УКР РУС

Тоттенхем – Ліверпуль: логічний фінал ЛЧ 2018/19 – зіпсував суддя, вирішили оригінальні герої, або 2 прикмети працюють

2 червня 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Ліверпуль переграв Тоттенхем 2:0 у фіналі ЛЧ 2018/19. Рахунок і огляд матчу Ліги чемпіонів читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Тоттенхем – Ліверпуль на "Футбол 24", стартував о 22:00 за київським часом. Це другий єврокубковий фінал імені Англії за тиждень. У вирішальному матчі Ліги Європи Челсі розгромив Арсенал. Юрген Клопп програв Маурісіо Почеттіно лише 1 матч з 9-и попередніх, зокрема виграв обидві зустрічі АПЛ 2018/19 але ця дуель точно найважливіша для обох – ці наставники ще не виграли жодного єврокубкового фіналу та не здобули зі своїми нинішніми командами хоча б одного трофею.

Тоттенхем – Ліверпуль: онлайн-трансляція фіналу Ліги чемпіонів 2018/19

Ліверпуль забив після пенальті, призначеного Даміром Скоміною на 23-й секунді, що стало найшвидшим подібним рішенням рефері за всю історію фіналів Кубка європейських чемпіонів і в суто ЛЧ загалом. Сіссоко якось незграбно висунув руку, і снаряд влучив у витягнуту кінцівку гравця Тоттенхема. VAR підтверджує, що це 11-метровий, хоча епізод такий: 50 на 50. Салах майстерно реалізував вирок – круглий просвистів над обличчям Льоріса.

Тоттенхем – Ліверпуль – відео голів і огляд матчу

Александр-Арнольд вистрілив здалеку – потужно і трохи не влучно. Оголена вболівальниця вибігла на поле, перервавши гру на деякий час. Сон відповів натяком на перший момент лондонців. Класний пас з глибини не завершився ударом чи виходом на самотнього воротаря, позаяк кореєць не зміг обіграти Александр-Арнольда один в один. Робертсон пройшов з центра поля, захисника Ліверпуля ніхто не зустрічав, але й партнери не дуже поспішали відкриватись. Ендрю наважився на дальній удар – Льоріс потягнув.

Нуднуватий перший тайм. Команда Клоппа надто легко все контролює: 8:2 за ударами, 2:0 за прицільними. Моментів, як кіт наплакав. До слова, Ліверпуль виграв усі свої 4 фінали Кубка чемпіонів, у яких забивав першим (1977, 1978, 1981 і 1984), а загалом лише 7 команд за останні 41 фінал змогли оформити камбек у вирішальній грі головного єврокубка.

"Червоні" розпочали і другий тайм з удару. Фабінью здалеку приклався, але не дуже вдало. Салах увірвався у штрафний Тоттенхема, хитнув опонента, проте влучив у Вертонгена з кількох метрів. Може, це розв'язані шнурівки завадили єгиптянину зіграти краще? Аллі аналогічно діяв у штрафному Ліверпуля – це ван Дейк холоднокровно заблокував удар. Фірміно уже на 58-й зійшов з поля. Оріджі, який приніс команді Клоппа путівку в Мадрид у півфінальній битві з Барселоною, отримав новий шанс.

Лукас Моура, герой іншого півфіналу, вийшов замість опорника Вінкса на 66-й. Це вже цікавіше рішення. Мілнер, який замінив Вейналдума, пробив після комбінації Мане і Салаха. Льоріс навіть не ворухнувся, проте м'яч розминувся з воротами. Згодом команди обмінялись швидкісними випадами з флангів, але ні ті, ні інші до ударів справу не довели.

Сон класно пройшов усіх захисників на ривку, але нідерландська стіна зупинила корейця. Ван Дейк дуже круто витримав бій швидкостей і в стилі легендарних італійських центрбеків вигріб м'яч ногою. Аллі декілька спроб виконав, однак не надто навантажив Аліссона. Сон здалеку та Моура з меж штрафного двічі за декілька секунд перевірили бразильця – і тут стіна. Еріксен закрутив у дальній кут зі стандарту на межі штрафного по лівому флангу – Аліссон ефектно тягне. Сон з кількох метрів не влучає у порожні ворота, хоча там і так офсайд.

Ліверпуль витримав натиск, відповівши голом Оріджі. Бельгієць зупинив м'яч на підбиранні після не зовсім вдалої гри захисників Тоттенхема та ідеально ніжно покотив у дальній кутик. Скоміна додав 5 хвилин, які вже нічого кардинально не змінили. Роуз та Сон ще спробували щастя, але цього Аліссона і Мессі з Роналду не пробили б сьогодні.

Геній, який працював на Тоттенхем, повертає Ліверпуль у топ своїми секретами – дива, яким позаздрив би і Лобановський

Ліверпуль заслужив? Без питань – фінал Ліги чемпіонів максимально логічний

Будемо відверті, грали команди різного рівня. Ліверпуль міг собі дозволити як розмашисто атакувати, так і відверто віддавати ініціативу, вичікуючи на своїй половині поля. Шанс "шпор" полягав у тому, що суперник здасть ментально чи тактично, як це траплялось з Ман Сіті чи Аяксом. Абсолютно продуманий тренерський підхід Клоппа диктував ранній реалізований пенальті та півфінальний подвиг Тоттенхема, якому не можна надавати зайвого простору. Ну, і що з того, що "червоні" володіли м'ячем лише 36% часу. Ну, і що з того, вони значно гірше пасували, ніж лондонці (80% точності проти 64%). Цю гру не поясниш жодною поверховою статистикою.

Мерсісайдці могли зіграти впевненіше і видовищніше в атаці, але знову програти. Чи комусь би від цього стало легше? Іноді ти повинен відступити від принципів, щоб перемогти. Клопп виявився гнучкішим, ніж думали недруги, які чекали на 7-й поспіль програний вирішальний бій німця. "Моя сім'я страждала більше за мене через кожен фінал, який ми програвали. Я щасливий за них. Ніхто не заслужив цієї перемоги більше, ніж вони". Ну, хіба можна бути байдужим до цього хлопця?

Ліверпуль був сильнішим і цікавішим за більшість суперників, й навіть сьогодні, програвши 3:8 за влучними ударами, не скажеш, що Тоттенхем якось особливо домінував чи змітав "червоних" з поля. Усе це було до біса логічно, бо якщо весь сезон вражав і навіть приємно шокував сенсаційними розв'язками, то фіналом цього бенкету повинен був стати отакий прісний на момент матч. Очікувати якісь 3:3 ще й в останній битві після всього, що ми побачили і пережили, було доволі наївно.

Пенальті не було? В Іспанії впевнені, що Скоміна помилився

Ця Ліга чемпіонів дарувала неймовірні камбеки і шедевральні дуелі плей-офф, але фінали диктують свої строгі закони. Фактично гру було завершено на 23-й секунді, коли словенський арбітр Скоміна призначив доволі сумнівний пенальті за цілком мимовільну гру рукою (ребром, пахвою?) Сіссоко. Якщо Дамір хотів увійти в історію, він зі своїм завданням впорався на відмінно – найшвидше призначений пенальті в усій ЛЧ.

Це якось не серйозно давати такі 11-метрові на старті фінальної зустрічі. З цим рішенням Скоміни не погоджується і екс-рефері Андухар Олівер. Сіссоко не грав рукою, це – фантазії судді. У подібній ситуації визначати хід гри вже на 2-й хвилині було доволі безвідповідально. Може, словенець думав, що цим просто розкриє матч і спровокує нову голеаду?

Бразильська і хорватська прикмети спрацювали на всі 100

Аліссон повторив результат Жуліо Сезара. Голкіпер Інтера в попередньому мадридському фіналі Ліги чемпіонів відстояв насухо, а його команда здолала Баварія з рахунком... 2:0. Тут та сама історія, і знову бразилець на воротах феєрить у столиці Іспанії. Фінали ЛЧ не бачили "сухих" воротарів 9 років після Сезара. А згадати ще Діду, який у 2003-му не пропустив від Ювентуса в ігровий час... Плюс варто відзначити, що з 2013-го року Лігу чемпіонів незмінно виграє команда з хорватом у складі – Деян Ловрен не дарма хоча б відсидів на лаві запасних.

Лише бразильські голкіпери у 21-му столітті тричі вигравали ЛЧ з нулем пропущених у фіналі. Тоттенхем сукупно награв як мінімум на 1 очікуваний гол своїми моментами, але екс-воротар Роми потягнув усе. І ніби й не зробив нічого божественного своїми сейвами (8 загалом, 4 після ударів з меж штрафного), та якщо згадати минулорічного Каріуса, Аллісон – просто воротар року.

Аліссон – гравець матчу, але хто тіньові герої?

Феноменальна лінія оборони виправдовує аж надто обережну тактику Клоппа. Герр Юрген зіграв чемпіонський матч, коли замість того, щоб комусь щось доводити і когось зачаровувати красою футболу, просто обрав результат понад усе. Хтось скаже, що для Тоттенхема це був, може, останній шанс. Однак і для Ліверпуля це матч життя. Драйв драйвом, ефектність ефектністю, рекорди рекордами, але Клоппу могли і не пробачити чергове фіаско за крок до трофею. Німець уже відпускав свою жертву в київському фіналі ЛЧ-2018, у вирішальній битві Ліги Європи проти Севільї та зовсім недавно в Манчестері проти Сіті. Нова поразка була б перебором.

Крім надійного воротаря, вразив фактично кожен представник захисної лінії Ліверпуля. Трент Александр-Арнольд встигав передусім біля своїх воріт (завадив Аллі пробити в останній момент, блокував удари, був на 100% успішним у відборах), але й ключовим пасом відзначився та непоганим дальнім ударом. При цьому він грав проти найкращого гравця Тоттенхема – лівий фулбек Денні Роуз показав 100-відсоткову успішність у дриблінгу (4) та єдиноборствах (7) і віддав найбільше гострих передач (3). ТАА у свої 20 років став найкращим у єврокубковому Ліверпулі за 5-ма показниками: створив найбільше гольових нагод (22); найчастіше підбирав м'яч (78); зробив найбільше вдалих подач (22) і перехоплень (18), віддав найбільше асистів (3)

Жоель Матіп став найкращим у всьому плей-офф ЛЧ 2018/19 за кількістю виносів (14). При цьому камерунський центрбек віддав 2 ключові паси, з яких один виявився гольовий. Загалом виглядав навіть сильнішим у єдиноборствах і надійнішим, ніж ван Дейк, хоча Вірджил і зробив свій "сейв" у штрафному Аліссона. Оріджі в Лізі чемпіонів з Ліверпулем: 3 удари = 3 забиті м'ячі. Дівок грає з вбивчою ефективністю, і його гол став ідеальним підсумком цього двобою, в якому його команда лише 3 рази влучила у площину воріт.