УКР РУС

Україна – Румунія: вистраждана звитяга з лівим пенальті на очах Суркіса з Луческу, вихід на Євро U-21 буде дивом

9 жовтня 2020 Читать на русском
Автор: Юрій Яковлев

Молодіжна збірна України здолала однолітків із Румунії (1:0) в рамках 8-го туру відбору на чемпіонат Європи-2021 серед команд U-21. Звіт про гру читайте на "Футбол 24".

Матч і онлайн-трансляція Україна U-21 – Румунія U-21 стартував о 18:30. Гра, яку транслював телеканал "Футбол 1", проходила на стадіоні Оболонь-Арена в Києві. Підопічні Руслана Ротаня набрали лише 7 очок в 6-ти зіграних поєдинках та втратили шанси на перше місце, яке гарантує прямий вихід з групи. Та й для другої позиції необхідне справжнє диво – відставання від румун складало 9 пунктів при наявності гри в запасі. Таким чином, "синьо-жовтих" влаштовувала виключно перемога. Зрештою, навіть друге місце ще не гарантує виходу з групи, адже шанси кваліфікуватися на Євро отримають лише 5 найкращих команд, що фінішують на другій позиції.

Наставник нашої молодіжки зіткнувся з серйозними кадровими труднощами. Троє гравців здали позитивний тест на коронавірус та були ізольовані від команди, а ще кілька виконавців (зокрема, Забарний, Чеберко і Конопля) перебувають у таборі національної збірної. Не забуваємо і про відсутність гравців Шахтаря, в складі якого захворіли одразу 9 футболістів, а інші вирушили на самоізоляцію. Таким чином, у Ротаня були труднощі при вибору складу – зокрема, позицію правого захисника закривав номінально лівий бек Дубінчак. Що стосується Румунії, то тут увагу привертала персона Тудора Белуце – новачка київського Динамо. Хавбек розпочав гру в запасі.

Україна U-21 – Румунія U-21 – 1:0 – відео гола та огляд матчу

Вже на 6-й хвилині Денніс Ман, якого дуже хотів бачити Луческу в Києві, відправив м'яч у ворота Різника, проте гол було скасовано через явний офсайд. Чітко спрацювала динамівська четвірка захисників – Сирота, Попов, Вантух і Дубінчак (останні двоє виступають в орендах, але належать саме київському клубу). Кутові біля воріт обох команд завершилися однаково – голкіпери впевнено забирали м'яч до рук. Не було моментів у перші хвилини гри – і команда Ротаня, і підопічні знаменитого Адріана Муту не поспішали ризикувати.

Сікан та Назаренко могли покарати гостей за помилку голкіпера, але не вийшло. І тут же Україна зазнала втрати – Вантух через пошкодження не зумів продовжити поєдинок. Замість нього на 15-й хвилині вийшов Орест Лебеденко. Денніс Ман, який був найактивнішим у гостей, отримав пас у штрафному і пробив. Захисник "синьо-жовтих" заблокував – пощастило. Буквально за хвилину все той же Ман небезпечно прострілив – знову обійшлося. Гості ще й просили пенальті, натякаючи на гру рукою Дубінчака. Арбітр не свиснув.

Лебеденко класно розігнав атаку і віддав врозріз на Луньова. Той не зумів приборкати м'яч – а шкода, був у вбивчій позиції для удару. Артем Бондаренко "сів на жовту", грубо скосивши Олару в центрі поля. Знову увімкнувся наш лівий фланг – після прострілу Назаренка Україна заробила кутовий, який невдало виконав Булеца. На 32-й хвилині виник найреальніший момент. Луньов прострілив на Назаренка, той пробив у дотик – неточно. Таким же "успіхом" увінчався удар Бондаренка з лінії штрафного.

Мецан на швидкості увірвався у штрафний і пробив з гострого кута – від когось із наших захисників м'яч пішов на кутовий. Невдала подача завершилася швидким вкиданням Різника, Назаренко обіграв Опруца і був збитий. Справедлива жовта – румуни помітно злякалися, побоюючись вилучення. Зрештою, свисток арбітра про перерву зафіксував справедливі нулі на Оболонь-Арені.

Другий тайм розпочався з моменту біля наших воріт. Різник забрав м'яч після удару головою, правильно обравши позицію. Румуни знову просили пенальті, проте арбітр з Казахстану вдруге проігнорував всі апеляції. Перехопили ініціативу підопічні Муту, перевівши гру на половину поля України. Серія замін від обох тренерів нічого принципово не змінила – гості по перерві діяли гостріше. Олару завдав удару з меж штрафного, проте просто туди, де й стояв Різник. Відмінний вибір позиції від голкіпера Ворскли!

На 70-й хвилині українці могли забивати. Спершу Цітаішвілі, який вийшов на заміну, просив пенальті, але тут же підвівся, видряпав м'яч і віддав на Шевцова. Влад врятував Румунію. І тут же Булеца і Попов могли організувати гол зразка переможного чемпіонату світу U-20. Сергій навісив, а Денис пробив головою – воротар виконав розкішний сейв! Свого щастя спробував і Лебеденко, удар якого був неточним.

Олару пробив з льоту – повз ворота. А вже наступна атака завершилася призначенням суперечливого пенальті. Швидкий Цітаішвілі увірвався у штрафний і впав після контакту з суперником. 11-метровий реалізував Сергій Булеца, впевнено пробивши під поперечину.

Практично тут же помилка Різника могла все перекреслити. Голкіпер невдало зіграв на виході, а м'яч після удару Пашкану по наших ворота влучив у стійку! Могло бути й добивання, але тут вже Попов розрядив ситуацію. Це був останній небезпечений момент у поєдинку.

Фінальний свисток зафіксував мінімальну перемогу команди Руслана Ротаня. Україна набрала 10 очок та скоротила відставання від Румунії до 6-ти пунктів, маючи гру в запасі. У "синьо-жовтих" ще залишаються теоретичні шанси на Євро – потрібно перемагати самим у всіх матчах і сподіватися на поразки румун, адже вони переважають нас в особистих зустрічах (3:0, 0:1).

Наступний матч Україна зіграє на виїзді проти Північної Ірландії – ця гра пройде 13 жовтня.

Результат від динамівців під наглядом Суркіса і Луческу

Звісно, у матчі збірної не надто коректно робити акценти на певних клубах, проте за відсутності футболістів Шахтаря (орендованих не беремо до уваги) саме представники Динамо організували єдине взяття воріт. Георгій Цітаішвілі, вийшовши на заміну, раз за разом загострював ситуацію на правому фланзі атаки "синьо-жовтих". Один із його фірмових ривків і завершився призначенням пенальті. 11-метрового, можливо, не дуже справедливого, але нічого не зміниш – VAR на цьому матчі не було, а арбітру з Казахстану все ж варто подякувати.

Як відомо, Цітаішвілі не отримує багато ігрового часу від Мірчі Луческу, тому намагався продемонструвати всі свої здібності на очах свого тренера проти його співвітчизників. Що ж, у сьогоднішню гру чемпіон світу увійшов дійсно відмінно – недарма ж саме його внесок у перемогу відзначив Руслан Ротань по завершенні поєдинку. Зароблений Цітаішвілі 11-метровий реалізував Сергій Булеца, якого Луческу відпустив в СК Дніпро-1. Два динамівці, на яких не розраховує Мірча, роблять переможний гол на очах тренера і президента Динамо, які були присутні на грі. Навряд чи це змінить думку 75-річного румуна про Сергія та Георгія, але факт залишається фактом. До слова, Тудор Белуце, який найближчими днями приїде в розташування Динамо, на полі так і не з'явився.

Цітаішвілі зізнався, що хитрощі допомогли йому заробити ключовий пенальті у матчі за Україну U-21

Окрім вказаного дуету, уваги заслуговує і четвірка захисників, які мають безпосереднє відношення до київського гранда. Так, біля воріт Різника були моменти, але левова їх частка прийшла після стандартів. Оборона та воротар Ворскли діяли надійно в більшості епізодів – чи не єдиною помаркою залишилася та помилка воротаря наприкінці гри, коли "синьо-жовтих" врятувала стійка.

Ротань завдав Муту першої поразки і продовжив вдалу серію України – на жаль, занадто пізно

У останніх трьох матчах кваліфікації Україна набрала 7 очок. Могла би й всі 9, але пропустила прикрий гол у Данії на останніх секундах зустрічі. Легендарний Адріан Муту зазнав першої поразки на посаді тренера молодіжної збірної – тепер шанси Румунії на перше місце практично зникли. Зрештою, як і шанси "синьо-жовтих" кваліфікуватися на чемпіонат Європи – від команди Ротаня тепер залежить не все.

За цей матч та неприховане бажання виграти тренер та гравці заслуговують на компліменти, проте глобальне завдання виконати навряд чи вдасться. Для другого місця (яке теж ще нічого не гарантує) нашій збірній треба виграти всі 3 матчі та сподіватися на те, що Румунія втратить 5 очок з аутсайдером Мальтою і лідером Данією. Як бачимо, надто багато було втрачено раніше – особливо на старті відбору, коли Україна зазнала двох поразок у трьох матчах. Навіть після того шанси ще залишалися, проте втрачена перемога в Данії, схоже, стає фатальною. На жаль, покоління чемпіонів світу U-20, найімовірніше, дивитиметься Євро у статусі лише глядача.