УКР РУС

Україна дала бій, але пропустила Італію на Євро-2024 – суддя на останніх хвилинах вкрав у Мудрика пенальтіfire

20 листопада 2023 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Ключовий матч збірної України в рамках 10-го туру відбору до Євро-2024 завершився нічиєю з Італією. Звіт читайте на "Футбол 24".

Сергій Ребров підготував особливий план на Італію

Загалом, склад збірної України вгадувався на 9 позиціях з 11-ти. Було тільки дві дилеми. Перша – місце правого захисника, де могли зіграти Конопля й Тимчик. Юхима ставили на основні матчі, однак у спарингу з Лехією він не вийшов. Тимчик же має високу швидкість, що допомогло б у стримуванні К'єзи й Дімарко, однак він гірший в позиційній роботі. Сергій Ребров обрав фулбека Шахтаря.

Україна – Італія: відео непризначеного пенальті та огляд матчу відбору на Євро-2024

Головною проблемою стала позиція лівого центрального захисника, на яку претендували Матвієнко та Сваток. Микола володіє дуже сильним пасом, однак в обороні до центрбека "гірників" дуже багато питань. Олександр же демонструє значно кращу статистику в боротьбі, але йому бракує мобільності. Тренерський штаб збірної обрав капітана СК Дніпро-1.

Зміни стосувались не тільки кадрових рішень. Сергій Ребров провів і тактичні перестановки. При обороні наша команда перебудовувалась у схему 5-4-1, де Зінченко виступав лівим захисником. Рішення не можна назвати зовсім сирим, адже Олександр і раніше страхував Мудрика – однак тепер це було системою.

Миколенко і Сваток контролюють спробу вривання Распадорі, хоча Італія максимально розтягує оборону України

Даний хід дозволив Миколенку не розриватись між допомогою в центрі захисту й грою по Дзаньйоло. Забігаючи наперед скажемо, що суттєвих проблем з цього флангу Україна не отримала. Крім того, у цій моделі було зручно контролювати спроби вривання центрхавів у штрафний.

Миколенко висунувся на Фраттезі, який спробував використати простір між лініями.

Були позитивні зміни і в білд-апі. Зінченко розташовувався у центрі (часто йому допомагав ще й Судаков), а Миколенко залишався в задній лінії – таким чином, Мудрику ніхто не заважав розбігатись по флангу.

Степаненко від білд-апу усувався, зате в центрі відкривались Циганков і Судаков. При цьому високо по флангу підіймався Конопля.

Система виходу з оборони базувалась на простій ідеї закидань – перш за все, на Довбика, а також на Судакова, Циганкова й Коноплю. Якщо ж намагалися виходити через низ, то активно залучали Мудрика.

Все це поєднувалось з досить високою інтенсивністю пресингу й контрпресингу. Цього від України не очікують, однак у перші 15 хвилин підопічні Сергія Реброва вразили, активно зриваючи спроби контратак "адзуррі" й повертаючи м'яч на чужій половині. Такий стиль ніс у собі серйозний ризик – одного разу італійці були дуже близькими до того, щоб покарати Україну за високі позиції.

Лучано Спаллетті не став нічого вигадувати

Кілька слів про італійців. Лучано Спаллетті не здивував. Як і прогнозували, в старт повернулися Ді Лоренцо й Фраттезі. На правому фланзі атаки алленаторе "Скуадри" поставив Дзаньйоло. Лишень до позиції центрбека у тіфозі могли виникати питання – в пару до Ачербі вийшов Бонджорно з Торіно, а не більш досвідчений Манчіні з Роми.

Тактика гри не змінилась. Ді Лоренцо заходив в опорну зону, Дімарко прибігав у центральну зону перед штрафним, К'єзі й Дзаньйоло намагались створити ізоляції, а вся модель була заточена на створення ширини. Із опорної зони в карний майданчик вбігали центрхави.

Італія на м'ячі бажала перевантажувати нашу оборону. Без м'яча ж апеннінці зустрічали високо, інтенсивно пресингуючи. Тим не менш, українська збірна доволі переконливо виходила з-під цього тиску.

Сильний старт "синьо-жовтих"

План збірної України почав працювати одразу. Італія проти компактного блоку українців гальмувала й втрачала м'яч, що виливалось у швидкі контратаки. Крім того, за виноси дуже якісно чіплявся Довбик. Значно впевненіше за свою звичну версію працював і Мудрик.

Україна активно вибігала в контратаки й загострювала. Перший цікавий підхід до воріт стався на 5-й хвилині, коли Циганков відкрився у центрі, прийняв пас від Довбика й пробив з дистанції – Доннарумма спіймав м'яч. На 14-й же Судаков змістився з правого флангу й завдав удару метрів з 22-х у правий нижній. Доннарумма виконав сейв!

Між цими епізодами Мудрик обігрував Ді Лоренцо й Ачербі, двічі виконуючи паси на дальній край штрафного. Крім того, після моменту Судакова пішла атака другим темпом, у якій Міша накидував на лінію воротарського (Довбик відкрився між захисниками й був готовий пробивати головою). На жаль, із замиканням не склалось – Дімарко й Ачербі страхували.

Також на цьому відрізку Довбик всадив Бонджорно на жовту картку.

Італія все одно була гострішою, а потім взагалі захопила контроль. Україна відскочила

І навіть за такого футболу Італія мала забивати. Вже на 2-й хвилині помилка в контрпресингу вилилась у дуже небезпечний випад "Скуадри". Дімарко прострілював на дальній край штрафного, Миколенко й Сваток чомусь пішли в одну точку проти Распадорі, а Степаненко не встигав підстрахувати.

Тут нас пробачили, однак момент завершився аж секунд через 20, після серії пасів та спроб вдарити з периметра штрафного. З величезними труднощами нашим гравцям вдалося відбитись.

А далі в хід пішли стандарти й подачі. Зокрема, вже на 7-й хвилині розіграш кутового завершився навісом на дальню стійку, звідки Дзаньйоло виконав скидку – К'єза замикав метрів з 10-ти, але пробив над каркасом!

На 16-й розіграш кутового завершився ударом Барелл з дистанції в ліву дев'ятку (Трубін врятував).

Ще за чотири хвилини Ді Лоренцо прибіг на дальню стійку й замкнув навіс від Распадорі (дуже неточно). На 28-й він же відклеївся від Коноплі й пробив головою на ближній – м'яч пройшов поруч зі стійкою!

Такий "верховий" футбол був пов'язаний з проблемами при спробі зламати наш компактний блок, а також з потужним перфомансом Миколенка – він начисто виграв боротьбу в Дзаньйоло.

А потім Україна сіла... Тотально. Сили різко покинули нашу збірну, а "Скуадра" раз за разом стала роздягати оборону "синьо-жовтих". Особливо феєрив К'єза, який виграв 4 з 7 єдиноборств, тричі з п'яти спроб обійшов на дриблінгу, створював неочевидні канали передач і організував кілька моментів. Під його рух ще й круто підлаштовувався Дімарко.

На 29-й хвилині К'єза змістився й виконав розрізний пас на Фраттезі, організувавши вихід віч-на-віч – Трубін врятував Україну!

Ще за хвилину Барелла розрізав задню лінію пасом на Дімарко, а той бахнув з гострого кута повз дальню стійку (однак там Забарний встиг зробити офсайд).

На 33-й же К'єза втік від Коноплі (тільки погляньте на цей ривок) та прострілив вздовж лінії воротарського. Распадорі мав замикати, але не встиг!

Володіння "адзуррі" доходило до 66%. На 43-й хвилині тиск мав вилитись у гол, однак серія ударів з лінії штрафного України була накрита. Контргри від українців майже не було, тож свисток на перерву став рятівним.

Але загалом відзахищались непогано

Статистика першого тайму виявилась гнітючою. Італія тримала м'яч 64% часу, виграла за ударами з рахунком 10:2 і награла на 1,3 очікуваних голи – проти 0,10 у "синьо-жовтих". 21 з 35-ти єдиноборств на землі залишилось за "Скуадрою", як і 8 з 11-ти повітряних дуелей. Щоправда, значна частина програшних єдиноборств України сталася на чужій половині.

Трекер створеної загрози для воріт у першу годину гри

З іншого боку, Лучано Спаллетті теж мав би нервувати. Апеннінці легко закрили нашу збірну на останній третині поля, але вони мали тільки одне стабільне джерело моментів – ривки К'єзи. Інші гострі епізоди являли собою дальні удари або замикання навісів зі стандартів.

Ось так виглядала карта незаблокованих ударів, проведених не після стандартів.

Другий тайм вирівнявся, але не одразу

Другий тайм продовжився в тому ж руслі, що і перший. Італія лізла вперед через фланги й стандарти, а К'єза все так же домінував. Непогано в гру зайшов і Скамакка, який замінив Распадорі. Вже на 48-й хвилині Джанлука розстрілював наші ворота з близької відстані після закидушки – він не влучив, та ще й в офсайд заліз.

А на 49-й Скамакка відгукнувся на своєчасний проникний пас К'єзи, протиснувши Сватка. Але далі форварду Аталанти не дали розвернутись.

Україна на 56-й хвилині огризнулась контратакою. Довбик зачепився за винос від Трубіна й скинув м'яч Мудрику, а той побіг по флангу. Праворуч відкривався Циганков, однак Михайло пішов обігрувати двох. Втрата.

Італія ледь не покарала на 59-й хвилині, коли К'єза переграв Коноплю, втік від Циганкова й пробив метрів з 20-ти у дальній кут. Неточно!

Але цей момент став останнім для "Скуадри". Володіння поступово впало до 55%, а команда зосередилась на захисті вигідного результату (апеннінців влаштовувала нічия). Показовою стала поява руйнівного Крістанте на 71-й хвилині замість Жоржінью, а також зворотна заміна нападника Політано на латераля Дарміана в компенсований час.

І навіть за такого розкладу підопічні Лучано Спаллетті переїхали нашу команду в боротьбі – 25:14 на землі, 6:2 у повітрі.

Наша збірна могла забивати. Арбітри врятували улюбленців президента УЄФА

Україні треба було йти вперед, ламаючи блок "Скуадри". І тут варто відзначити як Сергія Реброва, так і його підопічних – збірна України в останні 20 хвилин пішла ва-банк. Спочатку команда перейшла на схему 4-3-3, а потім взагалі атакувала в моделі 1-4-5.

Сікан виходив замість Зінченка, а Маліновський замінив Сватка. Освіжили і фланг Коноплі, відправивши у бій швидкісного Тимчика. В бій відправились і Піхальонок з Зубковим (замість Степаненка й Циганкова). Словом, вперед кинули все, що було.

І наша команда не залишилась без моментів! В основний час другого тайму навіть був відрізок, коли Італії довелося прямо таки відбиватись, а ближче до завершення зустрічі чемпіонів Європи відверто притиснули.

Трекер очікуваної загрози в другому таймі.

Вже на 66-й хвилині нерви італійців вилились у помилку Доннарумми при перехопленні вкидання з ауту – внаслідок цього Мудрик пробив з близької відстані. Джіджі врятував "Скуадру"!

На 68-й Конопля розігнав контратаку, яку Судаков продовжив чудовим закиданням на хід Циганкову. Вітю встигли накрити.

Шикарна атака пройшла на 70-й хвилині. Вона почалась з класного пасу Забарного на Зінченка (до речі, він відкрився праворуч), яким вдалося відрізати всю середню лінію Італії.

Олександр пройшов уперед і віддав передачу на хід Циганкову. Якби Довбик побіг відкриватись на ближню стійку, то можна було б загострити ситуацію – але Артем так і не побіг. Віктору довелося прострілювати, однак спробу накрили.

Ось у такій напрузі українці тримали Італію. Загострювати конкретно в основний час не вдавалося, але ініціатива була за підопічними Сергія Реброва. Винагорода за сміливість та агресію могла прилетіти на 90+3-й хвилині, коли Мудрик прибіг на замикання передачі з правого флангу, а Крістанте вдарив Мішу по ногах.

Це було помітно на відео, однак арбітри проігнорували епізод. І як тут не згадати про слова президента УЄФА про катастрофічність невиходу італійців на Євро?

На жаль, подальші наші атаки так і не принесли гола, тож фінальний свисток зафіксував нульову нічию. Італія раділа, немов дітвора. Україна ж відправляється у плей-офф Ліги націй – звідти теж можна вийти на Євро.

"Україну обікрали": Мудрик проти УЄФА, Ребров вище "колгоспу Петракова" і за що підгоріло Циганкову – "хвате нить!"