УКР РУС

Англія за тайм розтрощила Угорщину в Будапешті – "три леви" не змінились, мадяри в ролі України, прекрасний матч Гріліша

2 вересня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках поєдинку відбору ЧС-2022 Угорщина зазнала нищівної поразки від збірної Англії. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Англія може скільки завгодно провалювати великі турніри, але у кваліфікації до них "три леви" завжди демонстрували сильний футбол з майже максимальною кількістю набраних очок. Відбір до ЧС-2022 не став виключенням – британці у перших трьох турах здобули три перемоги (над Албанією, Сан-Марино та Польщею) із сумарним рахунком 9:1. Втім, ті матчі пройшли ще до Євро-2020, у якому команда програла домашній фінал. Цікаво було поглянути, якою Англія буде тепер.

ЧС-2022, відбір: Іспанія сенсаційно програла Швеції, Італія не дотиснула Болгарію, Бельгія влаштувала шоу в Естонії

Попри переконливий старт у відборі, підопічні Гарета Саутгейта не мали права розслаблятись, адже Угорщина йшла всього у двох залікових балах позаду. На чемпіонаті Європи ця збірна проявила себе грозою авторитетів, а особливо потужно вона грала у Будапешті, на 60-тисячній "Пушкаш Арені". Саме тут мадярам і належало провести поєдинок проти англійців.

У основному складі гостей виділявся явний перехід на схему 4-2-3-1 з Грілішем на лівому фланзі атаки. Угорці виставили традиційні для себе 3-4-2-1, розташувавши під нападником Собослая – Домінік пропускав Євро через травму, але прямо зараз новачок РБ Лейпциг у повному порядку. Інших новинок у стартах команд не було.

У першому таймі обидві збірні продемонстрували повну відсутність тактичних змін у власному футболі. Мадяри все так же сиділи в глухій обороні, півтора рази вискочивши у контратаки без завершення й заробивши перспективний штрафний на 39-й хвилині – Собослай пробив з нього вище воріт. Все. Англія ж домінувала у роботі з м'ячем, тримаючи його 71% ігрового часу, однак цей контроль був стерильним – прямо як на Євро-2020.

Реально небезпечних моментів у "трьох левів" не виникало, але кілька цікавих атак гості таки провели. В них виділялися Гріліш, Шоу і Кейн, які активно комбінували в районі лівого кута штрафного – після однієї з таких перепасовок Харрі стріляв з лінії штрафного (по горобцях), а на 23-й хвилині Джек класним черпачком ледь не вивів Люка віч-на-віч. Гулачі вчасно вийшов з воріт, перехопивши м'яч. Крім того, на старті зустрічі Магуайр замикав навіс з кутового, а Маунт бив з дистанції. В усіх випадках м'яч летів дуже неточно. Загалом, поєдинок виглядав нудно.

На довгоочікувану перерву команди пішли за нулів на табло. Угорці трималися рівно, але з перших хвилин другого тайму Англія перестала страждати ватокатом. Підопічні Гарета Саутгейта підняли темп, ледь не відкривши рахунок вже на 50-й хвилині: Вокер виконав фантастичну розрізну передачу на Кейна, а той, легко відклеївшись від Кечкеша, вийшов віч-на-віч з Гулачі – Харрі пробив низом, однак голкіпер парирував!

Не біда. Вже за п'ять хвилин оборона господарів капітулювала внаслідок невдалого обіграшу Орбана в центрі поля. Райс відібрав м'яч у Віллі й запустив передачу на хід Грілішу лівим флангом, Джек протягнув м'яч і віддав передачу під простріл Маунту, а той виконав передачу на лінію воротарського – Стерлінг замкнув ударом в дальній кут. 0:1!

На 60-й хвилині Стерлінг міг подвоїти перевагу англійців, увірвавшись на правий край штрафного й впавши після контакту із захисником. Джюнейт Чакир не повівся на його кульбіт, однак обороні Угорщини це аж ніяк не допомогло. М'яч не тримався в ногах мадярів, а Орбан нервував особливо сильно. Після першого голу гостей він заробив жовту картку за грубий фол проти Гріліша, а на 63-й хвилині Віллі розпочав другий гол "трьох левів" невдалим виносом. Гості одразу ж вибили сферу на правий фланг, Маунт у дотик продовжив її рух на хід Стерлінгу, а Рахім виконав подачу на ближню стійку – Кейн же замкнув головою в падінні. 0:2!

Марко Россі одразу ж провів заміну, випустивши Даніеля Шалая замість Роланда Шалая, однак вже на 69-й хвилині всі питання щодо переможця були зняти: гості заробили кутовий, а Магуайр замкнув подачу з нього точним ударом головою в правий кут – Гулачі зачепив м'яч пальцями, але той все одно закотився у ворота. 0:3. Розгром.

Угорці намагалися розмочити рахунок. Марко Россі випустив на поле Кевіна Варгу, команда провела кілька перспективних атак і навіть претендувала на пенальті (Магуайр наступив на стопу супернику, але залишився без уваги арбітра), а на 82-й хвилині Пікфорду навіть довелося парирувати постріл Шалая з гострого кута. Втім, до того часу Англія вже давно могла забити четвертий гол – проти був тільки Гулачі, який врятував під час виходів Стерлінга й Кейна віч-на-віч на 78-й та 79-й хвилинах.

Не зумівши переграти голкіпера в ближньому бою, англійці прошили його дальнім ударом на 87-й хвилині. Відзначився Райс, який вистрілив у правий нижній кут. 0:4! Саме з цим рахунком матч і добіг кінця. Підопічні Гарета Саутгейта святкують розгромну перемогу в Будапешті.

Таким чином, Англія набрала 12 очок у групі І, відірвавшись від Угорщини аж на п'ять очок. Мадяри, маючи в активі 7 залікових балів, опустилися на третю сходинку, поступаючись Польщі за різницею м'ячів.

Англія не змінилася, а мадяри опинились в ролі України

На Євро-2020 основна маса вболівальників дружно ненавиділа збірну Англії за стерильний ватокат. Завдяки йому британці нічого не дозволяли супернику, але і самі створювали мінімум гостроти – хоча моментів у британців завжди виникало більше, і всі вони виглядали небезпечно. Під кінець турніру підопічні Гарета Саутгейта стали грати дещо цікавіше, але загальна модель не змінювалась. Обережність і контроль м'яча були ідеєю фікс "трьох левів".

У першому таймі поєдинку проти Угорщини англійці продемонстрували термінальну стадію свого ігрового стилю. Володіння доходило до 73%, Пікфорд нудьгував, але ж і британці нічого цікавого не створювали! Звісно, у гостей був удар Кейна з лінії штрафного та перспективний черпачок під вихід Шоу віч-на-віч, але низка цікавих розіграшів разом з цими епізодами розчинилася у морі нудного перекату м'яча з флангу на флангу. В цей період важко було зрозуміти, як Україна примудрилася ковтнути від "трьох левів" аж чотири голи.

Втім, відчувати себе лузерами довелося недовго. По перерві Англія показала, хто тут фіналіст Євро-2020. Підопічні Гарета Саутгейта навіть особливо нічого не змінювали – вони просто стали діяти трішечки швидше й вертикальніше, пресинг став інтенсивнішим, а Кейн дещо активніше почав працювати по шпаринах у лінії оборони. Угорщина просто розвалилася під класом британців, отримуючи практично після кожної помилки або вихід віч-на-віч, або гол.

Якщо у першому таймі Англія не мала явних моментів, награвши всього на 0,12 очікуваних голів, то в другому перевага "трьох левів" виявилась інфернальною. Всі 8 ударів пройшли у площину, футболісти тричі виходили віч-на-віч, а очікувані голи з гри потягнули на показник 3,10 xG. Віце-чемпіон Європи переїхав угорців катком.

Чимось це було схоже на матч з Україною – тоді структура нашої оборони виглядала непогано, але через швидкий рух м'яча захисники невдало висмикувались, не встигаючи перебудовуватись. А нас карали практично одразу, за кожну дрібну помилку. Угорці пропускали так же швидко, як і ми – в чвертьфіналі Євро підопічні Гарета Саутгейта відвантажили "трьошку" за 19 хвилин, а на Пушкаш Арені вони вклались за 14.

Хочеться, щоб цей матч дещо остудив українських всепропальщиків, для яких 0:4 з Англією виявились чимось несподіваним і ганебним. Підопічні Гарета Саутгейта у Будапешті довели, що тягатись з ними можуть тільки топові збірні, а колективам на кшталт України чи Угорщини ловити нічого. "Три леви" у таких матчах можуть скільки завгодно страждати ватокатом, але у підсумку все завершиться розгромом за тайм з рахунком 0:4 – причому британці навіть не спітніють.

Хороший матч Гріліша

Джек провів дуже мало хвилин на Євро, ставши жертвою плану Гарета Саутгейта на турнір. Навіть коли він виходив у старті й асистував, не можна було сказати, що роль Гріліша на полі визначна – тренерський штаб цілком міг обійтись і без його допомоги. У Будапешті все було інакше.

У першому таймі загострення англійців з гри повністю трималося на Гріліші. Саме він закидував черпачок під можливий вихід Шоу віч-на-віч, саме він почав атаку з комбінацією під удар Кейну з лінії штрафного і саме він всадив Боллу на жовту (на ньому ж пізніше отримає попередження і Орбан). В другому таймі Джек розкрив свій креативний геній на повну: вінгер Манчестер Сіті розігнав першу гольову атаку, а на 68-й хвилині, промчавшись лівим флангом і віддавши скритий пас на Кейна під вихід сам на сам. Кейн не забив, але подальший кутовий приніс британцям третій гол.

Під кінець зустрічі Джек виведе Кейна один на один ще раз, а на заміну він пішов з асистом – гол Райса стався саме після відкривання Гріліша на лінії офсайду, вривання в штрафний та передачі в глибину. Підсумкова статистика найдорожчого футболіста в історії Англії, окрім голів та пасів під удар, потішила ще й прекрасною роботою в єдиноборствах (5 перемог у 6-ти епізодах), 2 обіграшами на дриблінгу (з трьох спроб) і 5 поверненнями м'яча.

Гріліша на всіх статистичних порталах визнали найкращим гравцем у матчі в Будапешті. Всюди в нього найвищі оцінки. Джек став героєм вечора – і це прекрасно. Такому виконавцю на місце на банці збірної Англії, навіть якщо вона грає у понурий ватокат без загострення.

Відбір до ЧС-2022: Німеччина обіграла Ліхтенштейн у дебюті зірочки Баварії, Польща розбила Албанію