УКР РУС

Спортивний юрист – про ситуацію з Мораєсом: В регламенті ФІФА немає вказівок щодо застосування місцевого законодавства

26 березня 2019 Читать на русском

Спортивний юрист Юрій Юрченко прокоментував інформацію про те, що Федерація футболу Португалії вважає, що Жуніор Мораєс натуралізований з порушенням.

"ФІФА в особі Комітету по статусу футболістів сама, по суті, допустила Мораєса, прийнявши рішення про зміну його Асоціації/футбольного громадянства з Бразилії на Україну.

Тому можливість перегляду цього рішення залежить від тих аргументів, судячи з яких ФІФА вважає, що вимога про безперервне проживання 5 років – дотримана.

Натуралізація Мораєса: Юристи дали правову оцінку ситуації з можливим порушенням статуту ФІФА

У Регламенті ФІФА немає вказівок про застосування місцевого законодавства. Як правило для ФІФА в пріоритеті Регламенти ФІФА. Пункт d ст. 7 Регламенту застосування статуту ФІФА – постійно не менше 5 років. Нічого немає про національне законодавство.

Навряд чи в такій ситуації ФІФА перегляне і скасує своє рішення про зміну футбольного громадянства Мораєсом, але не виключаю такого, як перший прецедент в такій категорії справ.

Повторюся: необхідне першоджерело – рішення ФІФА про зміну громадянства", - зазначив Юрченко для ТСН Проспорт.

Нагадаємо, декілька годин тому з'явилася інформація про те, що "синьо-жовті" можуть отримати технічну поразку в матчах відбору до Євро-2020 проти Португалії та Люксембургу через порушення правил натуралізації Мораєса.

Зазначимо, що у статуті ФІФА в розділі "Правила стосуються застосування статуту" в статті 7 зазначено, що натуралізований футболіст повинен безперервно принаймні 5 років після досягнення 18-річчя жити на території цієї країни.

"Давайте натуралізуємо Родрігеса", або "Відскакувати теж треба вміти": реакція соцмереж на матч Люксембург – Україна