УКР РУС

Словаччина – Україна: Шевченко шокує тактикою, Бойко і компанія – дитячими провалами у матчі Ліги націй

17 листопада 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Словаччина розгромила Україну (4:1) в матчі 5-го туру Ліги націй 2018/19. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Словаччина – Україна на "Футбол 24" стартував о 21:45 за київським часом. Команда Андрія Шевченка достроково виграла свою групу, але перемога залишалася важливим результатом у контексті рейтингу національних збірних. Водночас ця гра фактично не мала турнірного значення, тому тренери отримали змогу поекспериментувати.

Словаччина – Україна – відео голів

Уже на 6-й хвилині господарі відкрили рахунок. Гамшік розіграв штрафний з партнером, а Руснак на удачу пробив з-за меж штрафного. М'яч рикошетом від Циганкова застав зненацька Бойка. Якимсь динамівським вийшов пропущений гол. Бурда сфолив і дозволив супернику заробити небезпечний стандарт, а інші двоє представників киян стали жертвами нещасного збігу обставин. Після обрізки Маліновського в центрі поля і незграбної гри захисників Гамшіку дозволили розстрілювати ворота з кількох метрів. На щастя, м'яч звалився з ноги легенди Наполі.

Словаччина – Україна: онлайн-трансляція матчу Ліги націй

Україна дуже провалювалась на своїй половині, а до того ж Шевченко зробив ранню вимушену заміну. На 14-й хвилині гравця Шахтаря Сергія Кривцова замінив дебютант Ігор Пластун. Утім гра продовжилась у тому ж дусі. Тут уже Маку дали пробити з меж штрафного – вище. На 23-й Зрелак випередив Бойка на виході, але і тут словак промахнувся. Цікаво, що зі старту зустрічі "синьо-жовті" несподівано вийшли з тріо центральних захисників (Матвієнко, Кривцов, Бурда), а Зінченко та Караваєв закривали свої фланги. Експеримент, який дав дуже багато волі Словаччині та зробив розібраними українців.

На 26-й хвилині Куцка, який перед тим травмувався і потім покинув поле, з останніх сил пробив здалеку. Бойко жахливо парирував – м'яч опустився у наші ворота від його кулаків. Тут уже його вина очевидна. Повний провал збірної України в перші 45 хвилин: 1 слабенький удар Маліновського у площину воріт аж у компенсований час, обрізки, помилки в усіх лініях, розгубленість і неможливість позитивно виділити хоча б когось одного.

На старті другої половини зустрічі Караваєв продерся правим флангом, а Коноплянка в дотик по дузі розкішно пробив у верхній кут. Однак майже відразу словаки відновили свою перевагу. Гамшік поцілив у стійку з лівого флангу, українці дозволили господарям продовжити атаку праворуч. Руснак прострілив, а Зрелак п'яточкою з-під Пластуна прошив Бойка, який навіть не поворухнувся. Команди забили 4 голи з 5-и перших ударів у площину воріт!

Зінченко непогано навісив зліва. Подачу чомусь замикав не єдиний форвард Борячук, а Караваєв – вище. Провал словаків на своїй половині не допоміг українця. Борячук і Коноплянка виходили на чужі ворота, але Євген занадто довго думав і влучив у воротаря. Майже миттєво Україна отримала нокаут. Степаненко дозволив Маку пробити з-за меж штрафного, Бойко знову не виручив.

Циганков класно пройшов правим флангом, Степаненко отримав розкішний момент для удару метрів з 11, але пробив кудись далеко від воріт. Згодом Маліновський у своєму стилі приклався здалеку, але в Руслана удари нині ну ніяк не йшли. Класну комбінацію, яку розпочав дальнім пасом Шапаренко, завершив незграбним прийомом Циганков. Могло бути дуже красиво. Словаки двічі вийшли в атаку і завершили моменти ударами. У другому епізоді навіть знову забили, але з офсайду. У компенсований час словаки вилетіли в контру 4 на 2, Циганков дивом встиг перехопити, проте ледь не вийшов автогол – поперечина врятувала від ще більшої ганьби.

Словаччина набирає свої перші очки. Україна фінішує у Лізі націй лідером своєї групи (9 балів) – як же нам допомогли чехи, які обіграли словаків у попередньому матчі!

Італія не пройшла, але Шевченко впирався майже до останнього

Улюблена схема італійських тренерів у 3 центральні захисники шокувала не тільки простих вболівальників, а й, видається, саму команду. Як сказав після гри Євген Коноплянка, який вийшов з капітанською пов'язкою, це вам не у ФІФА грати і джойстиком схему поміняти. Експеримент головного тренера виявився передчасним і провальним. Шалені розриви між лініями, відсутність контргри (те, що за рахунку 4:1 нам ласкаво дозволили поатакувати, а перед тим Коноплянка забив диво-гол, зовсім не тішить) і півзахисту, провальний пресинг, Циганков і Зінченко на незвичних позиціях (перший мало не в нападі, десь по центру, другий на позиції крайнього захисника, який діє по всьому флангу).

Якщо ти граєш трійкою центрбеків, то хоча б хтось один повинен повинен вміти грати вище і підстраховувати вільні зони в середині поля. Як мінімум Бурда, Кривцов і Пластун до такого не готові. Ось і виходило, що до перерви наш півзахист був, немов той степ широкий для набігів чужинців. Матвієнко згодом ожив, але було вже надто пізно. Тут би напрошувався вихід ДИНАМічного Миколенка, який не боїться підтримувати атаки, але не факт, що і він би не провалився за таких умов. Усі ці хлопці ледь не вперше в житті за схемою 3-4-3 (3-5-2?) зіграли.

Найгіршим у цій спробі збірної України опанувати нову тактику були постійні прояви наївності. Чи то в захисті двоє гравців біжать на одного, залишаючи абсолютно вільним іншого словака. Чи то після обрізки Маліновського або невдалої спроби удару Шапаренка приходить блискавична атака, яку суперник з легкістю доводить до удару, поки гості встигають добігти до свого штрафного. Чи то під час пресингу в атаці, коли троє "синьо-жовтих" невиправдано опиняються в одній зоні, а суперник через один пас миттєво розвалює всю нашу конструкцію. Караваєв відмінно працював на атаку, але забував про оборону – дисбаланс відчувався і в Зінченка на його лівому фланзі.

Похмурий позитив

Ми знову, як і проти Італії, провели жахливий перший тайм. Нас возили і пробачали – невпевнену гру Бойка компенсували відверті промахи словаків з вигідних позицій. Італійці також забили завдяки не найкращій грі воротаря збірної України, але тоді у них не так рясно залітало. Може, того й склалось враження, що ми хоча б трохи наблизились до еліти. У другому таймі гра знову більш-менш налагодилась. Але це лише на фоні безпросвітних перших 45 хвилин. Покращили статистику – за всіма головними параметрами українці, виявляється, перемогли: 57% володіння м'ячем, 13:12 загалом за ударами, 6:4 за влучними, на 6 відсотків краща точність пасу (90 проти 84). Зрештою, українці, не забуваймо, все одно виграли групу. Ось такий похмурий позитив можна витягнути з нашого словацького вояжу.

Словаччина як Ман Сіті – на нашому фоні

Багато слів було сказано про те, що наша національна команда виросла і готова грати з найкращими у свій футбол. Може, при наявності Марлоса та Ярмоленка і буде краще. Однак не цього дня. Наша збірна хотіла виправити ситуацію, не відбувала номер (принаймні деякі гравці дуже старались), але нівелювала все посередньою реалізацією і бездумною біганиною за м'ячем і суперниками в захисті. Кілька атак сподобались, гол Коноплянки – цукерка. Шкода тільки, що Євген розучився бути кілером, який вбиває суперника не одним, а серією ударів. Можливо, це ще й наша психологія не дозволяє вмирати на полі в матчах, які нічого кардинально не вирішують. Ось не вміє Україна грати такі поєдинки "у своє задоволення", і все.

Зате збірна фактично допомогла двом своїм суперникам відважитись на правильні зміни. Свої перші матчі з новими тренерами Чехія і Словаччина виграли. Здивувало, наскільки феєрично показали себе Гамшік і компанія. Хоча правильніше буде сказати Руснак і Ко. Півзахисник, який починав у школі Манчестер Сіті, а в цьому сезоні забив 11 голів і віддав 5 асистів в американській МЛС, просто розривав будь-якого українця на своєму шляху. Боже, та в них навіть 24-річний форвард з аутсайдера Бундесліги Зрелак забив знущальний гол п'ятою. Вони грали яскраво. На швидкості та дриблінгу проходили наших хлопців раз за разом. Та словаки були кимсь на зразок Ман Сіті не лише через свою майстерність, але й завдяки тій розкоші, яку українці їм дозволили і банально дарували.

Бойко провів найгірший матч у кар'єрі, але винен не він один

Такий собі символ нашого провалу, так? Найлегше скинути все на воротаря, в якого періодично трапляються такі дні, які перекреслюють все хороше, що було до того. Словаки 4 рази влучили у його ворота – в сітку залетіло все. Сейвів 0. Хоча по суті Бойко привіз лише другий гол. В інших моментах не виручив, скажімо так. Денис пропустив 3 голи з-за меж штрафного, і це ще один момент не на його користь. Але ж у футбол грає не лише воротар, правда? Просто його помилки у всіх на виду і шокують насамперед. Така вона підступність цієї професії. Бойко свій шанс заслужив і не використав – схоже, що тепер не скоро отримає новий.

Але що ж з іншими? Маліновський і Степаненко і близько не змогли витягнути на собі півзахист. Борячук міг би і краще на паузі розвернути атаку, в якій Коноплянка прямолінійно вперся у воротаря. Зінченко довів, що він ніякий не лівий захисник, коли суперник агресивно і на швидкості атакує. Кривцов, Пластун, Бурда і Матвієнко дозволяли з собою в обороні робити все. що заманеться. Циганков своїм шансом також не скористався, хоча в деяких моментах все ж показав, що може краще. Провалились усі, але хочеться вірити, що команда зможе проявити правильну реакцію і виправитись уже в Туреччині.

Ліга націй, Дивізіон Б, 5-й тур

Словаччина – Україна – 4:1

Голи: Руснак, 6, Куцка, 26, Зрелак, 52, Мак, 61 – Коноплянка, 47