УКР РУС

Тоттенхем – Манчестер Юнайтед: геній Де Хеа продовжив переможну серію Сульшера, а "шпори" не заслужили поразки

13 січня 2019 Читать на русском

Тоттенхем і Манчестер Юнайтед зустрічалися в матчі 22 туру англійської Прем'єр-ліги. Результат і огляд матчу читайте "Футбол 24".

Англія. АПЛ, 22 тур

Тоттенхем – Манчестер Юнайтед – 0:1

Гол: Рашфорд, 44

Манчестер Юнайтед після звільнення Жозе Моурінью виграв 5 матчів із загальним рахунком 16:3. Уле Гуннара Сульшера хвалили за налагодження атмосфери та гри, однак до сьогодні його команда протистояла лише слабким суперникам. Перша серйозна перевірка – виїзд в гості до Тоттенхема. За останні 11 матчів у всіх турнірах "шпори" програли тільки один раз, а в турнірній таблиці АПЛ на третьому місці переслідують Ман Сіті та Ліверпуль.

Тоттенхем – Манчестер Юнайтед: онлайн-трансляція матчу АПЛ

Зі стартовим свистком Тоттенхем взяв м'яч під контроль, однак тримав його переважно на власній половині поля. Перший момент у зустрічі виник біля воріт Давіда Де Хеа на 9-й хвилині. Хин Мін Сон відмінно відкрився під передачу з глибини, зібрав навколо себе кількох опонентів і вивів на удар Гаррі Вінкса – хавбек не зумів нормально пробити. У Юнайтед були певні проблеми з підбираннями після вибивань м'яча зі штрафного майданчика, що призвело до неточного пострілу того ж Вінкса.

Після цього пішов класний інтенсивний футбол на зустрічних курсах. "Дияволи" швидше та гостріше вибігали у контратаки. Кожен з атакувального тріо команди Сульшера протягом наступних 10-ти хвилин отримав по 1-2 шанси. Джессі Лінгард невиправдано та неточно пробив по воротах, потім вирвався на удар Маркус Рашфорд, але влучив прямо в голкіпера, а Уго Льоріс виправив помилку Алдервейрельда, вигравши дуель у Антоні Марсіаля.

Манчестер Юнайтед підтягнув відсоток володіння, але все одно орієнтувався на швидкі атаки. Тоттенхем відповідав масованими рейдами у чужі володіння, де найактивнішим серед "шпор" був Сон. Команди не збавляли темп – гра дивилася дуже цікаво.

Господарі регулярно навантажували штрафний майданчик гостей подачами. Одна з таких після кутового призвела до моменту Харрі Кейна – захисники заблокували спробу. Ще через кілька хвилин головний бомбардир Тоттенхема таки забив внаслідок навісу Кірана Тріпп'єра, однак арбітр скасував взяття воріт через офсайд.

У другій половині тайму підопічні Маурісіо Почеттіно все ж надовго затрималися на чужій половині поля. Оборона Юнайтед в окремих моментах мусила в пожежному порядку вибивати м'яч з небезпечної зони, але проблеми для Де Хеа суперник не створив. Все обмежувалося блоками "червоних дияволів" і ударами на трибуни.

На останній хвилині перед перервою Манчестер Юнайтед відкрив рахунок завдяки реактивній атаці. Перехоплення м'яча в центрі поля, Поль Погба розкішним дальнім пасом відразу знайшов Маркуса Рашфорда, а той холоднокровно вивів гостей вперед ударом у протилежний кут. Сьогоднішні контратаки Юнайтед принесли перемогу.

Тоттенхем активно пішов відігруватися відразу після відпочинку. І тут Давіду Де Хеа довелося попітніти. Якщо зі слабким ударом Сона іспанець впорався без проблем, то зберегти ворота "сухими", коли били Кейн і Аллі, було дуже складно. Харрі впритул розстрілював ДДХ внаслідок хорошої комбінації партнерів, але голкіпер МЮ згрупувався та відбив м'яч ногами.

Трішки згодом Деле Аллі виграв повітряну боротьбу у штрафному майданчику та головою замикав подачу з флангу ударом у протихід – Де Хеа дивом зреагував. "Шпори" продовжували активно завантажувати сферу у карну зону верхом, оскільки Юнайтед мав з цим проблеми. Рятував Давід – він стояв стіною і для Кейна, і для Алдервейрельда.

Гості відповідали моментами Поля Погба, якого на протилежному кінці поля зупиняв Уго Льоріс. Капітан Тоттенхема спершу взяв удар у "дев'ятку" від партнера по збірній Франції, а потім грамотно парирував його постріл, причиною якого стали вдалі дії Лінгарда та Марсіаля.

Тоттенхем створював все кращі й кращі шанси, але Де Хеа сьогодні грав космічно. Виграв вихід сам на сам у Аллі, потягнув ще один його удар з 15 метрів, ефектно у стрибку зловив м'яч, коли бив зі штрафного Кейн, а під завісу гри ще раз фантастично викинув ногу на удар Харрі. Найгостріші атаки відчайдушних "шпор" так і не стали результативними.

Манчестер Юнайтед здобув 6-ту поспіль перемогу під керівництвом Сульшера, набрав 41 бал і наздогнав у турнірній таблиці АПЛ Арсенал (6 місце). Тоттенхем з 48 очками в активі залишився на 3 сходинці.

Сульшер пройшов першу серйозну перевірку, але для овацій не час

Ніхто серйозно не захоплювався розкішним стартом норвежця на чолі Манчестер Юнайтед. Команда отримала психологічний поштовх, гравці почали діяти вільніше та показувати свої найкращі якості. Однак якихось конкретних тактичних змін від Сульшера не було – слабкі опоненти обігрувалися на старому багажі. Невелика післяноворічна пауза та рівень наступного суперника давали привід сподіватися, що проти Тоттенхема ми побачимо іншу команду.

Вийшло не зовсім так. Манчестер Юнайтед на Вемблі не запропонував чогось кардинально нового в позиційних атаках. Моменти у володіннях Уго Льоріса виникали після швидких випадів у дві-три передачі, а не комбінаційної гри "дияволів". Завдяки правильному компактному розміщенню в центрі поля гості змушували суперника помилятися та миттєво вистрілювали пружиною до чужих воріт. Головна зброя – швидкість. Можливо, це звучатиме дивно, але сьогодні складалося враження, що Юнайтед був таким, яким його багато в чому хотів бачити Моурінью. От тільки для такого футболу потрібна свобода та підтримка тренера для головних креативників – вони зробили результат.

Сульшер стартував із рекордних 6-ти перемог на чолі Манчестер Юнайтед і повторив досягнення легендарного Басбі

"Зі швидкістю Марсіаля та Рашфорда і спритністю Лінгарда та Погба наш план полягав у швидких атаках. Ми бачили, як грають "шпори", та вирішили, що це буде оптимально. Дуже добре, що в нас є різні плани під різних суперників", – сказав після матчу Уле Гуннар Сульшер. Все так. Тренер грамотно перемкнув команду на оборонний футбол, якого ще не було під його керівництвом. Однак заслуга перемоги знову в індивідуальностях. Зокрема в Погба, який сам 5 разів зарядив у площину і тричі вивів на удар партнерів.

Не можна сказати, що Манчестер Юнайтед був дуже надійним в обороні. Особливо в другому таймі. Захисники постійно програвали позицію у своєму штрафному майданчику після подач, дозволяли Кейну та Аллі виходити на ударні позиції та програвали підбирання, через що "шпори" могли завершувати ударом ледь не кожну атаку. 21 удар по воротах Де Хеа, 11 у площину – з такою статистикою не можна хвалити захист "дияволів".

Тоттенхем не заслужив програти, але втратив претензії на чемпіонство

Взагалі фантастика, що вони досі були, нехай і досить умовні. На цей час – мінус 9 від лідера у турнірній таблиці. Тоттенхем зараз ніяк не може тягатися з Ліверпулем, Манчестер Сіті та іншими грандами в ресурсах, але впевнено йшов на третьому місці. Без літнього підсилення та з травмами важливих хавбеків (Дембеле, Ваньяма, Дайєр), які значно обмежили варіанти команди щодо побудови атак. Під час сьогоднішньої гри травмувався ще й Сіссоко, наприкінці матчу отримав пошкодження Кейн (наслідки невідомі), а Сон їде на Кубок Азії. Може бути катастрофа, але Маурісіо Почеттіно не звикати.

Аргентинець в Тоттенхемі творить справжні дива, тому чутки про запрошення фахівця на Олд Траффорд мають сенс. З, можливо, майбутніми підопічними Почеттіно не впорався – Юнайтед здобув на Уемблі 3 очки. Втім, сьогодні критикувати коуча складно.

Тренер хотів використати свої козирі. В умовах травмованого центра півзахисту орієнтація на флангові подачі/простріли цілком виправдана. І Манчестер Юнайтед було дуже важко їх нейтралізовувати. Вигравалися підбирання, регулярно йшли гострі розрізні передачі, створювалися шанси. Тут вже питання до Харрі Кейна та Деле Аллі, як вони не забили свої моменти, а їхні партнери обрізалися.

"Ми домінували в першому таймі, однак не перелаштувалися після втрати Сіссоко (МЮ забив гол на наступній хвилині після заміни – прим. Ф24). У другому таймі Манчестер Юнайтед діяв глибше, а створити в таких умовах 11 шансів – це було розкішно для нас. Я почуваюся гордим, сьогодні я їду з Уемблі задоволеним", – сказав Маурісіо Почеттіно.

Давід Де Хеа – герой матчу

У попередніх двох пунктах свідомо не згадувалася ключова персона матчу, яка вирішила його долю. 11 сейвів – геніальна гра Давіда Де Хеа принесла МЮ 3 очки. У першому таймі він майже не працював, а от по перерві витягав каштани з вогню. Більшість його рятівних стрибків викликали захоплення – було мало "формальних" легких сейвів.

Брав і дальні постріли, і удари впритул, і виходи сам на сам. Давід Де Хеа сьогодні зробив різницю на користь Манчестер Юнайтед. Це був той футболіст, якого з року в рік називають найкращим на Олд Траффорд, який в минулому сезоні витягнув "червоних дияволів" на друге місце АПЛ.

"Я бачу, деякі люди кажуть, що більшість ударів просто летіли в Де Хеа. У цього хлопця є дивовижна здатність обирати правильну позицію, цього неможливо навчитися", – захоплюється Бен Фостер.

"11 сейвів Де Хеа – це щось неймовірне. Він повністю заслужив стати людиною матчу", – каже Маурісіо Почеттіно.

"Я навіть не пам'ятаю більшість сейвів, тому найкращого не виберу. Тренер приніс трохи радості, гравці чудово виступили, команда знову дуже сильна. Це справжній Манчестер Юнайтед", – підсумував сам Де Хеа.

Цікаві факти

– Уле Гуннар Сульшер зрівнявся з рекордом Метта Басбі – стартував з 5 перемог у АПЛ.

– 11 сейвів Де Хеа – другий результат Давіда в АПЛ і найкращий в матчах, де вдалося зберегти ворота "сухими".

– Сульшер вже виграв більше очок у матчах проти "великої шістки" (3), чим Моурінью за цей сезон (2).

– Де Хеа – перший голкіпер АПЛ у цьому сезоні, який зробив за матч 10+ сейвів і не пропустив.

– Маркус Рашфорд взяв безпосередню участь у 10 (5+5) голах команди за останні 9 матчів, а також вперше в кар'єрі забив у 3 поспіль матчах АПЛ.