перегляду матчем.

Роналду та Мессі – провальні лідери у вирішальній стадії ЧС

Роналду та Мессі вперше в їхній кар'єрі вилетіли з великого турніру в один і той же день. Обидва лузери плей-офф мундіалів – вони не забили жодного гола на кубковій стадії турніру, і це просто якась фантастика. Такий собі унікальний рекорд на двох. Вони довго до цього йшли – зараз їм 64 роки разом.

Роналду провів 6 матчів у плей-офф чемпіонатів світу, відіграв 514 хвилин, 25 разів пробивав по воротах – 0 ефективності. Мессі 8 разів виходив на поле у вирішальній стадії, зіграв 756 хвилин і завдав навіть меншу кількість ударів (23) – такий же НУЛЬ. Два "найкращі футболісти всіх часів і народів" у найпотрібніший момент для своєї нації зникають як форварди топ-класу.

Роналду 6 разів намагався вразити ворота Уругваю, а це на 1 удар більше, ніж у всієї команди, яка пробилась в 1/4 фіналу. Однак тут показовіша статистика дотиків м'яча Кріша. Лідер Реала 24 рази за перший тайм торкався круглого, але 0 – у штрафному суперника! Його перекрили тотально і після перерви. Хоч це і коштувало одного гола – жертва виявилась виправданою.

Цікаві факти

Уругвай вперше у своїй історії виграв у Португалії та обіграв європейську збірну на стадії 1/8 фіналу Чемпіонату світу. Востаннє "селесте" вигравали 4 поспіль матчі на Мундіалі в 88 років тому. І тоді вони стали чемпіонами.

ЧС-2018 – один з найдивніших в історії, адже у чвертьфіналі не зіграють попередні чемпіон (Німеччина) та віце-чемпіон світу (Аргентина), а також жоден чинний чемпіон континенту (Португалія, Австралія, Чилі, США, Камерун і Нова Зеландія).

Фернандо Муслера став 3-м голкіпером, хто видав 2 різні серії без пропущених голів по 300 хвилин на чемпіонатах світу (337 на ЧС-200 в ПАР і 365 на ЧС-2018 у Росії). Інші двоє – англієць Пітер Шилтон та бразилець Емерсон Леао, яким зараз по 68 років.

Португалія востаннє виграла матч Кубка світу, в якому пропустила першою, 52 роки тому (програвали Північній Кореї 0:3, виграли 5:3).

Уругвай закінчив 3 матчі з 4-х на ЧС-2018 без жодної жовтої картки в пасиві. І це команда, яка у 26 з 28 попередніх ігор на Мундіалі отримувала "гірчичники".

Чемпіонат світу 48 років не знав такої результативності в один день стадії плей-офф. На ЧС-1970 у двох півфіналах забили 11 голів, 30 червня 2018 року – 10.

Перші 2 матчі 1/8 фіналу ЧС-2018 – виключно шоу форвардів ПСЖ. Мбаппе та Кавані стали героями і заслуженими найкращими гравцями поєдинків. Взяти ще й Ді Марію, який вилетів, але забив – 5 голів парижан у двох матчах плей-офф, дуже гідно. Черга за Неймаром у матчі Бразилія – Мексика 2 липня?

ЧС-2018, 1/8 фіналу

Уругвай – Португалія – 2:1

Голи: Кавані, 7, 62 – Пепе, 55